Keresés

Részletes keresés

Árpi76 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1242
Szerinted az eldugott falvakban lakó nénikéken és bácsikákon kívül van olyan, aki nem beszél románul? Elárulom, nincs. Csak más az, ha valaki "társalgási szinten" beszéli a nyelvet és más az, ha pl. mer azon a nyelven szerződést kötni. Mert pl. két magyar között is román szerződést kell kötni, ha pl ingatlannyilvántartáshoz be kívánják adni.
Előzmény: Törölt nick (1235)
illegális demokrata Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1239
Ez szerinted adekvát válasz volt? Nagyon megharagudnál rám, ha azt mondanám, hülye vagy, mint egy segg?
Előzmény: Törölt nick (1237)
Árpi76 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1238
Szerinted hány egyetem volt mondjuk 1867-ben egyáltalán? Hm? Elárulom, egy.
Előzmény: Törölt nick (1233)
seeman Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1236
Fasza! Jó hogy vissza nem mész a középkorba.
Mintha mostanában már a XXI. szd-ban járnánk és uniós tagok lennénk. Ez azért más világ kellene, hogy legyen....
illegális demokrata Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1234
És Egyiptomban háromezer éve hány hettita nyelvű műszaki főiskola volt? Komolyan gondolod, hogy a kisebbségi oktatás XIX. századi színvonalát kell teljesíteni a XXI. században is?
Árpi76 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1232
Jézusom, egyet értek Veled. Legalábbis részben.

Igen azt az országot érzik a sajátjuknak, ott szeretnének boldogulni és normális esetben leszarják, hogy románnak, magyarnak, vagy burundinak sütik a lángost. De a mérnök ismerősöd biztosan elmesélte azt is, hogy románul kellett elvégeznie az egyetemet/vagy főiskolát. Mert reál felsőoktatás pl. nincs magyarul. Vagy azt is mesélte biztosan, hogy román az adóbevallás, a bíróság és nagyon sok minden. Ott is, ahol magyar a többség. Miért ne lehetne magyar IS? Ennyit jelent az autonómia, nem többet. De szerinted ez soviniszta, meg irredenta és még ki tudja micsoda. Én teljesen normálisnak tartom.

És végig tudom gondolni, hogy ha ott Versaillesben a cerka 70 km-t csúszik a térképen, akkor ma szlovák állampolgár vagyok. És akkor is szeretnék magyar maradni, szlovák állampolgár, de magyar.
Előzmény: Törölt nick (1231)
Árpi76 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1230
Szerencsére olyan magyarok, mint Te kevesen vannak. Azt mond meg nekem Te IQ Flighter, hogy miért élnének más körülmények között? Szegényebbek? Ezt jelenti a más körülmény? Más könyveket olvastak??? Más filmeket néztek??? Más élményeik voltak???

Könyveket szerencsére mindig lehetett ott is magyarul kapni. Az utóbbi 20 év második felében már ugyanazokat a tévéket nézik és rádiókat hallgatják, amiket Te. A mozik gyakorlatilag ugyanazokat a filmeket adják, mint itt. Nekik Csauszeszkujuk volt, nekünk Kádárunk, kb. ennyi a különbség. Náluk a securitate tagjai vannak a kormányban, nálunk a hármás ügyosztályé. Sokkal több a hasonlóság, mint gondolnád.

Igen, román állampolgárok. De lehetnének teljes értékű állampolgárok is. Úgy, hogy ne kelljen feladniuk a nemzetiségüket ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak ott. Hogy otthon érezzék magukat ott. Igen, ehhez román törvények kellenek.

Előzmény: Törölt nick (1229)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1228
Minek jőjjenek ide ? Tán ilyeneket nézni mint  te ?
Előzmény: Törölt nick (1225)
Árpi76 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1227
1. Olvasgassál statisztikákat, hogy hányan jöttek át onnan 1918 óta.

2. Egyszer talán megkérdezhetnéd őket is. Mert innen könnyű büfögni, csak tudod őket sem kérdezte meg senki, hogy hol szeretnének élni. Egyszer mondták dédnagyiéknak, hogy ez mától itt Románia. Ettől még olyan magyarok maradtak, mint Te. Jajj, ez sértés - sokkal jobbak, mint Te.
Előzmény: Törölt nick (1225)
Árpi76 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1224
Mást mondanék Neked. Menj ki Erdélybe, próbáld ki, hogy milyen határon túli magyarnak lenni. Nem kell sokat ott élned, sztem fél év elég lenne. Két lehetőség van:

1. Amennyire gerinces vagy fél év után bizonygatnád, hogy Te tulajdonképpen román vagy, csak a szemét magyarok elmagyarosítottak az elnyomó, nemzetiségellenes politikájukkal.

2. Zokogva követelnél autonómiát.

Az a baj, hogy az első eset valószínűbb, puha gerinccel könnyebb az élet.
Előzmény: Törölt nick (1221)
Lacanist Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1223
Akart valami olyat mondani, ami nagyot durran, és keményen hangzik, csak kár, hogy nem sikerült, terelésnek meg szörnyen átlátszó volt.
Előzmény: Törölt nick (1222)
óvárutca Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1213

Ha te képes vagy olyat leírni, hogy Székelyföld bármilyen ügye román belügy lenne, az nagyon nagy baj.Elég szomorú, hogy ideáig fajult a ballib oldal(remélem nem az egész baloldal!), hogy számukra Székelyföld külföld...!

Előzmény: Törölt nick (1193)
kibéd Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1212
Sólyom László köztársasági elnök ma hivatalában fogadta Göncz Kingát. A külügyminiszter tájékoztatást adott az államfő március 14-i székelyföldi látogatása kapcsán tett diplomáciai lépésekről - írja a Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye.

Sólyom László a találkozón a román államfő tegnapi televíziós interjújára hivatkozva megerősítette, hogy megnyilatkozásai során a határon túli magyarság jogait illetően minden esetben olyan törekvéseket fogalmaz meg, amelyek összhangban állnak az európai uniós normákkal és gyakorlattal, valamint nem ellentétesek az adott országok alkotmányos rendjével.
alias78 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1211
Ugyan már! Ha Vrancea megyei vagy Bákó megyei önkormányzatról lett volna szó, senkit nem zavart volna. A romániai magyar sajtó mindig az önkormányzat kifejezést használja, ha a helyi adminisztrációról van szó. Itt a Hargita megye-önkormányzat együttemlegetése vetett szikrát.
Habár szerintem még ez sem, csak utólag magyarázatot kellett találni.
Előzmény: Zézé (1209)
kábelbúvár Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1210
Előzmény: Zézé (1209)
Zézé Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1209

egy volt tengereszkapitanytol, mit lehetne elvarni?

szerintem az atfedesek folytan, Solyom a roman alkotmanybol is tobbet tudna fejbol idezni, mint o :))

Előzmény: kábelbúvár (1208)
kábelbúvár Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1208

Traian Basescu román elnök egy televíziónak nyilatkozott Sólyom leszállási engedélyének megtagadásáról.

<F

Ez felér 1 beismerő vallomással...

Árpi76 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1207
Ajajj, ez tényleg szatíra...

De ha komolyan gondolod:

1. Ez a baráti munkásállam barátilag (a németekkel karöltve) megszállta Lengyelország felét, Észtországot, Lettországot, Litvániát, megtámadta Finnországot (és amiben érdekazonossága volt Magyarországgal - Romániától elfoglalta Moldovát).

2. A doni katasztrófában tényleg igazad van. A f*szt keresett ott a nagyfater, ahelyett, hogy Erdélyt foglalta volna vissza... Ez Horthy fő kudarca (na meg az, hogy az korabeli magyarság 10%-a elveszett a háborúban)

3. Az, hogy egy többnemzetiségű területen minden többnemzetiségű legyen, nem sovinizmus, fasizmus, nacionalizmus, hanem európaiság. Bár ezt Neked hiába magyaráznám, Moszkvában nem tanítják.
Előzmény: hobbykormányszóvivő (1201)
őszkaján Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1206
 Puxy! Merjél már kecskecske lenni!
Előzmény: Törölt nick (1178)
Árpi76 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1205
Amelyikre válaszoltál.
Előzmény: István, aki jár (1200)
vz55 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1204
Hááát, ha beleszólhatok. Én ejtőernyővel kidobtam volna a repcsibőla cél fölött. Határeset, nem?
sziasztok
kibéd Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1203
Méltó követője vagy Kádárnak....
Előzmény: Törölt nick (1193)
kibéd Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1202
Ha ilyet mondana, akkor az súlyosan alkotmányellenes lenne.... Van erre valami forrásod egyébként?
Előzmény: Törölt nick (1179)
hobbykormányszóvivő Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1201
Ezzel kapcsolatban is meg akartam már szólalni, mert teljesen el vagyok képedve a náci terrorrezsim utolsó csatlósaként elhíresült, a Magyarországgal szemben kizárólag baráti szándékokat tápláló munkásállamra orvul rátámadó, és a magyar népet a don-kanyari katasztrófa vágóhídjára terelő horthy-fasismus ordas emlékét idéző vakhitű sovinizmustól. Talán a szélsőjobboldalra kacsingató idejétmúlt nacionalizmust képviselő önjelölt alcsúti zsebcézár agymosott imádói egyetértenének a Nagy Románia Párt követelésével, hogy a vasúti bemondók az állomásokon Zalaegerszeg vagy Sopron eredeti román elnevezését használják? Ideje lenne ezekkel a bűnös múltba gyökeredző avítt ultranacionalista álmokkal végleg leszámolni, mielőtt modern magyar demokráciánk éppúgy az embertelen fasiszta törekvések hálóiba bonyolódik mint a szerencsétlen véget ért weimari köztársaság!
Előzmény: István, aki jár (1198)
István, aki jár Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1200
Melyik?
Előzmény: Árpi76 (1199)
Árpi76 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1199
Én azt hittem, hogy az a bejegyzés vicc. Jajj, de naív vagyok...
Előzmény: István, aki jár (1196)
István, aki jár Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1198
Persze.
Az első határozott lépteket ugye már megtettük: a MÁV hangosbemondóin a romániai városok nevei csakis a román elnevezésük szerint hangozhatnak el.
Előzmény: kibéd (1197)
kibéd Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1197
De tiltsuk be a Siebenbürgen szót is....
Előzmény: István, aki jár (1196)
István, aki jár Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1196
Hihetetlen, mik vannak...
Én még egyet javasolnék: ne tessék leírni, hogy transzilvánia, mert ez is gyengítheti Románia nemzetközi szerződésekben szavatolt területi egységét, valamiféle avítt, Horthysta szemléletre utaló különállásra utalva.
Előzmény: hobbykormányszóvivő (1195)
hobbykormányszóvivő Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1195
Szégyenletes, hogy a konzervatív fundamentalista populizmus agymosottjai még az ilyen egyértelmű helyzetekben sem képesek kiállni hazájuk érdekei mellett. A vakondok-választással az elnöki tisztséget megkaparintó fidesz-báb ismét elszabadult hajóágyúként táncol a fidesz szélkakas-politikusai által írt koreográfiára. Mindannyian tudjuk, hogy a népszavazás során a magyar társadalom egyértelműen hitet tett a modern és felvilágosult politikai nemzetfogalom mellett és kinyilvánította, hogy a transzszilvániai magyarajkú román kisebbséget a román politikai közösség tagjaiként tekinti. Hiába igyekszik azonban a magyar progresszió európai értékek mentén elkötelezett kormánya szomszédainkkal a történelmi megbékélés és a jószomszédi viszony erősítésére, ha egyes újnyilas, revizionista törekvéseket hallgatólagosan támogató jobboldali politikusok - magánlátogatás köntöse mögé rejtőzve - folyamatosan életben tartják azokat az ultranacionalista törekvéseket, amelyeket szomszédaink joggal vetnek szemükre. Hihetetlen, hogy a magyar köztársaság elnöke, fittyet hányva arra, hogy pozíciója még a legjobb indulattal is csupán protokollárisnak, formálisnak tekinthető, a magyar köztársaság hivatalos külpolitikájától független kezdeményezésként lázítja a magyarajkú kisebbséget Románia nemzetközi szerződésekben garantált területi integritása ellen, és ez a szélsőjobboldali ordas eszmékre kacsingató kukagyújtogató közönsége körében még helyeslésre is talál.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!