Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Nálam a lepotica is nagyon tele van, tavaly meg nagyon óvatos volt. Nem tudom, mi lehet az oka. Idén az összes szilvám rendben van. A virágzásban kaptak egy -4-et, de nem nagyon ritkított.
akkor lehet, hogy a tiéd vadalanyon van? az enyém 2019 őszi ültetésű, idén virágzott először, és ma vettem észre, hogy minden kezdeti probléma ellenére van rajta egy szem gyümölcskezdemény.
a "kesernyésség" nem jó szó a pogácsaalmára, annyi, hogy van egy pici fanyar beütése. pár napja ismerkedtem meg egy helyi emberrel, aki zalából, egy régi gyümölcs kertészetből hozott pár éve batult, pónyikot és leánycsöcsű almát. meg van beszélve, hogy ősszel megyek kóstolni.
Több évvel ezelőtt használtam cseresznyénél, soha többet. Önmagában tuti nem elég, ahhoz irtó sokat kellene felrakni. Már egyszer is nyaktörő mutatvány volt (a szilva sem sokkal alacsonyabb) és a szilvánál meg állandóan cserélgetni meg nézegetni kellene hónapokig. Tele volt mindennel, nem vagyok szakértő, hogy ebből bármit megállapítsak.
Egyébként a cseresznyénél se akartam, csak hozták. Mondogattam, hogy nekem nem ez kell, mert a
szüleimnél volt mindig cseresznye, érés előtt 2.5 héttel (amikor sárgult) lefújtuk (csak azt a fajtát amit egyáltalán kellett) és sose volt probléma.
Csak a szilvánál a többszöri rajzás miatt nem tűnik olyan egyszerűnek.
Ha tényleg monília volt (nálam mindent támadott amit tudott, de a szilvát pont nem) akkor ilyenkor már nem sokat tehetsz, szinte az egyetlen a metszés. A permetezés az legkésőbb virágzáskor ér valamit vagy akkor sem.
Ha meglátom akkor azonnal metszem, konkrétan a meggynél már kb. 1 hete ezt csinálom (több fa is van és nem kicsik; a többszöri Chorus se oldotta meg). Két éve nálunk a környéken a meggy fele kiment és most is úgy látom ugyanaz lesz. Az időben történő metszéssel minimalizálható a fára gyakorolt hatása.
Nálunk egyetlen kivétel volt a nektarin. Minden évben küzdök vele a tafrinával, de most annyit permeteztem, hogy vsz. a monília legyengítette és azért jött ki megint rajta.
Szerintem kiskertben, 1-2 fánál pont, hogy jó a feromoncsapda, akár elég is lehet. Én idén próbálkozom először, permetezni nem fogok. Kicsi még a fa, 4-5 éves, kb a fele el is fagyott. Szóval túl sok nem lesz rajta, de szeretném megkóstolni már. Úgyhogy én rendeltem feromoncsapdát. Nézz át a növényvédelem topicba, ott beszélgettünk róla pár hete. Előrejelzéses linket is csatoltam ott.
Van 1 ringló szilvám, bár én ültettem típusát már nem tudom (kerek sárga , augusztusban érik, akkor mézédes). Kötni sosem kötött igazán jól, ezért a sziromhullás utáni mospilanon kívül (szilvadarázs ellen) mást nem kapott eddig, mert többe került volna a permetszer mint amit a szilva ért. A szilvamoly a többségét megrágta, de azoknak a rossz részét kivágva meg a hibátlanok bőven elfogyott (több is elfogyott volna).
Most viszont úgy tűnik nagyon szépen kötött, pont amennyi kell.
Amiben kellene némi segítség, hogy hogyan lehetne a szilvamoly ellen védekezni? Annyit tudok róla, hogy több rajzása van, akár három is. Most már bőven nagyobb a szilva mint a borsószem, de az érésig még több mint 3 hónap van hátra.
Van valami oldal ahol a rajzást előrejelzik? Feromon csapdát nem szeretnék, nem is tudom, hogy itt egyáltalán működne-e. Annyit nem tudok permetezni (és nem is érné meg), hogy folyamatosan védve legyen. Gondolom inkább érés előtt kellene védekezni?
Amit eddig használtam és van is otthon: Mospilan (cseresznyelégy, szilvadarázs ellen) nem tudom ezt hányszor lehetne még bevetni a szilván, Tepeki ezt elsősorban levéltetvek ellen ill. Karate főképp poloska ellen (paradicsomot különösen kedvelik ezek a büdös bogarak) szoktam használni.
kukacosodik és beteges? én olyan helyen kósoltam a mutsut, ahol nem kukacosodott, nem is betegeskedett, pedig nem permetezték. gondoltam, ez jó jel, illetve nagyon ízlett is. bár már abban sem vagyok biztos, hogy mutsu volt, a tulaj nem tudta megmondani milyen fajta, de kinézet és íz alapján eddig egyértelműen mutsunak gondoltam. egy problémát láttam vele kapcsolatban: elég keveset termett. mellette pogácsaalmák és húsvéti rozmaringok voltak, valszeg nem porozzák a mutsut.
a pogácsa először is szerintem gyönyőrű szép alma. azt is imádom benne, hogy nem igazán rohad kisebb ütődés után sem. az említett utcában a havas árokból szoktam felszedni néha.
ízre nem az a "közízlést" megtestesítő alma. van benne egy pici fanyar beütés, de van benne édeskésség is, szerintem elég komplex az ízvilága, nem egy faék egyszerűségű gála. a húsa viszonylag kemény. hosszan lehet tárolni, de azért egy idő után megjelenhetnek rajta a keserű foltok. a fa nagyon edzett.
Minden betegség van rajta + kukacos, mert abszolút nem szoktam permetezni. Időm se nagyon van rá, nem is nagyon értek a permetezéshez, drága a permetszer, mérgező is... Úgyhogy kivágom a hibás részeket az almából és megeszem a javát. Van elég betegségem, nem akarom még permetszerekkel is mérgezni magam.