Keresés

Részletes keresés

szicsu1007 Creative Commons License 2024.09.07 0 1 21634

Én hatvan éve oltottam utoljára gyümölcsfát, némi sikerrel (alma). Már nem vonz ez a technika, és nem is érzem, hogy értenék hozzá.

Beletörődtem a vereségbe:-))).

Előzmény: Kertkedvelő999 (21632)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.09.07 0 0 21633

Későn feléledő alanyra nagyon nehéz sikeresen oltani (korai nemest),

ha betartjuk azt a szabályt, hogy oltáskor az alany már fel legyen éledve, a nemes még alvól legyen.

Ha sikerül is, biztosan sokkal rosszabbak lesznek a százalékok, de ha megmarad utána következő

években már nem lesz a csemetével gond.

Talán ezért nem terjedt el ennek a technikája korábban.

 

Pedig teljesen logikus lenne egy nagyon korai alany helyett mást választani.

 

De ma már a hűtőszekrényban való nemes tárolással bármit megtehetünk.

Mindenesetre ha 1-2 ilyen hibrid csemetét akarsz, legalább 5-6 darabbal próbálkozz.

Előzmény: Kertkedvelő999 (21632)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.09.07 0 0 21632

Értem.

Ez a kedvenced, és szeretnéd továbbra is élvezni.

 

Mondanám hogy ültess egy 1200-1500 hideg órát igénylő rendkívül későn induló kajszit,

(alanynak), 

és majd 1 év múlva olts rá Ceglédi Kajszit,

de nem biztos hogy működik.

Ha kajsziból nem találsz ilyet, -szentségtörés?- későn virágzó nektarin  vagy őszibarack is lehet az alany.

 

Szóval mondanám hogy tedd ezt, én most ilyesmivel kísérletezem, de még mostanában kezdtem el, és ezért nem vagyok biztos benne hogy biztosan működik.

(És nagyon sok más  tulajdonságot megváltoztathat, a növekedési erélyt pld biztosan.)

 

(Bár úgy vélem hogy a Zard alanyra oltott Magyar Kajszi - a szokásos cseresznyeszilva alanyhoz képest kb. 3 héttel később éled fel, és így remélhetőleg ennyivel később is virágzik majd valószínűleg. Illetve abban reménykedem még, hogy az alany is termelhet pár vegyületet, ami fokozhatja a fagyállóságot a nemes részeken.) 

(És nagyon sok más  tulajdonságot megváltoztathat, a növekedési erélyt pld biztosan.)

((Ui: a késői termésérés és a virágzás ideje között semmilyen összefüggés nincs, 

ne a termés érési idejére keress rá, hanem a rügyfakadás/virágzás idejére.))

 

Bár ha oltogatni kezdesz, az nem ad azonnali megoldást, sokszor csak 3-5 év mire kiderül 

úgy alakult-e a dolog ahogy tervezted, vagy sem.

És addig nem állhat ott az a gyümölcsfa beporzatlanul..

 

De ez -még ha működne is - nem oldaná meg a pollenadó problémát, sőt, 

-akár elcsúszhatnak egymás mellett a virágzási idők, és lehet más fa pollenje porozná már jobban be.

 

Szóval nem tudok tanácsot adni, de ha én ennyire szeretnék egy gyümölcsöt/fát,

mint ahogy leírásodból sejtem,

biztosan nem hagynám ennyiben a témát..

 

Előzmény: szicsu1007 (21629)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.09.07 0 0 21631

Az tény, hogy nekem is csak néha kellett ritkítani, de 2019-ig teljes mértékben kielégítette az igényeinket (friss fogyasztás, kompót, lekvár).

Ami pedig az ízét illeti, behunyt szemmel meg tudtuk különböztetni bármelyiktől. Különösen azt a mandula ízre hajazó karcosságát becsültük nagyra. És minket nem zavart, hogy a lekvárjában is benne maradtak a rostok (ezt nem mindenki szereti).

Ez persze ízlés dolga is lehet:-))

 

 

 

 

 

Előzmény: james69 (21628)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.09.07 0 0 21630

Ha az idei meleghullám nem tevődik át áprilisra is, akkor én nem javaslom neked a legrosszabbul fagytűrő Ceglédi óriást telepíteni...

Előzmény: Kertkedvelő999 (21627)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.09.07 0 0 21629

Talán mondanom sem kell, hogy álmomból felriadva is "fújom" a Ceglédi óriás pollenadóit:-)). De ha a következő években ugyanúgy el fog fagyni a Ceglédi óriás virága, ahogy 2020-2024 között elfagyott, akkor porozhatjuk azt bármivel. Én mindig abban bíztam, hogy észak-keleti hűvös lejtőmön majd később virágzik, sőt a hideg esetleg lecsúszik a domboldalon - aztán a fagyos éjszakák után nézegethettem a barnára sült bibéket.

Árnyékadónak még megtarthatom a Ceglédi óriást, de ha szeretnék még valaha sárgabarackot enni, akkor valszeg egy fagytűrő, öntermékeny fajta lesz a célpont.

Ami pedig a pollenadó Ceglédi bíborkajszit illeti, a komplex fagytűrési táblában "szerényen" a legrosszabb osztályzatot kapta:

 

A kajszik fagytűrésének összegzése

https://www.csodakertesz.hu/blog/kajszi-fajtak-fagyturese

Az összes vizsgálati időpont adatai alapján következőképpen alakul a sorrend (lejobb 5, leggyengébb 1):

5-ös: Harlayne, Rózsakajszi C.1406BergeronHargrand, Harglow, Budapest
4-es: MandulakajsziCeglédi aranyKioto
3-as: Gönci magyar kajszi,Magyar kajszi C.235, PannóniaVeecot, Harcot, Bergarouge.
2-es: Ceglédi óriás, Ceglédi Piroska, Goldrich, Orange Red
1-es: Ceglédi bíborkajszi, HarmatSpring Blush, Sweet Red, Sylvercot.

 

Ha hű maradok önmagamhoz, és a fagytűrést emelem ki mint legfontosabb tulajdonságot, akkor sosem fogok Ceglédi bíborkajszit ültetni.

A Magyar kajszi legalább kapott egy hármas osztályzatot:-))

Előzmény: Kertkedvelő999 (21626)
james69 Creative Commons License 2024.09.07 0 0 21628

Azért árnyaltabb a kép a ceglédi óriásról nálam mondom ezt úgy hogy rengeteg fajtával volt dolgom kb 24 év alatt soha nem kellett ritkítani ez mindent elárul soha nem volt rajta úgy mond rekord termés nincs az élvonalba a többi fajtához képest .

Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.09.06 0 0 21627

Szépek a termések.

Ennyire jó az a Ceglédi Óriáskajszi? 

(Nekem nincs, de ha ennyire jó, akkor kedvem lenne kipróbálni...)

Előzmény: szicsu1007 (21625)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.09.06 0 0 21626

Sajnos van mégegy szempont ami neked fontos:

jó porzója kell hogy legyen a Ceglédi Kajszinak.

-Néhány kajszi nem jól porozza s másikat, ha a porzók és a bibék

nem egy időben érnek.

 

Ezt nem tudom, de a neten található leírások szerint a Ceglédi Óriás önmeddő, és 

ami biztosan beporozza az a:

"Porzói: 'Ceglédi bíborkajszi', 'Magyar kajszi'."

 

Ha biztos beporzót szeretnél, e kettő közül kellene választanod.

 

Szerintem amit választani szeretnél, az a kajszi még nem született meg,

de biztosan úton van már, és hamarosan megkaphatja mindenki azt a fajtát amit szeretne,

mindenféle fagytűréssel és rezisztenciákkal is.

Felgyorsult minden, már csak vagy 15-20 évre lehetünk tőle...

Addig meg ültess bármit.

Előzmény: szicsu1007 (21625)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.09.06 0 0 21625

Szóval nehéz dolog ez a fajtaválasztás, mindegyik fajtának van valamilyen hátránya.

 

Van!:-(((

A Ceglédi óriásról 2010-től 2019-ig ilyen gyümölcsöket szedtünk. És ajándékba osztogattuk a szomszédoknak. Több helyen írják, hogy gyümölcse 50-80 g. Nohát ez 100 g!

De 2020 óta szinte kóstoló sincs rajta (négy éve). Régóta vírusos tünetet mutat (leopárdos magok), de nem volt szívem kivágni (erről itt megoszlanak a vélemények!). De ezzel az erővel a Stanley és Sermina(?) szilvafákat is kivághattam volna. (A Stanley termését nem győzzük enni és elrakni 15 év óta minden évben!).

Volt egy másik kajszim; Gönci magyar kajszi. Elvileg porzónak választottam a Ceglédi óriás mellé. Most mondhatnátok, hogy ez nem jó pollenadó, de a Ceglédi óriásom 2019-ig mindig jól termett (talán máshonnan jöttek a méhek porozni). De ez már a múlté, mert a Gönci magyar kajszit elvitte a fitoplazma 2024 tavaszán. Kivágtam.

No most kellene valami új kajszi fa. Ami önmagában is megállná a helyét (netán önporzó), és nem baj, ha beporozná a Ceglédi óriást. Bár ha tudomásul veszem, hogy Magyarországon a Ceglédi óriás a legkevésbé fagytűrő fajta (ezt több helyen leírja az internet), akkor ne legyek optimista!!!

És ha lemondok a Ceglédi óriás terméséről (jövőre akár ki is vághatom!), akkor most jön a fajtaválasztás nehéz kérdése - egyetlen kajszifát akarok ültetni most ősszel (2024).

Kizárásos alapon próbálok választani. Ehhez persze fel kell sorolnom, hogy milyen szempontok alapján zárok ki (vagy választok) egy fajtát. Problémák, amiket el kellene kerülnöm (elől az általam súlyosnak ítélt problémák):

- fagyérzékenység (főleg virágzásban)

- sharka vírusra való érzékenység

- monília

- levélfoltosság

- szárazságtűrés

Ha elfagy a barackvirágom, akkor teljesen mindegy, hogy a "másik" négytől van-e valami baja. Olvastam egy ilyet a neten:

 

Fagyérzékenység virágzáskor

Legérzékenyebb: Ceglédi óriás

Közepesen: Gönci magyar kajszi, Magyar kajszi, Pannonia, Rakovszky

Meglehetősen ellenálló: Bergeron, Budapest, Harglow, Kioto, Sirena

 

Most nem bonyolítanám azzal, hogy pl mi a helyzet a mélynyugalmi elfagyással:-((. Mert ott már más a sorrend!

Ha netán megtámadja a vírus (vagy már úgy kapom a kertészetből:-(((), akkor még évekig ehetek róla a fenti példám alapján.

És mivel én nem vagyok bio, monília és levélfoltosság ellen majd rendszeresen permetezek.

Meg locsolgatom...

 

No de várjunk csak! És hol vannak a jó tulajdonságok:

- íz

- befőzésre való

- önporzó

- korán termőre fordul

- rendszeresen és bőven terem

- gyümölcsméret (isten veled 100 grammos Ceglédi óriás!)

- növekedési erély

- magasság

 

Ne higgyétek, hogy már tudtam választani:-(((((((

De rajta vagyok....

Előzmény: firpoliono2 (21624)
firpoliono2 Creative Commons License 2024.09.01 0 1 21624

Két Göncivel is úgy jártam, hogy vírusosan már féléretten hullott a termése. Szerintem vírusosan adták el nekem a faiskolában a fákat. Én is úgy tapasztalom, hogy a Gönci nagyon érzékeny a kajszihimlőre.

 

Volt Mandulakajszim. Kb. 15 éves korában kellett kivágnom, de nem vírus miatt, hanem egyéb betegség gyengítette le a fát. Most azon gondolkodom, hogy ősszel milyen fajtát ültessek. Érdekelne a Kuresia, de úgy látom, nagyon vegyesek a fajtával a tapasztalatok. Vagy újból Mandulakajszi lenne a jó, vagy valamelyik külföldi….Eléggé tanácstalan vagyok.

 

Van például Harlayne kajszi a szomszédban, de nem tetszik a mérsékelt növekedési erélye, valamint nem érzem annyira kiemelkedően fagytűrőnek. Fagytűrés szempontjából szerintem semmivel sem jobb, mint a Ceglédi zamatos. A termés kicsi, de az íze legalább finom. Monília ellen alapos permetezést igényel.

 

Szóval nehéz dolog ez a fajtaválasztás, mindegyik fajtának van valamilyen hátránya.

 

 

 

Előzmény: poza (21607)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.08.30 0 1 21623

Valamilyen biztosan lesz rajta (minden fajta magoncként kezdte), de előbb terem az oltvány és biztosan tudható, hogy milyen.

Előzmény: johann05 (21621)
johann05 Creative Commons License 2024.08.30 0 0 21622

  40 centis már...

Előzmény: johann05 (21621)
johann05 Creative Commons License 2024.08.30 0 1 21621

Üdvözlet!

 

Lesz ebből  ehető gyümölcs, vagy oltani kell?

A boltban vásárolt valamilyen kajszi fajta.

Apám megette a gyümölcsöt és utána azzal  a mozdulattal kapásból bele nyomta ebbe a kaspóba a magot... öntözgette ,majd egyszercsak kihajtott . Elég gyorsan növekszik. Valamikor július közepén ültette. 

szicsu1007 Creative Commons License 2024.07.13 0 0 21620

No igen. A leopárd:-(((

 

Előzmény: Balage-81 (21616)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.07.13 0 0 21619

Akár egy-két hét eltérás is lehet attól, hogy északi vagy déli országrész.

Lapos (esetleg mélyföld, felföld), vagy északi-déli oldal...stb.

Itt más mint más országokban.

Itt nem csak a szélességi  öv miatti különbségek vannak, hanem

az éghajlati hatások is változóak, keverednek országhatáron belül.

Délen erősebb a mediterrán hatás, é-k-en  a száraz kontinentális,

NY-on a nedves kontinentális.

 

Néha meg egyforma hatás van az egész országban.

A domborzati eltérésekről nem is beszélve.

 

Szerintem ha olyan nyár van, hogy erősebben érvényesülnek az éghajlati hatások, simán

előfordulhat hogy ugyanaz a fajta 3 hét eltéréssel terem (vagy virágzik)

az ország két távolabbi pontján,

más időjárási körülmények között meg egyszerre.

Ezért nehéz leírni egy fajtaleírásban hogy fog viselkedni egy fa Magyarországon.

Pld a Dél-Francia régió sokkal nagyobb, de a klíma eltérések elhanyagolhatók.

Tehát ott az egész régióban várhatóan hasonlóak lesznek az érési idők, legfeljebb 1-2-3 nap eltéréssel.

 

És még ezentúl, annyi féle fajta van már az országban....

Előzmény: soldi3r (21617)
soldi3r Creative Commons License 2024.07.13 0 0 21618
Előzmény: soldi3r (21617)
soldi3r Creative Commons License 2024.07.13 0 0 21617

Gyakorlatban melyik fajta erik most? Kaptam nehany szemet, budapestre tippelek, csak kepet nem enged beszurni az index.

Balage-81 Creative Commons License 2024.07.13 0 0 21616

Mondjuk az látszik a termésen, hogy vírusos! De a minősége jónak tűnik.

Előzmény: Levestészta (21615)
Levestészta Creative Commons License 2024.07.12 0 0 21615

Több lehet a gyümölcs össztömege mint maga a fa össztömege..

:-):-):-)

Előzmény: Balage-81 (21614)
Balage-81 Creative Commons License 2024.07.10 0 0 21614

Van ám termés ezen a fán!

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=BW0MpyBCKUo&t=11s

Balage-81 Creative Commons License 2024.07.10 0 0 21613

Ezek elvileg a Sharkára rezisztensek, de újabb infók szerint inkább csak toleránsak. Magyarul megfertőződnek Sharkával és fertőznek is.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy jelenleg egyetlen Sharka-rezisztens kajszi sincs.

Előzmény: Kenny___ (21612)
Kenny___ Creative Commons License 2024.07.09 0 0 21612

Soha nem mondta senki, hogy a Harcot vagy Goldrich mindenre rezisztens lenne. PPV-re elvileg igen, de kapj csak bele a kergebe tavasszal, ket ev mulva recsegve dol ki a pseudomonas fertozes miatt.

Előzmény: james69 (21597)
james69 Creative Commons License 2024.07.07 0 0 21611

Nincs tapasztalatom a két fajtával mert az idén ültettem 12 db-ot pótlásként a régebbi telepítésemben  kevésbé pusztulós fajta a tardif de valence   ( fellelhető  bányai faiskola )ízre zamatosabb mint a jumbo cot (goldrich ) bár a goldrich fajtánál sokan rosszul határozzák meg a megfelelő érettséget és ilyenkor tényleg zavaró lehet a markáns citrus  íz.ÁLtalánosságban elmondható a halványabb gyümölcsszínnel rendelkező fajtáknál látványosabb a vírusra jellemző gyűrűs foltok megjelenése és egy másik dolog a gyümölcs minőség romlása némelyik fajta átmegy ehetetlen kategóriába.

Előzmény: Balage-81 (21606)
james69 Creative Commons License 2024.07.07 0 0 21610

Megtisztelsz és  biztos  lehetsz benne megcsinálnám (akarom mondani. ha értenék hozzá),de az egy másik szakma összetettebb feladat a nemesítês kiválasztani több fajtából a legjobbat aprólékos sziiszi fuszi  munka le a kalappal a régiek előtt ők még akartak valami maradandót alkotni az utókor számára olykor a semmiből (anyagi forrás) ez olyan mint amikor hofi azt mondta figyelj már komikám tudsz úszni nem jött a válasz és ha megfizetlek  (ezt a tudásra  és hatalmas tapasztalatra  értem amit nem lehet csak úgy leakasztani a szögről). Manapság minden a pénz körül forog  ha nincs benne pénz bődületes haszonnal akkor meg akad a nemesítés  még csak a gondolat v elképzelés fázisáig se jut el és ezért nincs is rá mód és lehetőség új fajták létrehozására .

Előzmény: Kertkedvelő999 (21604)
te_o Creative Commons License 2024.07.06 0 1 21609

Házikertben Pannóniám van, az is sárga, mint minden rendes sárgabarck (hehe).

A mag foltos, de édes, kellően savas, leves gyümölcsöt terem (ritkítással). (Persze lehet, hogy extenzívebb helyen nem bírná így, de ki tudja?)

Szóval az is elviseli, majd kiderül, még meddig.

(Valaki korábban írta itt, hogy a régi magyar fajtáknál már a génbanki anyafák is vírusosak, szóval a szaporítóanyag is kétséges...)

Előzmény: poza (21607)
poza Creative Commons License 2024.07.06 0 1 21608

Ha

Ha már mandulakajszi... Most szedem. Ez is július végén szokott kezdeni. Ebben is van majdnem egy hónap. Rogyásig van. Elég jól bírja a fagyot is. Szép és jó a lekvár is belőle. Eladni nehéz,mert nem színes. De egyre jobban szeretem ezt a fajtát.

poza Creative Commons License 2024.07.06 0 0 21607

A mandulakajszi bírja a vírust. Kineveli szépen a barackot. Foltok vannak, de elvétve. A gönci nálam eldobja vírusosan a barackot, sztem nagyon érzékeny. A hargrand szépen kineveli, de foltos. A Bergerouge vírusos gyümölcse nem cukrosodik be, és hullik is, nagyot romlik a minőség. Szóval talán a mandulakajszi a legjobb választás ebből a szempontból. A Bergerouge esetében lehet, hogy nem is vírus, hanem fitoplazma. A lényeg,hogy nagyot romolhat a minősége.

Előzmény: Balage-81 (21606)
Balage-81 Creative Commons License 2024.07.05 0 0 21606

Szóval akkor úgy tűnik nincs Sharka-rezisztens kajszi...

 

Lehet akkor már érdemes 4-6 tő Gönci magyar kajszit ültetni, az legalább finom és 10-15 évig csak bírják egy kis szerencsével.

 

 

A Bergeval és a Bergarouge fajtákról mi a vélemményed íz, állag és Sharka tolerancia szempontjából?

Előzmény: james69 (21597)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.07.05 0 1 21605

Én már rendelten 2 ananász kajszit, és ha a hivatal nem teszi meg,

én majd kísérletezgetek vele.

 

Bár ennek az  eredménye kérdéses, ideje meg vagy 10 év...

Előzmény: james69 (21603)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!