Nehezet kérdezel... Egy személyeset mondhatok biztosan, amióta megvan a 80-as Hartstahl-om, szinte mindenhez csak azt használom, egyszerűen nincs kedvem már fölrakni a többi pengémet, csak néha egy 60-ast a szőlőbe, de azt is egyre ritkábban, ez az én személyes válaszom (másnak lehet tök más jön be...) Hosszú pengénél én nem spórolnék, ott nagyon kijön, ha vmi nem az igazi, vagy túl nehéz... Egy nehezebb, rosszabb geometriájú hosszú penge nagyon fárasztó lehet (+ a hosszúnál a kalapálásnál és fenésnél sem mindegy az anyagminőség, hogy reagál az anyag...) Rövidebbnél kisebb a kockázat, kevesebbet számít a töblet-súly, könnyebb kezelni stb. (Autós hasonlattal az egyik egy jó átlag nyugati autó, a másik egy Ferrari, persze, jó egy jó Opel, de ha kis ráfizetéssel lehet egy Ferrárid, már elgondolkozol... )
Fux/Silver: Fux vékonyabb+könnyebb (érezhetően)+szebbek az ívei. (jó Opel vagy Ferrari)
Szerintem a Fux-oknak a legjobb az az íve, amit a talajjal bezár, ahogy fölível a hegye és sarka a pengének (nem végig párhuzamos a talajjal), ehhez képest a Falci-Silver-török nagyon egyenes (végig párhuzamos a talajjal. A Fuxnak kereszt-irányban is van egy kis szerethető íve.
Hosszabb penge lehet kicsit lágyabb is akár, de a rövidebbnek érdemes erősebbet választani. (ha könnyen kaszálható a terület, jöhet a hosszú, legyen könnyen nyújtható-fenhető. De ha zűrösebb a terep, inkább rövidebb penge a nyerő, és erősebb pl Hartstahl)
De ez csak az én véleményem, másnak lehet teljesen más a nyerő. És én még annyi féle pengét nem is próbáltam... (pl oroszom sincs, de sokan szeretik azt is, abból is voltak jó szériák)
Mint említettem, szintet szeretnék lépni valami minőségibb kaszával. Filózok rajta hogy silvert, vagy majd később fux, vagy. Egyből fux. Falcinak van hazai web shopja? Tegyük fel hogy jó silvert kaptam. Fux-/ silver között mekkora a különbség? Szebben vág a fux-? Tartósabb? Ergonómia? Csak ugye ott van egy ár is. Két silveren egy fuxot lehet venni. Pedig egy rövidebben és egy hosszabban gondolkodók. Namost ha fux, akkor csak egyre jut keret
Volt egy jópár Silver szlovén penge már a kezemben, és kettőnél volt kovácsolási hiba. Azoknál nem egyenletesen volt kovácsolva a vastagság, az egyiknél egyszercsak az él felénél vastagabb lett a penge, és ott egy hullám is képződött az élben, nem lehetett kikalapálni, benne maradt a gyári hullám. A másiknál is vmi hasonló volt, ráadásul azt vkinek rendeltem, és hülye fejjel megpróbáltam kijavítani, így már vissza sem lehetett küldeni, végül féláron elvitték gyakorolni, buktam rajta... Azóta Silvert nem rendelek internetről. Egyébként ha jót küldenek, akkor tök jó penge, nekem is van egy hibátlan 60-asom. Inkább a hosszabbakkal szokot néha gond lenni. Ha lehet, érdemes válogatni (átnézni, hogy egyenletes legyen a vastagság mindenhol, és az ívek is egyenletesek legyenek), de ez minden pengére igaz, csak van ahol szigorúbb a minőségellenörzés...( A Fuxnál is van ami szebb, van ami kevésbé, de ott még mindegyik teljesen használható volt) A szlovének meg szerintem ellenörzés nélkül a selejtesebbeket is lazán elküldik a nagykereknek... Vagy ha egyenetlent küld a webshop, egyből vissza kell küldeni, visszaveszik-cserélik bár a postát talán akkor is bukja az ember. A tényleg kovácsolt pengéknél rengeteg a kézi munka (pl Fux, Falci, Silver), ott is lehet a kovácsmesternek rosszabb napja, vagy vki betanuló stb... , csak van ahol szigorúbban átnézik csomagolás előtt szerintem, van ahol nem.
Hakos72: említetted valamelyik hozzászólásodban hogy szlovén kaszánál válogatni kell, megnézni a kovácsolási hibákat. Milyen jellegü hibák? Használhatatlan? Deformált?
Szerintem általános élvezetőnek legjobb egy fúrószár, jó kemény anyag. De ha már az utolsó élezési fázisban vagyok, vagy csak kicsit felfrissítem az élt, akkor én is fatiplit, vagy olyan fúrószárat használok, amire rá van húzva vmi keményebb műanyag cső. Azért szeretem ezt a rézcsöves megoldást, mert könnyen cserélgethető a vezető benne (és külső átmérője pont 10mm, a belső meg úgy 8mm, hogy könnyedén forog benne a 8-as fúrószár de nem lötyög, ennél jobbak nem is lehetnének az átmérők) a rézcső alatt alulról bele van ütve egy csavaranya, annak ütközik a fúrószár, és azon szépen forog is. Egy csapágygolyóval még könnyebben forog...
Egyébként nem olyan gáz a fém, szinte az összes vezetős üllőn fémből van a vezető, még a gyári Fux vezetős üllőn is...
Én 1 kg-os kalapácsból készítem a hegyes üllőt. Hegyes üllőnél az se jó, ha túl kicsi az üllő-ész átmérője (kb 5-6 mm, jobban nyújt kifelé, de nagyon árkossá-göröngyössé teszi az él környékét), és az se jó, ha túl nagy az átmérő (15-16 mm, túl sokat nyújt oldalirányban is, könnyen hullámosodik a penge), szerintem az ideális átmmérő kb 10 mm. Sajnos a kalapács minősége eléggé meghatározó. Egyik hegyes-kalapács-üllőm fotója állítható élvezetővel és állítható pengetámasztékkal egy régi bőrös csikóra szerelve. Nagyszerűen működik, bár ha az üllő alatt lenne közvetlenül alátámasztva, mint egy hagyományos kaszaszéknél, az jobb lenne, de így is jó, csak vmivel erősebben kell ütni.
Vettem és csináltattam is "hegyes" üllőt, de nem épp a legjobb... egyik kirepedt, és tényleg hegyes s keskeny, szinte elvágja a pengét. A gyári-talán Szlovén- azt is még alakitanom kell... de nincs kéznél majd ha "haza megyek"... Hagyományoson jobban látom mit csinálok, s persze van is jó üllő s kalapács is mindkettő Stubai (több mint 40 évesek, akkor vettem)
Hollád a magyar kaszálás "fellegvára" :) Ott kaszálok Józsi bácsival, és még Anna, Gábor, András meg talán még vki. Szerintem nincs még egy falu, ahol ennyien kaszálnának, és már saját kiállításunk is van :)
Én csak hegyes üllőt használok lapos kalapáccsal. Mind az üllőt, mind a kalapácsot kicsit meg kell csiszolni, minden irányban kell, hogy legyen egy minimális íve, nem lehet teljesen egyenes sík semmi. + minden élt és sarkot is le kell kerekíteni. Legegyszerűbb ezt kék lamellás flexkoronggal körkörös mozdulatokkal kialakítani. Hasonlóan mint a képeken. Én szép simára szoktam csiszolni, nem érdesítek semmit.
Más. Vannak ugye kalapácsok a kalapáláshoz. Szoktátok azt alakítani? A smoll szögét, lapját hogy passzoljon az üllőhöz a felületét hogy érdesebb legyen..
De, emlékszem is rád. Ki is próbáltad a kert előtt az úton egy kaszámat. Az még a legelső szériás nyelem volt, már a 4. szériánál tartok, sokmindent fejlesztgettem-javítottam azóta... Minden évben tartunk ott 1-2 kaszás rendezvényt (workshop-ot) azóta is a "Zöld gerillákkal" május elején.
Pl innen, mindegyik jó, a csehek is küldenk m.o.-ra, több ismerős is rendel már onnan (ott van "hand peened" opció is, ha vki nem tudja előkészíteni még az új pengét, teljesen használatra készre kikalapálják, megtisztítják egy kis felárért). De támogassuk a magyar Hobbikertet, csak ott vagy 60cm vagy 80 cm van csak sajnos, 70-es nincs.
Ívesség, mennyire horgas: szerintem elég szubjektív dolog, ki mit szeret jobban, mit szokott meg. A horgasabb pengék kicsit más mozdulatot kívánnak, több rutint, egy jobban "kanalazó" mozdulatot. Az egyenesebb penge kicsit nagyobb rendet vág, egyenletesebb ívű mozdulatot kíván, de talán kissebb a harapása. Szerintem kinek mi kényelmesebb... passz, én jobban szeretem a kevésbé horgasat (ezt szoktam meg).
Szélesség: szerintem inkább a kicsit lágyabb fűkaszák a szélesebbek, és a keményebbek a kevésbé szélesek, de nem biztos. A lágyabb szuper a zsenge friss harmatos fűnél, de sérülékenyebb, vékonyabb is ált., a sok javítástól-fenéstől jobban fogy, kell a plussz anyag (szerintem, de lehet tévedek). A keményebb lassabban fogy, így lehet kevésbé széles, viszont általában vastagabb anyag, és így lehet könnyíteni a súlyát.
A penge hegye v "gerincnyúlvány" : úgy tudom az vmi "kő-vető", talán a kövekre kevésbé érzékeny, védi kicsit az élt, viszont rövidebb az él... Nekem van ilyen is, de nem igazán tapasztaltam sok különbséget...
Hossz: egy általános pengének a 65-70 cm tökéletes. Én általában egy 60cm-est és egy 80cm-est váltogatok a feladattól függően.( szűkebb helyek, szőlő köz stb vagy egybefüggő haladósabb terület)
Fux stílusok: nehéz kérdés, utánna kell olvasgatni... szerintem: inkább lágyabbak, általános fűkaszák, kivéve a Hartstahl-t, az keményebb vmivel. Szerintem a Hartstahl a legjobb általános penge, könnyű, erős, kevésbé sérülékeny, de nyújtható (kicsit többet kell ütni, de nagyon tarós) és az ívei nagyon jók (ahogy a földtől fölkanyarodik a hegye és a sarka, a legjobb)
A Fux pengéknek (ált. az osztrákoknak) az az egy "hátrányuk", hogy laposabb a penge fülének a szöge a földtől, ezét nagyon lapos állású nyelet kíván (két-fogantyús osztrák nyéltípust), hagyományos nyélen szörnyen meredeken fog állni a penge (akkor biztos, hogy hajlítani kell a fülén).
Kasza formájáról geometriájáról szeretnék még kérdezni. Íves nem íves. Széles nem széles. Illetve láttam olyan kaszát hogy az elején van gerincnyúlvány. Az miért? A hossz nekem a hetvenes az ideális, egy mindenesre jó lenne. Ami ívesebb az lejtőn is jó vagy ároktisztítani? A fux- oknál is van három vagy négy stílus. Honnan tudom mire való? + kaszakövet ha rendelek a szemcseméretet nem látom a termékleirásnál.
Mit kaszálok és miért: Van egy külterületünk présházzal (kb 4e m2), aminek harmada szőlő a többi kaszáló néhány gyümölcsfával és némi bogyósokkal, +otthoni kert és utca-rész. Ezeket kell karbantartani+szőlő köze. Szénát általában összegyűjtjük és feleségem bizonyos helyeken talajjavításra és mulcsozásra használja. Szeretek kaszálni, kísérletezgetni a nyelekkel és élezési módszerekkel, kaszaszékekkel stb, inkább amolyan hobbi is, nem csak szüségszerűség. Feleségem is kaszálgat, néha gyerekeim is próbálkoznak, olyankor elkél a sok nyél és penge :) Készítek is nyeleket és időnként vezetős üllőszerkezeteket, kell a tapasztalat, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, tudjam fejlesztgetni a nyeleimet. Sok fórumon próbálom népszerüsíteni, "visszahozni" a kihaló-eltűnő kaszálást amolyan hülye "hittérítőként".
Sok esetben az időhiány és a fizikai erő hiánya indokol gépi vágást ! A szomszédom 95 éves ,kiválóan kaszál csak utána 2 napig fekszik ,ezért van a fűnyíró az is önjáró ! A kertre nem igen van időm már most kaszálni kéne ,motorossal fogom csinálni ,a széna sem kell marad a tarlón a gilisztáknak . Csak a szomszédokban kaszálgatok kézzel az az olcsóbb ,így reggelente .
Évi 2-3szor kaszálok bizonyos területeket, hogy legyen ott élővilág ("méhlegelő" ahogy mostanában hívják), a levágott anyaggal vastagon körbemulcsolom a gyümölcsfákat, amiket nevelek. Van egy fűhöz való Fux kaszám, meg egy durva cserjekasza. A sima kaszával 100-150 m2/óra tempóban haladok fű összegyűjtésével együtt (ami ugye mivel rendet vágunk azért nem olyan nehéz, csak el kell vinni az aktuális fa alá). Csendes ezért nem zavar senkit, jó mozgásforma is, nem akarok szenvedni a motorossal aminek mindig van valami baja (ezt egyedül "megszerelem" ha kell bármikor), nem akarok beöltözni kaszáláshoz nyáron, plusz jobban is meg tudom figyelni hogy mi történik a kertben ha kézi kaszálok, és nem is zavarom meg az élőlényeket nagyon vele (bár most nyáron kettévágtam egy siklót, szomorú is voltam). Van olyan terület is, amit májusban lekaszálok, azután szeptemberben kasza+cserjekasza+rendes fűnyíró kombóval lerendezem, közben egész nyáron zajlik ott az élet, nekem viszont nincs vele a nagy melegben tennivalóm, ami pont jó. Ja, meg ha éppen valahol pár tíz m2-t ki kell igazítani, levágni, akkor arra is pont jó, nem kell benzin, lehet reggel korán, este későn, nem kell rákészülni, gyorsan megvan. Igazándiból mindig csodálkozom, amikor párszáz m2-es telkekhez mindenféle gépeket vesznek, viszik szervizbe, veszik bele a benzint, stb. Minek? Egy kasza sokkal egyszerűbb, és mindenki jobban jár vele: én , a szomszédok meg a természet is. 1000-1500 m2 felett azért már munkásabb, de ilyen 500-800 m2-nél egyértelmű a választás
Én még a felszínt se nagyon súrolom a ti tudásotokhoz képest ,gyakorlatilag csak rátok tudok hagyatkozni minden tekintetben ! Az biztos nem igazán tudom megkalapálni ezt az átok orosz kaszát ! De bevetek minden fegyvernemet ha úgy látom vesztésre állok a kasza élével szemben . Kaszálnom kell mert jön fel a csalán megint ,már vagy 30-40 cm magas !
Szerintem a köszörülést-reszelést, mint az egyik lehetséges élezési módszert mutatja itt be összehasonlításnak. Majd írja is, hogy a hagyományos kalapálás, mint egy hideg kovácsolás jobb, mert erősebbé teszi az élt, és még anyagleválasztással sem jár. Persze szükséges lehet a vizes köszörülés-reszelés akkor, ha tényleg túl vastag az anyag (ahogy írtad), vagy túl nagy az élszög, vagy nagyon egyenetlen az élnél a penge kovácsolása. Ha jó a penge, egyenletesen kovácsolták stb, szerintem teljesen felesleges a köszörülés.