Keresés

Részletes keresés

WYW Creative Commons License 2010.10.12 0 0 801
"Ébresztő, ez már nem a létező szocializmus!" - még nem, de már alapozza a fidesz.

:-)
Előzmény: swill (800)
swill Creative Commons License 2010.10.12 0 0 800
a jelenlegi nettó jövedelmi viszonyokhoz arányuló bruttó béreket lenne ildomos megállapítani.

És ezt így hogy? Ki állapítaná meg azokat a bruttó béreket?
Ébresztő, ez már nem a létező szocializmus!
Előzmény: brixton (789)
WYW Creative Commons License 2010.10.12 0 0 799
Dr. Karsai Gábor, a Gazdaságkutató Intézet ügyvezető igazgatója?

Nem ő írta a cikket, ő nyilatkozott.

;-)
Előzmény: swill (798)
swill Creative Commons License 2010.10.12 0 0 798
Akinek a cikkét lent belinkelték. Karsai valaki.
Előzmény: swill (794)
swill Creative Commons License 2010.10.12 0 0 797
nem feltétlenül túl szimpatikus külső tőke befektetés szempontjából, nem egy kiszámítható, jogállamiságot mindenek előtt fontosnak tartó benyomást kelti

Marhaság. Ha tényleg meglépik ezeket a lépéseket, akkor az valós és szignifikáns adócsökkentés. Az szja és a TA is. Erről beszéltek. Ez így kiszámítható.

Te úgy látszik még a szoci féle 5 éves adócsökkentési programnál ragadtál le, ami végül finom kis adóemelésbe ment át. Ahhoz képest tényleg nem kiszámítható...
Előzmény: Akarkij (781)
ragazzo Creative Commons License 2010.10.12 0 0 796

ha számolgatsz, ne feledd a szuperbruttót:
így a tényleges kulcsok
ma: 21,59% és 40,64
2011: 20,32%
2012: 18,16%
2013-: 16%

ezért egyébként (mivel az adóalap-kedvezmény összegszerű)
a családi kedvezmény

egy-két gyereknél gyerekenként:
2011: 12700
2012: 11350
2013-: 10000

három+ gyereknél gyerekenként:
2011: 41910
2012: 37455
2013-: 33000
Előzmény: Vasgerinc (776)
WYW Creative Commons License 2010.10.12 0 0 795
Melyik ember?
Előzmény: swill (794)
swill Creative Commons License 2010.10.12 0 0 794
Ha rákeresel, ez az ember a Népszavában meg a Népszabadságban publikált. Nem túl hiteles személy.
Akarkij Creative Commons License 2010.10.12 0 0 793
a cég számára a bérköltség 100%-át ki kell fizetnie - ezt pedig ki kell termelni

hiába jössz a 27%-al, attól még 100%-át a cég állja :)
Előzmény: Vasgerinc (792)
Vasgerinc Creative Commons License 2010.10.12 0 0 792
"ahhoz, hogy nőjön a gazdaság, kell több tőke, illetve több munkahely"

Így van, és jelenleg azt becsülik, hogy jövőre 2,5%-os bővülés várható nálunk.

"több munkahelyet viszont nehéz úgy létrehozni, hogy az euban itt vannak szinte a legmagasabb adók, és a járulékok tekintetében is igen előkelő helyen állunk"

Ez így van, de ez is javul egy kicsit jövőre. Főleg, hogy megszűnnek kisebb adónemek, és az adminisztráció is kevesebb lesz.

"kkv-k számára pedig fojtogató kérdés a bérköltség, mert az változatlan - és ott többségében jelentős mértékű"

A céget terhelő bérköltség a dolgozó bérének kb. 27%-a. Ez nem kevés, de azért nem is ordítóan magas.

"nincs olyan, hogy könnyítik a vállalkozások terheit - ez egy jól hangzó duma "

Ki mit akar meghallani. Én olyan beosztásban dolgozom egy magyar KKV-ben, ahol boldogok vagyunk a változások miatt.

Előzmény: Akarkij (790)
Akarkij Creative Commons License 2010.10.12 0 0 791
jelenleg 21% körül van az szja, jövőre ez lesz 20% - és ezt fogják 16%-nak hívni

Előzmény: Vasgerinc (788)
Akarkij Creative Commons License 2010.10.12 0 0 790
ahhoz, hogy nőjön a gazdaság, kell több tőke, illetve több munkahely

a több tőke szempontjából jó az alacsonyabb társasági adó, főleg kutató fejlesztő cégeknek, ahol a bérköltség jelentősen kisebb részt tesz ki

de ez csak 2-3 év múlva lenne aktuális, addig viszont ez semmi

több munkahelyet viszont nehéz úgy létrehozni, hogy az euban itt vannak szinte a legmagasabb adók, és a járulékok tekintetében is igen előkelő helyen állunk

kkv-k számára pedig fojtogató kérdés a bérköltség, mert az változatlan - és ott többségében jelentős mértékű

nincs olyan, hogy könnyítik a vállalkozások terheit - ez egy jól hangzó duma

olyan van, hogy a vállalkozásokat érintő adók közül megnézik, mik hogyan befolyásolják a gazdaságot, mik fogják vissza a növekedést

szóval, egy olyan kkv-t, ahol párszázmilliós éves forgalom van, rengeteg alkalmazott, azt nem vidítja, hogy a tulajnak kevesebb szja-t kell fizetnie, meg az ő fizuja elég magas ahhoz, hogy a gyerekek után járó adóalap csökkentést igénybe tudja venni - és ha középosztályt akarnak építeni, akkor nem a fogyasztói középosztályt kell erősíteni, hanem a termelő középosztályt, ami elsősorban kkv-kat jelent

ha már a kormány egyik üzenete "a spekuláció helyett a termelés legyen fontos"

Előzmény: Vasgerinc (787)
brixton Creative Commons License 2010.10.12 0 0 789

a jövedelmi viszonyok jórészt  a progresszív adótábla miatt tágultak, az egykulcs bevezetése előtt a 88-as bérbruttósítás mintájára a jelenlegi nettó jövedelmi viszonyokhoz arányuló bruttó béreket lenne ildomos megállapítani.

tudom ez sokaknak fájna , de a nagy többség számára igazságos lenne

Vasgerinc Creative Commons License 2010.10.12 0 0 788
20% az SZJA?
Eltörlik az adójóváírást?
Kapsz havi 20 000 -et két gyerkőc miatt?

Hol olvastál ilyeneket?

Az SZJA 16%, az adójóváírás összege havi 15 100 -ról 12 100 -ra csökken bruttó 180-ig, afölött fokozatosan eltűnik.
A havi 10 000/gyerek pedig akkor jár, ha van is annyi adód.
Előzmény: vt75 (782)
Vasgerinc Creative Commons License 2010.10.12 0 0 787
"jah, semmi se jó"

Gondoltam.

"persze, mert sokra mennek a tömegek az 1%pont szja többlettel, ha becsődöl a cég a túl magas járulékok miatt"

Amelyik cég nem csődölt be eddig, annak már jó esélye van arra, hogy ezután már saját lábán álljon. És nem az 1% a fontos, hanem a gyerekek után járó adókedvezmény.

"akármelyik bérkalkulátorból meglátod, hogy ahhoz, hogy mondjuk valaki 100.000,- nettót hazavigyen, ez mennyibe kerül egy cégnek"

Nem kell hozzá bérkalkulátor, olyan pozícióban vagyok, ahol ezzel teljesen tisztában vagyok.

"persze hogy nem érzed soknak a járulékot, mert nem te fizeted - te tapsikolsz az 1%nak, hogy milyen jó, de nem látod, hogy közben meg nem javítanak a dolgon, hanem felkavarják a szart egy hajólapáttal"

Először is nem tapsikolok az 1%-nak, mert mint említettem, nekem így kisebb lesz a bérem. Másodszor pedig enyhülnek a vállalkozások terhei, csak nem olyan mértékben, ahogy te elvárod.

"ez, így, ebben a formájában egy rakás szar és csak árt az országnak, a gazdaságnak, a lakosságnak - annak ellenére, hogy 1%al csökken az szja"

Ezt senki sem merheti felelősségteljesen kijelenteni, ugyanis senki sincsen teljesen tisztában a hatásával. Jövő ilyenkor meglátjuk, Mindenesetre akár azt kijelenteni, hogy erre van szüksége a gazdaságnak, akár azt, hogy ez egy rakás szar, felelőtlenségre utal.
Előzmény: Akarkij (781)
Gabiiiiii Creative Commons License 2010.10.12 0 0 786
konnyu a kicsit piszkalni,mi??:)
Előzmény: WYW (785)
WYW Creative Commons License 2010.10.12 0 0 785
6 vesét akartál írni? :-)))
Előzmény: Gabiiiiii (784)
Gabiiiiii Creative Commons License 2010.10.12 0 0 784
jovannna,elutottem:)
Előzmény: emp (780)
Akarkij Creative Commons License 2010.10.12 0 0 783
szerintem nem szenved ezzel senki, mert naponta változhatnak a tényezők, majd ha elfogadták a törvényt, akkor lesznek kalkulátorok, addig ne nagyon számíts rá
Előzmény: vt75 (782)
vt75 Creative Commons License 2010.10.12 0 0 782
no akkor jövőre 20% lesz az SZJA + eltörlik az adójóváírást (évi 100e, havi 8, már aki élt vele), cserébe viszont kapok havi 20e Ft jóváírást a két gyerkőc miatt, tehát havi +12e-el több marad...azt honnan tudom, hogy az SZJA miatt mennyivel marad több?
Erre vki összedobott már valamilyen oldalt?
Akarkij Creative Commons License 2010.10.12 0 0 781
jah, semmi se jó

persze, mert sokra mennek a tömegek az 1%pont szja többlettel, ha becsődöl a cég a túl magas járulékok miatt

nézd már meg, hogy itthon mennyi a tényleges költsége a cégnek a bérhez.

akármelyik bérkalkulátorból meglátod, hogy ahhoz, hogy mondjuk valaki 100.000,- nettót hazavigyen, ez mennyibe kerül egy cégnek

persze hogy nem érzed soknak a járulékot, mert nem te fizeted - te tapsikolsz az 1%nak, hogy milyen jó, de nem látod, hogy közben meg nem javítanak a dolgon, hanem felkavarják a szart egy hajólapáttal

ez, így, ebben a formájában egy rakás szar és csak árt az országnak, a gazdaságnak, a lakosságnak - annak ellenére, hogy 1%al csökken az szja

de hogy legyen mellé pozitívum is, a teljesen 10%os társasági adó jó dolog, mert hozhat friss tőkét az országba - persze, 2012 nagyon messze van, nagyon sok imf tárgyalás van még addig, és ahogy maga ov mondta a tv2n a bankadó befizetéssel kapcsolatban, hiába mondják, hogy elutalták a pénzt, mivel pénzről van szó, majd akkor lehet kijelenteni, ha megérkezett a pénz

ráadásként a kormány jelenlegi viselkedése azért nem feltétlenül túl szimpatikus külső tőke befektetés szempontjából, nem egy kiszámítható, jogállamiságot mindenek előtt fontosnak tartó benyomást kelti
Előzmény: Vasgerinc (775)
emp Creative Commons License 2010.10.12 0 0 780
én is szeretném hinni, hogy nem tévedsz, de a 8 veséden gondolkodnom kellett néhány pillanatig :)
Előzmény: Gabiiiiii (767)
Rangun Creative Commons License 2010.10.12 0 0 779
Meg kell várni a költségvetést, mert a jelenlegi formában a 16%-os adókulcs hatalmas bevételkiesést okozna, mert az adójóváírás is maradna, és a gyerekek után is jelentős adókedvezmény járna, a kettő együtt nagyon sokba kerülne, ezért nem hiszem ,hogy így lesz.
Wasan Creative Commons License 2010.10.12 0 0 778
ad1: a többet kereső ember már a fogyasztása révén is sokkal többet adózik mint a kis jövedelmű, ergo nem igaz, hogy nem tesz bele többet a nagy közös kasszába.

ad2: a többet kereső jövedelmét miért a kevesebb kereső termeli ki? Mi az összefüggés? Egy tanult, jól kereső mérnök, orvos akárki megtermeli a többlet értéket, nem számára termelik ki.

Előzmény: KrónikáS (728)
Vasgerinc Creative Commons License 2010.10.12 0 0 777
"hát, ha a szoci féle megoldás is nagyon gyökér volt, de ez meg átesett a ló túloldalára és szintén szakadékba rohanás"

Ezt várjuk ki. Én nem így gondolom, de jövő ilyenkor már látni fogjuk.
Előzmény: Akarkij (774)
Vasgerinc Creative Commons License 2010.10.12 0 0 776
A jelenleg ismertek szerint ilyen egyszerű. Ha 320e-t kerestél, akkor eddig adóztál 54 400 -at, ezután fogsz 51 200-at. 3200 Ft-tal jobban jársz, ha nem nézzük, hogy egyébként hogyan változik a jövedelmed.
Előzmény: WYW (772)
Vasgerinc Creative Commons License 2010.10.12 0 0 775
Neked sem jó semmi.
Én is egyetértenék a járulékcsökkentéssel, de úgy tűnik egyelőre erre nincsen fedezet. Nem lesz minden rögtön aranyból. Könnyebbek lesznek valamelyest a vállalkozások terhei, de igazából szerintem a járulékok sem olyan marha magasak. Vagy mi az a járulék, ami szerinted annyira megfojtja a vállalkozásokat?
Előzmény: Akarkij (768)
Akarkij Creative Commons License 2010.10.12 0 0 774
jah igen, az elméleti minimálbér növelésről (hogy ellensúlyozva legyen a minimálbér adója) még nem is nagyon volt szó...

ez az igazi kibaszás - nem teljesen értem, hogy milyen gazdaságélénkülést akarnak

vagy arra megy ki az egész, hogy látványosan pörögjön a fogyasztás, emellé magasabb áfa, és így számszerűen nőjön a gdp?

hát, ha a szoci féle megoldás is nagyon gyökér volt, de ez meg átesett a ló túloldalára és szintén szakadékba rohanás
Előzmény: WYW (773)
WYW Creative Commons License 2010.10.12 0 0 773
http://www.hirextra.hu/2010/10/12/az-egykulcsos-szja-a-kormany-szandekaival-ellentetes-hatast-hozhat/

Itt is egy vélemény.
Előzmény: Akarkij (768)
WYW Creative Commons License 2010.10.12 0 0 772
Akkor ez nálam még egyszerűbb.

Adójóváírásom nem volt, gyermekkedvezményre már nem vagyok jogosult lesz 1% pluszom. :-)
Előzmény: Vasgerinc (763)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!