Keresés

Részletes keresés

b.viridis Creative Commons License 2006.12.12 0 0 72
Amit te mondasz, az inkább sztereotípia. Az sem rasszizmus, ha alapjaiban jogosan kritizált konkrétumokkal van bajod. Az a rasszizmus, amikor arra a következtetésre jutsz, hogy ezek a megnyílvánulások azért vannak, mert ők genetikailag egy alacsonyabb rendű nép.
Eltüzelik a parkettát? Naná, hisz ilyesmihez voltak szocializálódva.
Mint ahogy álltunk mi is sokszor hülyén nyugaton egy- egy pöpecebb vizesblokk előtt, mert fogalmunk sem volt, hogy mit hogyan kell használni.
A románok meg hattyút ettek Bécsben 1990- ben. Három hét múlva meg uniós állam lesz.
Előzmény: Törölt nick (62)
zividivi Creative Commons License 2006.12.12 0 0 71
//"...Ugyanis jönnek a zividivik, akik seperc alatt dehumanizálják őket, mintegy közepesen sikeresen domesztifikált állattá degradálják, akik üljenek csak kint a fa alatt, legyenek hálásak, ha csontot vetünk nekik, de legfőképp ne zavarják meg a köreinket..."//

Különös olvasataid vannak! Vigyázz! Én nem szoktam kódolni! Még példabeszédeimet is egyenesben adom elő. Akkor is, ha valaki előttem "dehumanizálja" a példatárat!

Előzmény: b.viridis (63)
urál Creative Commons License 2006.12.12 0 0 70

Tudod ott a gond, hogy akiket igen gyakran lerasszistáznak, azok általában azok is.

Aki nem rasszista a képes előítéletek nélkül beszélni az igazságról is. Legyen szó arról, hogy az országban a cigány lakosság egy jelentős része a harmadik világot idéző szintű barbárságba süllyedt szellemi értelmeben tökéletesen elszakadva az őket körülvevő civilizációtól, vagy arról, hogy ezt cigánygyűlölet útján nem lehet kezelni, a hátrányos megkülönböztetés meg maga a katasztrófa, hiszen éppen a saját erőből feltörekvő cigányokat taszítja vissza oda, ahonnan ők is menekülnének.

Előzmény: Törölt nick (62)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.12 0 0 69
Egyébként mint minden fogalom, szerintem a rasszizmus is tolódik, változik. Lassan mindenről kimutatható, hogy genetikai okai vannak. :-) A melegekről is kiderült, de még a dohányosokról is. A különbözőségek és azok figyelembe vétele is kicsit más, mint korábban. De az is, hogy ugyanabból az eltérésből fakadóan több értékes ember; tudós, művész kerül ki közülük. Nem biztos, hogy az egyenlősdi a jó út, de ezzel semmi továbbit nem akarok mondani, ezt a problémát meghagyom másoknak.
Előzmény: Törölt nick (64)
geszthi Creative Commons License 2006.12.12 0 0 68
"az antiszemitizmus az más téma, de az nem előítéletes dolog"

Ezt nem ertem. Ha nem eloitelet akkor mi? Jogos? Teny?
Előzmény: igen7 (14)
zividivi Creative Commons License 2006.12.12 0 0 67
Csakhogy a mai magyar politikai lira nem ezt teszi. Melléjük csúsztatja a többieket is, hogy ne látszódjék a különbség. Mert valójában képtelen kezelni a kérdést. Csak háritásra tellik tehetségéből!

A kabai cukorgyárból ugyanannyi etnikumot fognak 100%-ban szélnekereszteni, ahány csak dolgozott eddig benne. Oszt hozzuk répacukor helyibe nádsípot fújva a nádcukrot nyugatról.

Csakhát éppen a cigányok felzárkóztatása elől fogja az eladósodott mostohaállampapa elvenni nádcukor számlájára kifizetendő összegecskét-bösszegecskét. Vagy nyaljuk a melaszt helyette nemre, nemzetíségre és felekezetre való tekintet nélkül. Mégprecízebben, anyagi lehetőségenk által szelektálva. Dehát ez a szelekció "liberálisan" már nem számít szelekciónak meg rasszizmusnak akkor sem, ha éppen a cigányság részesül benne negatívabban.

Majd rákenik a magyarok rasszizmusára az egészet és megjátszák a lavóros Piltátust.
Előzmény: urál (61)
b.viridis Creative Commons License 2006.12.12 0 0 66
Egyetértünk.
Előzmény: urál (58)
b.viridis Creative Commons License 2006.12.12 0 0 65
De godnold már végig alaposabban. Van gyereked? Mi esik a fejére, ha nekimegy egy szekrénynek? Feltehetőleg könyv.
Saccold meg, hogy mi az, amit egy fehér gyerek von haus aus visz, ha iskolába megy. Mekkora előnye van csupán ennek köszönhetően egy cigánnyal szemben? Ugyanazok az esélyei a cigánygyereknek az életbe való elinduláshoz mint az én kölykömnek, akit széltől esőtől védek, megadok neki mindent, ami tőlem telik, csiszolgatom, nevelgetem, okosítgatom, jövőképet adok neki, biztatom, terelgetem? Példát mutatok neki. Segítem a szocializációban.
Előzmény: Törölt nick (59)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.12 0 0 64
Nem ő kezdte a kutyás metaforát...
Előzmény: b.viridis (63)
b.viridis Creative Commons License 2006.12.12 0 0 63
Már hogyne lenne köze. Hisz a rasszizmusnak éppen az a lényege, hogy az a gyerek csupán azért nem képes normális felnőtté válni, mert cigány és mint ilyen genetikailag alkalmatlan rá. Ez, azon túlmenően, hogy egy feltehetőleg nagyon ostoba megállapítás, még erősen tévútra is vezet a probléma kezelésében. Ugyanis jönnek a zividivik, akik seperc alatt dehumanizálják őket, mintegy közepesen sikeresen domesztifikált állattá degradálják, akik üljenek csak kint a fa alatt, legyenek hálásak, ha csontot vetünk nekik, de legfőképp ne zavarják meg a köreinket.
Holott éppen az integrálás, a szegregáció megszüntetése lenne a járható út.
Én láttam a nyolcvanas évek végén, hogy mi volt az oktatásban a gyakorlat. Indult három osztály a fehér gyerekeknek és egy kisegítő a cigányoknak. Ahol annyi volt a léyneg, hogy csendben maradjanak. Csoda, hogy évről évre újratermeltük a problémát?
Milyen kitörési lehetősége van ma egy cigánygyereknek? Húzza ki magát, a hajától fogva, modern Münchhausenként?
Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.12 0 0 62
Olyan szépek ezek az eszmefutások, de hol vannak a konkrétumok, amik alapján ki lehet mondani, hogy igen, a topiknak van értelme, tényleg rasszisták vagyunk? Mikor, mennyi pénz hová ment, azzal mi lett stb. Mert egy átlagember annyi rossz példát lát részükről, annyi ilyesmi forog közszájon - emlékszünk az eltüzelt parkettájú kiutalt lakásokra stb. -, hogy az ellenreakciókat szerintem NEM lehet rasszizmusnak nevezni, legfeljebb önvédelemnek.
Előzmény: urál (61)
urál Creative Commons License 2006.12.12 0 0 61

Szvsz a rasszizmust jogos félelem is kiváltja. Ugyanakkor magával a rasszistával nem lehet mit kezdeni, hiszen ha ő maga nem látja át az álláspontja hibás alapvetéseit, akkor erről más se fogja tudni meggyőzni. A rasszizmusnak már rég kialakultak a jól bevált hárító mechanizmusai és sablonválaszai, amivel a elméletükkel ütköző valóságot kezelik.

Így csak egy lehetőség van, csökkenteni kell a jogos félelmet. Azt pedig nem lehet kampányokkal. Az egyes kissebbségek mérhetetlen szegénységbe lecsúszott rétegeinek reszocializációjával lehet csak megoldani.

Előzmény: Kniegnitz (51)
Kniegnitz Creative Commons License 2006.12.12 0 0 60
Téged mivel lehetne meggyőzni?
Előzmény: halinorbi (55)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.12 0 0 59
Nem értem. Ha van lehetőségük óvodába, iskolába járni, és még támogatja is az állam a felzárkózást, akkor miben különböznek a magyaroktól, és ki különbözteti meg őket? Persze ez költői kérdés, ahogy láttam-hallottam, a szellemi képességeik döntő többségükben szerényebbek, lényegesen rosszabbul teljesítenek. De ennek orvoslására vajon az-e a recept, hogy rasszistának kiáltjuk ki a többséget? Vagy ha ilyen nincs, akkor mi a probléma?
Előzmény: b.viridis (52)
urál Creative Commons License 2006.12.12 0 0 58
A szociális krízis is csak következmény. A szegénykérdés kezelésének teljesen elhibázott politikájából következik.
Előzmény: b.viridis (53)
halinorbi Creative Commons License 2006.12.12 0 0 57
nem.
Előzmény: b.viridis (53)
zividivi Creative Commons License 2006.12.12 0 0 56
//"...Akkor nézd meg, hogy a cigány munkanélküliség hogy alakult 1990 előtt és után. .."//

Ebben az ügyben talán mégsem itt helyben kellene reklamánod, hanem a tőkésinternacionálénál!
Előzmény: b.viridis (52)
halinorbi Creative Commons License 2006.12.11 0 0 55
Ha a purdé egy kastélyban nő fel, akkor is eladja az apja 17 évesen, mivel cigányéknál ez már asszony-kor. Suli abbamarad, jöhetnek a gyerekek. Az apa 19 éves... eygetemet csak kivülről fog látni, hiába van apucinak S600-as merdzsója.
Kultúrális kérdés a dolog. Nincs az a pénz, amivel ezt meg lehetne változtatni, mert nem is értik mit akarunk tőlük.
Előzmény: b.viridis (50)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 54
OK, de ez egy külön dolog, és nincs köze a rasszizmushoz ill. az óvodai viselkedéshez. Mert akkor az ilyen gyermek nem alkalmas, hogy részt vegyen ennek a társadalomnak az életében, és fel kell zárkóztatni (most nem tudok jobb szót rá). Vagyis ez pénzkérdés, és nincs sok köze az előítéletekhez, a topikhoz pedig még kevesebb, ha jól következtetek. Hogy elegendők-e a jelenlegi ráfordítások, szintén nem tudom, de van elég baja az országnak...
Előzmény: b.viridis (50)
b.viridis Creative Commons License 2006.12.11 0 0 53
Szerinted nem a szociális krízis miatt vannak harmadik világbéli állapotok?
Előzmény: urál (49)
b.viridis Creative Commons License 2006.12.11 0 0 52
Akkor nézd meg, hogy a cigány munkanélküliség hogy alakult 1990 előtt és után. Jellemzően hol és milyen munkát végeztek, amikor végezhettek. Hol vannak ma már azok a cégek, amelyek jelentős számban foglalkoztattak cigányokat.
Másrészt meg ha véletlenül elvesztenéd a munkád, bármikor jöhetsz hozzám szart lapátolni, kapsz naponta egy meleg ebédet, fél liter pálinkát és még ötszáz forintot is. Mert én is kurvajó ember vagyok.
Előzmény: zividivi (45)
Kniegnitz Creative Commons License 2006.12.11 0 0 51
Ezzel mx. egyetértek! Csak attól tartok, h ha mindenki a saját sztereotipiáit kezdi szajkózni, mint e fórumokon hasonló témában, semmivel nem jutunk előre.
Lehet, h erre mégiscsak van valami módszer?
Előzmény: urál (49)
b.viridis Creative Commons License 2006.12.11 0 0 50
Értelek. És abban egyet is értünk, hogy addig terjed, ameddig.
Csak azt is vedd figyelembe, hogy te feltehetőleg már egészen piciny gyermekkorodtól úgy szocializálódtál, hogy megmosdunk, tiszta ruhát veszünk, satöbbi. A veled egy napon született purdé meg nem. Honnan tudod teljes bizonyossággal, hogy ha véletlenül elcserélnek benneteket a szülészeten, akkor én most nem éppen egy cigánnyal beszélgetnék és te egy büdös putriban heverésznél diszkrét alkoholkómában?
Előzmény: Törölt nick (42)
urál Creative Commons License 2006.12.11 0 0 49

Sehogy. Ugyanakkor tőlük függetlenül el kellene már kezdeni őszintén beszélni a cigánykérdésről például és arról, hogy a tolarencia ürügyén nem lehet a szőnyeg alá söpörni a terjedő harmadik világbeli állapotokat és itt elsősorban nem a szociális krízisre gondolok.

Előzmény: Kniegnitz (-)
Kniegnitz Creative Commons License 2006.12.11 0 0 48
Csínján a költői képekkel!
Előzmény: zividivi (47)
zividivi Creative Commons License 2006.12.11 0 0 47
Még szerettük is őket! Már amelyik engedte magát szeretni és símogatni! Vagy legalább nem harapott bele a símogató kézbe!
Előzmény: b.viridis (40)
halinorbi Creative Commons License 2006.12.11 0 0 46
attól tartok, ez az este megint nem a libsik nagy igazságáról fog szólni... nyihihihi...
zividivi Creative Commons License 2006.12.11 0 0 45
AHA!

Hívtuk!

Még Kádárék is!

És etettük! Meg hajléjkot adtunk a fejük fölé. Még Kádárék is! Sokkal inkább, mint a mieinknek!
Előzmény: b.viridis (40)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 44
Az is nyilván szokás kérdése, hogy nincs sor, amibe nem előre állnak be, ha nem figyelsz oda és a többi. Gyakran úgy is. Mármint az olyanok. Mert nemcsak olyanok vannak, de olyanok sokan vannak. Ez lenne az előítélet?
Előzmény: Törölt nick (42)
zividivi Creative Commons License 2006.12.11 0 0 43
//"...Csak arra lennék kíváncsi, hogy miként lehetne meggyőzni rasszista előítéletekkel élő honfitársainkat, akikből számosan vannak jobb és baloldalon is, hogy butaságot beszélnek?....."//

Ki kellene próbálnod magadon némi írt e betegségre!
Előzmény: Kniegnitz (38)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!