Azért kapaszkodsz ide ennyire kétségbeesetten, mert ezen a fórumon kívül nincs neked semmid.
Se "szuperfizikai" könyveid, se lektoraid, se olvasóid, se "újfizikai" társaságaid, se konferenciáid, se egyetlen tanítványod.
Sehol a világon nincs semmiféle reputációd.
Így aztán a mindennapos lebőgéseid ellenére kénytelen vagy ebbe a fórumba csimpaszkodni, s tűrni a folytonos megaláztatást. Az örökös visszaszájalási kényszereddel egyszerűen ide szögezted magad, soha nem fogsz már innen megszabadulni.
De hülyének tettetve magad, azt kotkodácsolod, hogy ez a fórum a te könyveid reklámfelülete.
Az ember az információ legnagyobb részét látás útján szerzi.
A szemünket tekintjük a legmegbízhatóbb érzékszervünknek.
Szoktuk is mondani: "Hiszem, ha látom."
Sajnos azonban a szemünk is becsaphat bennünket, tehát közel sem annyira megbízható, mint hisszük.
Gondoljunk csak a pl. a délibábra. Látunk valamit, de az valójában nincsen ott, ahol látjuk.
Hogyan jön ez a csillagászathoz?
Nos, az égi objektumok megfigyelésénél csak a szemünkre vagyunk utalva. Egész pontosan az EM hullámok által közvetített információkra. De, nem tudjuk ellenőrizni, mert nem tudunk odamenni, és megtapogatni, hogy egy égitest valóban ott van-e, ahol látjuk, vagy csak úgy látszik, mintha ott lenne.
Legjobb példa erre azoknak a szépséges színes szimmetrikus alakzatoknak az esete, amelyeket hibásan "planetáris ködöknek" neveznek, mert ezek sem nem planetárisak, sem nem ködök. Nagy valószínűség szerint a délibábhoz hasonló nemlétező virtuális képek.
A csillagászok hisznek a szemüknek, akkor is ha nem kellene. Abban a tévedésben vannak, hogy ezek valóságos objektumok, és ott vannak az égen, ahol látszanak.
Az újcsillagászok már nem lesznek ilyen hiszékenyek.
És ha ezek valóban simán leperegnének rólad, akkor nem görcsölnél ennyire betegesen, hogy mindig a tiéd legyen az utolsó szó. Azt képzelve, hogy ez növeli a mondandód hitelét. Pedig csak rontja, hisz már semmi újat nem tudsz mondani.
Azért hagytam fel vele, mert az amatőr csillagászok többnyire csak észlelő csillagászok. Vagyis csak a látvány érdekli őket. Nézelődnek, szép fényképeket készítenek, de a látvány fizikai magyarázata nem érdekli őket. Gondolkodás nélkül elfogadják a hivatalos ( sokszor teljesen bugyuta) magyarázatokat.
Engem már nem tudott lázba hozni, ha többször megnéztük a napfogyatkozást. A távcsőépítés és a fotózás sem az én műfajom. Engem a látvány mögött rejlő fizikai magyarázat érdekelt, de erről nem voltak hajlandók vitát nyitni. Mint már korábban írtam, Mizser Attila nem is engedte az efféle eltévelyedést. Ő azért van ott 34 éve, nehogy új gondolat férkőzzön be az áporodott elvek közé.
A megsavanyodott figurák mentsvára összeesküvésekről képzelődni, amivel kényelmesen indokolhatják a saját sikertelenségüket. Súlyosabb állapotban már boldog boldogtalanra öntik a buggyant hiedelmeiket, de nem értik, miért a néma csend, s az elnéző mosoly.
(Asszem, összefutottunk a távcső mellett, bár nem Szentléleken. Ha ugyan te voltál. De akárki is volt, nagyot alakított, csak úgy ömlöttek a szájából az összeesküvések. :p