Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Kérdés: nálam nagy probléma a téli atkásodás. Még úgy is, hogy a mostani télre "készültem": bevitel előtt ment permet atka ellen, majd amikor bent felfedeztem,hogy hopp, megint vannak, akkor bizony bent is permeteztem (még jó, hogy meg lehet oldani). Még arra is figyeltem, hogy kétféle szerrel, és ahogy rájuk van írva, max. kétszer egy évben (a második nyár elején volt). Mégis kriminális, ahogy kikerültek a telelőből. Minden régi levél agyonszívogatva, és persze a kondi sem olyan, mint kéne, habár még szépen beindult a virágzás, de én tartok tőle, hogy ez csak tovább gyengíti a növényeket.
Két szabadon kapható szerrel permeteztem: Flumite és Ortus. Ódákat zengenek róluk. Miért nem hat? Vagy mi miatt fertőződik ennyire vissza az állomány?
Elkeserítő, hogy végre normálisan kiteleltettem, mégsem úgy tudok indulni a nyárnak, ahogy kellene...
Nem is igazán szereket kérdeznék, hanem hogy vajon hogyan lehetne tartástechnológiával javítani az állapoton. Mert gondolom, újrafertőződés mindig lesz, és nem csak nálam, de más hogyan tartja féken a nyavalyás aktákat?
Gyönyörűek! Nálam furamód a mostani virágzás a citromoknál nagyrészt meddő virágokkal megy. Narancs, mandarin oké, de citrom nem akar lenni. Még az eddig stabilan termő fámon sem.
Igen, emlékszem a kumkvatokra. :) Értük is aggódtam. :)
Tudom elvben, hogy minél inkább visszavágod, annál inkább nőnie kéne, de nekem volt rossz tapasztalatom, nem citrussal. Mondjuk idén jobban neki mertem állni pár citrusomnak, muszáj is volt, de tarra ott sem metszettem.
Nekem citrus esetében mindig az merül fel, hogy oké, kihajt, de egyrészt tartalékot él fel emiatt, másrészt azért csak gyengül, és a téli szezonra nem tudom, hogy megerősödik-e annyira, hogy ott nem vérzik el. Persze nálam a teleltetés még mindig rizikós, habár kezdek rájönni, mi az ami "könnyebb eset", és mi az ami nálam minden alkalmat kihasznál a pusztulásra. Szóval egyelőre azt próbálom elérni, hogy a téli szezonra minél jobb kondiban menjenek a növények.
Két éve csináltam citrusokon először teljes metszést, a két kumkvaton. Még abban az évben virágot is hoztak az új hajtásokon, vagyis nem hagytak ki emiatt termést.
A kumkvatokat, limakvatot nehezebb - szerintem - metszeni, mint a citromokat, lime-okat, mert a tavaszi metszési időszakban még tele vannak gyümölccsel, később már hajt, virágzik - nincs megfelelő időpont a metszésre. A formája viszont mindenképp fellazul, szétesik pár év alatt - nálam legalábbis. Metszés után viszont újraneveli a teljes koronát, szebb, sűrűbb lesz, mint valaha volt. Tavaly a Marumit - ami szintén újranevelt koronájú - 3x metszettem, hogy ne legyen túl nagy, túl gyorsan.
(Pár évtizeddel ezelőtt a dupla virágú orgonafákat metszettem "rövidre" - ezt olvastam egy szakkönyvben - , a következő évben egy szál virág nem volt. A könyv a hajtás végétől számította a "rövidet", én meg a másik végétől. A következő évben viszont még szebbek lettek. Ekkor vált a meggyőződésemmé, hogy a növényekben az a jó, hogy szinte mindent (a baltát kivéve) elvisel, korrigálja a tévedéseinket.)
koszi....olvasgatom evek ota a topicot, lattam hogy az ecetet szoktatok hasznalni,de kivancsi voltam hogy esetleg valaki valami mast is alkalmaz-e
a Nátrium-biszulfát tenyleg elegge veszelyesnek tunik....meg ha kis koncentracioban hasznaljak is,szerintem ezek utan meggondolom hogy bemenjek-e furdomedencebe
de mi a helyzet a citromsavval? arrol pl. ezt irja: ". A hasonló célra használt ecetnél is sokkal alkalmasabb"
Ez az állapot nem nálad alakult ki. Három hét alatt képtelenség.
Tudni kellene honnan jött, ilyen állapotban egy profi kertészet sem ad el citrust.
Lehet mondani túl öntözést, de lehet hiány betegséget is. Sőt a kettő variánsa is lehet.
Mivel a levelek igen csak sápadtak, én gyökér problémára gyanakszom. Túl öntözött, nehezen lélegző gyökerek.
Itt nem a virágok érdekesek, hanem maga a növény. Azt kell megmenteni. Szerintem a talaj is tömött én biztosan sürgősen átültetném. De ezt csak én tenném meg.
Szerintem várj velük, akkor kiderül, hogy szállítási stressz, régi levelek eldobása (én ebben nem nagyon hiszek), vagy valami gond. Most a képek alapján olyan felemásak, vannak nagyon szép levelek rajtuk, meg betegesnek tetszők...