Én igen, fedett,szélvédett helyen,de ennek ellenére tavaly nekem sem volt olyan szép a virágzás mint az előző években.
Nekem a két bokor, két különböző helyről van,habitusra nem egyformák. Az egyik lassan növő nagyon bokros, a másik gyorsabban fejlődik. De a virágokat a tavalyi év kivételével szépen kinevelték.
Ha gondolod szaporítok neked az enyémről...
Ugyan az a buga, nyílófélben és mikor kinyíltak...
Én a Provance-ról gondolom ugyanezt, pár éve azt megszüntettem. Gyakorlatilag minden róla készült fotón ugyanaz a fejlődési rendellenesség látszik a virágán. A Chopin-ről pompás fotók vannak most is a vaterán, meg voltak itt is a topikban gyakran. Nálam még sosem nyíltak ki a virágai, pedig rendes, jól fejlett bugái voltak. Lepotyogtak vagy berozsdásodtak a virágai. A lassú növése zavarna legkevésbé. Ha a virágzása nem indul be, megy ez is a szőnyeg szélére. Egyre kevesebb fajta marad :(
Én is úgy találtam, hogy a chopin egy elég degenerált hibrid valami. Nem nő rendesen, alig és rövid ideig virágzik. Ellentétben a rendes Mrs Roeding-gel, ami egy rendesen növő, gazdagon és elég hosszan virágzó és könnyen szaporítható, csodaszép életerős fajta.
Tudom, vannak többen, akiknek csodaszép Chopin-jük van.
2-3 éve van nekem is, de még nem láttam a normális virágát. A növény egészséges, szép zöld, tavaly tele volt bimbókkal, de a bimbók képtelenek voltak kinyílni. Mi a megoldás?
Sok mindent kibírnak a bazsarózsák, hátha még virágozni is fog nálad. Ahonnét kivettem a tiédet, még egy kis darab gyökérrész bent maradt, nálam is hajt abból. Haláli!
Ó, de szépek, nálam még csak itt-ott kezdenek jönni a bugák, igaz fólia nélküliek, de ez az idő sem kedvez nekik, Juditnak biztos igazi glóriája is van, hogy ilyen különlegesen szép magoncai születnek (Magic,Cakkos Rózsaszín, Dupla sárga, Glória...)
Úgy örülök Ranyu, hajt a tavaly tőled kapott pünkösdi rózsa.. cserépben teleltettem át, nem mertem kiültetni, de az idén azt hiszem kikerül a végleges helyére...
"Az Amistar-t megelőző preventív jelleggel alkalmazható, még az első tünetek megjelenése előtt! Tapadás fokozót az Amistar estében nem kell hozzáadni, mert gyárilag bele van keverve."
A Nordoxtól alapból bordós foltos lesz minden levél. A Championtól meg szürke.
Én nem szeretem ha meglátszik egy növényen a permetező szer, ezért felszívódó gombaölőt használok. A leandert, a rózsát, az astereket és minden más dísznövényt azzal permetezek.
Ha teszel Nonitot a permetlébe Pl. Nissuronnál, nem is látszik a nyoma! Teljesen tönkreteszi az összhatást a pöttyös levél..., utálom, de így nincs vele gond. Jó, talán egy icipici, de annyi, amennyit talán csak én veszek észre, mert tudom, hogy van. Talán az előírtnál kicsit több Nonitot teszek bele.
Tudom,hogy kontakt, a Signumra írtam,hogy felszívódó.
Nordoxot betiltották tavaly, esetleg pult alól beszerezhető ahol van még készleten. Vagy talán újra engedélyezett?
Nordoxal 2-3 éve megjártam:-( előtte egy héttel atka ellen permeteztem,elég kiadósan lefújtam talán Nissorunnal majd az augusztusi sok eső miatt elkezdtek a kis csemeték gombásodni. Megelőzzem a bajt lefújtam őket Nordoxal és a két szer ütötte egymást, pedig eltelt 7 nap a két permetezés között. A leanderek levelén ahol ottmaradt az atka elleni szer és ráment a Nordox barna pöttyös lett minden levél.
Nem szeretek semmilyen permetszert használni de sokszor muszáj, nagyon zavar a leveleken a permetszer nyoma, a nagyokat nem is permetezem csak a kis csemetéket.
A rézoxiklorid nem felszívódó szer,hanem kontakt. Amennyiben hat akkor valószínű, hogy a többi réz tartalmú szerek is hatásosak lehetnek( oxid vagy hidroxid formában). A Rézoxiklorid 50 WP már 10 l-hez szükséges mennyiségben is kapható,vizoldható. Az egyik "legzöldebb" pl. a Nordox.
A Facebook nem csak leanderekről szól, mint ez a topic, ha csak arról szólna, engem sem érdekelne :-) Bár az biztos, hogy sok időt elvesz, ám mégis van sok haszna is..., vagy nincs? :-) Hát nem is tudom..., azt nem mondom, hogy szeretem, ám része már az életemnek. Persze aki nyugdíjas, annak könnyű az idejét pocsékolni :-) Az biztos, hogy a való világgal sokan elvesztik a kapcsolatot, mert egyszerűen nincs rá idő. De ugyanakkor ki is tágul a világ, kiterjednek és újraélednek a kapcsolatok. Nem csak mint leanderest, hanem mint embert is megismerjük egymást..., ha nem is olyan közvetlen formában, mint egykoron. Persze ennek is vannak hátulütői, főleg az időveszteség..., de szerintem jó, hogy van. Én is sokáig tiltakoztam ellene...
És ez a rézoxid klorit milyen kiszerelésben kapható? Az idén nálam is több volt a gomba a megszokottnál..., szerintem nem a tél miatt, hanem mert nyáron nem fejlődtek úgy, ahogyan azt megszokták. Bevallom, annyira elfoglalt voltam tavaly, hogy szinte alig tápoztam, talán egyszer-kétszer. Nagyon érződött a hiánya!
Itáliám nincs. Egyébként sincs sok, pár fajta, fajtánként több példány. Én már pár éve kiválasztottam a kedvenceket :) A citrusoknak 0-10 fok között megfelel a legtöbb fajtának.
A kerti ugyanaz, mint amit télen hajtatnak? Ha igen, akkor van :)
3 éve vettem 3 darab hagymát, eddig hajtattam őket télen, idén ez kimaradt, nem is szedtem ki a cserépből, most már hajtanak a kertben. Most éppen feszítik szét a cserepet, meghíztak, de ebben ki kell bírniuk őszig. Van egy olyan fajtám is, aminek keskeny levelei vannak, tele az apró hagymákkal a cserép, de még nem virágzott, nem is tudom, milyen. De mintha szaporodás helyett fogynának a hagymák.
Köszönöm, nem kérek újabbat, de kösz a felajánlást :)
Nekem nincs fóliám, az atka szerencsére nem nagyon okoz gondot, néha egy-egy kisebb növénynél előjön, de azokat általában vízbe süllyesztem egy fél napra egy hordóba és ez elég szokott lenni, különféle tetvek viszont előfordulnak, de mivel öntözéskor általában időben , még a kezdeteknél észreveszem helyi permetezéssel elejét tudom venni a terjedésüknek.
Érdekes, amit írsz, mert én például a kaktuszokon kívül semmit nem viszek szárazon a teleltetőbe (és egész télen szárazon is tartom őket), a többieket (javarészt leanderek és citrusok) az időjárástól függően dec-jan táján egyszer megöntözöm, aztán meg már apránként kikerülnek, megelőző permetezést én sem csinálok, ha tavasszal látom, hogy valami probléma van attól függően permetezek, sok növény, amiről azt írják, hogy leanderekhez hasonló teleltetést igényel nálam sem bírja, de én is "kiszanáltam" őket egy-két próbálkozás után.