Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Lefotóztam a bogaramat egy igazi általunk pincebogárnak hitt bogárral, látni a méretkülönbséget, kinézetre ugyan az, tehát akkor ő csak az elhalt növényrész jött eszegetni, ha jól értem.
Nem az élőlényt, hanem a rágcsálékot és az ürüléket.
Ha találsz valamit, ne nyomd szét! Jó lenne, ha legalább lárvát látnánk. Ha lesz, a lábait is jó lenne látni, hány van, ha van egyáltalán. Élve tedd el, hátha valaki tudni fogja, hogyan lehet kinevelni, és akkor kiderülne, miről van szó.
Nem, ha figyelmesen olvasod, leírja, hogy az a féreg a madarak parazitája. Nem a mi ellenségünk, hanem az ászkáé (és persze a madaraké, de az most az ászkák szempontjából mindegy).
Kíváncsi vagyok, mi lehet. Az említett topikba különböző érdeklődésű rovarászok járnak, talán valaki ráismer.
A báb és a pincebogár (aki egyébként egy ászkarák) szerintem két külön állat, az ászkák nem bábozódnak és nem károsítanak élő fát. A korhadékokra mehetett oda.
Jobb lett volna nem szétnyomni, hanem óvatosan felnyitni, esetleg megpróbálni az ágdarabbal együtt betenni valamibe és várni, hátha kikel. A szétnyomás soha nem ad használható információt.
Ott van még a rovaros topik, talán valaki tudni fogja, mi ez:
Saját tapasztalatom szerint elég érzékeny növények a fás peóniák. Van aki szerint meg nő, mint a gomba vagy a fű.
Ha már ilyen idős a tő ( eddig egy kb 70 évesről hallottam ) akkor még az sem lehet, hogy Kínából jöttek a kis mocskok. ( Sok a fertőzött növény a kínai importban )
Azt nem értjük, hogy a szár külső része, ami a tápanyagot és nedvességet szállítja az sértetlen, csak a belső szivacsos részt fúrja, akkor miért fonnyad le a levél és a virág?
Arborétumban és erdőben is számtalan olyan fa van, aminek szinte nincs a törzsének belseje, de mivel a külső kéreg megvan gyönyörűen él a fa!
Lehet, hogy mivel ezek 50 év körüliek azért támadja meg ilyen?
Köszönöm szépen a válaszát. Megpróbálom majd tetten érni és lefényképezni. Remélem a Bi 58 segít, ha kellően fel tud szívódni a fás részben. Megpróbálom még elvinni permetszert árusító üzletbe és megmutatni a szakértőnek.
Az jó hír, hogy más még nem találkozott ezzel a jelenséggel!
Nézegettem a fórumot és nagyon sok és szép fajtát találtam, mindenkinek gratulálok hozzá!
Nálunk ez az egy fajta van,kb 12 bokorral a kertben, sokat kellett már megfiatalítani metszéssel.
Ahol a fás ág leért a földre, az szépen néhány év alatt gyökeret is eresztett, nálunk így szaporodik.
Láttam, hogy van akinek a mag is kihajt, rengeteg magot szoktak hozni a mieink, így felbátorodtam és kipróbálom az azzal történő szaporítást.
Köszönöm mindenkinek a válaszát.
Ha nyílnak a bazsarózsáim, akkor arról is teszek fel képeket.
Szerintem a cincér lárvája lesz, fehér hurkás nagyobb kukac barna fejjel. Mocsok nagy károkat okoz, nekem a tujáimat vitte. Mindenki azt beszéli kiégnek a tuják, pedig nem. Kivágva láttuk hemzsegtek benne.
Védekezni nem tudom lehet e rendesen. Ebben nem vagyok jártas sajnos.
Nagypapám kb 1966-ban teleültette a kertet fás peoniával, gyerekfej nagyságú, rózsaszín virágja van, nem látni a porzóját annyira dús a virág. Annak idején nagypapa bujtással szaporította.
A kérdésem az lenne, hogy néhány éve valamilyen hernyó féle a fás részben mászik és rágja a bokrokat. Tavasszal kihajt szépen és utána egy egy ág lefonnyad mind a levél, mind a bimbó! Levágjuk azokat és látjuk a fás részben, hogy üreget rág. Bi 58-al permeteztük idén, hátha segít neki, tavaly tudtunk beszerezni, még nem tudjuk az eredményt.
Van aki találkozott ilyen jelenséggel és ha igen milyen módszer vált be, esetleg permetszer ami hatásos?
A bukszust is csak a Bi 58-al tudjuk menteni, szerencsére már nem kell annyit permetezni, tavaly még 5X kellett egy szezonban, de idén fantasztikusan nagyot hajtott és ismét gyönyörű!
Most néztem az intereimet. A nagy részén bimbók vannak. Jupppi. :-D
A fások is készülődnek. Pár nap és végre nyílni fognak.:-))
Itt a faluban van pár nagyon szép bokor. Az egyik helyen egy hatalmas van és valami eszméletlen szép színű. Hát szerintem felveszem a fapofát és becsengetek. Végül is már van pár fincsi cserealanyom, hátha összejön a "bót". A telt tenuifoliát is így bótoltam magamnak.
A másik helyen ( sajnos a korábbi tulaj, akivel a virágok által jóban voltunk 2 éve meghalt ) van egy szintén nagyon szép rózsaszín, de nem az a szokásos, hanem kicsit nagyobbak a virágok rajta, meg van egy Souvenír és ma láttam, hogy van egy élénk piros is. Azért sárgultam ám rendesen. :-D