Na végre elkészült a ketrec javítása, felújítása. Tegnap be is költöztettem a kis nyúl gyerekeket. Kicsit megszeppentek, de hamar nekiláttak az abrak szemezésnek és a széna szálazásnak, remélem jó helyük lesz. Nagyon elhúzódott, már épp ideje volt, mert az anya nemsokára újra fial.
Érdekes cikkek. Tetszik a stílusa. Hasznos a Kenyérsütéses és a Kovász készítéses cikk. Vettem egy kenyérsütő gépet, de csak pár alkalommal használtam, bár nagyon érdekel a finom friss házi kenyér előállítása, készítése. Bár az igazi az lenne, ha építettnék egy kisebb kemencét.
Bizony..sok idő.. Én elcseszerintettem most egy csomó időt.. Csináltam egy lapot ..olvasnivalósat..majd alakul Keritek egy linket..ha már nem dolgozol annyit..és esetleg ránéznél..
A ketrec vázát megerősítettem, mert a dróthálót összefogó klipszek hiányoztak sok helyen, egy kis kötöző drót és már meg is van. Az oldalára vékony farost lemezt drótoztam, hogy ne legyen annyira huzatos. És a rács padozat 2/3-ára is ez került. Jelenleg az önetetők javítása folyik, mert a ponthegesztés elengedte, el voltak deformálódva, az akasztók letörve. Ja az önetető egyben az ajtó is. A surrantó tálcákat is ki kellett kalapálnom, mert azok is deformálódtak. Remélem hétvégén már be is kötöznek a nyúlgyerekek. Ez a nagy helyzet. A jó munkához idő kell!
Én tennék elől alulra emelőnek keresztbe egy 2 sm lécet. Erre rá a padozat, de hátul maradna egy rész rácsos..a lejtőn sokminden kipotyog és legurgulászik ott. Ami kiesett..azt felpucolászod. Öntisztitó ketrec...
Na végre a hétvégén megkaptam, haza került a ketrec. Egy 4 szintes ipari dróthálós ketrec. Használt, évekig egy padláson állt, elég tűrhető állapotban van, de lesz vele munkám, míg rendbe rakom és kicsit átalakítom. A drótháló padozatot lefedem CK lappal és kívülről burkolom OSB lapokkal. A tálcái és az önetetők el vannak kicsit deformálódva, ki kell kalapálnom őket. Süldő nevelőnek jó lesz.
Szerintem ezért lettek ezek a nyulak kinemesítve, ezért tartjuk, neveljük őket. Legalább tudod, hogy húst ettél egészségeset, finomat. Nem mint a nagy üzemekben kegyetlen körülmények között termelt, rossz minőségű jószágok!
Én a héten láttam vhol üzletben olyan kis cumisüveges cukrot, tehát létezik ma is.
Amúgy hogyan szoktátok, a fiút rakjátok be a lányhoz vagy fordítva? Nekünk egy leánykánk van, most készülünk először randiztatni egy ismerős gyakorlott bakjával.
Bocsánat félre értelmeztem az előző hozzászólásod. A 8 fióka akkor sem rossz. A környékben ellátogattam egy csomó kis nyulászhoz, akiknél az átlag 5-6 fókát tapasztaltam.
Ez egy örömteli hír, gratulálok. Gondolom a fészket elkészítette és a szőrcsomóban vannak a fiókák. Remélem nem lesz gond. A fészket akkor nézd meg amikor megeteted az anyát, először csak a szőrcsomó tetejét húzd szét és utána takard vissza. Ha az anya nagyon idegesen viselkedik, akkor ne erőltesd, bár nem szokott gond lenni. A szoptatás a 21. napig hatalmas igénybevétel az anyának ezért nagyon figyelj oda az etetésre.
Akkor szépen alakul a nyúlfarmod, siker megvan a fiókákkal, csak így tovább, sok sikert. A kecskék is aranyos jószágok, nekem is tetszik. A kecskék tejéből ezek szerint saját magatok készítitek a sajtot, nem semmi, az nagyon finom.
Én sem hiszem el, de itt helyben. Egy volt állattenyésztő, egy párat tart..magának, eszi a szaporulatait..ez a liblingje.. Régóta tartja, néha cserél bakot. Ez van.
A helyzet az, nekem kecskéim vannak..széna- abrak zabálónak, nemrég találtuk ki a nyuszi dolgot..ha már van mit egyen.. Kaptunk is egy terhes anyát, olyan házi keverkét..szűlt 5 nyuszit..aztán mindig van a cirkusz,...vinni kéne valami bakhoz..de hova, meg egy nyuszival kinlódni..mikor ott egy csomó fakk..használtan vettünk hagyatékból ketrecet.. Akkor kezdtük kitalálni, kéne nyulat venni.. A másik anya másodszor szűlt meg.., aztán szereztünk egy házi fehéret..anyát.. Igy Most a kicsik oly gyönyörűek..kecskesavóval itatom az anyát... Csodás lett..fényes,élénk, ugy nőnek a kicsik, hogy hihetetlen.. A savó a sajtgyártásom mellékterméke..hihetetlen csodát tett... Minden kicsi fehér és piros szemű. Szóval most van két anyám házi-ennivalónak.., 4 süldő nyuszim vegyesben..egy fekete lett, egy zsemle színű, egy foltos feketefehér, meg egy fele fekete-fele fehér. Meg 5 szopós- kalimpálós hóferér, piros szemű. Hanyatt esve szopnak az anyjuk alatt..és égnek állva kalimpál közben a lábuk. Meg vettük a Kaliforniait.
Végre egy kis jó idő, tudtam szedni zöldet a nyulaknak, nagyon örültek neki. Valamint ma megcsináltam a szénarácsot, mert nagyon nagy pazarlást csináltak a szénával. Nagyon aranyosan szálazgatják belőle a szénát.
Tegnap előtt elvittem az anyámat egy szép bakhoz fedeztetni, de nem vette fel. Ma próba képen átvittem a szomszéd utcába és simán felvette. Kicsit mérges vagyok mert a másik bakkal akartam fedeztetni, de nem volt időm energiám ma is vissza vinni. Na majd legközelebb. Remélem most már el tudom készíteni az új emeletes ketrecemet és egy szép bakot be tudok szerezni. Vagyis végre ide érnek már a nyulaim németből.