Miért nem veszel megbízhatóm forrásból M. basjoo-t az biztosan bírni fogja, kitudja milyen fajt árulnak freddi fantázia néven? Lehet, hogy valami trópusi import banán, ami egyáltalán nem fagytűrő, ezért hoztam fel példának az opuntia ficus indica-t mint "télállónak" titulált növényt, addig télálló míg el nem fagy! Szerintem nem éri meg ilyet vásárolni, ha úgy is a vége az, hogy kukában végzi.
Köszi! Hát lehet, hogy igazad van. Azt hiszem idén is megpróbálkozom eggyel, hátha tényleg basjoo.
Ez a legkényelmesebb nekem, helyben van és szerintem a 2100 ft-os ár is reális. Tavaly mikor vettem kb, 20 cm-es volt, őszre pedig kb. 1 méter, nem emlékszem, hogy lefényképeztem-e, talán nem. Azt hiszem valami nagyobb edénybe ültetem még, és télre beviszem a lakásba. Lehet hogy azt rontottam el, hogy még kicsi volt ősszel, vagy nem ültettem elég mélyre, vagy a takarásba befolyt a csapadék és kirohadt. Nem akartam nejlonba csomagolni más növénynél az volt a baj télen, hogy berohadt.
Úgy látszik, hogy egyes kertészetek új féle profit szerzésére vetemednek, új fantázia nevekkel vagy télállónak titulált növényekkel akarják az eladási forgalmukat növelni. Éppen most tavasszal divatba jöttek a télálló fügekaktuszok is(apró betűvel alá írva: -5 c°-ig télálló), az is nagy átverés, mert valószínűleg a kisebb mínuszokat elviselő Opuntia ficus-indicat árulták ezen a néven, ez a Freddi banán is valami ilyesmi lehet, ha mr van basjoo-d akkor legyen egy freddi-d is. Ez a jó üzletpolitika.
A kertészetben a nagyobb eladás érdekében növelik a választékuk skáláját és sok különleges igényű növényt is beszereznek. Sajnos az alkalmazottaik viszont annyira sem értenek az adott növényhez, mint a kedves vásárló, így nehéz jó tanácsokat kérni a növény igényeit illetően.
Az igaz, hogy Freddiben nem vagyok jó, mert abból csak a Mercuryt ismerem, de ha veszed a fáradságot és a nevemre kattintva megnézed az előző hozzászólásaimat, magad is láthatod, hogy fagytűrőben azért nem vagyok kezdő.
Hát lehet hogy baj van a fogalmazásommal, a fagytűrő és a télálló fogalmakkal.
Arra lettem volna kíváncsi, hogy ültethetem-e megint ki, vagy inkább valami nagy edénybe, és télre vigyem be.
Legjobb tudomásom szerint bizonyos agavék, és díszfüvek is télállóak, mégis télre ajánlatos takarni mert a téli csapadék tönkreteszi, valami ilyesmire gondoltam itt is.
De ha jól látom te sem vagy szakértő freddi bananiban. Én is tudok idézgetni és google-on olvasgatni, de egyéni tapasztalatokra és véleményekre voltam kíváncsi.
Sőt már olyannal is találkoztam, hogy kertészetben nem azt kaptam amit kértem, meg olyannal is hogy totális hülyeség volt a honlapon.
Hidd el én is találkozom itt a fórumon számomra hülye vagy ugyanazon kérdésekkel, fogalmazásokkal, de olyankor tovább görgetek, és nem állok le "okoskodni".
Ilyet árulnak nálunk a kertészetben, tavaly vettem egyet, nagyon sokat nőtt, nagyon szép volt őszre. Visszavágtuk 50 cm-re és a tövét földdel és hánccsal takartuk kb. 15 cm magasan, a törzsét ilyen kókusz növényvédő szövettel vontuk körbe, és az egészre vastag papírzsákot húztunk, ennek ellenére nem telelt át szerintem. Kb. 1 hete kibontottam és nagyon vizes, próbálom szárítgatni. Mit ronthattam el? Gondolkodom rajta hogy veszek helyette másikat, de az is megfordult a fejemben hogy lehet hogy nem is télálló, ezért kérdezem hogy ismeritek-e?
Ezt írják a kertészet honlapján:
Gyors növekedésű mediterrán növény. Hosszúkás levelei élénkzöldek, nagyok. Tápanyagban gazdag talajon fejlődik szépen. Szélmentes, védett, napos helyre ültessük. Gyümölcse ehető.Télen érdemes takarni.
Megindultak a banánok. :-) A Red Tiger nem lett takarva,takaró anyag híján,csak egy buborékos fólia alatt telelt.Tegnap vettem észre,hogy kezd egy kis sarj kibújni az anyatő mellett. :-) Várom,hogy a Balbisiana is fog-e sarjat hozni,az egyáltalán nem volt takarva.
Én meg kb 60-80 cm-re hagytam, csak ahogy ülepedtek a zsákok úgy kandikált ki a banán csúcsa a télen, még januárban sem bírtam teljesen rátakarni, így volt, hogy jég is volt némelyik áltörzsben, tehát átfagyott, szerencsére mind hajt, még a jegesen átfagyott hajtás is, még vissza is vágtam belőle a télen a fagyás miatt, de lehet, hogy teljesen felesleges munka volt, amúgy is kitolta volna a zöld közepét...
Nálam a 2 vastag tönk még csak most kezd kiolvadni.3 napja vágtam le belőle,tiszta jeges volt.A közepén viszont tolja ki a levelét,nem barna,szóval nem fagyott meg.Még a 10cm-es sarjak is szép zöldek.Kell még egy kis idő nekik,hogy jól beinduljanak.
3 hete ki van bontva takarás ( csak a 60 cm-re visszavágott törzs vonaláig) és nem mozdul a musa basjoo ...
normális?
igaz múlt héten volt még hajnali -4 takarás akkor már nem volt rajta ( csak körbe a levágott törzs magsságáig, felül nem),de annyit elvileg birnia kellene a törzsnek..
Nem fog sarjakat hozni. Ahhoz a tuskójánál kell levágni. Középen kihajt, 1-2 csonka levelet hoz, semmi baja nem lesz. A banán a legnagyobb fűféle növény, le lehet vágni károsodás nélkül.
A maurelim törzse eltörött, levágtam kb 30-40 cm re. Van még valami teendőm vele vagy majd hozza a sarjakat? Ha igen kb mikor? Ilyenkor is kell tápoznom? A levágott részből is lehet hajtatni?
30cm körül vágtam el. Körbevettem leveles zsákokkal, a vágás tetejére raklapokat raktam. Ezen volt egy fólia, amire rádobáltam a levágott kb.300db. banánlevelet. Azon pedig az a pókhálószerű mezőgazdasági fólia volt sokrétegben, végül pedig egy vízzáró fólia volt a tetején. Csak azért vannak körülötte még a zsákok, mert Húsvét előtt nem raktam ki őket. Én nem szoktam komposztot csinálni.
Nekem lenne egy basjoo sarjam. Ma választottam le az anyanövényről. Cseréppel együtt kb. 170cm magas. Eladni nem szeretném, de elcserélném egyéb egzotikus növényre. Egy az egyben vagy ráfizetéssel.
Ami most legjobban érdekelne az virágot hozó plumeria rubra vagy magnolia grandiflora.