Egy virágzó sivatagi rózsa lélegzetelállító látványt nyújt. Nemrég szerettem bele jómagam is, ami csak egy pillanat műve volt. Hazánkban még alig ismerik ezt a gyönyörű növényt. Cseréljünk információt és képeket a tartásukkal, gondozásukkal kapcsolatosan.
Sziasztok! Igen, az atka nagy gond, nálam tavaly télen volt az eddigi legnagyobb atkafertőzésem. Karácsonyra már nem volt levél az adeniumokon. Pedig behordás előtt többször is váltott szerekkel permeteztem, de valami nagyon nem sikerült. Szerencsére az idei telet jól vette az állomány, igaz tavaly nyáron szinte folyamatosan atkaölőztem. A "halandóaknak" is hozzáférhető atkaölőkkel az a probléma, hogy az egyes szerek vagy a tojásra és a lárvákra hatnak, vagy a kifejlett példányra , és igazi felszívódó szerhez nem lehet hozzájutni, valamint nagyon könnyen rezisztensé válnak a dögök, ezért általában egy szert csak egyszer szabad használni évente (- sőt ez még az azonos hatásmechanizmusú szerekre is igaz). Egy elrettentő kép tavalyról :
- és ez még csak a jéghegy csúcsa volt.
Ami az idei védekezést illeti én még várok vele a kitelepítésig, ami nálam még körülbelül három hét, és akkor kapnak majd gombaölőt és atkaölőt is. Üdv. gdezs.
szia-ez már genetika- kb 15-20 éve jelentek meg jobb rosszabb szellekciók . ennyi idő óta folyamatos javítással gyakorlatilag a kátrányfeketéig jutottak. persze full napoztatással még erőteljesebben kijön a szín- és a fényképezés előtt vizesre locsolják - így horror-
Sziasztok! Micsoda színek, nekem legjobban a lila bőrű tetszik. Mit gondoltok nálunk is ezeket a színeket hoznák a feleannyi tenyészidő alatt , vagy ez már genetikailag bennük van ? Üdv. gdezs.
Szia! 1990-ben ? Ez igen , én csak 2007-ben vetettem az első obesum magvakat, amik aztán állatorvosi lónak bizonyultak, mert az összes adeniummal kapcsolatos hiba, baj, betegség elérte őket. De, ha a mai eszemmel kéne újra kezdeni én is másképpen indulnék neki. Például thai socoból csak a drága de tuti magból vennék (-mondjuk ehhez kell egy megbízható forrás is-), és jóval nagyobb figyelemmel gondoznám az egyes példányokat, az obesum-arabicum-soco arányt is eltolnám az utóbbi javára, stb...
Szia! "...mert érdemes inkább 10-20 csodás gazat tartani mint 400 puruttya salátának valót." - teljesen igazad van, de a tanulópénzt meg kell fizetni... Üdv. gdezs.
viszont némi jó az ebayban hogy kb 4000ftból 120 szem magot kap az ember .egy kezdőnek azok a tipusok is igen jók. sajna igaz hogy kb 4-5 év elteltével már mindenki rájön hogy
megette a fene tipusokból soha nem lesz versenyszéria-vagyis lehet ujra keresgetni ha szép formát akar valaki- ez az idő elveszik. ezért rakok fel én is képeket - keresek eladókat az utolsó filléremen is ,mert érdemes inkább 10-20 csodás gazat tartani mint 400 puruttya salátának valót.
a képek segítenek felismerni a lehetőségeket- azt meg mindenki maga dönti el hogy az ara vagy a szokó jön be jobban neki.
pld én is szeretnék obesumot de csak full dagadt palackút. 10-20 db-ot berakok a gyüjteménybe. az obesum gyökere néha döbbenetesen szép tud lenni- azután úgyis ráoltok valami szép virágot.
Szia! Érdemes, de én például még eladni is sajnálom őket, nem hogy kidobni. Arról nem is beszélve, hogy nekem obesum magoncok vannak (- az arabicum és a thai soco porzásaim eddig nem sikerültek-) ahol inkább a virág a lényeg és arra 3-4 évet is kell várni, tehát addig nem is tudok szelektálni. Így mostanra dugig vagyok olyan obesumokkal amik még nem mutatták meg a virágukat, viszont elveszik a helyet másoktól és egymástól is, ezért nem kapják meg a kellő életteret a növényeim...
Szia! Szerintem kavarják a magokat rendesen. A lényeg, hogy fogyjon a mag, és persze a minik azok már jó pénzért cserélnek gazdát. Vetés után meg lehet csodálkozni ha egyáltalán kikél a mag. Egyébként nekem szépek amiket feltettél azok is csak hát ugye ha minit akarunk venni nem erre számítunk!
igen- érdemes nagyszámú magvetést csinálni- 100 szemből 3-5 db mindíg kilóg a sorból.
vagy brutális palack vagy a szín , levél okoz meglepetést. érdemes ezekre hajtani.
megszakad az ember szíve de a többi kuka viszont horror gyüjteménye van az embernek.
persze egy jó módszer ha a kert hátuljában egy kicsi izléses magaságyás. őszig beledobálja az ember . vadtartásban hihetetlen gyorsan nőnek - megmutatják arcukat mire a teleltetés jön. mikor a thaiok egy uj tipust akarnak kihozni akkor kiválasztják az anyanövényt mert arra üt vissza majd a magonc ezt porozzák a kívánt tulajdonságokkal bíró apa növénnyel. a kikelt magoncok változatosan mutatnak jegyeket- ezekből választanak új anyanövényt és így tovább.
Szia! Persze szoktam porozni, ámbár tavaly csak pár célzott porzásom sikerült, de a szenderek is besegítenek és azokból a magvakból is vetek minden évben tíz-húsz darabot. Üdv. gdezs.
Szia! Hálás köszönet - az nagyszerű lenne, de a DHA-k is szuperek. Ami a cukorrépa magot illeti, megértelek, nem is tudom, de körülbelül három évet hagytál ki - én már karácsony táján elszoktam vetni a kaktusz magvaimat, pedig az még csak pár hónap pause... Üdv. gdezs.
hát igen- még sima obesumnak is -hát mit is mondjak kategória-
de ha az idén virágzásban leszel csinálhatnál porzással valamennyi magot- feloltáshoz tökéletes. arra jó hogy ha menteni kell akkor nem kár érte - gyakorolni rajta stb.
Háááááát- ha jó fiú leszel- ma hajnalban cseteltem a magossal- megemlítettem hogy van egy barátom aki mini size obesum mániás- úgy voltam vele hátha veszi a lapot és bedob néhány szemet abból is- merthogy láttam nála - no de mostmár nics más mint várni a csodát-
írtam neki hogy itt mi minden ritkaságnak számít de nagyon pozitív volt -hát reméljük nem ebay minőség lessz.
én már lassan a cukorrépa maggal is megelégednék csak vessek már valamit ami dagad,
Szia! Ezeket én is Mini Size-ként vettem, de mint láthatod nem azok lettek :
. Annak idején egyébként a valódi Mini Sizek is nagyon rossz arányban csíráztak, ha jól tudom azok még obesumok voltak, manapság inkább az arabicum típusú minik az elterjedtebbek, azok csírázási hajlandóságáról nem sokat tudok, de talán az idén Chada segítségével megtapasztalhatjuk. Üdv. gdezs.