“Egy bácsikám, ki csősz volt s egész évben a Varjúdomi kunyhóban lakott olyan mesét mesélt, amilyen éppen abban a percben eszébe jutott. Az volt a jó, hogy élni kellett, élni a sok szeszélyes mesét. Így csinált nékem hosszú orrot, kedvet ahhoz, hogy éljek úgy, ahogyan ő élt. Mert ő volt, ő meséje minden hőse, a hónapok és magok ismerője, kinek a nap volt kalendáriuma, szél a nagyapja, parázs meg a húga”
Ja, az jó, hanem hogy most építik. Már két hónapja tart, tele meglepetésekkel, nagyon kreatívan mindig valahol máshol ásnak egy kis gödröt, vagy oda egy buckát, lezárást, így minden nap meglepetés, mikor, merre tudok be/kihajtani. Na és egyik reggel kihajtás közben észleltem, hogy hopp, most pont arra nem lehet kihajtani, és másik irányba korrigáltam gyorsan, de így a kerék belehuppant egy újonnan odaásott gödörbe. Nem volt mély, viszont beleakadt az odatett raklapba, és nem bírtam kifarolni. Szerencsére segített egy arra járó hapsi, csak picit kellett tekergetni, és kiugrott a kerék a gödörből. Nem lett az alváznak baja. Az a vicces, hogy a munkások sincsenek a megfelelő információk birtokában, mikor mit fognak művelni, így tényleg előfordul időnként, hogy kiszorulok a saját házam elől. :)
Pontosan, ezert nem is allergia hivatalosan, hanem hisztaminintoleranciának hívják. De az is túlzás rá, a masik neve a DAO-enzimhiány egyértelműbb és találóbb. Mert akinek az az enzime jól működik, meg se kottyan neki a kimchi.
A számlavezető bankom pontosan így működik . Be kell írni a belépő kódokat , amire jön sms-ben egy beléptető kód , és csak ekkor tudok bármit is látni/csinálni .
Utaláskor x összeg felett rákérdez , és nekem kell megerősíteni .
A hisztaminra allergiás. Mondjuk... ez nekem kicsit fura, mert tudtommal a hisztamin a szervezet "kolompja": ő termelődik akkor, amikor a szervezet valami szerinte rissz-rossz szirszarra reagál.
Azaz úgy is mondhatnám, hogy a túl sok hisztamin maga az allergia.
Anno, amikor allergiatesztet csináltak nálam (összepötyögtetik a felkarod mindenféle szarral - vízben oldott macskanyál, virágporok, gombákok, meg effélék -, aztán egy tűvel megpiszkálják a bőröd az összes csepp alatt) akkor két kontrollpötty volt: az egyik a sima desztvíz - amire zéró reakciót illik adnod, illetve hisztamin - ami a 100%-os reakciót jelenti.
A koreaiak savanyúsága, mindenhez is eszik. Az összetevői közt szerepel az 1) érlelés, 2) a rohasztott halszósz. A fermentálás/rohasztás/erjesztés/érlelés növeli a hisztaminfelszabadulást okozó bomlásvegyületek (hullamérgek, hisztamin stb.) keletkezését. Aki olyan szerencsétlen, mint én, hogy nincs elég DAO-enzime (diaminoxidáz), annak csökkent hisztaminlebontó képessége és minden olyasmi tünetet okoz, ami ezzel jár.
Ne is mondd, rákveres lettem a pénteki kimcsitől. Viszketek, marékszámra tolom a cetirizint, és tele vagyok vakaráscsíkokkal. Sőt, már egy prednizolont is bevettem az elején. Persze akkor még fulladtam is, de szerencsére van asztmaspraym, az segített. Így jár, aki olyat eszik, amit nem kéne.
Valószínűleg az a kimcsi durván túlérett volt, mert előtte somán ettem, bár utólag rájöttünk, hogy Koreában végig viszkettem, krémeztem is magam a fürdés után, mert azt hittük a víz szárítja ki a bőröm.
Tulajdonképpen olcsón megúsztam, azóta olvastam, hogy más hisztami intoleranciások megjárták a kórházat is. Most főtt krumplira váltok, ideje volt hazajönni, mielőtt kinyírnak a sárgák.