Hej! Előhívtam a kis csodát...működik a dolog, széles mint a mosolyom most :) Egy gond volt vele, hogy a Lomo tankba most fűztem először filmet és hiába próbáltam világosban, sajnos ferdére állt és összeragadt kb 1 m film...azért majd belejövök. Az ilyen csoda dolgoknak mindig kell bejáratási idő...pl. mikor megszereztem az 5-ös tankomat (5x135) elsőre valami kegyetlen eltoltam a hívást, el se merem mondani... Na szóval a lényeg: anamorf super8 márpedig van, ráadásul szép :) Üdv! Pepe
Hát fáradoznak jópáran az elektroncső, meg a super8, meg a kisfius bádogbögre meg talán még a fenyőerdők kihalása ellen...igy van ez jól, a digitálissal sincs baj, mint már jósokszor elmondtuk, de nekünk nem az kell :) Szilárd előre is kösz a kazikat! Beaulieu: foma 10,5 m-es tekercsben adja a filmet, az 21 m, ügyes kezekben 20 hasznos! :) Üdv! (he lesz erőm előhivom az anamorf s8 kisfilmet, "Campingfight-1" címmel)
Én is szeretem a csöveket, bájosan lomha jószágok, de meg kell hogy mondjam: nem tudnék megfizetni egy olyan hangfalat, amin meghallhatnám a különbséget egy korszerű félvezetős meg egy csöves erősítő között. Túl sokat meg szerintem nem fog a cső virágozni most, hogy a digitális hangrögzítés vált egyeduralkodóvá, és gyakorlatilag lehetetlen olyan tisztán csöves hangláncot felépíteni, a zenekari hangosításban meg mérete, súlya és érzékenysége miatt nincs sok keresnivalója. (Tudod mekkora lenne egy csöves 800W-os végfoknak csak a kimenőtranszformátora? mint egy hegesztőtrafó. És akkor hozzá még az egyéb alkatrészek... ki fogja azt fellépésekre cepelni? legfeljebb valami fanatikus.)
A nixie cső viszont jópofa, a hetvenes években a műlesiklások és hasonlók tévéközvetítésénélolyanokkal rakták ki a stoppert: egyszerűen berakták egy fekete dobozba a nixiket, rá egy kamerát, és beblúboxozták a képbe, egyszer láttam ilyen felvételt, nagyon vadítóan jól nézett ki, osztán nem kellett hozzá kompjuter meg hókuszpókusz.
Azért ezzel vitába szállnék, mert az elektroncsővek a számos előnyük miatt a legkedveltebb erősítő elemek a mai napig. Akiktől eddig átfogó véleményt hallottam, (tehát hallgtatott tranzisztoros, csöves erősítőt) messze a csövesre szavaztak.
Szerintem a legnagyobb előnye az egyszerüségében van. Az az érzésem hogy a super8 al együtt a csöves technika nem hogy kihal hanem reneszánszát éli és virágzik ill. fog.
Jelenleg épp nixie csővel meg varázsszemmel kisérletezgetem és egyszerüen elbüvöl a látvány:)
Jól mondták, senki sem használ manapság elektroncsövet. Legfeljebb a rádióadókban, ahol magas feszültségekkel operálnak... de egyébként....? Pedig születtek csodák, nekem volt egy szovjet hallókészülékem, amiben három darab ceruzacsonk méretű, póklábú pentóda erősített, 70V-os anódteleppel és 1,5V-os fűtőteleppel ment, a készülék maga cigisdoboz méretű volt... de aztán a tranzisztor hamar lenyomta, aztán amikor jött a FET, meg később az IC-k, nem volt megállás. Ma már legfeljebb nosztalgiából állnak neki csöves készülékeket építeni/felújítani egyesek.
Sziasztok azt szeretném kérdezni,hogy a ds8 is kaziban van? vagy azt füzögetni kell? Szilárd azt Te tudod hívni (a fomát)? Ha hivod akkor a végén Te vágod ketté?
Túúúdom! Apámnak pedig azt mondták, hogy az elektroncső halott! A tanárod sztem nem nagyon tájékozott! Ha látott már egy igazi diavetítést( nem a taneszköztár világos sárgára vagy rózsaszínre fakult diái) nem mondana ilyen hülyeséget. A roll diáról nem is beszélve!
Hah, egy 1,3Mpixeles kép már teljesen oké a vásznon, ennél több részletet ugyan tartalmazhat, de azt úgysem látják messziről. A gond tényleg a fényerővel és a színtelítettséggel volt a régi projektoroknál, de most új technológiák vannak, és tényleg diavetítőnyi kis vacakok olyan képet adnak, hogy lemászik a vászonról. De legalábbis iskolai szemléltetés céljára untig elég.
Hát nagyon lassan... Nyugi sokáig nem fogja még lenyomni, hacsak a diát el nem kezdik butítani... :)
Egy infó: a diának a felbontása hozzávetőlegesen 88 millió "pixel" körül van, ezt még az objektívek sem képesek átfogni, nem hogy a digitális cuccok. Szóval nem kell elkeseredni, messze van az még. Az más kérdés, hogy van e igény ilyen nagyon jó minőségre?
Üzenem a tanárodnak, nem kell rémhíreket terjeszteni... :)
Nekem óriási csalódás volt, mikor a fototech tanárom azt mondta, hogy ezek a digitális vetitők lassan lenyomják a diát, mind szinekben, mind felbontásban és egy kis táskában elférnek és bizony fel is leltük egymás szemében a gördülő könnycseppet...
Épp szélesvásznú S8-at tesztelünk. Ma forgattuk, talán elő is hívom, de inkább csak jövő héten. 24:9 :) Jeah. A recept: Quarz 5-3 DS8+Rectimascop. Nagyon barón néz ki. Holnap este Bud és Terence Sergio Corbucci filmjében, szerintem a legjobbak egyike, az "...és megint dühbe jövünk". Zene, csajok, mi kell még :) Pepe
Nyilván sok módja is van annak, sok "hiba" csúszhat, de jártam én már, így is-úgy is, mármint hittem digitet S8an és fordítva is...No persze a vásznas vetités sosem csalhat :) A karcokat érdemes figyelni, mert sok software-s effekt csak pár-pártíz mp-nyi karcokat rak a kockákra, ezek viszonylag könnyen feltűnnek ha odafigyel az ember, aztán az ál-képugrálást általában mindig eltúlozzák "antikolás"-kor, a képélesség/felbontás meg szerintem egy érzet alapján dőlhet el, illetve a 18/24 kocka 25-re digizve tud lenni nagyon furcsa, a kamu 18 kockát rögtön ki lehet szűrni...de persze én nem szagértő vagyok :)
A digitalizált super 8-as felvételt hogyan tudod megkülönböztetni a digitális effektekkel filmes hatásúvá tett anyagtól? Most nem arra gondolok, amikor ugyanazok a csíkok és hibák ismétlődnek, mert ott bizony kilóg a lóláb. Inkább a színnel, felbontással stb. operáló effektek érdekelnek. Miből derül ki, hogy valódi super 8-as?
Üdv! Akkor marad a szkennelősdi...aztán meglátjuk, hogy megy-e anamorfba, most vettem soósnál foma filmet, azt mondta hogy valami olasz fazon veszi mindig a 8 meg 16-os fomát, mert náluk már nincs olcsó feketefehér film... Kösz! Pepe
600m 35-ös kb. 25 perc játékidő. Nagy mennyiségnek nem mondanám... :-( Tőlük egész estés nagyjátékfilmekről szoktak több darab kópiát rendelni a forgalmazók.
Hjuj. Mit jelent az hogy nagy mennyiségben? 600 m annak számít már (35mmre)? Illetve mennyi a munkadij. Ha mégegyszer ennyi, akkor még ok. A szkennelésessel milyen minőséget lehet produkálni? Bocs a hülye kérdésekért, de egy kattant szeretne s8 rövidfilmet csinálni és mozifilmek elé rakni...neki pénze van, nekem ötletem :) Pepe
Én nem vállalom, de Bp-en Szabó Tóni bácsi vállalja, de csak nagy mennyiségben. Az ára horrorisztikus a nyersanyag ára kb 30000ft/122m.A másik módszer: Kamerda Karcsi szken, utána digiten megvágod és elsétálsz vele a Filmlaboratóriumba. Ez sem Ólcsó!
Kaptam egy görög sráctól hasznűlati utasítást, de valami egzotikus tömörítéssel küldte. Csak egy fejezet jött át rendesen: hogyan filmezzünk hangosra... :)))))
Egyébként érthetőnek tűnik, hiszen egyszerű kis gép. Nekem ezeknél a minőségi amatőrgépeknél nem is kell jobb!!!
Hejhó! Szilárd csak egy kérdés: super8-ról 35mm-re nagyítást csinálsz? Illetve ki csinál. Jóelőre kérdezem, ha ősszel esedékes lesz, hát összeteszem a tenyerem. Pepe
Megörököltem az apukám super 8 as kameráját ami egy braun nizo 4080-as gép, valami német gyártmány. Ismeri valaki ezt a masinát? SEGÍTSÉGRE LENNE SZÜKSÉGEM!
Annyi a gondom, hogy nincs hozzá használati utasításom és a gombok mellett található jelek alapján nem igazán tudtam rájönni hogy melyiknek mi a funkciója. Nincs véletlen valakinek ilyen géphez egy leírása (német vagy angol nyelvű) vagy esetleg van valakinek egy tippje hogy honnan lehetne beszerezni?
Tudom nem vagyok még törzsfórumozó de megköszönném ha segítene valaki.