Keresés

Részletes keresés

Pro.polisz Creative Commons License 2015.11.10 0 0 251

Szerintem többfajta dísz chili paprikának is lila a levele (és virága). Nekem idén bolivian rainbow chilim (legalábbis annak vettem) volt hasonló lila levéllel...

Tud valaki olyan dísz chilit, ami szép nagy dekoratív bokrot növeszt? Nekem valahogy nem lesznek méretesek a növények, max. kb. 50 cm...

Előzmény: gomba2008 (243)
gomba2008 Creative Commons License 2015.11.10 0 0 250

Leturmixoltam őket nyersen végül, olajjal felhevítettem, leszűrtem és lesóztam. Sokkal erősebb, mint amennyire sós, tehát tökéletesen használható "erős pista" készíthető belőle. Lehetetlen annyit tenni az ételbe, hogy elsózzam vele. Illetve biztosan lehet, csak annyira csípne, hogy azt ember nem enné meg. Eddig ez a legegyszerűbb elrakási módja. A só tartósít, és télen amikor az embernek ideje van, lehet gyártani a csiliszószokat belőle. És akkor még ott van a paprikaolaj, ami a kapszaicin jelentős részét kioldotta. 

Ami ép volt, és nem kezdett el rohadni, az mostanra bepirosodott. 

A dugványok vegyesen alakulnak. Amiket a kinti paprikákról vágtam, 90%-ban elrohadtak. A bentiek még élnek. 

Előzmény: gomba2008 (244)
tmogyorosy Creative Commons License 2015.11.05 0 0 249

De fut még Bishop's Crown, Christmas Bell, Ubatuba Cambuchi név alatt is. (Nekem az utolsó a kedvencem.)😃

Előzmény: rushbo (246)
gomba2008 Creative Commons License 2015.11.04 0 0 248

Köszönöm. Legalább ezt is tudom. 

Előzmény: Iszka (245)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.04 0 0 247

én tulipánpaprikának ismerem, mások bohócsapkának.

Előzmény: rushbo (246)
rushbo Creative Commons License 2015.11.04 0 0 246

hello! külföldön vásároltam két darab chili paprikát, de nem volt kiírva a nevük, illetve nem tudta megmondani a hölgy milyen típus. rákerestem neten és a legjobban a jamaican bell illik rá kinézetre. egyébként csípősek is. itt a kép, szerintetek is jamaican bell-ek lehetnek?

 

Iszka Creative Commons License 2015.11.01 0 0 245

Az a színes, kb. Royal black. Éretlenül fekete/lila, éretten tégla piros.

gomba2008 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 244

Itt  a vége, ma reggel a második  fagypont körüli hőmérséklet kopogott a kertben, úgyhogy leszedtem amit még érdemesnek találtam rá. 

Nem volt rossz a szezon, újra megállapíthattam, hogy a csili a döglesztő meleg nyarat szereti. 

 

    Szerintem ezek még zölden is ütősek lesznek megszárítva, porrá őrölve. 

gomba2008 Creative Commons License 2015.10.29 0 0 243

Óóóóó...de szépek. Még nézni is jó. Enni ugyan meg nem enném, de szeretek velük bíbelődni. 

Az a csokis nagyon mutatós, és állítólag finom is. 

 

Nálam pár nappal ezelőtt azt hiszem az utolsó szüret volt. Mármint ami a majdnem éretteket illeti, mert a zöldet sem fogom hagyni tönkremenni.  Brutális még zölden is. 

 

 

Most szikkadnak. A mosogatást megelőzöm amennyire lehetséges. Gumikesztyűben dolgozom, azt eldobom amikor végeztem. A tepsire egy sütőpapír kerül, azt is kidobós történet. Marad a kés, a villa, amivel forgatom, és az edény, amibe magoztam. Szabályosan fuldoklok tőle, mosogatáskor apró vízcseppek vannak a levegőben, amit az ember nem lát, nem is érzékel, amíg nem hordoz némi kapszaicint. 

A gyerekem a teraszon maszkban szokta ledarálni. Eddig rendben is van a történet, csakhogy a mixer még karácsonykor is csíp! :)

Ma próbaként csináltam egy kevés paprikaoaljat. Annyi csak, hogy a feldarabolt reaperekre ráöntöttem egy deci olajat. Talán könnyebb lesz így adagolni az ételbe. 

 

Valaki felismeri esetleg ezt a kis szineskét?

 

 

Nyáron kaptam picike növényként, és nagyon tetszik. Sötétlilából indul, és pirosra érik. Hasonló a twightlight numexhez, de ennek a levele is sötétlila. Erősségét tekintve állítólag átlagos (mármint a csilibolondoknak, én nem kóstoltam), de a növény szép. 

Előzmény: Iszka (242)
Iszka Creative Commons License 2015.10.28 0 0 242

Én a konyhát/edényeket/eszközöket magozás után, kezem és az arcom is (férfi létemre) vastagon kefirrel kenem be.

A bőrömről pár perc múlva lemosom, óránként újra, a tárgyakról csak másnap.

 

Eddig 1x a kiskanál okozott gondot, elviselhetetlen szar íze lett a reggeli kávénak...

 

Csoki, orange, 1 mutáns és vegyes Habanerok, Jalapeno, Sorki családi mix. Csoki, orange haba és Jalapeno kézzel porozva, inkubátorban.

 

Utolsó magfogásom idén, ez lett a hulladék:

 

Előzmény: gomba2008 (232)
tmogyorosy Creative Commons License 2015.10.20 0 0 241

Tudtommal mindegyik+gyökértuning.

Előzmény: Chilio (240)
Chilio Creative Commons License 2015.10.20 0 0 240

Egyik ismerős palántadőlés ellen használta, a föld megszórásával, csirázás előtt/után. Antibakteriális lenne (illetve gombaellenes is)?

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.20 0 0 239

hallottam már máshol is

Előzmény: gomba2008 (236)
tmogyorosy Creative Commons License 2015.10.20 0 0 238

Úgy bizony...😃

Nekem az első, amiről írtam, kapott...😃

Aztán hogy ezért él-e még, vagy sem...?

Előzmény: gomba2008 (237)
gomba2008 Creative Commons License 2015.10.20 0 0 237

Megnézegettem a dugványokat. Biztatóan néznek ki. Élnek. 

 

A 190. hsz.-ben mutattam egy paprikát, amit reaperként kaptam. Egyértelműen nem az, Chilio habaneronak tippelte. Én inkább Vipernek gondolom, de nemtom. Legyen bármi, extrém erős. 

A többi reaperben is lehet némi beütés, nem ismerem a magok előéletét. 

Szóval mindkettőről dugványoztam, ez a "nemtudomki" paprika a konyhában lakik. Az ő dugványai határozottan hajtanak. A reapereket pár nappal később vágtam le, és nem sikerült minden fölöslegtől megszabadítani őket. Dugig voltak nagyon apró bimbókkal, amiket most kezd eldobálni. 

Előzmény: tmogyorosy (235)
gomba2008 Creative Commons License 2015.10.20 0 0 236

????????????????????????? Őrölt fahéj hormonpor helyett???? Így értsem? Esküszöm kipróbálom! 

Előzmény: tmogyorosy (235)
tmogyorosy Creative Commons License 2015.10.19 0 0 235

Megvettem.😃

Tesztalany egy Reaper (ha az...)  és kontroll csoportként egy hibiszkusz hajtás.

Bár gyermekem nagymamája😃 szerint sima őrölt fahéjjal jobban járnék, ő mindkettőt kipróbálta.

Előzmény: gomba2008 (234)
gomba2008 Creative Commons License 2015.10.19 0 0 234

Minden gazdaboltban és hasonló üzletben kapható, nem is drága. Csodát azért nem kell várni, ha egy dugványnak nincs ingerenciája a gyökeresedéshez, akkor ezzel sem fog. De segít, ha a dugvány hajlandó. Nagyon jó készítmény. 

 

Kiszárítottam, jó lett. Kivételesen volt annyi eszem, hogy ne menjek ki a kertbe úgy, hogy ezt közben a sütőben hagyom. Ismerem magam, nem akartam aktív szenet, a talán egyetlen értékelhető szüretből. :)

Nagyon pici lángon, teljesen nyitott sütőajtóval, megszikkadt szép lassan kopogósra, és a színe is megmaradt. A világért le nem darálom, megvárom vele a gyerekemet, ő a nagy csili guru, fuldokoljon tőle ő! :D A teraszon szokta csinálni, csak sajnos az én mixeremmel, ami még a karácsonyi tortakrém készítésekor is csípni szokott. 

Tavaszig így szárazon ellesz egy papírzacskóban a fűtött szobában, ahol aránylag száraz a levegő. Remélem. 

Talán-talán lesz még egy szüret. Már ami az érett paprikákat illeti, mert a zöldet is érdemes leszedni, és feldolgozni. Méregerős tud lenni az is kiszárítva. 

Előzmény: tmogyorosy (233)
tmogyorosy Creative Commons License 2015.10.19 0 0 233

Köszönöm, utánanézek!

Főleg mivel úgy tűnik, idén kezdő "csilisként" csak a szobanövény stációig jutok a papreszekkel.😃

Szép nagy zöld levél dísznövények, de vagy tíz tőből csak kettő jutott el a termésérlelésig. Így a narancs skorpió és fehér (? Elég sárgás) habanerón kívül nincs más magom jövőre. Úgyhogy klónozunk.😃

Látom összejött a szárítás, a darálással meg tényleg jobb vigyázni, én bolti szárított pequin-t őröltem kávédarálóban, amikor felnyitottam, az katarktikus volt.😃

Előzmény: gomba2008 (229)
gomba2008 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 232

Ok, válasz ment. Imént magoltam ki őket, most száradnak. A tepsivel való mindenféle kontakt tilos.

 

   

De ki mossa el a kést??!!! :)))))))))))

 

Ez nem is olyan vicc....elmostam, de majd megfulladtam. Mondtam már, hogy utálom a csípőset??

 

Ledarálni már tuti nem én fogom, még a gumikesztyű is kuka, amiben dolgoztam.  Ha lesz egy kis szerencsém, érik még belőle. Van elég sok narancssárga rajta. Kicsit süt a nap néha, hátha elmenne ez a nyirkos idő. A csilik, és füge nagyon örülnének még némi száraz meleg időnek. Meg én is. 

 

 

Előzmény: emendasajt (231)
emendasajt Creative Commons License 2015.10.17 0 0 231

Köszönöm szépen. Írtam.

Előzmény: gomba2008 (230)
gomba2008 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 230

Adok én neked csere nélkül is carolina reaper magokat. Van elég. Egy felbélyegzett válaszborítékot küldesz,  rakok bele magokat, és küldöm. Dobj egy privit. 

Előzmény: emendasajt (228)
gomba2008 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 229

INCIT-8

 

 Éppen a zöld akadt a kezembe, ez a legerősebb, örökzöldekhez, fás szárúakhoz ajánlott. Ha ezzel nem tudok rásegíteni, akkor ez a módszer nem műxik. 

Előzmény: tmogyorosy (227)
emendasajt Creative Commons License 2015.10.16 0 0 228

Sziasztok!

 

Keresnék valamilyen ütősebb chilipaprika magot. Aki tudna ilyet légyszíves jelezze.

Esetleg cserealapnak fel tudok ajánlani jalapeno és black hungarian fajtákból, 

tmogyorosy Creative Commons License 2015.10.16 0 0 227

Megkérdezhetem a hormonpor nevét?

Előzmény: gomba2008 (226)
gomba2008 Creative Commons License 2015.10.15 0 0 226

Perlitbe dugványoztam tegnap. Sokat. Kis hormonport kapott, az tuti nem fog ártani. Meglátom. Örülnék, ha meggyökeresedne, nem kellene a magokkal vesződni. 

Előzmény: tmogyorosy (224)
gomba2008 Creative Commons License 2015.10.15 0 0 225

Öreganyám a közönséges Tv paprikát fűzte fel, szárította meg, és télen csak beáztatta, megtöltötte. Igazából nem tudom, lehet igazad van, ezek hajlamosak belülről penészedni.  Szószt kellene csinálni, de én ugyan meg nem kóstolom, a szagától is könnyem csorog, a csilikirály meg messze van, leghamarabb januárban jön haza. Lehet addig lefagyasztom! Ez még nem is jutott eszembe! 

Meglátom hétvégén, hátha erő veszek magamon, és kipróbálok valami szószt. 

Előzmény: tmogyorosy (224)
tmogyorosy Creative Commons License 2015.10.15 0 0 224

Szárításhoz ez nem túl vastaghúsú?! A mama szerintem a vékonyabb fűszerpaprikával csinálhatta ezt...

 

Én szószt fogok főzni belőle, kápiával, hagymával, ecetttel, sóval, cukorral, paradicsommal. Meg ami menet közben még eszembe jut. :-)

Első kísérlet, meglátjuk.

Ha másra nem, fajansz, szaniter tisztításra csak jó lesz. :-)

Én a visszametszett tizenöt centis tetejét talán 1 hétig tartottam vízben, majd Florimo általános virágföldben landolt kb. 2 hete.

Úgy tűnik, jól van... 

Előzmény: gomba2008 (223)
gomba2008 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 223

Erre valami recept ötlet? Semmi kedvem megfulladni darálás közben, gondoltam jobb lesz feldolgozni frissen. Esetleg megpróbálom egészben kiszárítani. Szerintetek sikerülhet? Nagyanyám anno madzagra fűzte a paprikát, és úgy szárította télire. 

 

 

A szárán még rengeteg zöld van, de az a biztos, amit már leszedtem. Ebben a takony nyálkás időben inkább már csak rohad odakint. 

Csináltam dugványokat tegnap. Próbálkozott már ezzel itt valaki?

 

 

tmogyorosy Creative Commons License 2015.10.12 0 0 222

Nézz be ide:

chilikertesz.hu/

 

Előzmény: Béla báttya (221)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!