Keresés

Részletes keresés

nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45347

 

Nekünk TIPO datolyaszilvánk van ami csersavas.

A nagyját már leszedtük és megkezdtük a gyors érlelést hogy a csersav kimenjen.

Szemetes zacsiba 4-6 alma/körte mellé tettünk 4-5 gyümölcsöt és lezártuk.

Alant banánnal is megtoltam.

Roppanós úgy lesz ha 2-3 nap után kiveszem és szoba hőfokon van 1-2 napig. 

 

55judit Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45346

Én nem is fogok. Ha nem sikerül, pálesz helyett a hagyományos módon alma kerül a kis vödörbe. Puha lesz, nem kemény, de én szeretem úgy is. Izgatottan várom a kóstolás idejét, nem tudom nem-e hagyni kéne még egy napot neki. De lehet hogy nem tudnám azt kivárni.

Előzmény: Amita13 (45345)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45345

Remélem, bejön, mert nem szeretnék szódapatronnal (CO2-s érlelés) szerencsétlenkedni. :)

Előzmény: 55judit (45344)
55judit Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45344

Ma estére letelik a 3 nap a páleszes módszerrel. Kóstolás után írok.😀

Előzmény: Amita13 (45343)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45343

Hát, a pálinkás megoldás kevésbé macerás. :) 

 

Előzmény: Zéró. (45341)
55judit Creative Commons License 2022.11.04 0 0 45342

Azt írja, ebben a csoportban nem találtunk semmit.

 

Előzmény: Zéró. (45341)
Zéró. Creative Commons License 2022.11.03 0 0 45341

A bolti datolyaszilvát valószínűleg széndioxiddal kezelik.
A leírásban 28 fokon tartottam a kísérletet (felgyorsítandó az érést), de működik szobahőmérsékleten is.


https://www.facebook.com/groups/390041738842481/search/?q=csersavmentes%C3%ADt%C3%A9s

Előzmény: Amita13 (45334)
55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45340

Várom a beszámolót a finomságról. Még annyit, hogy amelyik szelet kicsit vastagabbra sikerül azt tovább bent kell hagyni mert később aszalódik át mint a vékonyak, de zamatosabbak is lesznek. Én is pakolászok az aszalótálcákon, mert időközben már nem érnek össze a szeletek, összébb rakom, a maradék helyre teszek új szeleteket. A vékonyabbakat hamarabb ki lehet szedni mint a vastagabbakat, így mindig bepakolom azok helyét is. Sokáig megy az aszaló, nem szabad üres helyet hagyni benne.

Előzmény: Amita13 (45338)
55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45339

Nem számít a pálesz. 1 ek-nyi volt, lehet csak elterült a kis vödör alján. 

17 éves szilvapálinka. Még mindig jó illata van. 😀

Előzmény: Amita13 (45336)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45338

Köszi az infót! Ki fogom próbálni mindenképp.

Előzmény: 55judit (45337)
55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45337

Keményen, csersavasan meghámozom a szemeket, szeletelem, úgy megy az aszaótálcára. Pl. a Nikitát 3 szeletbe vágom, a Rosseyanka kisebb, azt csak felezem. Lassan kell aszalni, máskülönben csersavas marad. Ezért alacsony hőfokon kell, és közben pihentetni. Az első aszalás alkalmával is tudtam ezeket mert Zotya papa kioktatott, de kissé csersavas maradt mégis. De fogyasztható volt. Azóta még lassabban aszalom. Az instrukció után a saját tapasztalat teszi fel az i-re a pontot.

Előzmény: Amita13 (45336)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.02 -1 0 45336

Az aszalványok csersavasok, amikor berakod? Szóval aránylag frissen szedettek? Tudom, hogy elvileg az aszalás során elmúlik a csersavasság, de érdekel a tapasztalat. 

(A pálesz eltűnéséhez sajna nincs ötletem, de hátha másnak lesz).

Előzmény: 55judit (45335)
55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45335

1 napja vannak pálinka társaságában a szilvák, de mára eltűnt a pálesz. Beitták a datolyaszilvák? Egy kis pohárral tettem be most a szilvák közé. 3. nap végén tesztelem, van-e még csersav. Közben megy az aszaló ezerrel, szép lassan 36-40 fok között aszalok, plusz lassítás képpen éjszakára le is állítom a gépet. Nagyon finom a datolyaszilva aszalvány. Ha képes leszek rá, teszek el 1 kis dobozzal, mert érdekel meddig állna el. Nem aszalom csont szárazra.

Előzmény: 55judit (45327)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45334

Több topik is foglalkozik a datolyaszilvával, nem tudom, melyikben volt téma, de volt. Én pl. arra kérdeztem rá, egy vagy két éve, hogy a bolti sharon hogy-hogy édes keményen is, ha amúgy nem lenne az. (nekem is így ízlik jobban, nem puhán) És kaptam rá a választ, hogy etilénnel érlelik. Ennek kapcsán aztán jött szóba a pálinkás itthoni érlelés. De végül is az a lényeg hogy minél több emberhez eljusson az infó, hogy többféle módszer van :) 

Előzmény: meszi67 (45329)
meszi67 Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45333

Én is szedtem azokról az ágakról ahol megvolt a hasadás veszélye.

 

Előzmény: 55judit (45331)
55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45332

Tavalyelőtt A Rosseyanka tetejét - ahol már nem értem el a termést - egyszerűen levágtam. Azzal bosszulta meg a beavatkozást hogy minden termést ledobott tavaly, és többet visszanövesztett mint előtte volt. Ezt mutatja a kép. Idén sokat termett, de a felfelé törő ágakról megint tudom leszedni. Az alsók földig érnek már. Ezzel a fával mit kezdjek?  A termés nagy részét már leszedtem, nehogy leszakadjanak az ágak.

 

A Nikita's Gift fám másodszor termett. Attól tatok, jövőre ennek is lefelé lógnak az ágai a termés alatt.

Kérdésem, mennyire vághatom vissza a nagyobb ágakat hogy erősödjenek, de legyen valamennyi termés is? 1/3-ot? Felét? A felfelé törőkkel mit tegyek hogy ne járjak vele úgy mint a Rosseyankával?

 

 

 

55judit Creative Commons License 2022.11.02 0 0 45331

Én azért szedtem le kb. 2/3-át, mert félő volt hogy leszakadnak az ágak. Lehet hogy nem vettem elég rövidre őket metszéskor.

 

 

Előzmény: meszi67 (45330)
meszi67 Creative Commons License 2022.11.01 0 0 45330

Gyakorlatilag 2,5 nap után eltűnt a csersav :)  Lassan a kísérleti szilvák is eltűnnek a zacsiból :) Kell behozni a váltást. Nekem még a fán van a termés. 

Előzmény: 55judit (45327)
meszi67 Creative Commons License 2022.11.01 0 0 45329

"Volt már szó róla (szinte minden évben feljön a téma, amikor érlelni kell a datolyaszilvát."

Évek óta olvasom a topikot, ez úgy látszik elkerülte a figyelmem. 

 

Mindig az almás módszerrel csináltam. Néhány napja egy rádióműsorban egy termelőtől hallottam a pálinkásról, most kísérletképpen párhuzamosan mindkét módszerrel csinálom. Az almás még közepesen csersavas maradt és puhulósabb is lett, a pálinkás 2,5 nap után gyakorlatilag csersavmentes-édes és kőkemény /nekem a kemény jobban bejön/.  

Előzmény: Amita13 (45328)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.01 0 1 45328

Volt már szó róla (szinte minden évben feljön a téma, amikor érlelni kell a datolyaszilvát. :)). Sőt, azt is megoldotta valaki, hogy ne legyen pálinkás a gyümölcs: elég, ha pl. egy kis pohárban/tálkában teszed mellé a szeszt. Mert az etilén érleli be, az pedig az alkohol párolgása során segíti a csersav bomlását. 

Előzmény: meszi67 (45324)
55judit Creative Commons License 2022.11.01 0 0 45327

Fedeles műanyag kis vödör aljába locsoltam 1 ek. pálinkát. Tettem bele 15 szem Rosseyankát. Máshogy úgyse fogyna el a  pálinka, így legalább hátha hasznát veszem.  Majd jelzem mi történt. Te is írd ide, nálad hány nap után tűnt el a csersav.

Előzmény: meszi67 (45325)
55judit Creative Commons License 2022.11.01 0 0 45326

Ezt most kipróbálom!

Előzmény: meszi67 (45324)
meszi67 Creative Commons License 2022.11.01 0 0 45325

Persze nyilván óvatosan kell bánni vele /gyerek, vezetés/ mert  egy kevés alkohol talán belediffundálhat a gyümölcsbe is -- vagy nem.  

Előzmény: meszi67 (45324)
meszi67 Creative Commons License 2022.11.01 0 0 45324

Nem tudom, hogy volt-e itt már róla szó, de hátha valaki még nem hallott róla: Az egyébként  csak puhán édes datolyaszilva /nekem sajnos  ilyen van/ az almás módszeren kívül érlelhető pálinkával is! Zacskóba néhány kiskanálnyi pálesz öntve  vagy spriccelve, zacsi lezárva és kész. Működik a dolog, 2 napja tettem be, most is kőkemény de már most édes és  csak kicsit csersavas. Holnap vagy azután szerintem már egészen tökéletes lesz.

55judit Creative Commons License 2022.10.31 0 0 45323

De igen. Fagylaltot csinálhatsz ha hányni akarsz.😀

Se lekvárnak, se befőttnek, se aszalványnak nem való.

Én a kóstolás után felbuzdulva - mert hogy nagyon finomnak találtam - vettem 3 féle pawot. 6 ezer valamennyi volt darabja a pici oltványoknak, amiből egyet fristiben el is tört a vakond. Annak idején itt íroggattam is róluk. Mikor beértek az első várva-várt termések, többen is ettünk kóstolót belőle. Mindenkinek nagyon ízlett. A következő évben már nem kellett senkinek. Mondván finom-finom, de azért szívesebben megennének más éppen akkor termő gyümölcsöt. Én pedig oda jutottam hogy kiszedtük a fákat. Nekem se kellett. Azért hogy évente 2 szemet megegyek, ne fogja nekem az értékes helyet.

Előzmény: beetee (45321)
TK421 Creative Commons License 2022.10.31 0 0 45322

Ebből is látszik hogy ízlések és pofonok...én nem nagyon tartósítok semmilyen gyümölcsöt (amit el lehet rakni pincébe télire azt persze elrakom ha van), mert frissen szeretem őket, úgyhogy nekem ez nem szempont. Az legyen a legnagyobb bajom, hogy túl sok van, lepotyog a fáról és nem tudok vele mit kezdeni. Ráadásul van elég sok helyem, úgyhogy bőven elfér akkor is, ha évente csak 1-2 hétig eszünk róla. Én eleve erdőkert-szerűséget próbálok nevelni, ahol fontos szempont, hogy minél kevesebbet kelljen az adott gyümölcsfával törődni, itt ez teljesen megvan - bár egyébként van itt 50 éves cseresznyefa, amivel pont semmit nem csinálunk szintén, és terem szépen, meg van öreg almafa, mondjuk azt tavasszal megmetszem, de ennyi támogatást kap csak tőlem.

 

Aztán lehet hogy 5-10 év múlva én sem leszek ilyen lelkes a pawpaw-ra, de most kifejezetten ígéretesnek látom saját szempontomból

Előzmény: beetee (45321)
beetee Creative Commons License 2022.10.29 0 0 45321

Meg lekvárt, meg befőttet, meg szárítmányt, meg még ezer dolgot. A pawpawból meg szinte semmit.

Előzmény: TK421 (45320)
TK421 Creative Commons License 2022.10.29 0 0 45320

"Ráuntunk. Eltárolni, tartósítani nem lehet"

 

lehet...bár a sárgabarack  is csak pár napig tartható el, mégis termelik. Igaz, abból lehet csinálni pálinkát :) :)

Előzmény: beetee (45319)
beetee Creative Commons License 2022.10.28 0 0 45319

Pedig én most fogok kivágni párat. 8-10 éveseket.

Ráuntunk. Eltárolni, tartósítani nem lehet. Előbb nyúlok egy körtéért, vagy szőlőért, kiviért, mint ezért.

Ráadásul 2 éve vettem észre, hogy tarackol. 5-6 méterre is jönnek gyökérsarjak.

Ez meg aztán pont nem hiányzott.

Előzmény: TK421 (45317)
55judit Creative Commons License 2022.10.28 0 0 45318

Vártam volna egy kis tolongást.😀 De ha nem, hát elfogadom.

Azt mondjátok akkor meg, hogy melyik datolyaszilva fajtát gondoljátok érdemesnek ültetni. Köszi.

Előzmény: 55judit (45315)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!