Tudom, hogy hülye kérdés, de ha van szubnordikus (nordikus és alpi, kisebb részben dinári elemek ötvöződéséből), akkor van szubmediterrán is? Mediterrán és alpi, kisebb részben dinari ötvöződés.
Kiszely nagy könyve szerint Spanyolország és Olaszország északi régióiban, továbbá Franciaország legnagyobb részén, valamint kisebb gyakorisággal az alpesi országokban sok mediterrán-alpi keveredésű egyén van, egyes francia régiókban akár ez a domináns helyi változat vagy típus.
A Neo-danubian nemcsak félrevezető elnevezés, de nincs is ilyen típus (két egyező tartalmú leírást nem lehet találni róla). A http://humanphenotypes.net/NeoDanubian.html képe szerintem Ladogán típus.
Ami van: Nyugat- és Kelet-baltid, aminek sokféle elnevezése lehet (minimális eltérésekkel):
Cro-magnoid B
Preszláv
Balti
Visztulai
Valdaj
Volhiniai
stb.
Ez a típus - véleményem szerint - Kelet-Európa ősi, (tehát nem új és nem neo), reziduális típusa, amely még a paleolitból származhat, és mindenütt megjelenik, ahol karakteresebb-dinamikusabb típusok nem alakulnak ki. Nagyjából párhuzamba állítható az Európa középső részeinek Cro-magnoid A - Proto-europid - Dalofalid típusaival.
Ez a típus Észak-Dél irányban tagolódik persze (óriási területről van szó), a balti ágat említettük (szerintem ide tartozik a Volgai is), van az urali-ugor-tatár és van a déli ág, ahol komolyan bejátszhat a Norikumi, az Alpi és ki tudja még mi
Egyébként a Nagy Kiszely bácsi említi a preszlávokat, egy J. Czekanowski nevű szerző azon nézeteit ismertetve, hogy a preszláv a lengyelek fő típusa.
Szerintem közép-európai szemmel nézve ezek az őslakos észak-amerikai típusok arcra nagyon hasoblítanak egymáshoz.
Szakértő legyen a talpán, aki egy játékfilmet a tévén nézve meg tudja állapítani, hogy az abban szereplő adott őslakos színész vagy statiszta arizonid, lakotud vagy éppenséggel appalachid. :-)))
Mondjuk eléggé gyakori arc, szinte akármelyik kelet-közép-európai faluban vagy kisvárosban összetalálkozhat az ember ilyen típusú egyénekkel...
A fő elterjedési területe a weboldalról (angolul):
Common in Poles and West Ukrainians, especially in Volhynia, Galicia, Podolia, and east of Warsaw. May be found in the Balkans, in Czechs, Slovaks, Austrians, Germans, West Ukrainians, and Russians, even Finns.
Tehát e szerint a leggyakoribb Kelet-Lengyelországban és Nyugat-Ukrajnában, Volhínia, Galícia és Podólia régiókban, valamint a Varsótól keletre eső lengyel vajdaságokban.
Nekem az a Pre Slavic is elég fura a Human Phenotypes oldalon.
Kiszely Pista bácsi nagy embertani könyvében említve sincs ilyen típus, legalábbis én nem emlékszem rá.
Itt meg önálló, ősi közép-európai típusnak van hozva.
Még 3 szubvariánst is felállítottak neki: a szőkébb hajszínű visztulidot, a szudéta típust (vesd össze szudétanémetek), meg az ún. Danube - March Valley változatot, de hogy eme legutóbbin mit ért, hát az eléggá obskurus számomra...:-(
Alföldi-turanid. Lágy, de határozott arcvonások, viszonylag nagy fej. A mainstrem leírások (és gyártott képek) túl sok mondolid elemet visznek bele, ez az alföldire nem jellemző, legfeljebb egy kicsi figyelhető meg a szem vágásánál.
A háborü elött "törökös magyar típusnak" jellemezték.
A klasszikus pacifidek vagy tulajdonképpeni pacifidek (Pacifid proper) leginkább a Wakashan és Salishan nyelvcsaládba tartozó népcsoportok, Brit-Kolumbia, ill. Washington, Oregon és Idaho USA-államok területén.
Valóban nem túl szerencsés ez a neo-danubian elnevezés.
Egyébként tkp. a kelet-európai típus déli változatáról van szó, amelyben a kelet-európai (kelet-balti) típus nordikus, ladogai és mediterrán (pontuszi) elemekkel keveredett.
Szerintem is eléggé jellemző a kelet-európai síkságokon élő szlávokra, a lengyelektől az oroszokig, de a Kárpát-medencében, sőt a Balkán északi részén is eléggé gyakori.
Ez az arizonid csak Lundmannak a találmánya volt, más szerzőnél nem szerepel ilyen típus.
Más mértékadó antropológusok ezt a főleg az apacsokra és navahókra jellemző helyi variánst a pacifid típus déli változatának tartják South Pacifid néven, megemlítve szilvid és centralid keveredését.
Imbelloni és Biasutti pedig keveredett pueblid (pueblo-andid) típusnak írja le.
Valószínűleg egy átmeneti határvidéki keverék típusról van szó, ezért is nehéz a pontos definiálása.
Mindamellett az általad hozott fotók szerintem elfogadható példák az arizonidra.
A navahók és az alapcsok népességgenetikailag is, embertanilag is hasonlók.
Sőt nyelvészetileg is, ami nem csoda, hiszen a navahó nyelvet az apacs nyelvek közé sorolják, azon belül a nyugati apacs dialektusokhoz áll a legközelebb.
Viszont a Phenotypes szerint a kamencsik nagy része is arizonid megjelenésű, ami azért némileg meglepő, hiszen ők származásilag teljesen mások, mint az apacsok és a navahók, ők (a kamencsik) a keleti sosónik közül váltak ki a 17-18. sz. fordulóján.
Bár utána nyilván erősen keveredhettek a környező törzsekkel.
Az új-dunai és az észak-pontuszi elterjedési területe a Phenotypes oldal szerint eléggé átfedi egymást, csak az új-dunai észak felé távolabbra terjedt el.
Nem minden apacs volt ilyen nagy termetű, mint Cochise, aki a népe körében termetesnek, erőteljes testalkatúnak számított.
Ha hihetünk a korabeli leírásoknak, az apacsok átlagban valamivel alacsonyabbak voltak, mint a síksági indiánok, ugyanakkor egy részük zömök testalkatú volt.
Thomas Berger indiános regényében a síkságokon élő sájenek az apacsokat, a "Nyekegő Hegedűk" népét viszonylag alacsony és görbe lábú embereknek írja le. :-(
Én szerintem az alföldi olyan formában, ahogy az a Human Phenotypes oldalon ábrázolva van, nem létezik, vagy ha létezik is, nagyon marginális előfordulású még az Alföldön is.
Vagy 8 évvel ezelőtt azonban ezen a topikon (vagy egy másikon?) fölvázoltunk az alföldi magyarság egy részére valóban jellemző, tipikus, erősen robosztus (idősebb korban hízásra erősen hajlamos), szinte kizárólag europid jelleget mutató (szinte nulla mongolid vonás), nagy fejméretű, erősen brachycephal típust, aminek hipotetikusan az "alföldi busafejű" nevet adtuk. :-)
Anno arra a hoztunk is fel néhány példát (fotót).
Ez a rajz, ami a Human Phenotypes oldalon az Alföld típusnál van, szerintem nem túlságosan jellemző az alföldi magyarságra (amely ugye történelmi okok miatt eleve erősen heterogén embertanilag, lásd szlovák, délszláv és német hatások, a török kor alatti és utáni népkeveredés stb.).
A Human Phenotypes az Alföld típust a Turanid csoportba helyezi, ami legfeljebb csak részigazság, max. részben tekinthető turanidnak.