Maribor! Egyrészt akkor még nem ismertem általánosító nézeteit, másrészt ha akkor szóltál volna:)). De komolyan, ugye te sem hiszed, hogy néhány hülye miatt az egész tábort meg kellene bélyegezni?
Bocs, de ezt talán nem Kék skorpiónak kellett volna idézni, hanem mondjuk BalázsUVB-nak:"ti is beálltatok az összes többi szakadt vidéki tábor mögé". Én nem általánosítanék ennyire. Mindenütt vannak primitív alakok, emiatt nem kellene az egész szurkolótábort elítélni. A vendégszektorban is volt enyhén sértő bekiabálás pl:Kaposvári parasztok, még sem minősítette senki sem az újpesti drukkereket.
Ajánlom figyelmedbe a vitát kiváltó cikket az Újpest-honlapról (ide is bemásolták).
Ha figyelmesen elolvasod, ott NEM a teljes kaposvári szurkolóhadról esik szó, mint renitens pocskondiázókról, hanem az eredményjelző alatt helyet foglaló kb. 30 fős szurkolótáborról (értsd: síppal-dobbal, zászlókkal, folyamatosan hangosan szurkolók, ún. ultrák).
A citált írás megemlíti, hogy az általuk (Rákóczi-ultrák) kreált hangulat NEM volt jellemző a meccsre, a teljes lelátóra.
Igazán elmagyarázhatnád, hogy egy kapusnak miért érdeke, hogy az ellenfél egy játékosának - szimulálásával - sárga lapot adjanak. Mert ebből neki (ha nem sárgult be az ellenfél játékosa - ahogy nem is sárgult be - korábban) semmilyen előnye nem fog származni. Magyarul egy célja van: kiszúrni az adott csapattal, az adott játékossal, de nem a saját előnyére, hanem az ellenfél kárára.
Nem értem, hogy egy játékos miért viselkedik egy másikkal, egy másik klubbal szemben ennyire a fair play szellemiségével ellentétesen... Egy angol kapust kifütyülnek a saját szurkolói, ha ilyet művel. De én se nézem el egy újpesti kapusnak, ha szimulál. Nem erről szól a labdarúgás... a másikat legyőzni kell és nem pedig kiszúrni vele...
Nem igazán mondhatjuk el magunkról, hogy brazil vagy olasz csapat vagyunk, és egy-két kivételtől eltekintve nincsenek kifejezetten technikás játékosaink. Kivételek: Tóth N. és talán Polonkai. Pedig a Kaposvárhoz hasonló, betömörülő, minden erejével a védekezésre koncentráló csapatokat így a legkönnyebb megverni. Szóval Tóth és Poló a technikásabbak közül való, de ők viszont gyakorlatilag eléggé minimális gólveszélyt jelentenek (Polonkai tavaly 1, Norbi 2 akciógólt lőtt).
Technikai fölényben játsszva, trükkökkel, flakkokkal könnyedén megbontható egy ilyen védekező csapat. Az Újpest erre (jelenleg) nem képes. Illetve lehet, hogy a helyzet ilyeténvaló megteremtésére még képesek is lennénk, de a befejezésre nem. Nincs ezzel gond, más csapat sem jobb nálunk ennél. Legfeljebb más csapatok ellen pl. a Kaposvár is támadóbb taktikát fog választani, illetve másra is kényszerül (Na ez egy más téma: mivel nagyon jó a középpályás labdaszerzésünk, ezért gyakorlatilag már elvesszük az ellenféltől a labdát, mire az kivonulna a védőállásból, így viszont állandóan 11 védővel találkozunk. Ha érezné az ellenfél, hogy át tud rohanni a középpályánkon, akkor lehet, hogy át is rohanna, és akkor több területünk nyílna ellencsapásokra...viszont több gólt is kapnánk)
Ez az első ok. Ezek után azt hiszem, hogy a jelenlegi Újpest számára az ilyen mérkőzések egy módon nyerhetők: az ellenfél bedarálásával. Azt hiszem, hogy az Újpest erőnléte egyértelműen jobb mint az átlagos csapatoké. Ezt bizonyítja az is, hogy két alapembernek igazolt új játékosunk, az ex-soproni Grósz és az ex-pécsi Gaál sem bírta a terhelést, mindketten Újpestre érkezésük után túlterheltségből fakadó sérülést szenvedtek.
További bizonyíték (számomra) erre vonatkozólag, hogy ebben a szezonban mindhárom meccsünkön kb. 60-70 perc játék után az aktuális ellenfelünk egyszerűen "kifeküdt", nem tudott játszani, előrevágták a labdákat, csak védekeztek és teljesen feladták a támadás lehetőségét is. (Mielőtt visszakérdeznél: igen, állítom, hogy a második a Servette volt ebben a sorban). Tehát fizikálisan jobbak vagyunk ellenfeleinknél, be tudjuk őket darálni, aztán már csak a pechen vagy a szerencsén múlik ilyenkor, hogy jön-e a (szinte mindig) győztes gól. Most éppen pechünk volt.
A csapat egyébként sokat fejlődött az egyérintés, kétérintős játékban, gyakorlatilag minden edzésen gyakorolják ezt a mieink. Ezeket jól ki tudnánk használni....ha lett volna mindkét eddigi bajnokinkon égi áldás, és emiatt az utolsó passzok gyakran nem sikerültek. A Servette ellen nem volt probléma esőügyileg, ott ki is tudtuk passzolni az ellenfelet. Szóval ez a fegyverünk sem igazán tudott hatékony lenni, ráadásul Grósz erre egyelőre tökéletesen képtelen, emiatt a jobboldalunk igencsak mérsékelten hatékony...
Ezek okozták a fő problémát.
Az tulajdonképpen hosszú ideje probléma, hogy nem tudjuk megfelelő mértékben kihasználni a gólhelyzeteinket, de szerintem mondhatom, hogy ez szinte minden magyar csapatot sújt. Magyarul sok gólhelyzet kell kevés gólhoz. Ez most nem volt meg, alig 3-4 komolyabb gólhelyzetünk volt, köszönhetően a Kaposvár jó védekezésének, a pontatlanságnak, a két technikás játékosunk közül az egyik (Polonkai) rendkívül gyenge játékának, a rossz talajnak.
Ezt távoli lövésekkel lehetett volna kompenzálni, de - annak ellenére, hogy Székesfehérváron ez kétszer is bejött - most nem próbálkoztunk. Számomra érthetetlen, hogy miért.
Na már most szerintem van még két további problémánk: az egyik az a taktika. Nagyon jó a taktikánk...jó, támadni is akaró csapatok ellen. De a kiscsapatok ellen nem elég 1 csatár, nem elég 4 támadó szellemű játékos. Szerintem két csatárral, egy labdaszerzővel, sőt adott esetben 4 helyett 3 védővel és e helyett egy plusz támadó játékossal kellene felállnunk. De mivel úgy láttam eddig is, hogy a Mészöly-Véber páros taktikai téren remek, ez szerintem rövidesen meg fog oldódni. 2 csatárral talán nagyobb eséllyel kerülne jó helyre egy beadás, jobban meg lehetne játszani egy helyzetet, több gólszerzési lehetőségünk lenne. Viszont gyakorlatilag pazarlás 4 védőt hátul hagyni, mikor az egyetlen dolguk az előrelőtt labdák összeszedése, és ugyanígy pazarlás 2 labdaszerző szerepeltetése, amikor a lecsorgó labdákat bárki össze tudja szedni, az előrelövések meg átszállnak a fejük felett.
A másik probléma: támadásban nem tudunk fejelni. Beadásaink igazából csak akkor veszélyesek, ha a támadó lábára jönnek, de hát ugye általában előbb van a labda fejmagasságban, mint lábmagasságban így a jól fejelő védők könnyebben tudnak tisztázni ellenünk.
Nagyjából ennyi. Mint említettem, ha egy ellenfelet bedaráltunk, akkor a pechen múlik csak, hogy nem szerzünk gólt. Gyakorlatilag nüanszok döntenek gól és nem gólt között. Éppen ezért, az ilyen mérkőzéseken nagy szerepet tulajdonítok minden játékvezetői ítéletnek. Egy les elnézése, egy szöglet rossz megítélése, egy tévesen megítélt szabadrúgás meccseket dönthet el. Egyrészt gyakorlatilag is, másrészt lelkileg is. Lelkileg úgy, hogy a csapat érzi: bármit tehet, sohase fog gólt lőni, mert "nekik semmit se lehet megtenni". Megítélésem szerint most ez történt. Eljutottunk egy olyan ponthoz a mérkőzésen, amikor a játékvezető szerepe megnőtt. És szerintem ez a szerep nem engedett minket győzelemhez. Ha egy kicsit is a támadófocit segíti, nyerünk.
Na, ja. Ilyenkor minden más a téma csak az sikkad el náluk, hogy a nagymúltú, kitűnő játékerejű, remek csapatszellemű fővárosi gárda miért nem tudott egy szabályos gólt sem begyötörni a vidéki amatőrökből álló újoncgárdának. A stílusokról meg annyit, hogy amíg a saját topicjukban úgy szidják Balajczát ahogy, addig csak ne oktassanak senkit viselkedésről. Nem mentem fel a WW-t, de primitív emberek náluk is éppúgy vannak dögivel.
Megfogom nézni a Kapos TV-n a meccs felvételét ígérem, és, ha 11-es az eset itt fogok igazat adni nektek. Az igazamat addig védem viszont, amíg lehet :)
Mondanám, hogy nézd meg a visszajátszást, ennél egyértelműbb tizenegyes nincs is, úgyhogy az álláspontod védése is tökéletesen felesleges...de hát már nem játsszák vissza. Talán a Kapos TV-n...
A védőtök kirakja a lábát Norbi elé abban a pillanatban, amikor megtolja előtte a labdát.
Ne aggódj, azzal is foglalkozunk, hogy miért nem nyertünk. Rengeteg oka van. De nem a Rákóczi topikra tartozik... Mondjuk ha érdekel, leírhatom.
Nem adtam fel, úgyhogy nincs mit köszönnöd. Én úgy véltem észrevenni, hogy feldobta magát, és utána egy kézjelzéssel jelezte, hogy így volt. Nem tudok még mit mondani, felesleges kiforgatni a szavaimat. Ettől függetlenül még lehetett 11-es, hiszen valóban nem kötelező reklamálni.
Azért mindehhez még annyit hozzátennék, hogy egy sokak szerint a bajnoki cím elnyerésére 1.számú favoritnak (a játékoskeret alapján ez egyébként nem lehetetlen dolog) számító csapatnak nem ezzel kellene foglalkoznia, hanem azzal, hogy miért nem tudta gólra váltani meddő mezőnyfölényét egy újonc, és NBI-es rutinnal nem rendelkező csapat ellen.
Nem tudom, hogy láttad-e. De nem is feltételeztem. De 10 perccel a döntő bizonyíték megtekintésének esélye után határozottan kijelenteni az esetről, hogy meg sem történt igencsak érdekes. Főleg úgy, hogy a döntő bizonyíték nem igazolt.
Erre mondják, hogy ha csendben maradtál volna.... :-)
Azért annyit még hozzátennék, hogy tényleg elég nagy bunkóság volt a WW részéről a szitkozódás, semmi érelme nem volt ennek, és eléggé meggondolatlan tett is volt tőlük. Pláne ha hozzáteszem, hogy az újpestiek sportszerűen szurkoltak a meccsen (a parasztok 30-an vagytok még bőven belefér, pláne "válaszként"). Mindenesetre én azt gondolom, hogy ez tulajdonképpen nem is az Újpest ellen szólt, hanem inkább csak "divatból" kezdtek el pocskondiázni, meggyőződésem, ha a Fradi, vagy az MTK vagy akár a Debrecen (és sorolhatnám) lett volna az ellenfél, akkor őket szidták volna, tipikus "kisgyerekes" módi, ezzel próbálnak "keményként" tetszelegni. Remélem tanulnak az eset visszhangjából, és a továbbiakban elfelejtik ezt a stílust, mert ez rossz fényt vet a csapatra és a többi normális szurkolóra.
Képzeld Tóth Norbit már több, mint 100 bajnokin láttam, legalább 300-szor láttam őt felrúgni és még életében nem reklamált.
Tudod ez az Újpest, nem pedig az FTC, hogy akkor is reklamálunk, ha nagy a huzat a pályán... az Újpest játékosai egyszerűen nem szoktak reklamálni, figyeld a meccseinket, figyeld a játékosainkat. Én ismerem őket.
És ahogy évek óta mindig, most is ott voltam a soros meccsünkön...
Ja és köszi, hogy feladtad az eredeti "Tóth is elismerte, hogy feldobta magát" szövegedet...
"Az meg, hogy milyen érzelmű a tábor egy érsze, azt nem tudom, de az biztos, hogy nem Fradista, az egyik vezetőjét pl. jól ismerem, és elvakult Vasas drukker. Erről ennyit."
Egyébként felesleges ide írni ezt, elhiheted itt közülünk senki nem tagja a White Wolvesnak, a Rákóczinak van honlapja: www.rakoczifc.hu , ott megkérdezheted tőlük, hogy miért pocskondiáztak.
Az meg, hogy milyen érzelmű a tábor egy érsze, azt nem tudom, de az biztos, hogy nem Fradista, az egyik vezetőjét pl. jól ismerem, és elvakult Vasas drukker. Erről ennyit.
"Elhiszem. De elég sokan tudtak kultúráltan kötekedni is meccs után.
150 kilós, és legalább ennyi liter fröccsöt is vedelt 60 éves tata lila majmozott, valami számomra tökéletesen érthetetlen akcentussal beszélő 30 éves ápolatlan faszi is próbálkozott. Mindezt úgy, hogy 5-en (család) sétáltunk. Hát még ha komolyabb ellenfelet láttak volna...."
Biztos voltak ilyen fickók is, láttam 1 párat én is, elismerem.
Azt nem tudom és soha nem is fogom megérteni, miért kell kötekedni az ellenfél szurkolóival.
Jómagam is egy 97 kilós, több éve rendszeresen konditerembe járó srác vagyok, + régebben versenyszerűen kick-boxoltam is, de még 1 meccsen sem kötekedtem senkivel. Önvédelemből már bunyóztam, de az ugye más. Nem ezért járok meccsre.
Sajnálom, hogy attrocitás ért titeket, mégha csak szóban is.
Elhiszem. De elég sokan tudtak kultúráltan kötekedni is meccs után.
150 kilós, és legalább ennyi liter fröccsöt is vedelt 60 éves tata lila majmozott, valami számomra tökéletesen érthetetlen akcentussal beszélő 30 éves ápolatlan faszi is próbálkozott. Mindezt úgy, hogy 5-en (család) sétáltunk. Hát még ha komolyabb ellenfelet láttak volna....
Gyakorlatilag nem nagyon volt (sajnos) pozitív példa. Nagy arc, delírium, kötekedés, pofázás, egyszerű gondolkozás. Sokakat jellemeztek ezek hazai oldalon meccs után. És jellemzően nem a WW 16 éves suhancait...
Nagyon remélem Újpestre összejön a "megfelelő létszámú ember" és a klub ide is indít szurkolói buszt, mert akkor szájba lesznek mindazok csapkodva akik faszszopóújpesteztek tegnap. Bennetek sem csalódtunk, ti is beálltatok az összes többi szakadt vidéki tábor mögé.
Azért az vicces volt, amikor az egyik "hazai" (?) a felüljáróról elkezdett fradizni és csak 30-an verték szanaszéjjel. Jót röhögtem:))) Köszönjük!
A sörőzővel szemben parkoltunk, az alatt a 10 perc alatt, amíg az autóban a környékén és a söröző környékén bóklásztunk, egyetlen embernek se szóltak be....
Egy egész lelátó csürhézése pedig nem hinném, hogy bekiabálás lenne...vagyis dehogynem. Bekiabálás....2-3000 embertől, egyszerre.