Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Mondanám hogy ültess egy 1200-1500 hideg órát igénylő rendkívül későn induló kajszit,
(alanynak),
és majd 1 év múlva olts rá Ceglédi Kajszit,
de nem biztos hogy működik.
Ha kajsziból nem találsz ilyet, -szentségtörés?- későn virágzó nektarin vagy őszibarack is lehet az alany.
Szóval mondanám hogy tedd ezt, én most ilyesmivel kísérletezem, de még mostanában kezdtem el, és ezért nem vagyok biztos benne hogy biztosan működik.
(És nagyon sok más tulajdonságot megváltoztathat, a növekedési erélyt pld biztosan.)
(Bár úgy vélem hogy a Zard alanyra oltott Magyar Kajszi - a szokásos cseresznyeszilva alanyhoz képest kb. 3 héttel később éled fel, és így remélhetőleg ennyivel később is virágzik majd valószínűleg. Illetve abban reménykedem még, hogy az alany is termelhet pár vegyületet, ami fokozhatja a fagyállóságot a nemes részeken.)
(És nagyon sok más tulajdonságot megváltoztathat, a növekedési erélyt pld biztosan.)
((Ui: a késői termésérés és a virágzás ideje között semmilyen összefüggés nincs,
ne a termés érési idejére keress rá, hanem a rügyfakadás/virágzás idejére.))
Bár ha oltogatni kezdesz, az nem ad azonnali megoldást, sokszor csak 3-5 év mire kiderül
úgy alakult-e a dolog ahogy tervezted, vagy sem.
És addig nem állhat ott az a gyümölcsfa beporzatlanul..
De ez -még ha működne is - nem oldaná meg a pollenadó problémát, sőt,
-akár elcsúszhatnak egymás mellett a virágzási idők, és lehet más fa pollenje porozná már jobban be.
Szóval nem tudok tanácsot adni, de ha én ennyire szeretnék egy gyümölcsöt/fát,
Az tény, hogy nekem is csak néha kellett ritkítani, de 2019-ig teljes mértékben kielégítette az igényeinket (friss fogyasztás, kompót, lekvár).
Ami pedig az ízét illeti, behunyt szemmel meg tudtuk különböztetni bármelyiktől. Különösen azt a mandula ízre hajazó karcosságát becsültük nagyra. És minket nem zavart, hogy a lekvárjában is benne maradtak a rostok (ezt nem mindenki szereti).
Talán mondanom sem kell, hogy álmomból felriadva is "fújom" a Ceglédi óriás pollenadóit:-)). De ha a következő években ugyanúgy el fog fagyni a Ceglédi óriás virága, ahogy 2020-2024 között elfagyott, akkor porozhatjuk azt bármivel. Én mindig abban bíztam, hogy észak-keleti hűvös lejtőmön majd később virágzik, sőt a hideg esetleg lecsúszik a domboldalon - aztán a fagyos éjszakák után nézegethettem a barnára sült bibéket.
Árnyékadónak még megtarthatom a Ceglédi óriást, de ha szeretnék még valaha sárgabarackot enni, akkor valszeg egy fagytűrő, öntermékeny fajta lesz a célpont.
Ami pedig a pollenadó Ceglédi bíborkajszit illeti, a komplex fagytűrési táblában "szerényen" a legrosszabb osztályzatot kapta:
Azért árnyaltabb a kép a ceglédi óriásról nálam mondom ezt úgy hogy rengeteg fajtával volt dolgom kb 24 év alatt soha nem kellett ritkítani ez mindent elárul soha nem volt rajta úgy mond rekord termés nincs az élvonalba a többi fajtához képest .
Szóval nehéz dolog ez a fajtaválasztás, mindegyik fajtának van valamilyen hátránya.
Van!:-(((
A Ceglédi óriásról 2010-től 2019-ig ilyen gyümölcsöket szedtünk. És ajándékba osztogattuk a szomszédoknak. Több helyen írják, hogy gyümölcse 50-80 g. Nohát ez 100 g!
De 2020 óta szinte kóstoló sincs rajta (négy éve). Régóta vírusos tünetet mutat (leopárdos magok), de nem volt szívem kivágni (erről itt megoszlanak a vélemények!). De ezzel az erővel a Stanley és Sermina(?) szilvafákat is kivághattam volna. (A Stanley termését nem győzzük enni és elrakni 15 év óta minden évben!).
Volt egy másik kajszim; Gönci magyar kajszi. Elvileg porzónak választottam a Ceglédi óriás mellé. Most mondhatnátok, hogy ez nem jó pollenadó, de a Ceglédi óriásom 2019-ig mindig jól termett (talán máshonnan jöttek a méhek porozni). De ez már a múlté, mert a Gönci magyar kajszit elvitte a fitoplazma 2024 tavaszán. Kivágtam.
No most kellene valami új kajszi fa. Ami önmagában is megállná a helyét (netán önporzó), és nem baj, ha beporozná a Ceglédi óriást. Bár ha tudomásul veszem, hogy Magyarországon a Ceglédi óriás a legkevésbé fagytűrő fajta (ezt több helyen leírja az internet), akkor ne legyek optimista!!!
És ha lemondok a Ceglédi óriás terméséről (jövőre akár ki is vághatom!), akkor most jön a fajtaválasztás nehéz kérdése - egyetlen kajszifát akarok ültetni most ősszel (2024).
Kizárásos alapon próbálok választani. Ehhez persze fel kell sorolnom, hogy milyen szempontok alapján zárok ki (vagy választok) egy fajtát. Problémák, amiket el kellene kerülnöm (elől az általam súlyosnak ítélt problémák):
- fagyérzékenység (főleg virágzásban)
- sharka vírusra való érzékenység
- monília
- levélfoltosság
- szárazságtűrés
Ha elfagy a barackvirágom, akkor teljesen mindegy, hogy a "másik" négytől van-e valami baja. Olvastam egy ilyet a neten:
Fagyérzékenység virágzáskor
Legérzékenyebb: Ceglédi óriás
Közepesen: Gönci magyar kajszi, Magyar kajszi, Pannonia, Rakovszky
Meglehetősen ellenálló: Bergeron, Budapest, Harglow, Kioto, Sirena
Most nem bonyolítanám azzal, hogy pl mi a helyzet a mélynyugalmi elfagyással:-((. Mert ott már más a sorrend!
Ha netán megtámadja a vírus (vagy már úgy kapom a kertészetből:-(((), akkor még évekig ehetek róla a fenti példám alapján.
És mivel én nem vagyok bio, monília és levélfoltosság ellen majd rendszeresen permetezek.
Meg locsolgatom...
No de várjunk csak! És hol vannak a jó tulajdonságok:
Két Göncivel is úgy jártam, hogy vírusosan már féléretten hullott a termése. Szerintem vírusosan adták el nekem a faiskolában a fákat. Én is úgy tapasztalom, hogy a Gönci nagyon érzékeny a kajszihimlőre.
Volt Mandulakajszim. Kb. 15 éves korában kellett kivágnom, de nem vírus miatt, hanem egyéb betegség gyengítette le a fát. Most azon gondolkodom, hogy ősszel milyen fajtát ültessek. Érdekelne a Kuresia, de úgy látom, nagyon vegyesek a fajtával a tapasztalatok. Vagy újból Mandulakajszi lenne a jó, vagy valamelyik külföldi….Eléggé tanácstalan vagyok.
Van például Harlayne kajszi a szomszédban, de nem tetszik a mérsékelt növekedési erélye, valamint nem érzem annyira kiemelkedően fagytűrőnek. Fagytűrés szempontjából szerintem semmivel sem jobb, mint a Ceglédi zamatos. A termés kicsi, de az íze legalább finom. Monília ellen alapos permetezést igényel.
Szóval nehéz dolog ez a fajtaválasztás, mindegyik fajtának van valamilyen hátránya.
Apám megette a gyümölcsöt és utána azzal a mozdulattal kapásból bele nyomta ebbe a kaspóba a magot... öntözgette ,majd egyszercsak kihajtott . Elég gyorsan növekszik. Valamikor július közepén ültette.
Soha nem mondta senki, hogy a Harcot vagy Goldrich mindenre rezisztens lenne. PPV-re elvileg igen, de kapj csak bele a kergebe tavasszal, ket ev mulva recsegve dol ki a pseudomonas fertozes miatt.
Nincs tapasztalatom a két fajtával mert az idén ültettem 12 db-ot pótlásként a régebbi telepítésemben kevésbé pusztulós fajta a tardif de valence ( fellelhető bányai faiskola )ízre zamatosabb mint a jumbo cot (goldrich ) bár a goldrich fajtánál sokan rosszul határozzák meg a megfelelő érettséget és ilyenkor tényleg zavaró lehet a markáns citrus íz.ÁLtalánosságban elmondható a halványabb gyümölcsszínnel rendelkező fajtáknál látványosabb a vírusra jellemző gyűrűs foltok megjelenése és egy másik dolog a gyümölcs minőség romlása némelyik fajta átmegy ehetetlen kategóriába.
Megtisztelsz és biztos lehetsz benne megcsinálnám (akarom mondani. ha értenék hozzá),de az egy másik szakma összetettebb feladat a nemesítês kiválasztani több fajtából a legjobbat aprólékos sziiszi fuszi munka le a kalappal a régiek előtt ők még akartak valami maradandót alkotni az utókor számára olykor a semmiből (anyagi forrás) ez olyan mint amikor hofi azt mondta figyelj már komikám tudsz úszni nem jött a válasz és ha megfizetlek (ezt a tudásra és hatalmas tapasztalatra értem amit nem lehet csak úgy leakasztani a szögről). Manapság minden a pénz körül forog ha nincs benne pénz bődületes haszonnal akkor meg akad a nemesítés még csak a gondolat v elképzelés fázisáig se jut el és ezért nincs is rá mód és lehetőség új fajták létrehozására .
Ha már mandulakajszi... Most szedem. Ez is július végén szokott kezdeni. Ebben is van majdnem egy hónap. Rogyásig van. Elég jól bírja a fagyot is. Szép és jó a lekvár is belőle. Eladni nehéz,mert nem színes. De egyre jobban szeretem ezt a fajtát.
A mandulakajszi bírja a vírust. Kineveli szépen a barackot. Foltok vannak, de elvétve. A gönci nálam eldobja vírusosan a barackot, sztem nagyon érzékeny. A hargrand szépen kineveli, de foltos. A Bergerouge vírusos gyümölcse nem cukrosodik be, és hullik is, nagyot romlik a minőség. Szóval talán a mandulakajszi a legjobb választás ebből a szempontból. A Bergerouge esetében lehet, hogy nem is vírus, hanem fitoplazma. A lényeg,hogy nagyot romolhat a minősége.