Ma "retkes" napom van. Kaptam egy japánretket. Szép nagy. Mértem: 50 cm hosszú, 24 cm-es derékbőség, s 1,5 kg -os. Meglepően gyenge, nagyon finom íze van. Hol és hogyan tudott így megnőni?Féltem tőle, mert mikor megláttam, azt gondoltam, hogy egy elöregedett, beeresedett, elfásodott valami. De nem. ....Különböző mintákkal felgyalultam. Játszottam vele, mint a homokozóban a gyerek. Megy a kimchibe, vegyesen sárgarépa, uborka, karaláb, okra, patisszon, fűszerek- fokhagyma, kakukkfű, fehérhagyma, bors, stb. Örülnék, ha lenne jó vastag, friss szárzeller,- de ezt most nélkülöznöm kell. De van bok choy....No, mire összeállítom, több üvegrevaló lesz. ...Gondolom, családi ajándéknak is jó lesz.
Igyekszem igazán jóízű szőlőt eltenni, s szeretem meghagyni az eredeti ízvilágukat. .....Van egy új paradicsom-pritamin-gogos -pirospaprika receptem./Ki, hogyan nevezi/ A magtól megtisztított, darabolt paprikát sütőbe-serpenyőbe teszük. A héja legyen alul, így tudunk beletenni a darabokba egy - egy jó t.kanál cukrot, olajat, ecetet, ezzel jól átsütjük, 170 C-ot írtak. Mehet után üvegbe, polcra. Dunsztolni nem kell. -----Először kicsibe kipróbálom a héten.
Nem hiszem el, ha nem tartom a kezemben....Kaptam 4 fürt szőlőt, kb. 3,5 kg volt. Szép tömött fürtök, kb. 28- 30 cm-esek, egységes szemek. Oválisan hosszúkás, zöldes-fehér, jóízű,zamatos....s a lényeg: 1-1 szem 3,5 - 4 cm hosszú. Lemértem, lefotóztam. .....Bármennyire is tetszik, szemenként megy az üvegbe, téli csemegének. / Megtöltött üvegbe most 2 kanál cukor, hidegvíz, tető rá. Vizesdunszt kb.30 perc, s kiszedem, ne legyen tovább a melegben./
Szép masina! És úgy látom, állandó helye is lett, az így szuper!
Nálunk a fő akadálya egy ilyen beszerzésnek az lenne, hogy a konyhában nem tudnék állandó helyet biztosítani neki. A férjem vett egy forró levegős kis sütőt, azt is állandóan tologatom, rakosgatom. Spájzból előszedni, helyet csinálni, összerakni, munka után elmosni, visszavinni - ez így együtt tovább tart, mint összegyúrni egy tésztát.
Persze ehhez hozzátartozik, hogy egyszerre általában fél kiló lisztből gyúrok, az fél kézzel pár perc. Egy ilyen adagot is pár napig eszünk, ha vendég jön, akkor is elég ennyi egyféléből. A karácsonyi mézeskalács több csak, az 4-5 kg liszt + a majdnem ennyi egyéb összetevő, az meg úgyse fér gépbe.
Tudom Vera. Csak rajta maradt az elnevezés, errefelé így hívják. Már a krumplis se olyan mint a kovászos. A krumpli nem gyorsítja, hanem lassítja a folyamatot.
Judit, ez nem kovászos, mert hiányzik a "kovász" - a kenyér, vagy a kruumpli./ sváb megoldás/ A sós vizzel készülő a saját bakt.-tól erjed, fermentálódik. - Erre mondták régen, hogy sósvizes ubi. Midkettő fínom. Ezzel a módszerrel én mindenféle zöldséget készítek, mind eláll. Le kell zárni, s nem szabad megnyitni, sziszegtetni, mert képez egy védőgázt az erjedéssel, ez ne illanjon el.
Újabb információhoz jutottam kovászos ubi ügyben. Annyi, hogy egy másik falubelim is hidegen, tartósító nélkül teszi el a kovászos ubit, és ma mondta, hogy akármeddig eláll. Még tavalyiból is van neki polcon.
Nekem 6 üveg van, 3 teljesen letisztult, 3 pedig majdnem, mert később raktam.
A legegyszerűbben:
Üveg aljára sok kapor, bele az uborka, sós víz, rá kistányér, kitenni melegre, de ne legyen forró mert akkor megpuhul az ubi. Az enyém sose! Ha kész, átrakjuk kisebb üvegekbe, rászűrjül a lét, csavarós tető rá, mehet a polcra.
Ennek gondolatával kínlódok ...mert egyre drágább a konzervet megvenni. Ugyanakkor azt mondják-írják, hogy a szárazbab eláll, "csak be kell áztatni." de a zsengéből??? ....de a konzerv azonnal kéznél van, bármire. Receptet konkrétan egyet találok, egyszerű: a fejtett babot sósvízben puhára főzni, a babot üvegbe tenni, kevés ecet a sósvízbe, ráönteni, lezárni. /savasítani kell/ Az automata 90-100/120 percet ír dunsztolásnak. Inkább a fagyasztóba teszik, úgy tényleg biztosan eláll a zsenge bab. Csak rengeteg hely kell.....
Judit, most érkeztünk meg, unokáztunk. Vittem 4 féle ubit. Kovászos fokhagymás, , kapros- kovászos fokhagyma nélkül, fermentált, és a hajnalban szedett friss zöldet. A másik Nagyi, Etus a kovászosat télire hasonlóan teszi el. Mikor kész, leszűri és a levet visszaönti, az igaz, hogy tesz bele parányi tartósítót. Lezárja és télire elteszi. Nem romlik- de ennek feltétele természetesen az egészséges ubi.
Eddig csak olyan kovászos uborka télire eltevésről olvastam, amiben fel kell a lét forralni, majd visszaönteni az uborkára. Van aki tartósítót is rak bele.
De most! Falubelitől hallottam, ő úgy rakja el télire a kovi ubit, hogy mikor elkészült, kisebb üvegekbe rakja, rászűri a levet azon hidegen, rá a csavaros tetőt, megy a polcra. Amikor letisztul, kész. Nem tudja meddig állna el, mert a télen mindig elfogy. Na de ez is több hónap!
Én most ott tartok, hogy 1 hete van a polcon 3 üveggel, le van tisztulva, és naponta nézem mikor buggyan meg mert nem hiszem el hogy ez működik. De próba-szerencse.😀
Megkezdődött az uborka csalamádénak, /gyalulva, reszelve, spirálozva, zöldséghámozóval vékony lapok, spagetti, stb/ ez reggelihez, ebédhez, de üvegbe is fermentált, kovászos változatban is. Már nagyon vártam....
Kapor: összekötöm csomókba, veszem a síma friss fóliát és abba tekerem bele egy csomó-egy hajtás. Így amikor kitekerem mindig csak annyit szedek ki a sorból amennyire szükségem lesz. Általában 4-5 csokor kerül egy fólia részbe persze szárával váltakozva (alul-felül ) . A befóliázott csomagot nylon zacskóba kerülnek bele egy kapor felirattal és mehet a fagyasztóba.
Nem veheti át semmi a kapor szagát, hisz mindent csomagolva teszünk a fagyóba. A szagnak minimum 2 csomagoló rétegen kéne átjutni.
Nálam még nem tetvesedik a kapor, de szokott.
Kaptam egy kevés narancsolajat, ami bio tetűirtó. Vagy rovarölő pontosan nem tudom. Még nem próbáltam ki, de ha beválik akkor se veszek, mert csak literest lehet kapni, a legolcsóbb helyen 8.600 ft-ért láttam. Nálam évek alatt se fogyna el. Jó lenne összeállva valakivel megvenni ha beválik, de itt erre semmi esély.
Nekem nincs türelmem csokronként csomagolni, nehéz is eldönteni, mennyi is egy adag. Gondoltam, betömöm egy üvegbe, a csavaros tetővel lezárom, aztán majd szedek belőle szükség szerint. Csak nehogy a málna is kaporszagú legyen. Egy kolléganőm szerint minden átveszi.
A tavalyi petrezselymet is ki kellene szedni, útban van. Azon is vannak még használható levelek, gondoltam, azt is lefagyasztom.
Majd kipróbálom, van-e íze. Mást nem tudok vele csinálni, megjelentek a tetvek, ha nem szedem le, kárba vész. A semminél talán jobb, nyáron kint is mindig tetves, ha van egyáltalán.
Vetettem új kaprot kintre, hátha... De nem szokott összejönni.
Én csokronként folpackba csavarva, majd fedeles műanyag dobozba rakva szoktam fagyasztani a kaprot. Semmi nem veszi át a szagát. Viszont akár fagyasztom, akár szárítom, minden aromája elvész. A legjobb megoldás ha már a szinte kész ételbe teszem bele a fagyasztottat, de úgy se tetszik.
Üzletben fagyasztva szárítottat árulnak, az van a fagyasztott gyalult tökkel csomagolva is, ezért annak a kapornak teljesen megmarad az aromája és finom. csak ez itthon nem kivitelezhető.