Keresés

Részletes keresés

ZésZoli Creative Commons License 2021.02.04 -1 0 103441

Köszi a tanácsot! A külső sínszálat direkt csináltam passzentosra. Eléggé lötyögnek a szálak a talpfarácsban (oldalirányban is) és így gondoltam nyomtávbővítést eszközölni a külső íven. Ez most csak egy próbapálya. A végleges pályán ugye kb. 160cm lesz a fix sínhossz körben. Lesz ennek akkora dilatációja, ami feltépné a talapzatról?

Előzmény: kisfaludy1 (103439)
rezgaras Creative Commons License 2021.02.03 -1 0 103440

Attól tartok, ha rugóacélból lenne, akkor nem vágnád el az oldalcsípő fogóval. Manapság gyakorlatilag minden modellsín alpakkából van.

Előzmény: ZésZoli (103436)
kisfaludy1 Creative Commons License 2021.02.02 0 0 103439

Jó lett. Pici dilatációt hagyj itt-ott, tudjon tágulni a sínszál ha kell.

Én jártam úgy hogy felpúposodott, bele kellett vágnom utólag, azóta nem tolom koppig mindenhol.

Előzmény: ZésZoli (103438)
ZésZoli Creative Commons License 2021.02.02 -1 0 103438

Nézd csak! Ilyen lett. Felül a gyári, alul a vágott illesztés. 1-2 perc volt csak.

Nem vagyok nagy építő. Egy ilyen gépet nem hizem, hogy ki tudnék használni. Így megspórolok egy csomó egyéb problémát is (központosság, törés...) amit leírtatok. :-)

Ami gondom van ezzel a sínanyaggal, hogy a sínkorona belül nem domborodik ki. Nincs miből elreszelni, hogy a négy- ötcsatlós gépek is elmenjenek majd a max. 50-55 cm átmérőjű asztalkán. :-D

Előzmény: kisfaludy1 (103437)
kisfaludy1 Creative Commons License 2021.02.02 0 0 103437

Sarokcsiszolóval simán vágható pillanatok alatt, fogó csúnyán megnyomorítja.

Előzmény: ZésZoli (103436)
ZésZoli Creative Commons License 2021.02.02 -1 0 103436

Sziasztok!

Köszönöm szépen a flexi vágással kapcsolatos tippeket. Úgy látom, hogy mindenki másképp csinálja. :-)

Végül vettem egy nagy levegőt és a legegyszerűbb megoldást választottam. Egy kopott oldalcsípőfogóval csináltam próbavágásokat. Piko-A flexi. Szerintem valami rugóacélból lehet. Nem könnyű elcsípni, viszont a csúnya vágást szépen és gyorsan el tudtam dolgozni egy jó reszelővel. Elég könnyen vitte. Mivel pizzát építek, két flexit kellett szembefordítanom. A másodikat már a helyszínen vágtam és reszeltem. 

Egyelőre egy parafatáblára rögzítettem rajzszögekkel a kör helyett oválisra sikeredett pályát. Csak kísérletképpen készült, hogy egyáltalán fut-e rajta valami. Az ovál (ellipszoid) kistengelye 48cm, ami azt jelenti, hogy van benne 24cm-nél kisebb sugarú ív is. BR80-asok E69, E44 (!), rövid, kéttengelyes kocsik simán mennek rajta. A jóval nagyobb Hornby háromcsatlós Hunslet Austerity is gond nélkül megy a három tengelyével. Próbaképpen rátettem egy Trix BR24-et. Na, az már elakad, de az is csak a beszűkülő részben. Valahol 24-25cm lehet neki a minimum bejárható ívsugara. :-)

Köszönöm a segítséget!

rezgaras Creative Commons License 2021.01.30 -2 1 103435

Türelem, türelem! Be lehet azt a csavart úgy szorítani, hogy középen legyen a lyuk. Csak el kell játszani vele!

Egyébként készítettem olyan szárat, aminek egy kis gyűrűje van, ami pontosan illeszkedik a korong furatába. De sajnos a kínai korongoknál a lyuk sincs igazán középen. A Proxxonok egy fokkal jobbak.

Egyszer a kínai webáruháztól vettem korongokat, nagyon "óccsón". Vastagabbak, mint a Proxxon, igen büdösek lesznek amikor felmelegszenek és keményebb anyagokat (pl. acél csavart) nem is vágnak. Ismerős probléma... :-((

Előzmény: diginewl (103434)
diginewl Creative Commons License 2021.01.29 0 0 103434

Van ilyenem is - ha csak sínt kell elvágni ideális :) ZZemokitól vettem annó talán 10 éve. Jól dolgozna, ha be tudnám fogni központosra. Itt, mivel nagyobb az átmérő, még jobban üt. Valamivel vastagabb is, így még nagyobb rést ad a vágása.

Előzmény: tumikas (103433)
tumikas Creative Commons License 2021.01.29 -1 0 103433
Előzmény: diginewl (103432)
diginewl Creative Commons License 2021.01.29 0 0 103432

Kispályás vagyok... ez van :) kb 10 korongnál tartok - csutkáig használom őket :) - ha közben nem törik el. Eddig egy sem törött össze vágás közben. Törés vágótárcsa lerakásával, vagy ahogy a flexi szár kiugrotta magát valamerre, akkor csapódott a tárcsa valaminek neki. Egyik esetben sem fogott a tárcsa, nem volt üzemben a készülék.

Most éppen Lidli-set használok. Ezek eszméletlenül bírják: 20-30 sínvágás után sem látszik rajta kopás, aztán egy rossz mozdulat, és már darabokban is a tárcsa, mert nem figyeltem oda hova teszem le....

Az a problémám vele, hogy teljesen központosan nem tudom befogni a tárcsát, és a flexi szár sem teljesen központos, így az eredmény: mind a két irányba üt a korong egy picit.... Így sajnos sínvágásnál nagyobb a vágási rés mint maga a korong. Valószínű egy dremel-nél nincs ilyen gond.

Előzmény: rezgaras (103430)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.29 0 0 103431

Az elején én is nagyon törtem ezeket a korongokat sínvágásnál, de most azt próbáltam ki, hogy csak éppen egy kicsit nyomom vágásnál lefele, inkább várok, tovább tart, de így még nem tört el korong nálam.

Előzmény: rezgaras (103430)
rezgaras Creative Commons License 2021.01.29 -1 0 103430

Eddig kb. 80-100 pici korongot törtem össze (flex vágókorongot szerencsére még egyet sem). Egyik sem ment az arcom felé, a kezemnek már ment, de nem sebezte meg. Azt hiszem, túl kicsi a tömege egy komolyabb sérüléshez. A szem védelme persze egy más kategória.

De én nem csak vágáshoz használom, a felületén szoktam apró alkatrészeket csiszolni. Úgy persze könnyebben eltörik. Vágásnál pedig az a trükk, hogy olyan 1mm-nél mélyebb vágás során nagyon óvatos mozgatással meg kell tágítani a rést. Attól törik el a legkönnyebben, ha a korong megszorul a résben.

Előzmény: diginewl (103429)
diginewl Creative Commons License 2021.01.29 0 2 103429

"Egy valamire viszont nagyon oda kell figyelni a Dremel-es megoldásnál. Védőszemüveget kell használni! Erre eleinte legyintettem"

Innen látszik, ki mivel foglalkozott előtte életében. :) Valószínű még nem robbant szét a kezedben sarokcsiszoló korong (a nagyobb, nem a kicsi) fémvágás közben. Nekem megadatott az élmény, így amikor ezzel az incifinci pici körvágó tárcsával ismerkedtem azonnal szemüveg volt köztünk. Látva az integritását ezeknek a korongoknak (irtó vékony, és könnyen törik) még egy arcpajzson is gondolkodom, ne plasztikázzon át ha ő éppen úgy gondolja.

Előzmény: Hernyofan (103428)
Hernyofan Creative Commons License 2021.01.29 0 0 103428

Én is így vagdostam el ezeket a síneket - bár legtöbb esetben a kis korongot használtam, mert a modulok szélén kellett vágni. Így itt lecsíptem a sínt egy combos oldalcsípővel, ráhagyva kb. 5 mm-t, majd ezután már a géppel hozzáférve azzal vágtam véglegesre. A modul illesztéseknél ezt mindkét oldalon szépen megcsináltam, és egyenként vagdostam / csiszoltam egymáshoz a síneket. A végeredmény nagyon jó lett, szinte döccenés mentesen mentek át a vonatok még a ferde síneknél is. Kicsit melós, de egyszer kell jól megcsinálni. Az illesztéseknél amúgy - ha lehetett - nem flexi, hanem gyári sínelemeket használtam, és utána folytattam flexivel a vágányt.

Egy valamire viszont nagyon oda kell figyelni a Dremel-es megoldásnál. Védőszemüveget kell használni! Erre eleinte legyintettem, aztán szétrepült egy korong. Na ott akkor elgondolkodtam azon, hogy mi lett volna, ha...

Előzmény: Törölt nick (103424)
ysenyerkesz Creative Commons License 2021.01.28 0 1 103427

Vagy használni kell a flexi meghajtószárat.

Előzmény: Törölt nick (103424)
Dimarson2 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 103426

Én a már beépített síneket koronggal (mivel csak az van) szoktam vágni, majd a keletkezett hézagba egy apró csepp

pillanatragasztót teszek, ezáltal megelőzve a későbbi mozgásokból adódó problémákat...

Előzmény: somytomy (103425)
somytomy Creative Commons License 2021.01.28 0 1 103425

Lombfűrészhez lehet olyan sűrű fogazású lapot kapni, amivel jól lehet sínszálat vágni. Persze beépített vágányhoz nem igazán lehet vele hozzáférni, cserébe lombfűrész sok garázsban akad, ha csak néhányat kell vágni.

Előzmény: rezgaras (103422)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.28 0 0 103424

"A vágókorong szebben vág, de csak a sín végét lehet vele merőlegesen vágni, mert a fúró teste vastagabb, mint a vágókorong átmérője." - nagy átmérőjű korongot kell venni, azzal menni fog majd :)

Előzmény: rezgaras (103422)
nazareth Creative Commons License 2021.01.28 0 0 103423

Oldalcsípőfogó + reszelés is hozhat szép eredményt, de nagyon melós.

A síkba köszörült oldalcsípőfogó sem csodaszer, roncsolja az is a sínszálat.

A Dremellel csak akkor tudsz a sínszálra merőlegesen vágni, ha pl. csak a végéből kell levágni egy picit; lefektetett sínszálat nem lehet merőlegesen vágni.

A sínfűrészek úgy vannak kitalálva, hogy könnyű hozzáférni akár a lefektetett sínszálhoz is, a vágás felülete szép, merőleges; a rés pedig annyira keskeny, hogy nem kell utánaigazítani a síneket.

Szóval egy-két vágáshoz szinte mindegy, hogy mit használsz, ha utána gondosan elegyengeted a vágás felszínét, viszont időigényes, és pl. egy egyszerű szakaszolásnál is játszani kell a sínszálakkal a kieső anyag miatt.

A sínfűrészt erre találták ki, időt és anyagot spórolsz vele.

Előzmény: ZésZoli (103418)
rezgaras Creative Commons License 2021.01.28 -1 1 103422

A kézifűrész használata a gyakorlatban nem triviális. A fűrész fogkiosztása általában nagyobb, mint a sín szárának a vastagsága, emiatt akad a fűrész. A vágókorong szebben vág, de csak a sín végét lehet vele merőlegesen vágni, mert a fúró teste vastagabb, mint a vágókorong átmérője. Én az oldalcsípő fogóval levágom olyan 1mm ráhagyással, a maradékot levágom, lecsiszolom. A vágókorong használatához javasolom a védőszemüveget! Ha letörik, szerteszét repül.

Előzmény: Törölt nick (103419)
rezgaras Creative Commons License 2021.01.28 -1 0 103421

"...így a vágás is egyenes lesz."

Elméletileg.

Előzmény: RhB (103420)
RhB Creative Commons License 2021.01.27 0 0 103420

Normál csípőfogóval deformálódik, ahogy írták, de létezik kimondottan sín csípőfogó is. Ennek az egyik oldala teljesen egy síkban van, így a vágás is egyenes lesz.

https://xuron.com/index.php/main/consumer_products/3/13

https://www.youtube.com/watch?v=7BD5nkGsd_Q

Boltban pl.

https://www.modeltrainstuff.com/Xuron-90028-Model-2175B-Track-Cutter/

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.27 -1 1 103419

Én kézifűrészt, és dremelt javaslok. Ha fogóval csíped el akkor deformálódik a sínprofil. Vissza lehet reszelni, de nem lesz olyan szép, mintha vágnád őket.

ZésZoli Creative Commons License 2021.01.27 -1 0 103418

Sziasztok!

Flexi vágánnyal még sosem volt dolgom, ezért lehet, hogy nagyon amatőr dolgot kérdezek:

Mivel érdemes darabolni? Azért kérdem, mert semmi fémvágó-eszköz sincs itthon, csak oldalcsípőfogó és reszelő. Ez alkalmas lehet? Ha nem, akkor kézifűrész, vagy Dremel a praktikusabb?

Üdv.

csíkos-háTTú Creative Commons License 2021.01.27 0 0 103417

Azért ebből már lehet indulni, nem a nulláról kell felépíteni. Két dolgot kell megnézni, hogy mekkora hely kell a pályának, és mennyi van rá?

Előzmény: schlumberger (103415)
hfield21 Creative Commons License 2021.01.26 0 0 103416

Köszönöm a hozzászólásokat. Sajnos fényképem nincs, próbálom a javasolt TT fórumban a további érdeklődést. Üdvözlettel HF

Előzmény: ZésZoli (103393)
schlumberger Creative Commons License 2021.01.25 -1 1 103415

Szóval egyelőre van egy gyaníthatóan PIKO kezdőszett

Nos, ma voltam a gyerekeknél: már két PIKO szett van, egy Taurus meg három teherkocsi, és a másik egy Railjet, három négytengelyes személykocsival. A vágánykészlet: G231 15 db, G239 3 db, R2 ív 26 db, továbbá egy jobbos és egy balos váltó, két betáp síndarab, két tápegység (12 V 0,5 A falidugasz), két menetszabályzó.

A padlástérről lemondtunk, mert nincs klimatizálva, és mint a nótában: télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van.

Így aztán marad a fiúszoba, de ott meg most a családfő home offisza működik, úgyhogy a közeli jövőben arra se lehet számítani. Mivel egyelőre úgysem lesz rajta terep, csak egy sínpálya, én laikusként arra gondoltam, hogy falra felhajtható, vagy fregoliként felhúzható sík felületet lehetne bevetni. Nagyon elvetemült gondolat? A méretek még nem tisztázottak, mert ahhoz nagy átrendezés kell, abba meg a nőtanácsnak is beleszólása, sőt alighanem vétójoga van :-)

Én addig is tanulmányozom a PIKO A-Gleis c. brosúrát.

Előzmény: csíkos-háTTú (103382)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.25 0 0 103414

:) Egyébként az Ikea asztalos dolog szerintem sem praktikus, bár kb. az volt a célja ha jól értettem, hogy komoly asztalos munkák nélkül építkezzen. Erre mondjuk jó, bár én inkább bevállaltam volna az alaplemezt rendes rétegelt + lécmerevítéssel, mert azért mégis csak tartósabb.

Előzmény: ZésZoli (103413)
ZésZoli Creative Commons License 2021.01.25 -1 1 103413

Ezért írtam, hogy "Tök jó példa! Köszi, hogy belinkelted!" :-)

(A többi csak a véleményem a megvalósításról.) 

Előzmény: Törölt nick (103412)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.25 0 0 103412

Itt nem feltétlenül az alaplemez elkészítése volt az ami nekem érdekes, hanem maga a pálya vonalvezetése, és a kialakítandó vasútüzem. Martin tök jól elmondja ebben, meg az első részben, hogy milyen szempontok alapján építkezik, és ez a kis asztala is egy kutyacsont, csak fel van tekerve a helytakarékosság okán.

Előzmény: ZésZoli (103411)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!