Keresés

Részletes keresés

Viduka78 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 499

Hobbikertész- illetve Grube oldalon más típust is meg tudnak hozni? Illetve szaktanácsadást tudnak adni a termékekről? 

Hakos72 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 498

Nehezet kérdezel... Egy személyeset mondhatok biztosan, amióta megvan a 80-as Hartstahl-om, szinte mindenhez csak azt használom, egyszerűen nincs kedvem már fölrakni a többi pengémet, csak néha egy 60-ast a szőlőbe, de azt is egyre ritkábban, ez az én személyes válaszom (másnak lehet tök más jön be...) Hosszú pengénél én nem spórolnék, ott nagyon kijön, ha vmi nem az igazi, vagy túl nehéz... Egy nehezebb, rosszabb geometriájú hosszú penge nagyon fárasztó lehet (+ a hosszúnál a kalapálásnál és fenésnél sem mindegy az anyagminőség, hogy reagál az anyag...)  Rövidebbnél kisebb a kockázat, kevesebbet számít a töblet-súly, könnyebb kezelni stb. (Autós hasonlattal az egyik egy jó átlag nyugati autó, a másik egy Ferrari, persze, jó egy jó Opel, de ha kis ráfizetéssel lehet egy Ferrárid, már elgondolkozol... ) 

Fux/Silver: Fux vékonyabb+könnyebb (érezhetően)+szebbek az ívei. (jó Opel vagy Ferrari)

Olcsó pengének viszont tök jó lehet a Seytanof török is, ár-érték arányban nyerő, szokott hosszabban is lenni, bár most talán épp nincs raktáron: https://www.emag.hu/breckner-germany-professzionalis-penge-kaszahoz-700-mm-es-disfw80/pd/DGQSB0MBM/?X-Search-Id=2e24d222e14c8dbe632b&X-Product-Id=92953008&X-Search-Page=1&X-Search-Position=37&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Falci szokott lenni a Hobbikertben, de nincs fönt a weblapon, telefonon kérdezz rá, megéri. 

Van az emag-on is elég jó árban, nem pont úgy néz ki, mint a fotón (nem kő-vetős, sima hegyes), kicsit keményebb, minimálisan vastagabb-erősebb típus, kicsit horgasabb, de jó, és ingyen szállítják: https://www.emag.hu/professzionalis-kasza-farok-nelkul-kovacsolt-acel-70-cm-ba9274/pd/D3GFW0MBM/?X-Search-Id=882f74088d6a8d8a579a&X-Product-Id=118063270&X-Search-Page=1&X-Search-Position=59&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Szerintem a Fux-oknak a legjobb az az íve, amit a talajjal bezár, ahogy fölível a hegye és sarka a pengének (nem végig párhuzamos a talajjal), ehhez képest a Falci-Silver-török nagyon egyenes (végig párhuzamos a talajjal. A Fuxnak kereszt-irányban is van egy kis szerethető íve. 

Hosszabb penge lehet kicsit lágyabb is akár, de a rövidebbnek érdemes erősebbet választani. (ha könnyen kaszálható a terület, jöhet a hosszú, legyen könnyen nyújtható-fenhető. De ha zűrösebb a terep, inkább rövidebb penge a nyerő, és erősebb pl Hartstahl)

De ez csak az én véleményem, másnak lehet teljesen más a nyerő. És én még annyi féle pengét nem is próbáltam... (pl oroszom sincs, de sokan szeretik azt is, abból is voltak jó szériák)

Előzmény: Viduka78 (497)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 497

Mint említettem, szintet szeretnék lépni valami minőségibb kaszával. Filózok rajta hogy silvert, vagy majd később fux, vagy. Egyből fux. Falcinak van hazai web shopja? Tegyük fel hogy jó silvert kaptam. Fux-/ silver között mekkora a különbség? Szebben vág a fux-? Tartósabb? Ergonómia? Csak ugye ott van egy ár is. Két silveren egy fuxot lehet venni. Pedig egy rövidebben és egy hosszabban gondolkodók. Namost ha fux, akkor csak egyre jut keret

Hakos72 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 496

Volt egy jópár Silver szlovén penge már a kezemben, és kettőnél volt kovácsolási hiba. Azoknál nem egyenletesen volt kovácsolva a vastagság, az egyiknél egyszercsak az él felénél vastagabb lett a penge, és ott egy hullám is képződött az élben, nem lehetett kikalapálni, benne maradt a gyári hullám. A másiknál is vmi hasonló volt, ráadásul azt vkinek rendeltem, és  hülye fejjel megpróbáltam kijavítani, így már vissza sem lehetett küldeni, végül féláron elvitték gyakorolni, buktam rajta... Azóta Silvert nem rendelek internetről. Egyébként ha jót küldenek, akkor tök jó penge, nekem is van egy hibátlan 60-asom. Inkább a hosszabbakkal szokot néha gond lenni. Ha lehet, érdemes válogatni (átnézni, hogy egyenletes legyen a vastagság mindenhol, és az ívek is egyenletesek legyenek), de ez minden pengére igaz, csak van ahol szigorúbb a minőségellenörzés...( A Fuxnál is van ami szebb, van ami kevésbé, de ott még mindegyik teljesen használható volt) A szlovének meg szerintem ellenörzés nélkül a selejtesebbeket is lazán elküldik a nagykereknek...  Vagy ha egyenetlent küld a webshop, egyből vissza kell küldeni, visszaveszik-cserélik bár a postát talán akkor is bukja az ember. A tényleg kovácsolt pengéknél rengeteg a kézi munka (pl Fux, Falci, Silver), ott is lehet a kovácsmesternek rosszabb napja, vagy vki betanuló stb... , csak van ahol szigorúbban átnézik csomagolás előtt szerintem, van ahol nem. 

Előzmény: Viduka78 (495)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 495

Hakos72: említetted valamelyik hozzászólásodban hogy szlovén kaszánál válogatni kell, megnézni a kovácsolási hibákat. Milyen jellegü hibák? Használhatatlan? Deformált?  

Hakos72 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 494

Szerintem általános élvezetőnek legjobb egy fúrószár, jó kemény anyag. De ha már az utolsó élezési fázisban vagyok, vagy csak kicsit felfrissítem az élt, akkor én is fatiplit, vagy olyan fúrószárat használok, amire rá van húzva vmi keményebb műanyag cső.  Azért szeretem ezt a rézcsöves megoldást, mert könnyen cserélgethető a vezető benne (és külső átmérője pont 10mm, a belső meg úgy 8mm, hogy könnyedén forog benne a 8-as fúrószár de nem lötyög, ennél jobbak nem is lehetnének az átmérők) a rézcső alatt alulról bele van ütve egy csavaranya, annak ütközik a fúrószár, és azon szépen forog is. Egy csapágygolyóval még könnyebben forog...

Egyébként nem olyan gáz a fém, szinte az összes vezetős üllőn fémből van a vezető, még a gyári Fux vezetős üllőn is...

Előzmény: Viduka78 (492)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 493

Fém és tennék rá egy műanyag vizvezeték darabot azt lehet cserélni forgatni ahogy épp jó .

Előzmény: Viduka78 (492)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.08 0 0 492

Üllő melletti élmegvezető anyaga milyen legyen? A fém nem csorbítja el a ár kikalapált élt? Gondolkodtam fatipliben, de az még elkopik..? 

Előzmény: Hakos72 (491)
Hakos72 Creative Commons License 2023.09.08 0 0 491

Én 1 kg-os kalapácsból készítem a hegyes üllőt. Hegyes üllőnél az se jó, ha túl kicsi az üllő-ész átmérője (kb 5-6 mm, jobban nyújt kifelé, de nagyon árkossá-göröngyössé teszi az él környékét), és az se jó, ha túl nagy az átmérő (15-16 mm, túl sokat nyújt oldalirányban is, könnyen hullámosodik a penge), szerintem az ideális átmmérő kb 10 mm. Sajnos a kalapács minősége eléggé meghatározó. Egyik hegyes-kalapács-üllőm fotója állítható élvezetővel és állítható pengetámasztékkal egy régi bőrös csikóra szerelve. Nagyszerűen működik, bár ha az üllő alatt lenne közvetlenül alátámasztva, mint egy hagyományos kaszaszéknél, az jobb lenne, de így is jó, csak vmivel erősebben kell ütni.

Itt vannak jó kalapácsüllő és élvezető ötletek: http://www.sensenwerker.de/Detai/deng-werkz.htm

És itt: http://www.sensenwerker.de/Detai/deng-hock.mod.htm

Előzmény: pintjano (490)
pintjano Creative Commons License 2023.09.08 0 0 490

Vettem és csináltattam is "hegyes" üllőt, de nem épp a legjobb... egyik kirepedt, és tényleg hegyes s keskeny, szinte elvágja a pengét. A gyári-talán Szlovén- azt is még alakitanom kell... de nincs kéznél majd ha "haza megyek"...  Hagyományoson jobban látom mit csinálok, s persze van is jó üllő s kalapács is mindkettő Stubai (több mint 40 évesek, akkor vettem)

üdv PJ

Előzmény: Hakos72 (488)
Hakos72 Creative Commons License 2023.09.08 0 0 489

Hollád a magyar kaszálás "fellegvára" :) Ott kaszálok Józsi bácsival, és még Anna, Gábor, András meg talán még vki. Szerintem nincs még egy falu, ahol ennyien kaszálnának, és már saját kiállításunk is van :)

Gyertek!

https://www.facebook.com/photo?fbid=353356553683163&set=a.219519450400208

Hakos72 Creative Commons License 2023.09.08 0 0 488

Én csak hegyes üllőt használok lapos kalapáccsal. Mind az üllőt, mind a kalapácsot kicsit meg kell csiszolni, minden irányban kell, hogy legyen egy minimális íve, nem lehet teljesen egyenes sík semmi. + minden élt és sarkot is le kell kerekíteni. Legegyszerűbb ezt kék lamellás flexkoronggal körkörös mozdulatokkal kialakítani. Hasonlóan mint a képeken. Én szép simára szoktam csiszolni, nem érdesítek semmit.

Előzmény: Viduka78 (487)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.08 0 0 487

Workshop? Hova menjek, mikor menjek? 

Más. Vannak ugye kalapácsok a kalapáláshoz. Szoktátok azt alakítani? A smoll szögét, lapját hogy passzoljon az üllőhöz a felületét hogy  érdesebb legyen.. 

Hakos72 Creative Commons License 2023.09.08 0 0 486

De, emlékszem is rád. Ki is próbáltad a kert előtt az úton egy kaszámat. Az még a legelső szériás nyelem volt, már a 4. szériánál tartok, sokmindent fejlesztgettem-javítottam azóta... Minden évben tartunk ott 1-2 kaszás rendezvényt (workshop-ot) azóta is a "Zöld gerillákkal" május elején. 

Előzmény: pintjano (485)
pintjano Creative Commons License 2023.09.07 0 0 485

Már kérdezni akartam: nem te voltál Sára Jánosnál Pécelen 2 éve? Ha igen akkor találkoztunk

Készitek kaszanyeleket... stb.-ből gondoltam.

üdv PJ

Előzmény: Hakos72 (476)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 484

Köszönöm ! A Grubét én is ismerem ,néha rendelek tőlük ezt azt ! De valamiért nem dobta !

Előzmény: Hakos72 (483)
Hakos72 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 483

Pl innen, mindegyik jó, a csehek is küldenk m.o.-ra, több ismerős is rendel már onnan (ott van "hand peened" opció is, ha vki nem tudja előkészíteni még az új pengét, teljesen használatra készre kikalapálják, megtisztítják egy kis felárért). De támogassuk a magyar Hobbikertet, csak ott vagy 60cm vagy 80 cm van csak sajnos, 70-es nincs.

http://www.hobbikert.com/szerszamok/kasza-kellekek/hartstahl-60cm

http://www.hobbikert.com/szerszamok/kasza-kellekek/hartstahl-80cm

https://www.grube.hu/Kasza/Schrockenfux-univerzalis-edzett-acelkasza-p0389432.html?sc=174588

https://www.vseprokoseni.cz/gb/1-7-scythe-austrian-fux-hartstahl.html#/26-scythe_condition-without_peening/28-length-60

Előzmény: kavicsos64 (481)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 482

Nem a barátom a gogle nem dob semmit rá !

Előzmény: kavicsos64 (481)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 481

Hol látható a Hartstahl kasza penge melyik portálon nézzem meg ?

Előzmény: Hakos72 (480)
Hakos72 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 480

Kaszakő szemcseméret-keménység: ritkán írják oda, a Hobbikertél oda van írva: https://www.hobbikert.com/szerszamok/kasza-kellekek

Ívesség, mennyire horgas: szerintem elég szubjektív dolog, ki mit szeret jobban, mit szokott meg. A horgasabb pengék kicsit más mozdulatot kívánnak, több rutint, egy jobban "kanalazó" mozdulatot. Az egyenesebb penge kicsit nagyobb rendet vág, egyenletesebb ívű mozdulatot kíván, de talán kissebb a harapása. Szerintem kinek mi kényelmesebb... passz, én jobban szeretem a kevésbé horgasat (ezt szoktam meg).

Szélesség: szerintem inkább a kicsit lágyabb fűkaszák a szélesebbek, és a keményebbek  a kevésbé szélesek, de nem biztos. A lágyabb szuper a zsenge friss harmatos fűnél, de sérülékenyebb, vékonyabb is ált., a sok javítástól-fenéstől jobban fogy, kell a plussz anyag (szerintem, de lehet tévedek). A keményebb lassabban fogy, így lehet kevésbé széles, viszont általában vastagabb anyag, és így lehet könnyíteni a súlyát. 

A penge hegye v "gerincnyúlvány" : úgy tudom az vmi "kő-vető", talán a kövekre kevésbé érzékeny, védi kicsit az élt, viszont rövidebb az él... Nekem van ilyen is, de nem igazán tapasztaltam sok különbséget...

Hossz: egy általános pengének a 65-70 cm tökéletes. Én általában egy 60cm-est és egy 80cm-est váltogatok a feladattól függően.( szűkebb helyek, szőlő köz stb vagy egybefüggő haladósabb terület)

Fux stílusok: nehéz kérdés, utánna kell olvasgatni... szerintem: inkább lágyabbak, általános fűkaszák, kivéve a Hartstahl-t, az keményebb vmivel. Szerintem a Hartstahl a legjobb általános penge, könnyű, erős, kevésbé sérülékeny, de nyújtható (kicsit többet kell ütni, de nagyon tarós) és az ívei nagyon jók (ahogy a földtől fölkanyarodik a hegye és a sarka, a legjobb)

A Fux pengéknek (ált. az osztrákoknak) az az egy "hátrányuk", hogy laposabb a penge fülének a szöge a földtől, ezét nagyon lapos állású nyelet kíván (két-fogantyús osztrák nyéltípust), hagyományos nyélen szörnyen meredeken fog állni a penge (akkor biztos, hogy hajlítani kell a fülén). 

Előzmény: Viduka78 (479)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 479

Kasza formájáról geometriájáról  szeretnék még kérdezni. Íves nem íves. Széles nem széles. Illetve láttam olyan kaszát hogy az elején van gerincnyúlvány. Az miért? A hossz nekem a hetvenes az ideális, egy mindenesre jó lenne.  Ami ívesebb az lejtőn is jó vagy ároktisztítani? A fux- oknál is van három vagy négy stílus. Honnan tudom mire való? + kaszakövet ha rendelek a szemcseméretet nem látom a termékleirásnál.

kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 478

Látom nem csak én vagyok bogaras ((::!!

Viduka78 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 477

Le a kalappal előtted, és akik hajlandók kaszanyelet fogni

Hakos72 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 476

Mit kaszálok és miért: Van egy külterületünk présházzal (kb 4e m2), aminek harmada szőlő a többi kaszáló néhány gyümölcsfával és némi bogyósokkal, +otthoni kert és utca-rész. Ezeket kell karbantartani+szőlő köze. Szénát általában összegyűjtjük és feleségem bizonyos helyeken talajjavításra és mulcsozásra használja. Szeretek kaszálni, kísérletezgetni a nyelekkel és élezési módszerekkel, kaszaszékekkel stb, inkább amolyan hobbi is, nem csak szüségszerűség. Feleségem is kaszálgat, néha gyerekeim is próbálkoznak, olyankor elkél a sok nyél és penge :) Készítek is nyeleket és időnként vezetős üllőszerkezeteket, kell a tapasztalat, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, tudjam fejlesztgetni a nyeleimet. Sok fórumon próbálom népszerüsíteni, "visszahozni" a kihaló-eltűnő kaszálást amolyan hülye "hittérítőként".

Előzmény: Viduka78 (472)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 475

Sok esetben az időhiány és a fizikai erő hiánya indokol gépi vágást ! A szomszédom 95 éves ,kiválóan kaszál csak utána 2 napig fekszik ,ezért van a fűnyíró az is önjáró ! A kertre nem igen van időm már most kaszálni kéne ,motorossal fogom csinálni ,a széna sem kell marad a tarlón a gilisztáknak . Csak a szomszédokban kaszálgatok kézzel az az olcsóbb ,így reggelente .

Előzmény: TK421 (473)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 474

Inkább területkarbantartás miatt kaszálok kézzel. És talajtakarásként használom a szénát.

Előzmény: TK421 (473)
TK421 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 473

Mit kaszálok és miért?

Évi 2-3szor kaszálok bizonyos területeket, hogy legyen ott élővilág ("méhlegelő" ahogy mostanában hívják), a levágott anyaggal vastagon körbemulcsolom a gyümölcsfákat, amiket nevelek. Van egy fűhöz való Fux kaszám, meg egy durva cserjekasza. A sima kaszával 100-150 m2/óra tempóban haladok fű összegyűjtésével együtt (ami ugye mivel rendet vágunk azért nem olyan nehéz, csak el kell vinni az aktuális fa alá). Csendes ezért nem zavar senkit, jó mozgásforma is, nem akarok szenvedni a motorossal aminek mindig van valami baja (ezt egyedül "megszerelem" ha kell bármikor), nem akarok beöltözni kaszáláshoz nyáron, plusz jobban is meg tudom figyelni hogy mi történik a kertben ha kézi kaszálok, és nem is zavarom meg az élőlényeket nagyon vele (bár most nyáron kettévágtam egy siklót, szomorú is voltam). Van olyan terület is, amit májusban lekaszálok, azután szeptemberben kasza+cserjekasza+rendes fűnyíró kombóval lerendezem, közben egész nyáron zajlik ott az élet, nekem viszont nincs vele a nagy melegben tennivalóm, ami pont jó. Ja, meg ha éppen valahol pár tíz m2-t ki kell igazítani, levágni, akkor arra is pont jó, nem kell benzin, lehet reggel korán, este későn, nem kell rákészülni, gyorsan megvan. Igazándiból mindig csodálkozom, amikor párszáz m2-es telkekhez mindenféle gépeket vesznek, viszik szervizbe, veszik bele a benzint, stb. Minek? Egy kasza sokkal egyszerűbb, és mindenki jobban jár vele: én , a szomszédok meg a természet is. 1000-1500 m2 felett azért már munkásabb, de ilyen 500-800 m2-nél egyértelmű a választás

Előzmény: Viduka78 (472)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 472

Látom hogy van tapasztalat, tudás e-téren. Tőletek kérdezem ki mit kaszál és miért ha lehet kérdezni? 

Nálam van egy terület ami még nem állt be. Jelenleg betyárkórós inkább némi fűvel. 

Aztán édsanyámnál egy nagyobb terület ott inkább füvesebb. Tehát van hol gyakorolnom. Évi két-háromszori kaszálást végzek  hogy legyen méhlegelő. 

kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 471

Én még a felszínt se nagyon súrolom a ti tudásotokhoz képest ,gyakorlatilag csak rátok tudok hagyatkozni minden tekintetben ! Az biztos nem igazán tudom megkalapálni ezt az átok orosz kaszát ! De bevetek minden fegyvernemet ha úgy látom vesztésre állok a kasza élével szemben . Kaszálnom kell mert jön fel a csalán megint ,már vagy 30-40 cm magas !

Előzmény: Hakos72 (470)
Hakos72 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 470

Szerintem a köszörülést-reszelést, mint az egyik lehetséges élezési módszert mutatja itt be összehasonlításnak. Majd írja is, hogy a hagyományos kalapálás, mint egy hideg kovácsolás jobb, mert erősebbé teszi az élt, és még anyagleválasztással sem jár. Persze szükséges lehet a vizes köszörülés-reszelés akkor, ha tényleg túl vastag az anyag (ahogy írtad), vagy túl nagy az élszög, vagy nagyon egyenetlen az élnél a penge kovácsolása. Ha jó a penge, egyenletesen kovácsolták stb, szerintem teljesen felesleges a köszörülés.

Előzmény: kavicsos64 (462)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!