Keresés

Részletes keresés

zso70 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 12

óó, a beilleszkedéssel neki sem voltak problémái. Ellenben ismeretlen emberrel, ismeretlen helyen zár, s csak nehezen nyílik meg. Szorongó.

És Iván hallásvizsgálata most milyen ? a tubust nem javasolták ?

Előzmény: AliceCsodaországban01 (11)
AliceCsodaországban01 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 11
Elolvastam a blogodat, hozzá is akartam szólni, de nem sikerült belépnem, feladtam.

Kisértetiesen sok a hasonlóság az unokámmal, nála is burokrepedéssel kezdődött a szülés, 6 óra mulva megvolt a gyerek, a köldökzsinór a nyakára volt tekeredve. Ő is későn kezdett beszélni. Nála volt mászás, de rövid ideig. Ő is gyakran volt náthás, de nem gyakrabban mint más kisgyerek... neki az arcüregében volt hatalmas letapadás, ugyanúgy proetz kezelést kapott, Az ovoda a kezelhetetlen hisztik miatt kérte, hogy vizsgáltassuk ki.

Veled ellentétben én a mi kerületünk nev.tanáról csakis rosszakat tudok mondani sajnos, amit eddig a lányom elért azt a privát gyerekcihológusnő segTségével és a logopédiai intézet logopédusnője segtségével érte el ebben az évben ayres tornára jár, sajnos mára csak heti egyszer, mert nincsen több hely. Artikulációs képzésre idén még nem volt alkalmas, mert nem tudott annyi ideig koncentrálni a feladatokra, a feladattudata még elég fejletlen.

Hála a cihológusnőnek, a hisztik mára teljesen megszüntek, aranyos, kezelhető, és hálistennek nem magábahúzódó, ha kedvesek vele, és hagyják az első napokban kicsit öntörvényűnek lenni, akkor bármilyen új közösségbe beilleszkedik (most kezdte a Kokas klára módszerű zeneovit heti egyszer, nagyon tetszik nek). Nálunk még külön teher az is, hogy az ovoda ahová jár cseppet sem közreműködő, egyszerűen nem törődnek vele, meg akarnak szabadulni tőle - ez végülis sikerül remélem, mert úgy néz ki, jövőre egy másk oviba fog járni.

Nyáron lesz öt éves. Ha minden jól megy, olyan oviba kerül, ahol helyben működik logopédiai foglalkozás és gyógytorna, ayries torna is, és addigra túl lesz az orrmandula kivéten, ezt is a cihológusnő tanácsolta, és a gyerekorvos is támogatja, nemsokára megy a gégészeti kivizsgálásra (most éppen egy virusos nyavajából van felépülőben. )

Ami előrehaladás volt ebben az egészben, az mind december óta következett be, mert addig az ovoda azt akarta belénk sulykolni, hogy autista.

Áááá ez az egész egy rémregény. Egy hülye nátha miatt... :-((( Mert ő is vaalhol megakadt a beszédfejlődésben, valószinüleg akor amikor nem vettük észre, hogy nem hall rendesen. És nem tudom mikorra lehet ezt behozni.
Előzmény: zso70 (8)
4kisördöganyája Creative Commons License 2009.04.01 0 0 10

Kisfiam 2 évesen nem beszélt semmit ( még egy árva anya sem hagyta el a száját ), 2,5 éves korában kijelentették, hogy középsúlyos értfogy, majd, hogy talán inkább autista. 3,5 éves volt mikor végre rájöttek, hogy súlyos beszédfogyatékos. Azonnal kapott SNI besorolást, 2 éves kora óta fejlesztik, mostanra eljutott oda, hogy beszél ( néha igaz én sem tudom, hogy mit is akart mondani ), értelmileg pedig rettenetesen szórt a képessége, mivel még mindig rengeteg dolgot nem ért meg. Az már biztosnak látszik, hogy nem ért. fogy., de még nagyon sokat kell fejleszteni. Nála az értő és a kifejező beszéd is sérült.

SNI: szerintem nem mumus, a lényeg, hogy nem szabad szégyellni. 4 fiam közül sajnos 2 SNI-s. Beni spéci suliba jár, nem kaphatná meg a fejlsztéseket, fizetnünk kéne az iskoláért, stb ha nem lenne SNI. Krisznél tök ugyanez a helyzet, az oviban így heti 5 fejlesztést kaphat. Így nekik meglesz a lehetőségük, hogy akár egyetemre is mehetnek, hiszen aki értelmileg ép ( sőt Beni kimondottan magas iq-val rendelkezik, egyéb problémája van )az miért ne mehetne. Ha most ő egy normál 25-30 fős osztályba járna, ő lenne a lemaradó, rossz és buta gyerek, aki mindig roszz osztályzatot hozna haza, és ez a jövőjét negatívan befolyásolná. Így pedig spéci suli ( valszeg csak a középiskoláig ), utána pedig bármit megtehet.

Nem igaz, hogy az SNI besorolás negatívan befolyásolja a beiskolázást!

Ismerek olyan szülőt ki elintézte, hogy a beszédfogyatékos, SNI-s gyereke normál sulia menjen, 32 fős az osztály, nem részletezem a következményeket. Mindezt azért, mert ciki a spéci suli. Egy nagy fenét az.

zso70 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 9

3 évesen még semmiről nem vagytok lemaradva

A legnehezebb, hogy Ő mindig nehezebben fog tanulni, nem éri utol társait ......

Előzmény: nnik (6)
zso70 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 8

egyébként kezdtem egy blogot a problémáról, próbálom összefoglalni a dolgokat, ha érdekel Titeket beszédfogyatékosság.freeblogpont hu

zso70 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 7

Őszintén, nagyon örülök, hogy nem süllyedt el a topic :)

Egy létező, sajnálatos problémára szeretném minél jobban felhívni a figyelmet, okulva talán a mi sajnálatos példánkon is.

Én egészen idén februárig hittem, hogy "igazán nagy baj nincsen " , mert erről győzködtek különböző pedagógus emberek. Nem feltétlenük őket hibáztatatom, azt viszont hibájukként róvom fel, hogy amikor tavaly iskolaérettség kapcsán felvetettem a nevtant, engem néztek hülyének.

Elvittem a Lányomat egy alternatív iskolába, mert valahova járni kell, s mostanra realizálódott biztosan, hogy nem működik.

Sasmadár, valóban, igazad van, tökéletesen, hátrány lehet bizonyos helyzetekben az SNI besorolás, ami egyébként talán évi 220 E Ft többletet jelent a befogadó iskola számára, ebből kell a speciális fejlesztéseket megoldani. Viszont, azt mondom, ha valaki elmegy a nevtanba, mert kétségei vannak ( és lehet, szerencsém volt, de én feltétlenül ajánlom a nevtant és semmiféle más felmérő helyet ) , akkor indokolt esetben ez évtől már a Beszédjavítóba küldik, mert csak ők adhatnak SNI szakértői véleményt . Amit álltólag szintén idéntől sokkal nehezebben adnak meg, talán ott is megszorítások vannak .

Hogy miért tartom szükségesnek a szakértői véleményt? mert így megkaphatja a számára szükséges fejlesztéseket, logopédiai, anyanyelvi, mozgásterápia.A szakértői bizottság jelöli ki a megfelelő iskolát. Az elmúlt hetekben több ilyen jellegű sulit láttam, elmondható, hogy ezek manapság már igen csak jó színvonalon működnek, a gyerekek megkapják helyben az összes szükséges fejlesztést.

Meixner alapítvány...erről inkább nem mondanék semmit, nekem nagyon rossz tapasztalatom van velük. Nem egy megbízható társaság.

nnik Creative Commons License 2009.04.01 0 0 6

Hát, mi is ott tartunk most a fiammal, aki 3 éves, és akire 2,5 évesen azt mondták a bölcsiben, hogy teljesen okés, hogy 1-2 hónapja, mikor újra rákérdeztem, már azt mondták, hogy nem merik kijelenteni, hogy minden rendben, de azt sem, hogy nem. Próbál beszélni, sok szót tud, tök jól számol a korához képest, de például bizonyos dolgokat, kérdéseket nem ért (miért, mikor, kivel, stb.) nem ért meg. Ezen kívül sok hangot rosszul mond ki.

Végül elvittem először egy logopédushoz, aki kb. másfél órán keresztül játszott vele, próbált vele feladatokat megoldani és a végén azt mondta, hogy nem alaptalan az aggodalmam, valóban le van maradva, de fejlesztéssel abszolút behozható. A szókincse megfelelő, egyéb területen vannak lemaradásai, majd megadott egy telefonszámot, ahol hrg tornával foglalkoznak. Már túl vagyunk egy felmérésen, még megyünk 1-szer, vagy 2-szer, (attól függ, mennyire bírja a gyerek - általában hamar megunja, hiszen még kicsi) és a végén majd kiértékelik és megmondják, hogy milyen fejlesztésre van szüksége. Az eddigi felmérésből az derült ki, hogy a finom mozgása nem elég fejlett, szociálisan viszont fejlettebb a kortársainál. Holnap megyünk megint. Közben voltunk a nevelési tanácsadóban is, ahol először nem is igen értették, hogy mi a problémám, mert eleinte tök jól megoldotta a feladatokat, aztán ők is látták, hogy nem minden kerek. Ajánlottak egy könyvet, hogy azzal gyakoroljunk, mondtam, hogy fogunk járni fejlesztésre is, úgyhogy megegyeztünk, hogy júniusban újra találkozunk és akkor megint megnézik, és a bölcsibe is kimennek időnként és figyelnek rá. Amúgy pedig azt mondták, hogy mentálisan teljesen rendben van. Hála istennek! Január óta egyébként rengeteget fejlődött. Sokkal többet, inkább azt mondom, hogy rengeteget beszél a maga módján, próbál ragozni és egyszerű kérdéseket feltesz. Ki? Mi? Hol?

Szóval már eléggé bánom, hogy nem vittem el hamarabb, akkor talán már túl lennénk a problémán, de azt mondják, hogy még most sem vagyunk elkésve.

AliceCsodaországban01 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 5
No az unokám is ide sorolható.. megkésett beszédindulás (majdnem két és fél éves volt, mikor mondatokban beszélni kezdett), utána meg elég súlyos pöszeség, 9 hangot téveszt. Persze csak nagy vargabetűkkel jutottunk el addig, hogy minden egyéb tünetének az az eredője, hogy nem vettük észre, hogy takonyletapadás miatt hosszú ideig torzítva hallott, most nyáron lesz öt éves, már megvan a beutaló az iskolai részképességvizsgáló bizotttsághoz, el fogják nála végezni a beszédészlelési tesztet is , és jövőre megkezdődik a logopédiai artikulációs felzárkóztatása is. Nagyon bízom benne, hogy két év elég lesz arra, hogy behozza a lemaradását... ovodát is váltunk, mert a mostaniban gyakorlatilag csak gyerekmegőrzés folyik.

(De még mindig nem nagyon értem, hogy mi a különbség a beszédértés és beszédészlelés között, lehet nekem is beszédészlelési zavarom van).
Előzmény: szanzaveronika (4)
szanzaveronika Creative Commons License 2009.04.01 0 0 4
Érdekes, a beszéd megértésben többet fejlődött sokkal, mint az észlelésben...
Előzmény: szanzaveronika (3)
szanzaveronika Creative Commons License 2009.04.01 0 0 3
És még miért?

Az én kislányomnál is beszédészlelési problémát vettek észre úgy másfél éve, szóval akkor közel hat éves korában, egy évig mindenféle gyakorlatokat csináltunk itthon is folyamatosan, és a Maixner alapítvány felmérése szerint nem maradt ebből semmi, a nevelési tanácsadó felmérése szerint pedig gyakorlatilag semmit sem fejlődött bizonyos területeken. (A nevtanban jobban megbízok, egyrészt az ő vizsgálatukat láttam, másrészt voltak hozzá eszközeik, míg a Meixner mindenféle eszköz nélkül vizsgál.)
Előzmény: sasmadár73 (2)
sasmadár73 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 2

Speciális nevelési igény(ű gyermek). Ennek megléte szükséges bizonyos (gyógy)pedagógiai ellátási formák igénybevételéhez, pl. mozgásfogyatékos gyermek mozgásjavító iskolába való beiskolásához, stb. Magasabb fejkvótával jár az intézmény számára, melyet (elvileg) a tanuló fejlesztésére kell fordítaniuk.

Bizonyos esetben lehet hátrány is az SNI besorolás: dokumentáltan SNI gyereket elutasíthat/el kell utasítson az iskola, ha integrálására az alapító okirata szerint nem készült fel. Ismeretségi körömben erre már volt nem is egy példa (mondom halmozódik, meg érdekel is a téma), ezért vagyok én SNI-besorolás-szkeptikus. Többek között.

Előzmény: szanzaveronika (1)
szanzaveronika Creative Commons License 2009.04.01 0 0 1
Mi az az SNI besorolás?
Előzmény: zso70 (-)
sasmadár73 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 0

Kedves ZSO70,

nálunk pl. genetikusan halmozódik a beszédfogyatékosság. Magam is érintett vagyok.

Viszont pont emiatt úgy gondolom, nem feltétlenül jó erőltetni az SNI-besorolást. Túlságosan meghatározhatja az iskolai pályafutást (kis-, majd további iskolaválasztást.) Fejlesztés, meg speciális odafigyelés persze nagyonis szükséges.

Előzmény: zso70 (-)
zso70 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 topiknyitó

Ha tetszik, ha nem, létező probléma, több gyerek esik bele, mint sejtenénk. Probléma, hogy nincs kellő tájékoztatás, elkendőzik a problémát, "majd behozza a lemaradást", óóó, ugyan nem beszél, vagy nem olyan ügyesen, mint Pistike, de jobban fut".

NEM, NEM SZABAD ehhez hasonló mondatokkal nyugtatni magunkat.

A lÁnyom 7 és fél éves, sajnos most jutottunk el a tény megállapításhoz, pedig eddig is jártunk szakemberről-szakemberre.

Elhúzódó felső légúti megbetegedések miatt megkésett beszédfejlődés, ennek következtében beszédészlelési- megértési problémája van. Folyamatban van az SNI besorolás .

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!