Az előző hsz-ben elírtam 6 tonna volt a kocsi mindennel együtt.
Lehet, hogy az alváz ugyan az, de valami különbség biztos van, mert a 6 tonnára megpakolt kocsi olyan imbolyogva közlekedett a telepen, hogy tényleg necces érzés volt vezetni.
Én anno akácot vettem pont azért, hogy megtudjam mennyi van egy em3-ben. Én raktam és mértem az em3-t kb. max 10 cm-es rönkökből, majd hidmérlegen mértem. 870 kg volt, pár napos vágásnak mondták.
(Nyárfa széldeszka, szintén friss, 6-6.5 q/em3 volt.)
Tavaly bükkel fűtöttem .Vettem 15m3-ert .Sokkal nehezebb volt hasogatni (méterben) a csomók miatt. Sokkal nehezebb a tölgynél kb 20 25 %-al.(nyersen)jó a hőértéke de nem lesz olyan finom hamuja mint a tölgynek.Kicsit faszénszerű apró darabok maradnak a parázs alján.
Ha emlékeim nem csalnak, akkor egy erdei köbméter az 1 sima köbméter tömör fának kell, hogy megfeleljen (egész pontosan egy erdei köbméter fa egy köbméter vizet kell, hogy kiszorítson). Olyat viszont még nem láttam, hogy a vízbe tett fa lesüllyedjen a tó fenekére, ergo nagyobb legyen a sűrűsége, mint a vízé. Szóval ha 12 mázsa egy erdei köbméter fa, akkor már jól jártunk.
AZ Uaz hivatalosan 800 Kg-al terhelhető, de 30 mázsát visznek vele.
A legtöbb kisteherautóval, Toyota, Mazda Mitsubishi, simán viszik a 30 mázsát.
Az iveco amit írsz azért más kérdés, mert a dobozos emelőhátfalas autónak ami 3.5 tonnában fut , ugyanaz az alváza mint a 7.5 tonnás változatnak, tehát nyugodt szívvel terhelhető.
Haver egy ilyennel terített árut, 5-6 tonnát simán vitt vele.
Mondjuk a gumik nem szerették, elég sűrűn cserélte őket :)
De tény, amit állít valóban nevetséges.
Számomra nemigazán tűnik kifizetődőnek 100 Km-ről egy 3.5 tonnás kisteherautóval hordani a fát.
Azt még elhiszem, hogy 1 erdei m3 fa friss vágás 12-13 mázsa, de szerintem a 16 az irreális.
De mivel a bükköt nem nagyon ismerem, mert javarészt tölgyet használtam, így ezért kérdeztem.
Azért elég nevetséges amit állít. 16 mázsa 1m3 szerinte és 3-at tud szállítani egy fordulóra a 3,5 tonnás kocsival. Szóval 4,8 tonna fát tud szerinte szállítani egyszerre. Ha ennyit rárakna az autóra akkor ott esne szét ahol megpakolták, de ha nem is esne szét, főleg az erdőben sehova nem menne. A cég ahol dolgozom vett egy Iveco autót. Az autó önsúlya hátfallal együtt több mint 2,7 tonna volt ha jól emlékszem. Nyilván ami nem zárt dobozos és hátfalas az könnyebb, de 2 tonnánál nem nagyon lehet kevesebb, így 1,5 tonnát pakolhatna rá hivatalosan. A max súly amit még elbírna szerintem 2-2,5 tonna körül van, de akkor nagyon lassan jó állapotú aszfalt úton tudna közlekedni, kiváló műszaki állapotú autóval. Mi egyszer megpakoltuk a telepen a kocsit kíváncsiságból és lemértük a mérlegen 5 tonna volt a kocsi mindennel együtt és már lapult minden rajta és nem igazán volt biztonságos érzés vele arrébb menni, pedig még a laprugók is erősítettek voltak benne. Szóval szerintem fizikailag lehetetlen amit állít. Ha 2 tonnánál több fát kapnál egyszerre az csoda lenne, de szerintem jó ha 1,5 megvan.
Szóval 0,05024m3 fa volt 40 kiló, akkor 1m3 726 kiló. Mondjuk nálam egy erdei köbméterben sem volt 40 centis rönk, pedig 8-at vettem, úgy méter, méterhúszasok voltak :D
Az északerdőtől hordja a fát hozzánk, egy 3.5 tonnás kisteherautóval. Kérdeztem, tőle, hol éri ez meg? Állítólag egyszerre 3 m3 hoz, szerinte 1 m3 bükkfa 16 mázsa.
Mikor hitetlenkedtem, közölte , vele ne vitázzak, ő ebből él, csak ért hozzá.
Szerinte rohadt jó vétel 22 ezerért kobmétere, mert kijön 1700 Ft-ra mázsája.
Csak azért érdeklődtem, mert én most vettem először bükkfát, de nem tűnik nehezebbnek mint a tölgyfa, így nem valószínű hogy 1 m3-ben több súly lenne.
Elég sok apróságon múlik. Nem áztatni kell aztán tüzelni, hanem áztatni, száradni hagyni egy évet, és úgy tüzelni. Egy próbát megér, nekem egy év alatt csak akkor sikerül kiszárítanom, ha telibe kapja a Nap. Meg vele együtt a szél is meg az eső meg a hó is...
Ponyvával rábactam, elég ha beázik vagy párásodik, ki sem száradt az elvileg száraz tetőléc egy része felújítás után...
Száradáshoz kell a légáramlat, ez tény, de nem felülről hanem oldalról. Ezért takarják a tetejét.
Pár éve már annyi fa volt az udvaron, hogy 1 részét nem tudtam fedett helyre tenni. Közel se száradt annyit, mint ami fedett helyen volt. Állandóan ázott felülről.
Nem olyan nagy dolog egy ponyvával letakarni a tetejét.
Nézd, a teából kiázik a tanin ha sokáig áztatod, elvileg olyan mint a csersav, sokáig annak is mondták.
Ki kell próbálni az újdonságokat, hallottam én is nemrég, hogy nem kell fedett hely neki, és egy deka korom nincs a rendszerben, kevés fa fogy, szóval van benne valami. Itt is írták, hogy egy év alatt lazán elérték a 15%-os nedvességtartalmat, szóval ahogy most állunk, kell a száradáshoz légáramlat, meg nyári meleg, más nem...