16%, egy kulcs. Gyerekenként havi 8-20 ezer forint adókedvezmény. Nő a minimálbér, 2013-ra megszűnik a félszuperbruttó. A sok milliárdos számla egy részét fedezi, hogy emelik a jövedéki adót, marad az energetikai, jön a távközlési különadó.
nem feltétlenül túl szimpatikus külső tőke befektetés szempontjából, nem egy kiszámítható, jogállamiságot mindenek előtt fontosnak tartó benyomást kelti
Marhaság. Ha tényleg meglépik ezeket a lépéseket, akkor az valós és szignifikáns adócsökkentés. Az szja és a TA is. Erről beszéltek. Ez így kiszámítható.
Te úgy látszik még a szoci féle 5 éves adócsökkentési programnál ragadtál le, ami végül finom kis adóemelésbe ment át. Ahhoz képest tényleg nem kiszámítható...
"ahhoz, hogy nőjön a gazdaság, kell több tőke, illetve több munkahely"
Így van, és jelenleg azt becsülik, hogy jövőre 2,5%-os bővülés várható nálunk.
"több munkahelyet viszont nehéz úgy létrehozni, hogy az euban itt vannak szinte a legmagasabb adók, és a járulékok tekintetében is igen előkelő helyen állunk"
Ez így van, de ez is javul egy kicsit jövőre. Főleg, hogy megszűnnek kisebb adónemek, és az adminisztráció is kevesebb lesz.
"kkv-k számára pedig fojtogató kérdés a bérköltség, mert az változatlan - és ott többségében jelentős mértékű"
A céget terhelő bérköltség a dolgozó bérének kb. 27%-a. Ez nem kevés, de azért nem is ordítóan magas.
"nincs olyan, hogy könnyítik a vállalkozások terheit - ez egy jól hangzó duma "
Ki mit akar meghallani. Én olyan beosztásban dolgozom egy magyar KKV-ben, ahol boldogok vagyunk a változások miatt.
ahhoz, hogy nőjön a gazdaság, kell több tőke, illetve több munkahely
a több tőke szempontjából jó az alacsonyabb társasági adó, főleg kutató fejlesztő cégeknek, ahol a bérköltség jelentősen kisebb részt tesz ki
de ez csak 2-3 év múlva lenne aktuális, addig viszont ez semmi
több munkahelyet viszont nehéz úgy létrehozni, hogy az euban itt vannak szinte a legmagasabb adók, és a járulékok tekintetében is igen előkelő helyen állunk
kkv-k számára pedig fojtogató kérdés a bérköltség, mert az változatlan - és ott többségében jelentős mértékű
nincs olyan, hogy könnyítik a vállalkozások terheit - ez egy jól hangzó duma
olyan van, hogy a vállalkozásokat érintő adók közül megnézik, mik hogyan befolyásolják a gazdaságot, mik fogják vissza a növekedést
szóval, egy olyan kkv-t, ahol párszázmilliós éves forgalom van, rengeteg alkalmazott, azt nem vidítja, hogy a tulajnak kevesebb szja-t kell fizetnie, meg az ő fizuja elég magas ahhoz, hogy a gyerekek után járó adóalap csökkentést igénybe tudja venni - és ha középosztályt akarnak építeni, akkor nem a fogyasztói középosztályt kell erősíteni, hanem a termelő középosztályt, ami elsősorban kkv-kat jelent
ha már a kormány egyik üzenete "a spekuláció helyett a termelés legyen fontos"
a jövedelmi viszonyok jórészt a progresszív adótábla miatt tágultak, az egykulcs bevezetése előtt a 88-as bérbruttósítás mintájára a jelenlegi nettó jövedelmi viszonyokhoz arányuló bruttó béreket lenne ildomos megállapítani.
tudom ez sokaknak fájna , de a nagy többség számára igazságos lenne
20% az SZJA? Eltörlik az adójóváírást? Kapsz havi 20 000 -et két gyerkőc miatt?
Hol olvastál ilyeneket?
Az SZJA 16%, az adójóváírás összege havi 15 100 -ról 12 100 -ra csökken bruttó 180-ig, afölött fokozatosan eltűnik. A havi 10 000/gyerek pedig akkor jár, ha van is annyi adód.
"persze, mert sokra mennek a tömegek az 1%pont szja többlettel, ha becsődöl a cég a túl magas járulékok miatt"
Amelyik cég nem csődölt be eddig, annak már jó esélye van arra, hogy ezután már saját lábán álljon. És nem az 1% a fontos, hanem a gyerekek után járó adókedvezmény.
"akármelyik bérkalkulátorból meglátod, hogy ahhoz, hogy mondjuk valaki 100.000,- nettót hazavigyen, ez mennyibe kerül egy cégnek"
Nem kell hozzá bérkalkulátor, olyan pozícióban vagyok, ahol ezzel teljesen tisztában vagyok.
"persze hogy nem érzed soknak a járulékot, mert nem te fizeted - te tapsikolsz az 1%nak, hogy milyen jó, de nem látod, hogy közben meg nem javítanak a dolgon, hanem felkavarják a szart egy hajólapáttal"
Először is nem tapsikolok az 1%-nak, mert mint említettem, nekem így kisebb lesz a bérem. Másodszor pedig enyhülnek a vállalkozások terhei, csak nem olyan mértékben, ahogy te elvárod.
"ez, így, ebben a formájában egy rakás szar és csak árt az országnak, a gazdaságnak, a lakosságnak - annak ellenére, hogy 1%al csökken az szja"
Ezt senki sem merheti felelősségteljesen kijelenteni, ugyanis senki sincsen teljesen tisztában a hatásával. Jövő ilyenkor meglátjuk, Mindenesetre akár azt kijelenteni, hogy erre van szüksége a gazdaságnak, akár azt, hogy ez egy rakás szar, felelőtlenségre utal.
szerintem nem szenved ezzel senki, mert naponta változhatnak a tényezők, majd ha elfogadták a törvényt, akkor lesznek kalkulátorok, addig ne nagyon számíts rá
no akkor jövőre 20% lesz az SZJA + eltörlik az adójóváírást (évi 100e, havi 8, már aki élt vele), cserébe viszont kapok havi 20e Ft jóváírást a két gyerkőc miatt, tehát havi +12e-el több marad...azt honnan tudom, hogy az SZJA miatt mennyivel marad több? Erre vki összedobott már valamilyen oldalt?
persze, mert sokra mennek a tömegek az 1%pont szja többlettel, ha becsődöl a cég a túl magas járulékok miatt
nézd már meg, hogy itthon mennyi a tényleges költsége a cégnek a bérhez.
akármelyik bérkalkulátorból meglátod, hogy ahhoz, hogy mondjuk valaki 100.000,- nettót hazavigyen, ez mennyibe kerül egy cégnek
persze hogy nem érzed soknak a járulékot, mert nem te fizeted - te tapsikolsz az 1%nak, hogy milyen jó, de nem látod, hogy közben meg nem javítanak a dolgon, hanem felkavarják a szart egy hajólapáttal
ez, így, ebben a formájában egy rakás szar és csak árt az országnak, a gazdaságnak, a lakosságnak - annak ellenére, hogy 1%al csökken az szja
de hogy legyen mellé pozitívum is, a teljesen 10%os társasági adó jó dolog, mert hozhat friss tőkét az országba - persze, 2012 nagyon messze van, nagyon sok imf tárgyalás van még addig, és ahogy maga ov mondta a tv2n a bankadó befizetéssel kapcsolatban, hiába mondják, hogy elutalták a pénzt, mivel pénzről van szó, majd akkor lehet kijelenteni, ha megérkezett a pénz
ráadásként a kormány jelenlegi viselkedése azért nem feltétlenül túl szimpatikus külső tőke befektetés szempontjából, nem egy kiszámítható, jogállamiságot mindenek előtt fontosnak tartó benyomást kelti
Meg kell várni a költségvetést, mert a jelenlegi formában a 16%-os adókulcs hatalmas bevételkiesést okozna, mert az adójóváírás is maradna, és a gyerekek után is jelentős adókedvezmény járna, a kettő együtt nagyon sokba kerülne, ezért nem hiszem ,hogy így lesz.
ad1: a többet kereső ember már a fogyasztása révén is sokkal többet adózik mint a kis jövedelmű, ergo nem igaz, hogy nem tesz bele többet a nagy közös kasszába.
ad2: a többet kereső jövedelmét miért a kevesebb kereső termeli ki? Mi az összefüggés? Egy tanult, jól kereső mérnök, orvos akárki megtermeli a többlet értéket, nem számára termelik ki.
A jelenleg ismertek szerint ilyen egyszerű. Ha 320e-t kerestél, akkor eddig adóztál 54 400 -at, ezután fogsz 51 200-at. 3200 Ft-tal jobban jársz, ha nem nézzük, hogy egyébként hogyan változik a jövedelmed.
Neked sem jó semmi. Én is egyetértenék a járulékcsökkentéssel, de úgy tűnik egyelőre erre nincsen fedezet. Nem lesz minden rögtön aranyból. Könnyebbek lesznek valamelyest a vállalkozások terhei, de igazából szerintem a járulékok sem olyan marha magasak. Vagy mi az a járulék, ami szerinted annyira megfojtja a vállalkozásokat?