Sziasztok, most van eloszor libam es elkezdett tojni, a feszket is megcsinalta maganak. Van ra esely,hogy 'megulje'? A tojasokat a feszekben hagyjam vagy vigyem ki kesobb ha tobb osszegyult? Ettem az 5-10 fokos idoben nem fazik meg a tojas az olban? Es a sok eso miatt kicsit sarosak a tojasok. Bocsi az ekezetekert. Udv.
Nagyon sajnálom a libáidat. Én is hasonlóan jártam/járok. Két tojóm és két gúnárom volt. Az egyik gúnárt le kellett vágni, a másik három ezt megsínylette. Néhány napig nem nagyon ettek semmit. Az egyik gúnár és az egyik tojó (valószínűleg egy pár) most már talán rendben vannak , de a másik tojót én is búskomornak látom. Továbbra sem eszik, csak álldogál az udvarban. Mit csináljak? Vágjam le ezt a tojót vagy talán a gúnár egy idő után kialakítja a két tojóból álló háremét? Adjatok tanácsot, mert rendkívül kezdő vagyok a libatartás terén!
Kb. két hete elpusztult a tojó libám egy megkövesedett tyúktojás nagyságú valamit találtunk benne, valószínűleg ez okozta a problémát.A párja a gúnár egyedül maradt pár napig hívogatta, aztán elcsendesedett,magába roskadt.Gyorsan kerítettem neki egy másik tojót de nem foglalkozott vele csak ült napokig egy helybe míg nem olyan állapotba nem került ,hogy le tette a fejét és le kellett azt is vágni.A boncoláskor viszont semmi rendellenességet nem talált a néni aki levágta. Létezik az hogy bánatába elpusztuljon egy liba?
Üdv mindenkinek. Van eladó néma kacsa, kb 60-65 DB. Nem csak egyben, élve, és konyhakészen is. Élve 950 ft / kg. Konyhakészen 1300 ft / kg. Csak kukoricán neveltek. Konyha készen 3-4 kg a súlya. Ebesen Hajdú Bihar. Érdeklődni a faragoattila72@citromail.hu címen.
Sajnos a napokban a tojó libámat le kellett vágni, a gúnár egyedül maradt. Az lenne a kérdésem ha most veszek egy tojót hozzá még párba állnának-e tojásrakásig, vagy már késő ilyenkor?
Ebből kifolyólag a tenyésztésük is valódi házi kacsát eredményez. Egy példa: A kici kínai jányka és a nagy benga állat feka bácsinak is lehet gyereke... :)
De most jöjjön a valóság:
A futókacsa nyurga gyengécske, míg a magyar kacsák testes zömök egyedek. Szóval emiatt csak a hülye ember pároztatja tudatosan őket.... (Ha együtt vannak és mindketten akarják hát egészségükre...) De ha egy nagyobb kacsa rámászik a kis soványra a lába nem fogja jól bírni.... A kicsi meg a naggyal nem boldogul olyan könnyen.
Nem rég a Facebookon felmerült a magyarkacsa és futókacsa keverék tovább szaporítás támája. Mit tudtok? Azt tudom, hogy van mulard és hindi. Semmiféle irodalmat nem találok, a "tenyésztő" erősködik, de irodalmat Ő sem ismer, csak Neki
Sziasztok! Komolytalan lefoglalás után megint eladóvá vált 7 db tavalyi, tarka vadkacsa. 6 tojó(2 fehér, 2 fekete-fehér, 2 kék-fehér) + 1 gácsér(fekete-fehér). Igény esetén még egy gácsért(szürkés-barna, zöld fejjel) tudok adni. 2500 Ft/db. Tel.: 0630/650-2892. Pest megye, Pilisvörösvár. Képeken a 2 barna-fehér tojó nem eladó!!Érdeklődést kizárólag komoly emberektől várok!!
Általában a reggeli órákban de ez változó. Szeret elötte elidözni a fészken,közben igazgatja a szalmát. Megtojás után ,le szállás elött a tojást betakarja szalmával ezért azt keresni kell a fészekben. 2 naponta tojik de estére ráül az elözö tojásra.
Január végétól késö tavaszig tojnak a libák. Kortól is függ, és persze idöjárástól,enyhébb idöben hamarabb kezdik. Általában kiköltik a tojásaikat,viszont az elsö éves libák hajlamosak rengeteget tojni mire elkotlanak,idösebbek általában kb 15-20 után ráülnek. Ajanlatos már most nyugodt fészkelö helyet késziteni, ez lehet nagy láda, régi gumikerék,stb sok szalmával bélelve. Törekedj arra hogy tojónként külön fészek legyen mert ha egybe tojnak a közös költésböl nem igen lesz jó eredmény. Tojasgyüjtéssel,tárolással kapcsolatban olvass vissza a topik elejére,érdemes sok hasznos infót ad!
Igen felléphet. Ha kezdetektöl együtt vannak tartva valamiféle védettség ugyan kialakulhat és nem lesz elhullás de a veszélye megvan. De nem kell megijedni! Beszerezhetö állatpatikában pld Salmovac vakcina,50dbra kb 3 ezer ft,és a tyukokat lelehet injekciozni. Salmonelláról jo tudni hogy alapos hökezeléstöl hamar elpusztul,tehát akár még a kacsatojás is fogyasztható alaposan főzve. Viszont a salmonella melegágya a nyirkos nedves hely,pld hütőgép,vagy nedves kacsa fészek. Tehát ahol kacsa liba van az udvarban ott alaposabban be kell tartani a higieniát,fogyasztás elött 1 százalékos hypós vizben pld a tojást fertötleniteni. Mégsem a kacsa liba a legföbb veszély forrás hanem a vadmadarak mert ők a salmonella veszélyesebb törzseit is behurcolhatják.
Most vannak először libáim. Nálam vannak november eleje óta. 3 tojó és egy gúnár. Egész nap az udvaron vannak, tető alá tudnak menni, de zárt helyre csak este engedem őket (illetve amikor nagyon hideg van). Mikor kezdődik a tojás rakás időszaka és milyen tojóhelyet kell biztosítani számukra? Általában kikeltik a saját tojásaikat? Néhány tanács jól jönne, mert teljesen tájékozatlan vagyok ezen a téren.