Ennek egyik legjobb példája, hogy a számlaadásért való felelősség a magánszemélyt is terhelné a jövőben. Az elképzelés szerint, ha bármit is vásárolunk a jövőben, bizonyos ideig vagy bizonyos távolságon belül (az üzlet meghatározott nagyságú környezetében) meg kellene őriznünk a számlát, nyugtát. Elképzelhető, hogy a kötelezettség csak bizonyos összeghatár, néhány tízezer forint feletti vásárlás esetén élne. Mindenesetre, ha az APEH rajtakap egy vevőt, hogy nincs nála nyugta, akkor – abból kiindulva, hogy az egész tranzakció fekete volt, ezért az áfát sem fizette meg utána az eladó vállalkozás – a vevőnek az áfa mértékével megegyező, vagyis 20 százalékos bírságot kell fizetnie.
Javaslom, hogy ötleteinkkel segítsük kifehéríteni gazdaságunkat. Én rögtön előállok egy ilyen "fehérítő" ötlettel:
Közterületen bárkit joga legyen az ellenőrző hatóságnak megállítani. Amennyiben a megállított személy gyanítja, hogy ismerősei körében van bárki is, aki valaha is számla nélkül vásárolt, akkor ez a személy köteles az ellenőr által becsült ÁFA összegét kifizetni.
Annak bizonyítása, hogy a megállított személy nem gyanítja, hogy vannak ilyen galád emberek ismerősei körében, a megállított személyt terheli.
Hát a hozzá tűzött nyugta mi a f@xomra szolgál? Kanadában működik, itt nem? A nyugta első példánya vevőé, nemdebár? Azon meg rajta vannak a tételek. MI afaszéé kell tudni az APEH-nél, hogy én a KARMA-ban tatárbifszteket ettem előételnek, és igazi tányérról lelógó borjú bécsit főételnek, és megittam hozzá két korsó sört. Nem elég nekik a tétel és az ÁFA-osztály?
Mellesleg Kanadában is volt ilyen repi pár-tized százalék, de ezt egyszerűen bizonylat nélkül el lehetett számolni költségként!!!
Lehet, Patikárius Uram, ám szerintem a zállamgépezet már akkó' szétesett, mijóta joga van a zadóhevatalnak bemondásra lefosztani bárkit... kicsit tágabban szemlélve, 9/11-óta lényegében a zegész észak-atlanti populáció ollan államokban él, ahol a 6óságok a pénzmosás-adócsalás-terrorveszély hármasra hivatkozva bármikó' bármit megtehetnek a póggáraikkal szemben...
Ha az állami beruházások és közbeszerzések minimum 30%-os korrupciós hányadát sikerülne felszámolni, ha azt a hülye síkvidéki viaduktot vissza lehetne bontani és az árát visszatenni a költségvetésbe, haz M6-ost nem az alagutas nyomvonalon vezették volna....
Erre nem gondoltál, ugye?
Többet lop az elit és gazdasági klientúra közpénzből, mint a bliccelő kisemberek. Bár
Szombaton este a Liszt téren vacsoráztunk oldalbordámmal. Céges bankkártyával fizettünk, és akkor jutott eszembe, hogy kártyás fizetés esetén, miért kell még külön ÁFA-s számlát kiállíttatni? Hiszen mind az eladó mind a vevő egyedi azonosítása megtörténik a kártyás tranzakció során, ...
ha így nézzük igen, mert kevesebbet kapbak vissza. De ha úgy nézzük, akkor nem,mert kevesebb adót is fizettek be Tehát ez azért igazságos, mert mindenki az adott befizetésének 10 % át kapja vissza. Aki kevesebbet fizet be, az kevesebbet kap vissza.
De egyébként röhej, hogy itt alig fél óra alatt szórakozásból összehozzuk azt a módszert, amivel tényleg sokat lehet fehéríteni a gazdaságon... míg azok, akiket elvileg ezért fizetünk és nem rosszul, csak a baromságot bírják összehordani ebben az ügyben...
ez az egész "csomag"... csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet a valódi problémákról... az egész bukni fog... ha nem a perlamentben, akkor az alkotmánybiróságon... egyébként ezt azok is tudják akik kifundálták.. leszámítva néhány lekes hivatalnokot...
Egyébként a megoldás az, hogy aki szociálisan hátrányosan van lebarnulva, annak nemcsak az ÁFÁ-t, hanem a számla teljes összegét kifizetik. Sőt a számlát be sem kell mutatni, elég ha megesküsznek arra, hogy volt ilyen számlájuk.
Hogy ezt hogy képzelik? Mert azért van amit boltban kell megvenni és nem adják hitelre. Ahhoz ki kell venni a kp-t. Ha kivettem és csak este végzek, hogy tegyem vissza? Akkor mégiscsak van házipénztár, ha szabálytalanul is.