Ezzel a leelőzéssel még várni kell, de nem valószínű, hogy Szlovákia rosszabbul jönne ki.Egy tanulmány szerint nem sokáig tartható fenn ez a fejlődés.A válság persze átrendezte némileg a sorokat, és az is érdekes, hogy a krízis az autóipart érintette a legerőteljesebben, Magyarország azonban rosszabbul áll mint Szlovákia.Szóval nem sok remény van a visszaelőzésre.:)
Az internacionalizmusból adódóan, csak véletlen nem neked címeztem a választ.
Ennek pedig az az oka, hogy a magyar államigazgatás államot akar rombolni mert erre kondicionálták kommunista vezetőink és eközben a saját anyját is eladná 10 fillérért, miközben a szomszédok államot akarnak építeni, mert még nem jutottak el ahhoz az államnagysághoz amit elképzeltek maguknak, pont 93K km2 hiányzik nekik amíg egymásnak esnek.
Náluk igaz, hogy szintén jelen van a korrupció, de csak a nagynéni eladásáig jutottak a család az szent.
Csak a topik címe miatt fogalmaztam így meg. De valóban, miért volt magasabb az infláció az utóbbi 20 évben? Mit rontanak el Magyarországon? Még most is magasabb, pedig Magyarországon sokkal nagyobb a megszorítás, mint a többi visegrádi országban. Nagyobb a gazdasági visszaesés is. A forint is elég jó megerősödött. Az alapkamat is magasabb. És mégis nagyobb az infláció. Ez a 20 év szigorúan ebből a szempontból alapos elemzést igényelne a szakemberektől.
A magyar infláció nemcsak Szlovákiához, hanem a többi térségbeli országhoz, a többi visegrádi országhoz képest is magasabb. Úgyhogy ez a kérdés nem szűkíthető le a magyar-szlovák összehasonlításra.
Szlovákiában októberben már defláció volt. Ez azt jelenti, hogy 0,1%-al alacsonyabbak az árak, mint tavaly októberben. Ez nem túl egészséges, de most már egyértelmű, hogy magában az euró nem okoz komoly áremelkedéseket. Kimondottan csak az olcsó pár centes áruknál volt érezhető áremelkedés.
Egy dolog viszont érdekes! Miért volt Magyarországon a rendszerváltás óta szinte mindig nagyobb az infláció mint Szlovákiában? Erre ha valaki tudna valami értelmes magyarázatot!
Na és kire szavaznak?
A gyors nyelv és a lassú agy általában ugyanabban a fejben helyezkednek el.
Kissé elkapkodtad ezt a műbalhét! Vagy valóban érdekel, hogy a tettesek, a két battonyai általános iskolás kire szavaz?
Az igazság az, hogy személyesen én sem tapasztaltam. De valóban hallottam ilyesmit egy olyantól aki a Suzukiban dolgozik és egy Nokiában dolgozótól. Én nem dolgozom Magyarországon, tehát személyes tapasztalatom nem is lehet. Ha ők hazudtak és az ÚJ SZÓ is hazudik, akkor nincs igazam. Ha viszont igazat mondtak, akkor ezt ki kell mondani. Nem szabad ilyen megnyilvánulást a szőnyeg alá söpörni és akkor valszeg a népszavazás eredménye nem véletlen.
Tehát nem saját tapasztalat, én jól kijövök a magyarországi magyarokkal.
Én még ilyet nem tapasztaltam, nálunk a családban is van mindenféle magyarság. Nem nagyon hiszem el az ilyesmit, inkább valakinek valamilyen célja van az ilyen kijelentésekkel.
Bizony igazad van! Szar dolog, ha magyar a magyartól veszélyeztetve érzi magát, illetve a magyar a magyart lenézi, illetve szlováknak vagy tótnak titulálja. Ha valaki ezt ki is mondja, akkor valóban nagyon meg lesz keverve a szar és az büdös. Ha te hazafinak érzed magad, megkérdezném. Miért is akar egy magyar hazafi ilyesmit a szőnyeg alá söpörni? Miért nem inkább változtatni akar ilyen megnyilvánulásokon?
Amúgy kijavítanálak: "Csúf dolog és nem érthető" Eddig a magyarok verték a mellüket Felvidékért, de ahogy egy kis baj van otthon, akkor a "tótók húzzanak haza" jön. Szép dolog, mondhatom, büszkék lehetnek magukra.
Miért lenne már egy magyar munkája veszélyben egy szlovákiai magyar miatt? Ha rendesen dolgozik, akkor nincs oka félni. Nálam dolgoznak szlovákok, szlovákiai magyarok és MOi magyarok is vegyesen. Kizárólag a teljesítményük alapján ítélem meg őket, nincs olyan hogy valakit a nemzetisége miatt rúgok ki. A legjobbak maradnak, a lustábbja mehet panaszkodni...
Ez csúf dolog, de érthető. Tulajdonképpen ezt mondtam már többször, hogy az öregek akik megélték a Felvidék egy részének a visszacsatolását a II. világháború alatt, ugyanezt mesélték nekem. Kitörő örömmel fogadták, hogy újra Magyarország vagyunk, másnapra viszont másodrangúvá váltak, tót kommunistákká kiáltották ki őket, pedig magyarok voltak. Most ugyanez történik. Higyjétek el egy felvidéki magyarnak nagyon rossz lenyelni magyarországi magyaroktól ezt az elutasítást. Szlovákoktól könnyebb elviselni ilyen megnyilvánulást. Nekem vannak magyarországi barátaim, ők nem ilyenek, de ha a munkájuk veszélyben lenne miatam.....?????
A 3% adminisztratív döntés, de nem hasból húzták meg ezt a határt. Persze jobb ha nem mínuszos a költségvetés, hanem plusszban van. (ez nem minden esetben igaz, de alapvetően igaz) Egyébként szigorúan ebből a szempontból nem nagyon értem miről írsz, mert nagy hiány gazdasági növekedés alatt is lehet. Kisebb hiány viszont lehetséges visszaesés alatt is. Ezt éppen a magyar példa igazolja. Tehát a hiányt bázispontja nem GDP, hanem a folyamatos kiadások és bevételek összegzése. Ha egy időszak alatt (pl 1 év) a kiadás több, mint a bevétel, hiány keletkezik, amit kölcsönökből pótolnak. Ha egy időszak alatt (pl 1 év) a bevétel több, mint a kiadás, többlet keletkezik.
Amennyiben úgy érted, hogy a kis hiánycél a visszaeső gazdaságot még jobban megfoghatja, illetve szociális problémákhoz vezethet, akkor értem és meg is értem mire gondoltál.
"Hát inkább a költségvetési hiány miatt. Igen, összefügg a gazdasággal, de egy szegény országnak lehet kiegyensúlyozott költségvetése, egy gazdag országnak pedig lehet rossz. Magyarul, annak a költségvetése a rossz, aki sokkal többet költ, mint a bevétel. Az EU-ban ez az a bizonyos 3% feletti hiány."
Ez a 3% csak akkor van rendben, ha a gazdasági növekedés annál nagyobb. Jelenleg nálunk 4%-os hiány 6-7%-os visszesésénél 10% feletti eladósodottsági rátát jelent. Tehát 3% csak extrém esetben nem kirívóan nagy hiány. A hiánynak normál esetben pozitjv nullának kell lennie.
Hát inkább a költségvetési hiány miatt. Igen, összefügg a gazdasággal, de egy szegény országnak lehet kiegyensúlyozott költségvetése, egy gazdag országnak pedig lehet rossz. Magyarul, annak a költségvetése a rossz, aki sokkal többet költ, mint a bevétel. Az EU-ban ez az a bizonyos 3% feletti hiány.
Ma a híradóban egészen mást mondtak. Brüsszel figyelmeztette Szlovákiát a gazdasági mutatók miatt, ugyanis kezd nagyon rosszul kinézni az egész gazdaság. Részletek ITT
Halkan megjegyzem, még jól is kisülhet, reméljük ebbe belebukik a jelenlegi kormány, és végre jöhet normálisabb kormány.
Nem Magyarország lesz az, amelyik először kilábal a régióban a jelenlegi válságból - foglalható össze az Erste Bank legújabb átfogó elemzése, amely a régióban várható makrogazdasági fejleményeket taglalja. E szerint ugyanis Lengyelország, Csehország, Ukrajna és Szlovákia gazdasága már az első negyedévben elérte a mélypontot, s onnan növekedésnek indult, míg Magyarországon, Romániában Horvátországban és Szerbiában erre még egy-két negyedévig valószínűleg várni kell.
Lengyelország úgy néz ki, totálisan elkerülte a recessziót, a többi hamarabb talpraálló gazdaságnak pedig viszonylag gyorsan sikerült kibocsátásában és a készletek szintjén alkalmazkodnia a drasztikusan visszaeső exportkereslethez. A lemaradók csoportjában a belső kereslet és a fogyasztói bizalom egyelőre nyomott szinten maradhat, s hogy jön-e fejlődés ezen a fronton, az jórészt a devizaárfolyamok stabilizálódásán és a munkaerő-piac talpraállásán múlhat. Ez utóbbi jöhet el később, hiszen a devizák már egy ideje erősödö trendben mozognak.
Dehogynem. Egy ideig PIPben néztem a két meccset párhuzamosan :) Sajnos mindkét csapat vesztett, de a szlovákoknak van még esélyük...
Kinek szurkoljak? Se a románok, se a csehek, a magyarokról nem is beszélve, senki nem lesz kint. A bantunégereknek szurkoljak? Természetesen ha SK-HU meccs lenne, akkor nem lenne kérdés kinek szurkolok, de így...