Érezhető, hogy előbb-utóbb ez elkerűlhetetlenűl szükséges lesz és beszélni kell majd róla , ezért egy vitatopikként szánnám ezt, ahol Magyarország Európai Uniós tagságának előnyeit és hátrányait és egy esetleges kilépés (Huxit) következményeit, előnyeit
és hátrányait ki lehetne tárgyalni.
a korábban feltett kérdésre, hogy hány évet kellene várni egy telefonra vagy egy autóra, mi a válaszod, ha nem jönnek a multik Mo-ra
Hamár gyarmat, miért nem megy el a futószalag melöl a suzukis vagy a merci szerelő magánvállalkozónak, vagy miért nem alapitott , akár licenc alapján, autógyárat Mo.?
Ja, alapított, az Ikarust
De OK ezek vérszívók
Miért nem emeli egy magyar vállalkozás a póri melós bérét eu. szintre?
Mert nincs jellemzően akkora kereslet a munkájára, termékére mint egy multinak
A multi meg azért nem, mert hülye lenne ha ennyiért is dolgozik a magyar
Ugyanakkor most a tv-ben, mexikói és tatár "vendégmunkások" melóztak valamelyik multinál, mert nem volt magyar munkavállaló
Írtam már valamikor egy rossz hasonlatot
Az utcán jó ha benne vagy valamelyik galeriben, mert különben megesznek ha egyedül vagy
Szvsz. ez a világgazdaságra is igaz egy kis országnak, mint mi vagyunk
Te, mint vállalkozó, nem gondoltál még arra, hogy magad emeled fel az alkalmazottaid bérét, aztán a motiváltabb vagy a magasabb bérért már odaszegődő jobb munkavállalók segítségével javítjátok a hatékonyságot, és maradhat versenyképes árú vagy kicsit drágább mert jobb a termék, amit előállítotok?
Ha megengeded, mondanék néhány alap dolgot és azokat figyelembe véve kellene újragondolnod a dolgot:
- Adott társadalomban a bérszínvonal elsősorban az adott társdalomban megtermelt GDP függvénye (vagyis amennyi javat termelt az adott ország, abból lesznek a fizetések),
- a minimálbér emelése (amennyiben a gazdaság növekedésénél nagyobb arányú) az államadósság növekedéséhez vezet,
- a multiknál jelenleg nagyobb a bérszínvonal, mint a hazai vállalkozásoknál (és persze a termelékenység is),
- amennyiben megemeled a minimálbért, azzal tönkreteszed a hazai kis és középvállalkozásokat, mert azok a gyengébb termelékenységüket az alacsonyabb bérekkel kompenzálták (+ a multi tőkeerős, a kicsi hazai nem).
"Mi lenne most, ha a kapitalismusban a fiatalok nem idegenek gyáraiban dolgoznának, hanem a maguk javait építenék"
Tehetik, csak korszerű, XXI. századi és eladható terméket kéne gyártaniuk és/vagy szolgáltatást kéne nyújtaniuk.
Az igazság, hogy tudok is ilyeneket (juszt se írom ide őket, mert nem akarom, hogy valami barom elkezdje őket basztatni) és bizony megy is a szekér náluk rendesen - az egész világra exportálnak, már a szereléskor elkel a termékük.
Csak hát ahhoz ész is kell, meg kitartás, meg egy csomó olyasmi, amit nálunk nagyon nem szeretnek (az első termékeiket úgy gyártották, hogy a két tervezőjük ketten ültek egy olajradiátoron télen és gyártották, programozták, csomagolták a cuccot. Nos ma már nagyon másképp fest a dolog.)
Szerintem lehet utánozni, na miért is nem?
Ja!
És nem nyertek még közbeszerzést meg EU-s "nesztek itt van semmiért" pénzt sem, és még adó- és járulékügyileg is rendben vannak.
Ész kellett és nem fűrész.
Szóval miért is nem itthon bontakoznak ki a fiataljaink?
Nem kell ide a gyarmat sóder, mert sima hazugság.
Off
A fekete rabszolgák többségének a legnagyobb csapás a felszabadításuk volt.
Addig legalább a gazdájuk eltartotta (így, vagy úgy) őket.
Ha mindenkinek duplája lenne a bére akkor mi lenne? Jó? Duplájába kerülnének a szolgáltatások, ingatanok, stb. Bajban lenne a gazdaság, az export. Butaság.
Senki nem emelné. Verd ki végre dónyi agyacskádból. A kapitalista állam érdeke maximálisra és annyira leszorítani, amíg a tőkés termelést még ne zavarja (pl. lázadásokkal).
.
A normális bérért meg kell harcolni. Nyugaton ez az 50-es és 60-as években végbement.
Nagyon is lenne, persze ábrándozni azt meg szabad. Extra rabszolgaság is lenne a magyar kis és közép-kapitalista emelt szintű rablási vágyának köszönhetően. Hála az elbaxott privatizációnak.
Én is vállalkozó vagyok. Egyszerű a képlet. Ha felemelnének a minimálbért és a multiknál is közel nyugati bért kell fizetni, akkor nekem is emelni kell a bért meg az árakat is. Mindenki többet fizet és többet kap. Mellékhatásként megszünne az idegenek általi kizsákmányolás. Végeredményben több maradna az országba. A mintik gyárai itt is ott belül ugyanolyanok.
Utáltam a lista-lista szocit, de ott az emberek a fél kezükkel a seggükkel családot és házat szereztek. Abban az inhatékony szociban. Valóban az volt. Mi lenne most, ha a kapitalismusban a fiatalok nem idegenek gyáraiban dolgoznának, hanem a maguk javait építenék. Sokkal hatékonyabban. Meg vannak békjózva a körülmények miatt.
Azt is nézd meg, hogy mi értelme van annak ami uniós pénzből épül, többnyire semmi. Ráadásul ameddig ez a könnyebb pénzforrás addig a vállalkozók sem fognak a piaccal próbálkozni.
A munkáltatók mit gondolsz miért egyeztetnek minden évben a bérekről? Mert a munkáltatónak az az érdeke hogy a lehetőségekhez mérten minél kevesebb költséggel működjön a cége.
Több bért leginkább a magyar nem tud fizetni, mert kevés a magyar tőke. A multi meg azért nem fog annyit fizetni mint amennyit nyugaton fizet mert azért jött ide.
Nem lenne foglalkoztatási válság. Magunknak dolgoznánk. A fiatalok a maguk házaikat és vállalkozásaikat építenénk, nem éhbérért idegeneknek dolgoznánk. Ezért menekülnek el. Nem tudnak családot alapítani, házat építeni stb. A gyarmaon nem megy.
Vesd már össze hogy mi épült itt Eu-s pénzből és mi szimpla önerőből. Értem én hogy mit akarsz mondani, de nem az a megoldás amit akarsz.
A magyar vállalkozóknak sem jó, a lakosságnak se, sok olyan beruházónak se aki úgy van itt hogy az Eu területén akart beruházni, senkinek. Ezt a Britek eljátszhatják, nekik jóval több lehetőségük van gazdasági szempontból.