Keresés

Részletes keresés

SaGa Creative Commons License 2004.05.26 0 0 90
Üdv kefírtermelők!

Pár napja érdekesen viselkednek a gombáim, s nem tudom miért. Eddig tartós tejből csináltam a kefírt, mikor milyet sikerült venni. Nagy különbséget nem találtam köztük. Pár napja az Almsana tipusú tejből raktam el érlelni (eddig is használtam már ezt a fajtát sokszor, nem volt vele bajom). A megfelelő idő lejártával elhülve tapasztaltam, hogy a kefírben a "savó" (a tetején illetve zárványszerűen benne is) erősen rózsaszin. A szaga sem a jellegzetes kefírszag. Gyorsan kiöntöttem (a gombákat megmentettem, lemostam láthatóan nem történt bajuk), elraktam a következő adagot, de előtte gondosan felfőztem a tejet. Eredmény: megint rózsaszín savó, ráadásul csak a gombák közvetlen közelében lett "kefírállagú" az anyag, a 90%-a folyott, mint a víz. A gombák viszont láthatóan megszaporodtak. Ezt is kiöntöttem, gombák leszürve, megfürdetve...

Az utcában hord egy tehenész heti két alkalommal frissen fejt tejet, gondoltam megpróbálom azt (most költöztünk ide). Vettem tőle, felforraltam, lehűtöttem, fölét leszedtem, elraktam. Eredmény: az edény tetején sötétsárga "föl" egy vékony rétegben, benne barnás pöttyökkel. Alatta egy vékony réteg rózsaszines savó. Maga a kefír gyönyörű fehér, a dobozos Mátratej féle kaukázusinak megfelelő sűrűségű.

Kérdés: mi a bánat ez a pirosas elszineződés?

SaGa

philedonos Creative Commons License 2004.04.04 0 0 89
Szívesen kűldők kefírgombát,COMBUCHA gombát postai utánvéttel,leírással.1000Ft/adag+postaköltség Debrecenben házitejből erjesztett kefír folyamatosan kapható(12,24 órás erjesztéssel)250Ft/l áron. A kefír befolyásolja a következő betegségek gyógyulását:idegbetegségek,álmatlanság,kelések,fekélyek(gyomorfekély),asztma,vérszegénység,kiűtés,ekcéma,vérnyomás,hólyaghurut,vese,sárgaság,emésztőszervek hurutja,epepanaszokra,hasmenésre,székrekedésre.Kedvezően befolyásolja a betegségekből lábadozó állapotát. Kellemes gombászást mindenkinek! Gomba rendelhető:tel:52-450376,SMS:304529378
zsigrai76 Creative Commons License 2004.02.29 0 0 88
Ha van valakinek kefírgombája amit át tudna adni nekem, kérem írjon egy mailt.
Köszönöm.
marcipa Creative Commons License 2004.02.21 0 0 87
Ííígen.
Egy időben volt nekem mind a kettő. Azt sem tudtam melyiket igyam!
A vizes úgy néz ki, mintha üvegkristályok lennének
dunsztosü.-ben.(De azthiszem ezt már írtam. -bocsi-)

Még annyit, hogy, ha sikerül optimális időben leszűrni, akkor enyhén pezseg, és savanykás.
TÖKJÓ!

A tejesnél sokszor jártam úgy, hogy néhány nappal tovább hagytam rajta a tejet, és naon savanyú lett.
Akkor öntöttem hozzá egy kevés tejet, és úgy elviselhető volt.

Előzmény: nettomazsola (84)
THM Creative Commons License 2004.02.20 0 0 86
Kérem, ha valaki tudna adni nekem egy kis gomba kezdeményt, dobjon egy emilt!....
Köszönöm
THM
Patkó Creative Commons License 2004.01.15 0 0 85
Segítséget kérnék, szeretnék kefirgombához jutni, Miskolcon vagy környékén. A telefon számom 30/425-48-59, ha valaki tud segíteni, küldjöm sms-t, és visszahívom. Köszi előre is.
nettomazsola Creative Commons License 2004.01.02 0 0 84
hat nekem vizesnek adtak!! es karfiolos.
9 honap alatt nem nott semmit, de "dolgozott".
most kb 2 hete tejjel etetem es no de nem rohamosan.

ne mondd, h ket kulonbozo gomba! ezt nem tudtam.

Előzmény: marcipa (80)
SaGa Creative Commons License 2004.01.02 0 0 83
Százhalombatta.

A címem az adatoknál valódi (ha a modi közben aktualizálta). Ha még nem, akkor a matavnet-et cseréld axelero-ra!

SaGa

Előzmény: pynky (82)
pynky Creative Commons License 2004.01.01 0 0 82
SaGa: attól függ merre vagy. Bp-en bárhová elmegyek érte, ha messzebb, akkor nem tudom:(

marcipa: köszi, én a tejesre gondoltam most. De amit irtatok róla, annak alapján jó lehet, majd egyszer késöbb biztos kunyerélok töled is:))

p.

Előzmény: SaGa (81)
SaGa Creative Commons License 2004.01.01 0 0 81
Folyamatosan van (1-2 hetenként), tejhez való, de hogy jut el hozzád?

SaGa

Előzmény: pynky (79)
marcipa Creative Commons License 2004.01.01 0 0 80
Sziaszok!
BUÉK!
"Vizes" kefírem van egy kevés. Vagy ez nem is kefír?...
Úgy néz ki, mintha üvegkristályok lennének, és mazsolával él.
A tejes másképp néz ki, olyan, mint a karfiol rózsái. Azt csak tejjel lehet életben tartani. Volt olyanom is, de egyszer "meghalasztottam".
Ez a vizas tényleg jó, főleg, ha a kész italhoz citromlét, és citromkarikát adsz.
Előzmény: pynky (79)
pynky Creative Commons License 2003.12.31 0 0 79
Még mindig nincs senkinek felesleges kefirgombája?

p.

Előzmény: nettomazsola (78)
nettomazsola Creative Commons License 2003.12.19 0 0 78
oke.
csak akitol kaptam az is vizeskefirt csinal belole evek ota - egyebkent nagyon finom, olyan ize van, mint a bodzaszorpnek! - es neki nonek a gombakok.
Előzmény: andreja (77)
andreja Creative Commons License 2003.12.19 0 0 77
a kultura komplex, nem csak gomba van benne, ugyhogy a cukor tenyleg keves neki. ahogy a tejben sem csak cukor van.
Előzmény: nettomazsola (76)
nettomazsola Creative Commons License 2003.12.18 0 0 76
es akkor mivel etessem oket?
eddig csak cukrot adtam nekik, most kapnak egy kis mazsolat is ...
Előzmény: pynky (75)
pynky Creative Commons License 2003.12.10 0 0 75
Lehet, hogy nem elég nekik a kaja a vizeskefirben...

p.

Előzmény: nettomazsola (74)
nettomazsola Creative Commons License 2003.12.09 0 0 74
en majd 1 eve kaptam 2 kis darabot es vizeskefirt csinalok belole, nem tejest.
de alig nonek a gombak!
nem tudom mennyire kene noniuk, de jo 9 honap alatt a duplaja se lett!
ez ugye nem normalis?
a gombak elnek, "puhak", mukodnek, csak cseneveszek... miert?
Előzmény: pynky (73)
pynky Creative Commons License 2003.12.08 0 0 73
Sziasztok:)

Nincs valakinek túlnépesedés a kefirgombái között? A költözés miatt elpusztultak a gombák, de nagyon szeretnék újra házi kefirt.

p.

marcipa Creative Commons License 2003.08.12 0 0 72
Sziasztok!
Nincs semmiféle titok.A tenyészet átlátszó kristályokra, vagy jégtörmelékre hasonlít. Vizet kell rá önteni, hat-nyolc szem mazsolát, egy citrom karikát az ízéért, és egy kis levét is bele...
Néhány napig érlelni, majd műanyag szűrőn leszűrni. Finom ital lehűtve.
Állítólag egyik kolléganőmnek ez tartja rendben a vérnyomását.Ja, amikor leszűröm jól kimosom./Állítólag fém nem érhet hozzá/
Előzmény: Vastika (71)
Vastika Creative Commons License 2003.08.05 0 0 71

Ha kialudtad magad, megoszthatod velünk a titkot ;-)) Mármint a vizes kefírt...

Üdv!

Előzmény: marcipa (70)
marcipa Creative Commons License 2003.08.01 0 0 70
Hát, ide is betoppanok.
Sokáig volt nekem is ilyenem. Szóval a kefírgomba...
Tarós tejnek nem örül(Az igazi házi tejecskét jobban szereti, dehát tudom ahhoz nehéz hozzájutni.)
Adagolás: mogyorónyi gomba, 2dl tej.
Érlelés: vagy 24 óra, vagy 12 óra. Attól függ, hogy az emésztéssel hogy állsz. Ha azt akarod, könnyebb legyen, akkor 12óra, ha viszont inkább "hasfogó"-ra veszed a figurát, akkor 24 óráig hagyod fönn. Bizony, ha szaporodik a gomba, a tej mennyisége pedig változatlan, akkor hamarabb kész. Aztán már egyre savanyúbb lesz.Van egy másik fajta holmim: ez pedig a vizes kefír. Erről majd máskor írok, mert már késő van. Jóccakát!
Előzmény: SaGa (69)
SaGa Creative Commons License 2003.06.26 0 0 69
Üdv!

Úgy két hete kaptam kefírgombát, úgy egy teáskanálnyit. Azóta szorgalmasan készítem vele a napi adagomat. Kicsit elszaporodott, ami nem baj, mert mások is kértek. Azonban lenne pár kérdésem a tapasztaltabbakhoz.

1: a leírások szerint olyan, mint a karfiol, és nagyra nő. Nálam ellenben olyan, mintha túró lenne, kb fél centis, hófehér kis "karfiolokból" áll össze. Megtölti a szűrő alját, úgy fél centi vastagon. Ez tényleg ilyen kell legyen?

2: az utóbbi pár adag (az utolsó 3-4) igen savanyú lett, kicsit már ecetes íze van. Az állaga meg 24 óra után kezd hasonlítani az aludtejre (fehér massza, savó "zárványokkal). Ez mitől lehet. Én arra tippelek, hogy a gomba kb 2,5-3-szor annyi, mint volt a kezdeti időben, a tej mennyisége azonban nagyjából ugyanannyi (kb 4 decis üvegedényben érlelem, a szekrényben) és ez már "zsúfolt" a gomba egészséges munkájához. A hőmérséklet kicsit magasabb a szükségesnél, hisz az átlag úgy 26 fok kölüli. Nagyjából 30 óránként telepítem új adag tejbbe a gombákat, minden alkalommal lemosom.

Az alapanyag dobozos tartós tej, amit akkor bontok fel.

SaGa

andreja Creative Commons License 2003.04.03 0 0 68
A kaukazusi kultura nem egy egyszeru gomba, sok minden van abban.
Előzmény: kalkan (67)
kalkan Creative Commons License 2003.04.02 0 0 67
Hi!

Én vettem egy doboz kefírt, és kb. egy decire ráöntöttem egy fél liter friss bolti tejet egy literes dunsztos üvegbe. A bolti tej már eleve pasztőrözött, tehát nagyjából csíramentes, ezért a gomba gyorsan be tudja szőni. Én a hűtőbe tettem, egy hét alatt lett kész, kicsit lassan, de a végeredmény nagyon finom lett. Szerintem lehet hogy a hűvösben, lassan készült kefír finomabb lesz, legalábbis ha a borokkal keresek analógiát. Egyébként szerintem a beoltáshoz nincs szükség a gombára mivel (egyéb mikológiai ismereteim alapján) a gombákból már egy kis darab is elég, vagy néhány gombafonálfoszlány ahhoz hogy elterjedjenek. Az pedig a rázáskor is letörik.

andreja Creative Commons License 2003.03.25 0 0 66
A tehenlotty helyett javaslom a nyers kecsketejet, ld. 45. a szobahomerseklet helyett pedig 10-13 fokot. Es razni, es razni, es razni...
Előzmény: Soher (61)
bonyolult Creative Commons License 2003.03.13 0 0 65
Sziasztok, hol lehet ilyen gombat szerezni? Mikor meg kicsi voltam, apam sokaig "nevelgette" de mivel akkor meg nem szerettem a kefirt, ezert abba maradt a dolog. Most viszont mar nagyon szeretem! :))
SaGa Creative Commons License 2003.02.03 0 0 64
Üdv!

Sikerült már valakinek kefirgombát nevelni dobozos kefírből?

SaGa

dildi Creative Commons License 2003.01.31 0 0 63
Kedves Soher!
Köszönöm, hogy utánanéztél, s megírtad, hogy mit kell csinálnom.A tartósítószert, és az állományjavítókat én sem szeretem, s ha lehet messze kikerülöm őket.A természetes dolgokat jobban kedvelem.Az biztos hogy ez nem árt és még egészségesebb mintha bármilyen üdítőt innék.Arról már nem is beszélve, hogy még nem is hízlal.Ez sem hátrány.Sőt.
Máris nekiállok, s majd beszámolok az eredményről.
Remélem, hogy a gombám még jó s alkothatok vele kedvemre.Nem is olyan nagy macera, ez egészen egyszerű.
Köszi Ildi

Előzmény: Soher (62)
Soher Creative Commons License 2003.01.31 0 0 62
A lap másik oldalán részletezi, hogy a kefir milyen betegségek gyógyulását befolyásolja kedvezően. (Ezt írja, nem azt, hogy meg is gyógyulsz!) Pl.:
Idegbetegségek, Kelés, fekély, Bronhitis, Aszthma, Vérszegénység,
Kiütés, ekcéma, Magas vérnyomás, Sárgaság,
Székrekedés (12 órás kefir), Hasmenés (36 órás kefir), stb.

Amúgy a saját véleményem:
Én azért iszom, mert finom.
Azért csinálom, mert így olcsóbb, és ha a bolti tej tényleg csak TEJ, akkor nincs benne semmi állományjavító meg egyéb cucc, egészséges.
Laika szerint "A gombához nem homogenizált tejet kell használnod...", nade hol lehet ma ilyet kapni? Meg a bolti "Magas hőmérsékleten hőkezelt" tej szerintem szükségtelenné teszi a forralást is, úgyhogy én megveszem a zacskós tejet, és zutty rá a gombára.
És így is finom.
Próbáld ki! Sok sikert.

Sóher

Soher Creative Commons License 2003.01.31 0 0 61
Kedves dildi!
Amikor én kaptam a kefirgombát, adtak hozzá nekem egy fénymásolt papírt is.
Megpróbáltam a lehető legpontosabban bemásolni. Íme:

A KEFIR

A kefirt a Kaukázusban a tehéntej erjesztésével állítják elő. A kefir gombája a Bacilus saneaensián. Ez okozza az erjedést. A kaukázusiak a kefirt víz helyett isszák, és élelmiszerként fogyasztják. Az emberek itt 110 éves átlagéletkort érnek meg, és nem ismerik a tuberkulózist, a rákot, és nincsenek emésztési zavaraik.

Elkészítése:

A kefirgombát egy porcelán-, üveg- vagy műanyag edénybe kell helyezni (de soha nem vas, vagy fémedénybe). A dió nagyságú gombára 1/4 liter felforralt és 20 fokra lehűtött tejet kell önteni. (A tejet a bőrétől meg kell tisztítani!) Az edényt légmentesen le kell zárni! A tejet hagyjuk állni 18-20 fokon, sötét helyen (szekrényben) 12, 18, 24, 30, 36, de legfeljebb 38 óráig (48 óra után - ha friss tejet nem kap - a kefirgomba szétbomlik, elromlik). Az erjesztési időtől függően lesz a kefir különböző mértékben kövér, és eszerint különböző hatása van.

A kefirt kiöntés előtt jól fel kell rázni, és tésztaszűrőn átszűrni (ne fémedénybe)! A szűrőben visszamaradt gombákat azonnal fel kell önteni tejjel. A kefirrel úgy kell bánni, mint a friss hússal, mert éppoly romlékony. Csak a friss tejet szabad felhasználni, savanyított, aludt tejet nem. A gombákat soha nem szabad tej nélkül tartani, mert elpusztulnak (éhen halnak). Legalább hetente egyszer a gombákat és az edényt langyos vízben át kell mosni!

Figyelmeztetés:

A kefirgombát fénynek kitett és hideg helyen nem szabad tartani. A gombáról leszűrt kefirt már nyugodtan tarthatjuk hűtőszekrényben a felhasználásig. 20 fok felett a gombák gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb hőmérsékleten lassabban. A gomba 3-4 héten belül kétszeresére szaporodik. Akkor meg lehet osztani, és egy részét tovább lehet adni. Adjon belőle barátainak és ismerőseinek!

Kérem, hogy soha ne semmisítse meg a gombákat, ahhoz túl drágák.

A kefirt naponta kell fogyasztani! Leginkább vacsoraidőben (önálló ételként is). Megakadályozza a testben visszamaradt anyagok rothadását. Kedvezően befolyásolja a betegségből lábadozó állapotát. Az anyatejet is pótolja. Komolyabb megbetegedéseknél naponta legalább agy litert kell inni!

A kefir nemcsak gyógyszer, hanem élelmiszer is. Fel lehet használni tejföl helyett saláták, szószok ízesítésénél.

Kézírással a lap alján:

Hűtőszekrényben 2 hétig vízben, zárt edényben eltartható!

Előzmény: dildi (56)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!