Mutameg! Filmes fotógaléria
Én azt gondolom - naívan -, hogy valamiért a fotózás, fényképezés része a fotó is. Amin vannak mindenféle dolgok, mint például emberek, utcák, tájak, érdekes témák, és nem csak mérhető szürkeárnyalatok. Én nem tudom, hogy ez az én fejemben, hogyan kapcsolódik össze, de valamilyen módon látok kapcsolatot a fotózás és a fotó között. Azonban azt vettem észre, hogy itt, a filmes analóg fórum topikjaiban alig vannak, vagy szinte egyáltalán nincsenek már képek, ellenben a verbális fotózás mesterfokozatú művelése megy jelentős energiabefektetéssel. Ezért gondoltam, hogy létrehozok egy képeket mutogató, azokról beszélő topikot, ahol remélhetőleg a képek lesznek túlsúlyban. Nem az a cél, hogy egy kép után végtelen szájtépés induljon, hogy alexpós, felexpós, és én így csináltam volna, meg innen vagy onnan csippentettem volna, és én máshonnan fotóztam volna és én inkább szőke lányt fotóztam volna, mert én errefelé nem találkoztam még olyanokkal, akik joggal taníthatnának bárkit a fotózás "művészetére". Én ezt valamifajta fekete-fehér (vagy színes), filmes fotókiállításnak szánnám, és őszintén remélem, hogy lesz is benne kép. Persze lehet a képekről beszélni, de mindenkinek a józan ítélőképességére bízom, hogy a bőre eresztett kommentáradatot ki, mikor fogja megszakítani egy újabb képpel. Nyilván valami leírás jól jön az adott képekhez.
Lehet kezdeni.
Na csak nem tűntem el teljesen. Ezek között van Nikon F3 és Bronica is. A nem foltosak Tmax 400-ak, a Foltosak pedig 20 éve lejárt fortepanok. Na ilyesmi témákra jók. Ahol már a téma is eleve kissé beteg vagy kísérteties.
A képek egy jelentős része úgy most nem kifejezetten művészkedést szolgál, hanem készül a "Temetői járat" című sorozatom a 37-es villamos vonaláról, és ahhoz készülnek. (Ma is jön még egy nagyobb adag hívása és scannelése.)
Autós lapnál dolgozom és szeretek fényképezni. Főleg a nem hagyományos dolgok érdekelnek, mint pl. a film, lyukkamera, Polaroid, stb. Innen már csak egy lépés volt, hogy csináljunk lyukkamerát egy autóból is, lehetőleg minél nagyobból. A kifúrás nem volt opció egy zsírúj tesztautónál, így gondolkodni kellett. Persze lehetett volna leghátul ablakos, de zárt rakterű autóval is próbálkozni, de akkor nem látszódott volna a vezetőfülke, a külső visszapillantók, kormány a képen. Így szerintem érdekesebb, bár a szűk szélvédő miatt jóval kisebb lett a hasznos kép.
A fehér Ford Transit raktere és kabinja között van egy picike üvegablak, arra került dupla rétegnyi agrofólia, abba pedig egy kutyaközönséges lyukasztóval, fekete kartonba készített 5 mm-es lyuk. (Tudom, kisebb kellett volna, de így is baromi kevés fény jutott a 3 méteres raktér végébe és utáltam percekig nyomni a távkioldó gombját.) A raktérbe meg egy digit gép, hátrafelé, a hátsó ajtók felé fordítva és 4 perc exponálás. Van olyan kép is, ahol fehér táblára vetül a kép, ott jóval rövidebb záridő is elég volt.
A kész, fordított képet aztán jobbról balra és fentről lefelé is tükrözni kell és kész.
(Amúgy rohadtul nem fényzáró egy ilyen raktér, az ajtótömítéseknél, ilyen olyan réseken ömlik be a fény, úgyhogy egy guriga Duct tape elkopott mire használhatóvá sötétítettem.)
Örülök, ha tetszik. Ez ugyan digitális felv., bár nekem mindegy mivel fényképezek, egyformán szeretek mindent. Egyik, vagy másik technika nem értéknövelő.
Az Ilford három hívót ajánl hozzá: Ilford Multigrade 1+9 és 1+14 hígításban, Ilford PQ universal 1+9 hígításban, valamint Ilford Bromphen 1+3 hígításban. Én, miután kipróbáltam többfajta verziót is, leggyakrabban Ilford Multgrade 1+9-t használok. Az Ilfordnak még van olyan hívója is, hogy Harman Cooltone Developer, külföldi árusoktól megrendelhető, én a fomei.cz-ről vettem. Kékesfekete tónus érhető el vele. Hasonló még az Agfa Neutol NE. Mást nem próbáltam ás nem is nagyon ismerek.
Hideg tónus eléréséhez talán próbálkozhatsz még a Fomák közül Fomalux, FomaSpeed Variant, az Ilfordok közül Multigrade IV RC Deluxe, Portfolio papírokkal. A Fomalux kontaktpapír, de természetesen nagyítanítani is lehet rá. Nekem még univerzális hívóval hívva is elég hideg tónusokat adott. A Fomatone papírokra a Foma meleg tónust ír, de Fomadon LQN-ben nekem olyan zöldesfekete lett, ha jól emlékszem. Elég régen használtam.
Milyen hívóval hívtad? Tetszett? Szénfekete a feketéje? Van néhány képem, amit hideg kékesfeketékkel képzeltem el, és hideg tónusú papírhívót is kerevetem, de a semleges tónusú multigrade papírokkal nem voltam megelégedve.
A Kentmere-t ismerem. Elképesztő nagy választék van nyersanyagból, meg a neten keresztül szinte bármit bárhonnan meg lehet rendelni. Én leggyakrabban és szívesen az Ilford anyagokat használom /film, papír, vegyszer/. Kuriózum és érdekes az Ilford direktpozitív papír. Az utóbbi időben kipróbáltam néhány Efke papírt, nagyon kellemes meglepetés volt. A Foma kínálatából csak a Fomalux baritált változatát használom.