Keresés

Részletes keresés

BAttila1964 Creative Commons License 2019.04.13 0 0 387

Köszi, várok, a Robijnom tavaly termett először, de egy kicsit elszúrtam a növényvédelmét, idén oda fogok figyelni rá... Eszméletlen sok virágot hozott, szerencsére egy kicsit később virágzott, eddig nincs baja... (Most van a sziromhullás.)

Előzmény: zoli1122 (386)
zoli1122 Creative Commons License 2019.04.13 0 0 386

szerintem kihajt, en tavaly aprilisban ultettem Tuono-t, sokaig semmi,majusban aztan rendesen megindult, iden marciusban is ultettem egy Robijn-t, egyelore meg nem hajt, mellette a tavalyi Tuono mar zold lombos

Előzmény: BAttila1964 (385)
BAttila1964 Creative Commons License 2019.04.13 0 0 385

Tavaly november elején ültettem egy szabadgyökeres Supernova mandulát, februárban, mivel a kis koronája nem mutatott semmi életjelet (rügyek nem mozogtak, levágva kiderült, többé-kevésbé elszáradtak), ezért kb. 30 centivel a korona kezdete alatt suhángra vágtam vissza fát. Eddig nem történ semmi, de a suhángot különböző magasságokban óvatosan megkapirgálva a törzs zöld...

Mit tegyek? Várjak? Bedurcizott? Gyökérre gyúr? :(

diospyros Creative Commons License 2019.03.21 0 0 384
smorgasbord Creative Commons License 2019.02.16 -1 0 383

Sziasztok.

A mai napon kivágásra kerül nagymamám háza előtt egy hatalmas termésű, papírhéjú diót termő diófa.

Kb. 50 éve ültették a ház építésekor. Már nem emlékszik rá, hogy honnan szerezték, de nem valami modern fajta (pl. Ukrán óriás), hanem valami régi fajta lehet. 1970 környékén ültették.

Emlékszem vittem pár szemet belőle az iskolába még a '80-as években és az osztálytársaim nem hittek a szemüknek, mert ekkora diót még nem láttak.

A fa a gondozás teljes hiánya miatt már évek óta keveset terem, a 88 éves nagymamám már nem szereti ősszel seperni a leveleket, így ma kivágatja sajnos. Nem tudtam lebeszélni róla.

Mivel különleges fajta, jó lenne megmenteni. Ha valaki ért a dió oltásához, szívesen küldök neki vesszőket a jövő héten. Lehet, hogy már kicsit késő, mert úgy rémlik decemberben-januárban szokták oltani, de hátha lehet még.

Ha több oltás sikerülne esetleg, akkor egy csemetére vevő lennék. E-mail címem publikus.

zoli1437 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 382
Előzmény: BAttila1964 (381)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 381

Valaki tudna segíteni egy komplett mandula-növényvédelem leírásának közreadásában? ;)

Amita13 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 380

Hát ez jó... Remélem, nálunk nincs ennyi éhes madár. Ahol régebben laktunk, nem volt ezzel gond, mandula, beérett, lehullott, összeszedtük. Viszont itt új helyen, vidéken, ki tudja, mennyi éhes száj vagy csőr lesz rá...

Előzmény: pintjano (378)
Amita13 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 379

Á, köszi! Nekem is ez van (valamelyik Tétényi, félkemény). Meg két magról nőtt. Még egyik sem termett, talán jövőre. Kíváncsi vagyok, mi marad.

Előzmény: helgaanyu (377)
pintjano Creative Commons License 2018.09.04 0 0 378

Itt már akkor megeszik, amikor még puha a keményhéjú mandula... Itt sok az éhes madár.

Talán hagynak néhány szemet, pedig van sok mandulafa

üdv PJ

Előzmény: Amita13 (375)
helgaanyu Creative Commons License 2018.09.03 0 0 377

Idén biztosan nem mert nem lesz egy szem se. De tavaly hetekig érett. Nem győztük szedni. A végén már untam . Egy fáról lett egy jókora nec zsákkal. Szerencsére még van belőle. Egyébként egy faiskolai példány valamelyik tétényi fajta. Közepes héjkeménységű. Se a madarak se a mókusok vagy pelék nem bántották. Bezzeg Itthon a mogyorót.....

Előzmény: Amita13 (375)
Amita13 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 376

Hát, amennyi eszük van, lehet befogni sem lesz egyszerű. Főleg, ha van a csapdán kívül is kaja. :)

Előzmény: diospyros (373)
Amita13 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 375

A mandulát semmi nem bántja? Kemény héjú típus? Én azért tettem le a papírhéjúról, mert azt írták mindenütt, hogy azt simán megeszi minden, madarak, bogarak... Viszont akkor a keményhéjúnak nincs "ellensége". Remélem, nálunk sem. 

Előzmény: helgaanyu (374)
helgaanyu Creative Commons License 2018.09.03 0 0 374

Köszönöm a választ.

Macska van, jó vadász, egeret parltkányt, menyétet, rigófiókát, cinkét már hozott.. Mókust még nem.

A csapdát meg már csak jövőre tudom kipróbálni. Egyébként vicces hogy a hegyben ahol egyre több területet hagynak el a gazdák, ott a mandulát semmi nem viszi el. A szőlőt meg nem lehet az őzektől megvédeni. Legfeljebb jó magas kerítéssel. De a vaddisznót az se állítja meg.

Itthon meg a mókus garázdálkodik. No meg a róka...

Előzmény: diospyros (373)
diospyros Creative Commons License 2018.09.03 0 0 373

igen tudom hogy szürkét, de nem akartam bonyolítani :)

védett a vörös, de így nem lesz gond, mert nem lesz elpusztítva.

igaz ki lesz szakítva a "jó kis mogyorós" élethelyéről, de azért az embereknek is vannak jogai :)

Előzmény: Amita13 (372)
Amita13 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 372

Nem teljesen. Az angol River Cottage-ban fogták a mókust, de ott is csak a betelepített szürke mókust ami Amerikából került oda. A vörös mókus védett, pont a szürke szorítja ki az élőhelyéről, náluk már alig van. 

A csapdázás amúgy jó ötlet, bár kíváncsi lennék, mennyire hatékony. Szerintem ravasz népség a mókus. :)

Előzmény: diospyros (369)
nyebojsza Creative Commons License 2018.09.03 0 0 371

Felénk mindenkinek csak magonca van. Amíg ezt a fórumot nem olvastam, nem is hallottam, hogy valaki dió csemetét vesz, de faiskolában se láttam, meg olyat se hallottam, hogy oltana valaki...  egyszerűen elvetik és kész. De a dióval még ennyit se foglalkoznak: úgyis kel ki valahol amit a madarak leejtettek, ha jó helyen van megmarad, ha nem, kivágják vagy átültetik. Na jó, ez azért egy kicsit lutri, de ha a faluban senki se tart apró szemű, kemény héjú, megpucolhatatlan diót, akkor annyira mégse :) Persze mi biztosra szoktunk menni, és olyan szemeket vetünk el, amik minden szempontból jók voltak, és ha jó helyen van, 4-5 évesen, de 6 évesen már biztos terem (persze nem egy zsákkal)

Előzmény: BAttila1964 (354)
diospyros Creative Commons License 2018.09.03 0 0 370

mindegyik északi típus. ez a része nem gond.

viszont volt, ahol azt írták, tényleg nem porozzák egymást.

(lesser extent -kisebb mértékben) nem lenne jó, nekem is ilyen párom van. :(

meglátjuk! :)

amúgy sztem nem lesz gond. nem nagy az átfedés, 7 nap, de az elég lehet. vagy jön a kézi porzás, a 30 m-es fán :)

Előzmény: paragramma (367)
diospyros Creative Commons License 2018.09.03 0 0 369

élvefogó csapdát neki!!

https://madardaloskert.hu/termekkategoria/07-elvefogo-csapdak/

aztán áttelepíteni jó messze. kíméletes módszer (mérgezéssel szemben.)

azt hiszem a River Cottage Ausztrália műsorben csapdázták a mókust, eleinte nem ment bele, de később kb. 7 db-ot is fogtak. mind megsütötték :)) a kóstolóknak nagyon ízlett, csak akkor kezdtek nyugtalankodni, amikor megtudták, mi az. pedig nem lehet rossz húsa, növényevő, tiszta állat.a sok megevett mogyoró biztos jó aromát ad a húsának :) :( mint az ibériai sertéssonkának a tölgymakk.

szóval fazékba vele!! :))

Előzmény: helgaanyu (366)
nyebojsza Creative Commons License 2018.09.03 0 0 368

Macskával. a mi macskáink nem csak a patkányt fogják meg, de a mókust is.

Előzmény: helgaanyu (366)
paragramma Creative Commons License 2018.09.01 0 0 367

Köszi!! Már kezdtem feladni a keresést, melyik a déli és melyik az északi típusú, ezen belül melyik hímelőző s melyik nőelőző. Táblázatokat bújtam, melyik mikor virágzik. Lehet én keveredtem már bele.

Előzmény: diospyros (364)
helgaanyu Creative Commons License 2018.09.01 0 0 366

Van valakinek ötlete hogy lehetne a mogyorót a mókus elól megvédeni ?

van a háznál egy mogyoróbokor szemben a bejárattal. Itt járunk egész nap de ez a zsivány jószág már júliusban elkezdte leenni a mogyorót. Megérni nem sok maradt de még azt is megcsócsálta. Talán tíz szem maradt. Csak azért hagyta hogy bosszankodjak. Gyönyörű szép termése van ennek a bokornak.....

diospyros Creative Commons License 2018.08.30 0 0 365
Előzmény: diospyros (364)
diospyros Creative Commons License 2018.08.30 0 0 364

pedig a Pawnee-nak és Kanza-nak muszály lesz poroznia egymást:

https://www.starkbros.com/products/nut-trees/pecan-trees/pawnee-pecan

"Pawnee Best pollinators: Kanza or Lakota."

Előzmény: paragramma (362)
Lasaron Creative Commons License 2018.08.30 0 0 363

Érdekes és szemét dögök ezek. :) Én minden évben küzdök velük tavaly jobban sikerült a védekezés mint idén. Válogatásukról: almafákat nem rágták, csak volt rajtuk néhány, körtefákat iszonyatosan, érdekesség képpen, a Van cseresznyénél sokkal jobban szeretik a  Katalin leveleit. Kajszin, mandulán is volt, de nem számottevő.

Előzmény: diospyros (359)
paragramma Creative Commons License 2018.07.19 0 0 362

Pekándiókról valakinek valami infója? Porzópárt keresnék Pawnee és Kanza fajtáim mellé. Elvileg ez a kettő sosem fogja egymást beporozni. 

Amita13 Creative Commons License 2018.05.29 0 0 361

Hát a fene az ízlésüket. Az oltvány ízlik nekik, a magonc meg nem. :) Mondjuk egy hullám volt áprilisban, mert a mostani új hajtások már normálisan nőnek (persze nem tudom ennek mennyi köze van az időközi permetezésen, ami a levéltetvek ellen volt).

Az eprek valóban nálam is sértetlenek. A növendék kajszikat meg a cseresznyét ették, de nem ekkora mértékben.

Előzmény: diospyros (359)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.05.29 0 0 360

Nálam is majd csak ősszel derül ki, mit tudnak a magoncaink... ;)

Előzmény: Amita13 (358)
diospyros Creative Commons License 2018.05.29 0 0 359

barkó volt / vincellérbogás / ormányos lehetett,

érdekesek, nálam is válogattak.

pl. a csersznyét, kákit stb. szerették, de a fehér eperhez nem nyúltak hozzá...

Előzmény: Amita13 (352)
Amita13 Creative Commons License 2018.05.29 0 0 358

Na tessék... Akkor vannak korántermők, meg későn ébredők is. :)

Amúgy sajna a mi magoncunk nem terem értékelhető diót, kicsi is, meg vastaghéjú, és alig lehet a belet kiműteni a héjából. Szóval inkább "díszdió", meg árnyékoló lesz... A szülőfáját úgy örököltük a kerttel együtt, de gyanítom, már az is magonc lehetett (a környékbeliek nem ültetik a diót, mégis tele van diófával minden). Ami érdekes viszont, általában ezek nem jó minőségű termést hoznak, a szomszéd fája kivételével, ami nagyszemű, és könnyen pucolható... Abból kéne oltani.

Előzmény: BAttila1964 (357)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!