A sima fejűek sem mind 1000 Ft-os kategória azért. :) Vannak olyan ritka színváltozatok, amikért a tenyésztők, és azok a hobbi tartók, akik különlegességet szeretnének képesek többet adni.
A Kék, Kék tarka, Színezett fejű, Fekete galléros fehér sima fejűben is 1500 körül van, de van ami 2500.
Ezekbe a színekváltozatokba egy tenyésztőnek "átvinni" a kontyot (kitenyészteni a kontyos változatukat) egy fehér vagy vadas kontyos gerléről, az több év munkája, 3-4 év is. És amíg kijön 1 kontyos, addig kijön mellé kb. 7 sima fejű. Szóval sok az úgymond melléktermék is. Annak az egy kontyosnak, és az utódainak persze magas az értéke, hiszen több év van benne, de sajnos nem sokan akarják ezt megéretni, és árában megvenni.
Az más kérdés, ha valaki készen megveszi a kontyos gerle párt, és csak szaporítja őket tovább. Az igaz, hogy akkor az a gerle sem eszik többet, mint a sima fejű. Na de valahol mégis benne van abban a kontyosban egy tenyésztő munkája. És ez a munka értéktelenedik el, ha áron alul mennek a gerlék.
Egy példa: én kitenyésztem a Kék kontyost, 5 év alatt lesz mondjuk 2 párom, más vérvonalból (lett mellettük 100 sima fejű, keverék, és Vadas gerle). Adom a fiókákat 2500-ért. XY vesz tőlem 1 párt. Ha ő már csak 1500-ért adja a szaporulatot, akkor nyilván tőle vásárolnak. Majd kénytelen leszek én is csökkenteni az árat, mert rajtam maradnak a kicsik ... nekem kell csökkentenem, pedig az én 5 évembe került kitenyészteni....
Különbözőek vagyunk, másképp gondolkozunk, ezért nem akarlak meggyőzni, vagy ilyesmi. :) Ez csak az én véleményem, kicsit más szemszögből. :)
Értelek! Szerintem mindennek az az ára amennyiért megveszik.1500 forintért nálam nem fog kacagni. )))) Én úgy gondolom hogy egy sima gerlének az ára 500-tól 1000 forintig van. Szerintem annyival nem különlegesebb hogy a dupláját kérjék érte, de mindenkinek szive joga annyit kérni érte amennyt akar. Én biztos hogy nem adnék érte még 1500-at se.
Az ár attól is függ amúgy, hogy milyen ivarú gerlét keresel, fiatalt vagy idős egyedet, és hogy tenyésztőtől vagy szaporítótól vásárolsz-e, vagyis milyen ősökkel rendelkezik az a gerle, mennyit költött az eladó a madaraira (vitaminok, ásványi anyagok, magkeverék) stb.
A kontyos gerlék drágábbak a sima fejűektől, mert még ritkábbak, érdekesebbek, ezt el kell fogadni. Szóval a reális ár sokmindentől függ, de minimum 1500 forint kellene, hogy legyen. :)
Sziasztok! Fehér kontyos gerlét keresek reális áron Monori átvétellel. Ha tud valaki ebben segiteni akkor vagy ide irjon vagy mailban értesitsen. Köszönöm. himur.pisti@freemail.hu