Hungarosiculo, a Király Színház ma már nem létezik! Beöthy László - Rákosi Szidi fia - idején alakult, és játszott ott Fedák Sári is. Mielőtt Beöthy László színházat csinált volna belőle, a Somossy orfeum volt, de már eléggé lerobbant. Beöthy döntően operettet játszott, Huszka, Kacsóh Pongrác, majd Lehár Csárdáskirálynőjét is. A Színház a gazdasági válság idején megrendült, és 1936-ban bezárt, a homlokzatát lebontották, ma az Újpest vívószakosztálya működik az épületben. Zömében, és döntően a kor zenés szíbháza volt, abban viszont élenjáró, bár fénykorát Beőthy László igazgatása alatt élte.
Nem sok, mert ami a ház felé esett, azt mindet kicibálta - ennek a fig treenek, a talajszinthez járkáló gyökere van! -, és majd mutatom a képem - amikor sor kerül rá! -,mi, és hol maradt ott! Érthetően írtam le? :-D
"2. és ha a gyökerek bennszakadnak akkor onnan hajlamos újrahajtani a fa?"
Nem, mert ha csak levágják a fát, és a tuskó ottmarad, az sem hajt már ki! Ezért szoktak a favágók az ottmaradt tuskóra, kereszteket vágnak a láncfűrész elejével, és akkor kiszárad!
Ez majdnem olyan, mint a pálma fa, ha azt is félbe vágják, az soha többet nem lehet pálmafa, csak egy gyorsan szétfoszló törzs!
Még mindig tartja valami... Elképzelni is rossz, ezt kézzel kivenni! :-D
A fig tree képes 50 m.-s magasságot is elérni, és ehhez meg van a gyökere is! A házakat építő szakik szerint, nagyon jól megfogja a talajt, és annyira jól, hogy végül a ház is útban lehet neki! Nálunk is ez a gond kopogtatott már, és ez nem az én hibám, hiszen mi egy éve költöztönk ide! :-D
Az viszont biztos, most már emlékszem rá - hogy a Lövölde téren ment át a Városligeti fasoron, de az is biztos, hogy a Bajza utcában, és a Nagymező utcában is járt villamos!
Hungarosiculo, úgy gondolom, hogy a mostani Városligeti fasor on ment, a Lövölde téren keresztül. Most nem vagyok benne teljesen biztos, de nem hinném, hogy tévedek. Sőt, azt hiszem egyáltalán nem tévedek. Valamikor az Dózsa György utat Aréna útnak nevezték, kiment az Aréna útig, és onnan hogy hol volt a végallomása, azt viszont most nem tudom, de legközelebbre megpróbálom megnézni.
"Háttérben a fehér fából épült ház a magas tornáccal az kié? "
A szomszédom, akik elég kiváncsiak - addig nincs baj, amíg nem lesznek irigyek! -, hogy mit teszünk, és próbálnak másolni! Addig sem unatkoznak, amíg másolnak! :-D
Tegnap hoztam ingyen kapott köveket, és ma már itt voltak, hogy nekik is kell majd! Mondtam neki, mi is az interneten találjuk, csa mi napra készen figyeljük, mi van olcsón, és sokszor ingyen!
Majd arról is hozok képeket!
Kell nekik is a shed, és a kert, és a gyümölcs fák, ami nálunk már meg is van! :-D
A gépnek is feladat ez a munka, amit ásóval, és emberi erővel büntetés lenne! :-D
"Ez különös, felénk a denevérek csak rovarokat esznek"
Ezeknél a "bat"-eknél is igaz - kb. 1500 szúnyot nyalnak be egy óra alatt, amihez tátogniuk kell! -, de az összes gyümölcsöt is szeretik. Mindenbe csak belecsíp, és ha leesik gyümölcs, akkor megy a másikhoz!
A napokban vettem egy csomag "bird net"-et - 300 m. hosszú, és 13 m. széles, és csak $ 99 volt! - amit majd egy előre elkészített kerete feszítek, az érés idejére!
Na, ja, a jó öreg Batthyany tér. Valamikor Bomba tér volt a neve, mert a vár katonasága ott tartotta a tüzérségi lövedékeket. És jókora piac is volt. Meg árvíz, rendesen. Ilyen volt a Batthyany Bomba tér korában, 1886 táján