Egyre több új digitális tükörreflexes fényképezőgép rendelkezik videó rögzítés lehetőségével. Egyre több, eddig leginkább fotókat készítő kezdők/amatőrök/profik kóstolhatnak bele a videó/film/klip készítés világába. Ráadásul nem is rossz minőségben. A kompakt videokamerák és fényképezőgépek érzékelőjénél jóval nagyobb képalkotó szenzorral rendelkező DSLR-ek objektívjei is cserélhetőek, s ez kiterjeszti a lehetőségeket, s szabad utat enged a kreativitásnak is. Természetesen vannak korlátok is, de ha ezeket felismerjük, igen látványos vizuális élményt lehet "varázsolni" ezen fényképezőgépekből.
Eddig még nem született olyan topic, melyben a DSLR-ek videó funkcióival kapcsolatos kérdések és válaszok, tippek és trükkök, korlátok és problémák márkafüggetlenül megvitathatók lennének. Az egyes tipusok topic-jaiban időnként felmerülnek kérdések a videó funkcióval kapcsolatban, de aztán el is vész néha a hozzászólások között.
Legyen ez a leírás meghívó amatőrnek/profinak, vásárlás előtt állónak vagy pusztán a téma iránt érdeklődőnek.
-Ha a helyiség visszhangos, akkor azon a mikroport sem segít. A mikrofon típusa nincsen hatással a környezet akusztikájára...
Tévedés. Ha a puskamikrofont közel tolom az alany arcához, máris megszűnik a visszhang. Ha a kívánt távolságban vagyok (1-2m) akkor sajnos előjön. Pórbáltam már az említett csiptetős mikrofon + diktafon kombót, ott sem volt egy deka visszhang sem.
Mikrofont nem is akarok rákötni, csak a vevőt. de akkor ezt lehet ugye?
Passz, hogy ki lehet-e kapcsolni. most külső mikrofont használok, ami kültéri felvételeknél teljesen bevállt, de beltéren (egy 30nm-es stúdióban) rettenetesen visszhangzik. Ezért akarok mikroportot. Próbáltam már csiptetős mikrofont rádugni egy diktafonra, és úgy hangot rögzíteni, de az meg doboz lett.
Olyan mikrofont viszont átalakítóval sem fogsz tudni rákötni, ami igénylené a 48V fantomtápot.
Arra nem válaszoltál, hogy az AGC-t ki tudod-e kapcsolni a gépeden. Ha nem, hiába is kötsz rá bármit, vacak lesz a felvétel.
Érdemes lehet külső rögzítőeszközt használni. Néhány tízezerért is van más teljesen jó minőségű, beépített sztereó mikrofonnal.
Csapózni sem kell, elég ha a kamerával is rögzítesz hangot, és az alapján szinkronizálsz.
Színházi felvételeket szoktunk így készíteni, és akárhány kamerát tudunk szinkronizálni egymással és a hangosítással is. Ott pedig nem lehet előadás közben csapózni, vagy tapsolni. :-)
köszi! most sokat segítettél! :) már csak az a kérdés, hogy ebből a felállásból nincs-e valami olcsóbb.. hozzáteszem, nem vagyok vájtfülű, és amatőr produkcióhoz kell, tehát az a lényeg, hogy ne visszhangozzon a felvett hang. magyarán nem baj ha kijön 60ezerből. :D
A jobb szettek eleve kamerára méretezettek, a tartozékpapucsra ( vaku ) csúsztathatók, miként pl a puskamikrofonok. A vevő sem nagyméretű, ált egy ceruzaakkuval megy, mint az adó. A hatótávolság persze nem sokszáz méter, elég az 5-10, mert a hangadó alanyod úgysincs messzebb.
kössz! és pontosan mit dugsz rá a kamerára? a vevőt? akkor a mobilitás gondolom eléggé le van korlátozva. vagy esetleg létezik olyan vevő, amit a kamerára (pl vakupapucsra) rá lehet szerelni?
A kedvencem, ha a háttérzaj két mondat között folyton felerősödik, és egy hüppögő lihegéscsomagot hallgatok )) Az automata felvételi szintszabályzás egyébként sem jó...
A kamera külső mikrofon bemenetére csatlakoztatod. Onnantól nem a saját beépített mikrofon hangját rögzíti a videohoz, hanem a külső bemeneten érkező jelet. Ami bármi lehet: kézi mikrofon vezetékkel, keverőpult kimenete pl koncerten, vagy egy mikroport vevő kimenete. Az adó van a mikrofonnál..)
Valaki fel tudna világosítani azzal kapcsolatban, hogy a mikroport szettek hogyan működnek dslr kamerákkal? Van maga a csiptetős mikrofon, jeladó, stb, de hogy lesz ebből hang, úgy értem hogyan kerül a felvett videó alá? csak úgy, ha alákeverjük? amúgy egy sd kártyára rögzítenek ezek, vagy hogy??? Bocsi a láma kérdésért, de elképzelésem sincs, és nem találok erről leírást :(
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek.(a videó a főbb szempont)
Egy kedves hölgy ismerősöm, fényképezőgépet szeretne vásárolni.A főbb szempontok, utazások, családi események videózása és fényképezése.Valami könnyebb gép kellene, cserélhető objektívekkel.Nem tudom ezek a milcek mennyire jók erre? (Canon EOS M, Panasonic Lumix DMC-GF5)
Vagy valami kisebb dslr egy kisebb objektívvel? (van olyan dslr, amelyiknél nem manuális az élesség állítás és valami kisebb fajta) Milyen objektívet javasolnátok erre?
A leghatékonyabb maga a gépváz. Tökéletesen vesz fel. Csak tudni kell mikrofont választani. Nekem például a nyakamban lóg a sztereó mikrofon egy kis tokban, az objektív zörejeinek esélyük sincsen beleszólni.
Szerintem pedig egy külső rögzíző a leghatékonyabb. Létezik olcsóbb és drágább is. Nem véletlen, hogy a filmesek is ilyeneket használnak. A csapónak is az a szerepe, hogy szinkronba legyen a kép a hangal vágáskor :-)
Most vettem egy Canon 24-105 IS obit, viszont a beépített mikrofonba belezúg a képstabi (ha teljes némaság van a szobában), milyen kezdő vakupapucsra helyezhető mikrofont tudtok ajánlani, illetve valamelyikőtöknek nincs elfekvőben egy ilyen?
Családi videózáshoz milyen mikrofont ajánlotok? DSLR-nél minden matatás belehallatszik, fókuszálás, gomb nyomkodás, tárcsák mozgatása. A DV kameránál pedig a zoomolás és a kazetta mechanika hangja.
5000 körül lehet kapni valami értelmes lehetőleg sztereo megoldást?
Full hülye vagyok ezekhez: pl fogalmam sincs, valójában ebből hogyan lesz hangfile. a vevőben van egy sd kártya, amire lementi mp3-ban? ha pedig a kamerára dugom a vevőt, akkor a videó alá megy a hang?