Go n-éirí an bóthar leat Go raibh an ghaoth go brách ag do chúl Go lonraí an ghrian go te ar d'aghaidh Go dtite an bháisteach go mín ar do pháirceanna Agus go mbuailimid le chéile arís, Go gcoinní Dia i mbos A láimhe thú.
Meg hogy ki ne fogyjunk az ősi ír áldásokból, beemelek én is egyet ide (elnézést, ha már volt):
Deep Peace to You Deep peace of the running wave to you. Deep peace of the flowing air to you. Deep peace of the quiet earth to you. Deep peace of the shining stars to you.
Na, nem akarok szpojlerezni, de teszek be én is egy keltát, méghozzá a kelta druida imáját, ezúton angol nyelű változatban, de úgy vélem, eléggé könnyen lefordítható:
Grant, O Great Spirit (God), Thy Protection; And in protection, strength; And in strength, understanding; And in understanding, knowledge; And in knowledge, the knowledge of justice; And in the knowledge of justice, the love of it; And in that love, the love of all existences; And in the love of all existences,the love of the Earth our mother, and all goodness.
Mindenható Isten, te az egész világmindenségben, de legkisebb teremtményedben is jelen vagy, és gyengéd szeretettel veszed körül mindazt, mi létezik.
Öntsd belénk szereteted erejét, hogy óvjuk az életet és a szépséget, tölts el minket békével, hogy fivérként és nővérként éljünk, és ne ártsunk senkinek!
Szegények Istene, segíts, hogy megmentsük azokat, akik e földön magukra hagyva és elfeledve élnek, de akik oly értékesek szemedben!
Gyógyítsd meg életünket, hogy védelmezői legyünk a világnak, ne kifosztói, a szépség terjesztői legyünk, ne a szennyezésé és a pusztításé!
Érintsd meg azok szívét, akik csak haszonra törekszenek, mégpedig a szegények és a föld kárára!
Taníts meg, hogy felfedezzük minden dolog értékét, hogy ámulattal tekintsünk rájuk, hogy felismerjük: szoros egységben vagyunk minden teremtménnyel végtelen világosságod felé vezető utunkon!
Köszönjük, hogy mindennap velünk vagy!
Kérünk, légy segítésünkre az igazságosságért, a szeretetért és a békéért folytatott küzdelmünkben!
Na végre megtaláltam a kipcsak verziót is, azon belül kumán, azaz kun.
Érdemes tanulni a kipcsak nyelveket, mert amerre haladunk, nem zárható ki , hogy 1-2 évtized múlva idehaza a magyar nyelv mellett valamelyik kipcsak nyelv (talán éppen a kazak?) lesz a társhivatalos...
Szóval akkor az Úrtól tanult imádság kumán (kun) nyelven:
"Legyen előtted mindig út, Fújjon mindig hátad mögül a szél, Az eső puhán essen földjeidre, A nap melegen süsse arcodat, S amíg újra találkozunk, Hordjon tenyerén az Isten."
1. Az Úr vezessen végig az úton, szerteszét ha sodor is a sors,
Mert ha Őbenne bízva bízunk, nagy örömben majd találkozunk. És míg újra látjuk egymást, Szent kezében őrizzen meg Ő! És míg újra látjuk egymást, Szent kezében őrizzen meg Ő!
2. Letér az útról a gyarló ember, ám lelkében Jézus hangja súg, Kövesd e hangot, azt mondja néked: „Én vagyok az élet és az út!” Meglásd, újra látjuk egymást, Szent kezében őrizzen meg Ő! Meglásd, újra látjuk egymást, Szent kezében őrizzen meg Ő!
Magamra öltöm a mai napon a Szentháromság segítségül hívásában rejlő hatalmas erőt, a hit erejét a háromszemélyű egy Istenben, a mindenség Teremtőjében.
Magamra öltöm a mai napon a hatalmat, mely Krisztus megtestesülésében és keresztjében, feltámadásában és mennybemenetelében van, valamint eljövetelében a világ megítélésére.
Magamra öltöm a mai napon az erőt, mely a szeráfok szeretetében, az angyalok engedelmességében, a pátriárkák imádságában, a próféták jövendölésében, az apostolok prédikációjában, a mártírok hitében, a szüzek tisztaságában, a szent emberek tetteiben van.
Magamra öltöm a mai napon az ég erejét, a nap ragyogását, a hó fehérségét, a tűz lobogását, a tenger mélységét, a föld szilárdságát, a sziklák keménységét.
Magamra öltöm a mai napon Isten fényét, hogy vezessen engem, Isten bölcsességét, hogy tanítson engem, Isten szemét, hogy vigyázzon rám. Isten fülét, hogy hallgasson rám, Isten szavát, hogy szóljon hozzám, Isten kezét, hogy oltalmazzon engem, Isten szárnyát, hogy beborítson engem.
Magamra öltöm a mai napon a bűn kísértései ellen, minden rám törő gonosz ellen, ki közelről vagy távolról, egyedül, vagy többedmagával támad engem.
Krisztus legyen velem, Krisztus legyen mellettem, Krisztus legyen bennem, Krisztus legyen mellvértem, Krisztus legyen pajzsom, Krisztus legyen sisakom. Krisztus legyen minden ember szívében, ki rólam beszél! Krisztus legyen minden ember ajkán, ki hozzám szól! Krisztus legyen minden szemben, amely rám tekint! Krisztus legyen minden fülben, mely engem hallgat!
Magamra öltöm a mai napon a Szentháromság segítségül hívásában rejlő hatalmas erőt, a hit erejét a háromszemélyű egy Istenben, a mindenség Teremtőjében.
Az üdv az ÚRÉ, a szabadítás az ÚRÉ, a megváltás KRISZTUSTÓL jön. Üdvözítésed, a mi URUNK, legyen velünk mindenkor. Ámen.
Ár nAthair, atá ar neamh, Go naofar d’ainm, Go dtaga do ríocht, Go ndéantar do thoil ar an talamh, Mar a dhéantar ar neamh.
Ár n-arán laethúil tabhair dúinn inniu; Agus maith dúinn ár bhfiacha, Mar a mhaithimidne dár bhféichiúna féin. Agus ná lig sinn i gcathú, Ach saor sinn ó olc.