Na, megkötöttem velük én is a szerződést. De kedvezőbb feltételek kialkudásáról szó sem volt: a kiscsóka azt mondta, hogy csak 70 milla vagy 100 000 euró felett. (Te tényleg ennyit tettél be?) Sőt, irodai díjszbást akart rám erőltetni, hijába mon'tam neki, hogy nem addig'a. Aztán az orrom alá tette a szerződést, írjam alá. Mondom, elébb inkább elolvasnám. A vége felé tényleg megtaláltam az alacsonyabb díjszabásra vonatkozó utalást. Mutatom néki, ez mi lenne. Tényleg, mondja oszt' ennyi - se egy bocsánat, se semmi.
Csak halkan tettem hozzá, hogy az OTP-t épp az ilyen szakértelem miatt hagyom most el. De eladás után itt is T+3. Kérdem, ez idő alatt ha valamit tenni szándékozom a pénzemmel azt mégis hogy lehetne. Sehogy -válaszolt.
Még nem próbáltam ki a rendszert, de eddig nem valami biztatók az előjelek.
Azért arra a pénzpiaci alapra a helyedben időnként ránéznék. Ha rosszkor szálltál be valamelyikbe és nagyon kellene a pénz, szinte biztos, hogy kevesebbet kapsz vissza, mert épp akkor van valami gibasz vele - pedig zéró kockázatúnak tartják. (Én épp most vagyok valamelyik OTP-s pénzpiaci alapban mínuszban - még a nevét is elfelejtettem dühömben).
Az Ersténél lehet külföldi részvényeket vásárolni meg eladni ?
Itt ahogy látom mindenki eléggé lehúzza a BUXot, mármint hogy nem éri meg azon kereskedni, de az a netbroki - az Equitas - amit viszont dícsérnek orrba-szájba az csak a BUX-on történő kereskedést teszi lehetővé.
Én most az erstebrokinál vagyok ahol sikerült kialkudnom egy kedvezőbb díjat, mint ami a díjjegyzékben van.
Amugy a töbit is kiprobáltam, nálam a döntő érv az volt, ha pénz kell azonnal átvezethetem a folyószámlára és onnan vagy felvezsem kártyával, vagy netbankból oda utalom ahova akarom, de hasonlóan az OTP-hez még bármhova be is mehetek a pénzemért, ellentétben a többi onlinebrokival akiknek alig van néhány fiókjuk.
A folyóm sokáig nekem is az OTP-nél volt, de nemrég lakáshitel miatt átjöttem teljesen az Erstéhez.
A rendszer sztem jó, egyszerű használni, és ami kell a tőzsdézéshez az megvan.
Még mindig eszembe jutott valami: a jutalékon kívül azért is pénzt számolt fel, hogy a lafo-ról átvezette a pénzt az értékpapír számlára, majd az eladás után vissza a lafo-ra. Ráadásul a fene se érti milyen rendszer szerint: a mai megbízás után pl. egyszer 400, egyszer 800, egyszer -400 ft költségről küldték az értesítést. Nem nagy pénz, de ez is csökkenti a nyereséget, vagy rosszabb esetben növeli a veszteséget.
Jaa... és még az ellenérvek közé tartozik, hogy real time adatokat sem tudott mondani, mert ugyanúgy 15 perces késleltetett adatokat látott, mint én.
Azért ha szolgáltat valaki és pénzt is kér érte, elvárható lenne a profi kiszolgálás.
Vagyis összeségében: az OTP valójában csak az értékpapírszámla vezetését vállalja elég mechanikus módon és részéről ennyi a tőzsdézni kívánó ügyfelek kiszolgálása.
- ennél fogva nem sok lökete van a tőzsdézéshez (saját példák: 07.18-án otit és égist vettem, amit 20-án el is akartam adni. Az ügykezelő azt mondta, hogy nem lehet, mert nem telt le a 3 nap (vlszeg a T+3-at értelmezte így). Másnap reggel adtam megbízást és pont kifogtam egy félórás zuhanást - nem buktam ugyan a bóton, de lényegesen kevesebb lett a haszon. Más: ma otit vettem, de láttam, hogy nagyon ideges a papír, kértem volna stop loss beállítást. Azt a választ kaptam, hogy nem tudja mijacsoda az, így meg se tudja nékem azt csinálni. Most ülök szépen a poziban, a papír eladási nyomás alatt és rossz kezdőhöz hasonlóan kivárok.)
- eladás után nem látod a pénzedet pár napig, mert zárolva van, vagy rendszehiba van, meg még mondtak vagy 3 okot, hogy miért nem. (a 21-i eladás után 25-én jelent meg a pénz a számlámon - elég sok mindere gondoltam közben:-(((
- mindezért magas jutalékot 0,7-0,9%-ot számol fel.
Ennyi azt hiszem elég ellenérv ahhoz, hogy mást válasszak. Portfolió-erstebrókerról valami konkrét taptasztalat?
Köszi, egyenlőre maradok ott, mert ha hirtelen cselekedtem mindannyiszor rábactam, azonnal zuhant a szer, ha meg csak a nyugis logikámra hagyatkozom, akkor meg szinte csak nyertem.
Gondolom ez a napi kereskedés kategória már olyan több éves tapasztalattal ajánlott elkezdeni, miután itt pörgés van és a bukta esélye igencsak hatványozott, mint a havi-félévi buliknál
Folyószámlát sehol sem kötelező nyitni, max ajánlott , mert a saját banknál vezetett számlára olcsóbb (ingyenes) az átvezetés, mig külső bankba drágább az utalás.
Bárhova mész csak értékpapírszámlát kell kötelezen nyitni, azonban MO-n mindenütt kötelező a személyes megjelenés, tehát egyszer haza kell jönnöd hozzá.
wizes:
OTP ellenérv: nincs online tőzsde csak sima netbank.
Lökött:
Tehát, ugye van pl. 10 db részvényed ami elkezd emelkedni, eladod, majd utána ha látod, hogy visszaesik akár pár percel később visszaveheted olcsóbban.
A brokicég levonja a jutalékot, de ha napon belül adtál vettél, akkor csak a felét számolják fel ugy tudom mindenhol.
Hmm én még zöldfülűbben állnék a dolgokhoz, engem csak érdekel az egész de bevallottan nem tudom mit tegyek, érdemes e belevágni a tőzsdébe ha az ember valami mellékjövedelmet szeretne kicsikarni.
A tdcportal-t nézem már pár napja ahol 15 perces késleltetéssel tolják az adatokat.
Jelenleg úgy állna a helyzet hogy a nagy cuccosok (MOL, OTP, Richter) lent kezdtek és most kezdenek magukhoz térni. De zöldfülűként megkérdezem:
olyanra van lehetőség hogy ha esetleg azt látom hogy az egyik - teszem azt az Egis - felfele mozdul el, akkor minden további nélkül ott helyben eladjam az addigi részvényeimat amik vannak és vásárlok pillanatnyi árfolyamon Egist neten? És gondolom itt jön be a képbe a 0,5 ill 1%-os jutalék, amit minden egyes megbízás útán lenyúlnak a netbrokik ?
A portfolio.hu-sat mar nezegetem egy par napja. A nagy kulonbseg az erste es a portfolio.hu kozott hogy portfolio.hu-n 0.5% megbizasi dijad van, mig az estenel 1%
Nekem fontos hogy mindent online tudjak kezelni, mert kulfordrol tozsdezem.
A portfolio.hu-nal erstes bankszamlat kell nyitni nem tudod veletlenul?
Kicsit átnézegget az magyar online broker cégek kinálatát, melyek közül én az equitast az ebrokert és az erstet emelném ki.
Az equitas egy gyors kifejezetten tőzsdézőknek kitalált rendszer alacsony jutalékkal, tőkeáttétellel, határidővel. Azonban nincs mögötte bank, így ha pénz kell vagy utalsz, (faxon, emailen, telefonon) vagy bemész a központi irodájukba.
Az ebroker az IEB online rendszere, normál tőzsdézéssel, befjegyekkel, állampapírokkal. közepes jutalékokkal, Online utalással IEB számlára. Tőzsdei szempontból egy fontos dolgot emelnék ki, az ajánlatok nem közvetlen a tőzsdére mennek be, hanem azt még ez ebrokisok valahogy félautomatikusan viszik be.
Bankfiokok száma: kb 40
Végül az erste 2x2 rendszere is van , az egyik az alap ügyfeleknek van kiatalálva normál tőzsdével, egy rakás befjeggyel (kb 20 féle), állampapirokkal, online
!azonnali! odavissza utalással erstes számlára/ról. Plusz van egy profi részvényeseknek hirdetett rendszerük is, sok plusz funkióval, hasonlóan az equtashoz. A 2x2-t pedig azért irtam, mert nemrég elinditottak egy diszkontárazásu rendszert a portfolio.hu-val is, ami csak a szinezésében más a sajátjuktól.
Bankfiókok száma kb. 160.
Amugy mindhárom cégnél működik a telefonos megbízás is. Így ha nem vagy gépközelbe akkor is tudsz intézkedni. Az ebrokernél, és az ersténél, pedig ott vannak még a fiókok is ahol szintén bármilyen megbizást fel tudnak venni.