Keresés

Részletes keresés

szobatars Creative Commons License 2008.09.14 0 0 660
Akkor vegyük sorjába:

Már talán Fico is tudja -mert (többek között) a Szlovák Tudományos Akadémia tagjai elmondták neki: a szlovák nem önálló nép. A szlovák egy összefoglaló irodalmi nyelv, ami a XVIII. században alakult ki, tehát nem a középkorban. (Farkasházy Tivadart idézve: "A szlovák olyan cseh, aki tud magyarul.")

Amit a szlovákok "szlováknak" mondanak(gondolnak) azok a szlávok. Azok pedig itt éltek előttünk (tudod, Szvatopluk, fehér ló, meg hasonlóak.)

Ezeket a szlávokat már Szent István is megbecsülte, miként később valamennyi királyunk. A középkorban ugyanis nem volt olyan, hogy "nemzet", egyszerűen nem volt értelme a fogalomnak. (Lásd: "A magyar Szent Korona országai" kifejezés használata)

A "nemzet" és "állam" fogalmak a polgári fejlődés termékei. Ennek kapcsán jelenik meg az igény, hogy a mai Szlovákia területén élő szláv népek megértésék egymást, a szó szoros értelmében. Erre alakították ki a "szlovákot", mint irodalmi nyelvet.

Az már külön érdekesség, hogy a különböző szlovák népcsoportok helyi beszélt nyelvei annyira eltérnek, hogy még ma is nehezen értik egymást. (Ellentétben pl. a magyar tájszólással, ami azért nem teszi lapvetően különbözővé az egyes tájegységek beszélt nyelvét)

Szóval: lehet hőzöngve nacionalistának lenni (és akkor nem különbözünk Slota és tsa bagázstól), vagy okosan képviseljük a magyar nemzeti érdekeket...lehet választani!

Előzmény: Törölt nick (651)
szobatars Creative Commons License 2008.09.14 0 0 652
nagyon helyes, hogy nem tetted, de remélem nem vársz dícséretet azért, mert normálisan viselkedtél???

apropó? volt már sanszod miniszternek lenni??
Előzmény: Törölt nick (648)
szobatars Creative Commons License 2008.09.14 0 0 647
és biztos becsületes kétkezi munkával vették a mercijüket..így hát minden ok, nem?

Előzmény: ár.pád (646)
ár.pád Creative Commons License 2008.09.14 0 0 646
Ezek szerint ezek a kigyurt gyerekek,tudnak magyarúl,igy rendben van minden,és kész!!
Előzmény: szobatars (640)
ár.pád Creative Commons License 2008.09.14 0 0 645
Miért nem Gyurcsány, vagy a Göncz Kinga teszi ezt?
szobatars Creative Commons License 2008.09.14 0 0 644
Tudod, elmagyaráztam nekik és megértették. mert ha pl. az adott helyzetben szlovák lettem volna, akkor Szlovákiában elmesélve a sztorit pár hasonló kigyúrt kopasz csávó (csak éppen szlovákok) gondolták volna azt, hogy Magyarországon bántalmazzák a szlovákokat..és ez erőszakhoz vezet a szlovákiai magyarokkal szemben. Szóval az ilyen agyatlan, hőzöngő nacionalizmus többet árt, mint használ, egész pontosan semmit sem használ.

Persze könnyű ITT verned a nyálad, hiszen ennek következtében OTT bántalmazzák a magyarokat- Ez bizony a "más farkával verni a csalánt" esete... Nem különb annál, mint a Rózsadombról hirdetni a toleranciát a cigányokkal szemben és közben leszarni az ott élő magyarok panaszait.

Mivel vagy Te különb a szlovák nacionalistáknál???
Előzmény: Törölt nick (643)
szobatars Creative Commons License 2008.09.14 0 0 640
a nacionalizmusról van szó...a többi csak eszköz. De ha példát szeretnél:

Szlovákiában van vállalkozásom, természetesen cégautó is van. Bátaszéken, a MOL kútnál tankoltam, majd mentem fizetni. Ekkor jött két kopasz kigyúrt csóka, fekete 500.as Merciben. Látták, hogy enyém az autó. Megálltak mögöttem a kasszánál és jó hangosan azt mondták a kutasnak: Szlovákiában verik a magyarokat! Ezt aztán megismételte vagy háromszor, egyre hangosabban. Ekkor megfordultam és megkérdeztem: És merre verik őket, mert akkor azt a vidéket elkerülöm? Az egyik felszedte az állát a padlóról, a másik elvörösödött, majd a szemét lesütve azt mondta: Nem jó magyarnak lenni sehol sem.

Szerinted toleráns és európai volt a két úriember viselkedése?
Előzmény: Törölt nick (638)
barka Creative Commons License 2008.09.14 0 0 639

"ha jol latom egy olyan felmeresrol van szo, amiben szlovakiai emberek arrol nyilvanitottak velemenyt hogy az utcan szlovakiaban szlovakul beszeljenek a szlovak allampolgarok."

Hát nem jól látod!

A felmérés szerint ugyanis a válaszadók 63.3%-a úgy gondolja, hogy a szlovákiai magyaroknak - akik valóban szlovák állampolgárok - csak szlovákul szabadna beszélniük az utcán.

Ez ugye, enyhén szólva is felháborító, mert milyen alapon gondolja úgy a megkérdezettek többsége, hogy Szlovákiában csak szlovákul szabad beszélni...

"el tudom kepzelni hogy egy FELMERES magyarorszagon is hasonlo eredmennyel jarna."

Ennek magyobb lenne a valószínűsége, mert Magyarország nyelvileg egységesebb ország, mint Szlovákia. Persze, azért még így sem biztos, hogy hasonló lenne az eredmény. Én pl. azt válaszolnám, hogy az emberek olyan nyelven beszélnek egymással, amilyenen akarnak. Teljesen magánügy...

Előzmény: alfredoo (633)
szobatars Creative Commons License 2008.09.14 0 0 637
ha "mindenki tudja" -mint azt írod-, akkor ne beszélj osztrákokról Árpád idejében.
Előzmény: Törölt nick (625)
szobatars Creative Commons License 2008.09.14 0 0 636
Mivel nem érted, elmondom lassan:

Az egyik nacionalizmus alapja a "mi voltunk itt ezer évig, ti meg csak 80 éve vagytok".
A másik alapja: "vegyétek tudomásul, hogy 80 éve itt mi vagyunk, ti meg menjetek, ahova akartok."

A tények viszont azok, ahogy mindkét nép ott él kb. 1200 éve...együtt, egymás mellett.

Előzmény: Törölt nick (630)
barka Creative Commons License 2008.09.14 0 0 635

"beszelnek a szlovakiai magyarok szlovakul? ha igen akkor miert nem? akkor mi is a problema?"

Hogy őszinte legyek, nem egészen értem, mire akarsz kilyukadni?

De a probléma továbbra is az - ha netán ezt szeretnéd tudni -, hogy a szlovák oktatási miniszter burkoltan annak a szándékának adott kifejezést, miszerint a szlovákiai magyarok egymás között is beszéljenek szlovákul, mert így a szlovák fiatalok is megértenék a beszédüket. Ők ugyanis nagyon kíváncsiak arra, hogy miket beszélnek egymás között a szlovákiai magyar fiatalok, de hiába hallgatóznak, nem értenek semmit...

"amugy mi lenne a velemenyunk ha allampolgarsagi vizsgat vezetnenek be ahol a szlovaktudas/nemtudas alapjan megvonnak az allampolgarsagot?"

Ez megint nem eléggé érthető számomra, de te majd kifejted.

De mondjuk mi lenne a véleményed arról, ha Szlovákiába bevezetnék hivatalos nyelvként a magyart is, legkevesebb a magyarlakta területekre. A magyar ugyanis őslakos nép Szlovákiában és ez a minimum, ami kijárna neki... 

Előzmény: alfredoo (555)
alfredoo Creative Commons License 2008.09.14 0 0 634

m63

mashol is szukseges kelleke az allampolgarsagnak a nyelvtudas. es a nyelvtudas minosegevel is lehet manipulalni.

mivel ma egy virtualis europai allampolgarsag letezesevel a kerdes aktualissa valhat, nem forsziroznam magyarorszag helyeben. hiszen allampolgarsagoktol valo megvonashoz vezethet valami nem is tul tavoli jovoben. es akkor sokan idegenkent, masodosztalyu allampolgarkent elhetnek sajat hazajukban.

vagy a betelepitett eszt allampolgarnak nem hazaja esztorszag?

Előzmény: M63 010 (558)
alfredoo Creative Commons License 2008.09.14 0 0 633

ld

ha jol latom egy olyan felmeresrol van szo, amiben szlovakiai emberek arrol nyilvanitottak velemenyt hogy az utcan szlovakiaban szlovakul beszeljenek a szlovak allampolgarok.

el tudom kepzelni hogy egy FELMERES magyarorszagon is hasonlo eredmennyel jarna.

nekem peldaul tetszenek a kulfoldiek szeretet BIZONYITO polok, peldaul a turista vagyok nem magyar nevezetu/cimzetu....

ha egy ilyen polo jelenne meg szlovak borfejuek altal hordva a szlovak utcan, miszerint mondjuk szlovak vagyok nem magyar, az felhaborodast szulne e itthon?

Előzmény: Törölt nick (557)
Kiswombat Creative Commons License 2008.09.14 0 0 632

Ne fáradj, erre nem fognak válaszolni!

Ha mégis, akkor a topic szempontjából "off"-nak fogják minősíteni az infót:-)

Előzmény: Törölt nick (182)
Kiswombat Creative Commons License 2008.09.14 0 0 631

Miért, nálunk a cigányok nem használhatják a nyelvüket?

A kutya nem tiltja meg nekik, csak épp a magasrendű kultúrájuk keretei között már a saját nyelvüket sem tudják, és azért nem használják:-D

Előzmény: geszthi (107)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.14 0 0 629
helyesen : www.ujszo.sk
Előzmény: Törölt nick (628)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.14 0 0 628
Kiswombat Creative Commons License 2008.09.14 0 0 627
Le leszel te nácizva pillanatokon belül, ha így folytatod! :-)
Előzmény: figyelő (35)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.14 0 0 625
mindenki tudja
Előzmény: szobatars (623)
szobatars Creative Commons License 2008.09.14 0 0 624
a szlovákok mindig is Magyarország területén éltek. nem lehetett őket kitoloncolni."

Egyetértek, s éppen ezt szoktam szlovákoknak is elmagyarázni, hogy nem 80 éve élnek Szlovákiában...ugyanakkor az sem igaz, hogy a magyaroknak 80 éve semmi keresnivalójuk ott.

Ez "ugyanazon" nacionalizmus két oldala.
Előzmény: Törölt nick (598)
szobatars Creative Commons License 2008.09.14 0 0 623
Csak a történeti hűség kedvéért jegyzem meg, hogy olyan, mint "osztrák" akkoriban még nem igen létezett...meg utána sem pár száz évig.

Előzmény: Törölt nick (595)
szobatars Creative Commons License 2008.09.14 0 0 622
"..nem olyan sok az."

a fenéket nem sok. A világ átlagos népességnövekedési rátája 1,3 %/év. Szóval 3 év alatt közöel 20 %, az kimeríti a "sok" fogalmát..

Béke
:-)
Előzmény: Törölt nick (591)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.14 0 0 620
ey komoly ? linked van ?
Előzmény: Törölt nick (619)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.14 0 0 617
a magyart nem lehet betíltatni szlovákiában mert eu nyelv.gyurcsány miért nem lép fel brüsszelben ? kiknek az érdekeit képviseli gyurcsány ?
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.14 0 0 616

szomorú hogy sólyomnak egyedül kell kiállnia a magyarokért mert gyurcsány csak a romákért remeg chartájával

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.14 0 0 613

érdekes hogy gyurcsány kiáll a cigányok mellé de a magyarok mellé nem slotával szemben.igaz,előde kun béla,rákosi,kádár is csak minket gyilkolt.hát valahogy ezt jegyezd meg de nagyon

Törölt nick Creative Commons License 2008.09.14 0 0 612
Dehogy ismerem, most lőttem a guglin. Eddig én is az egy szavazatos verziót ismertem.
Előzmény: Törölt nick (607)
figyelő Creative Commons License 2008.09.14 0 0 611
Igazi magyar lehet: az egész világ őt akarja kiirtani (a hálátlan! elfelejtette, kik is voltak az ősei...) de ő legyőzhetetlen...
Előzmény: Törölt nick (606)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.14 0 0 610

Ha már itt tartunk, ez sem fog ártani.

Az Amerikai Egyesült Államokban nincs a szövetségi kormány által meghatározott hivatalos nyelv – az egyes tagállamok önállóan dönthetnek a kérdésről. Az 50 állam közül 28 az angolt nyilvánította hivatalos nyelvvé (illetve mellette Hawaiion a hawaiit, Louisianában a franciát, Új-Mexikóban a spanyolt), 22-ben pedig nincs hivatalos nyelv.

Állam Hivatalos nyelv Alabama angol Alaszka angol Arizona angol Arkansas angol Colorado angol Connecticut nincs Delaware nincs Dél-Karolina angol Dél-Dakota angol Észak-Karolina angol Észak-Dakota angol Florida angol Georgia angol Hawaii angol, hawaii Idaho nincs Illinois angol Indiana angol Iowa angol Kalifornia angol Kansas nincs Kentucky angol Louisiana angol, francia Maine nincs Maryland nincs Massachusetts angol Michigan nincs Minnesota nincs Mississippi angol Missouri angol Montana angol Nebraska angol Nevada nincs New Hampshire angol New Jersey nincs New York nincs Nyugat-Virginia nincs Ohio nincs Oklahoma nincs Oregon nincs Pennsylvania nincs Rhode Island nincs Tennessee angol Texas nincs Utah angol Új-Mexikó angol, spanyol Vermont nincs Virginia angol Washington nincs Wisconsin nincs Wyoming angol

Előzmény: Törölt nick (603)
Steckdose Creative Commons License 2008.09.14 0 0 609
Valahol meg azt olvastam, hogy ez egy nagy kamu. Mondjuk annyi biztosan igaz a dologból, hogy származás szerint a legtöbb amerikai német származású ma is.
Előzmény: Törölt nick (605)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!