Keresés

Részletes keresés

Mirdad Creative Commons License 2006.04.29 0 0 648

Latom sokan nem tevednek, akik nem irogatnak itten, vagy

mint en is, h. nem olvasok vissza - ösztönösen...

Mer mi az, h. "bizonyos idöpillanatban"...

Akkor a "bizonyos idöpillanatok" között azok nem anyagok??

De olvastam mar mas hozzaszolasat is, csak en vagyok ilyen kitarto...?

Azert, mert anyag es anyag tulajdonsagaiban elternek, (elö, elettelen)

Te hogyan fogsz kijukadni oda, h. :

1. A gondolat anyag.

2. A következö költsegvetesig megfejted nekünk A GONDOLAT ANYAGAT IS.

Kivancsian varjuk a velemenyeket!

Előzmény: sz33 (647)
sz33 Creative Commons License 2006.04.29 0 0 647

"Egy darab kö, vagy a mellette arvalkodo viragszal...

atomokbol, sejtekböl allnak, anyaguk van, tehat anyagok! A kerdest  tehat

abbol kiindulva nem lehet eldönteni, h. az anyag elö-e, vagy sem! "

Dehogynem!!

Annyit azért csak elvárnék, hogy a vitaindító cikket elolvasod, ha többet nem is!!

Abból idézek:

Az élőlények ugyanazon elemi részecskékből, elemekből épülnek fel, mint az élettelen anyag, de egy lényeges, minőségi különbséggel rendelkeznek.

Én itt csak egyetlenegy dologra, az élő anyagokat jellemző fogalmakra térek ki.

Előzőleg azonban tudatosítanunk kell, hogy az élő szervezetben (anyagban) állandó anyagcsere, vegyületek lebontása és felépitése (átalakítása), folyik.

Ebből következik, hogy az élőanyagra vonatkozó fogalmak csak egy bizonyos időpillanatbani, vagy bizonyos időtartam alatti állapotot jelentenek és jelenthetnek.

Előzmény: Mirdad (646)
Mirdad Creative Commons License 2006.04.29 0 0 646

Ami mondasz, akkor lesz igazan izgalmas, amikor belegondolunk, h.

elö, es elettelen anyag között sok különbseg nincsen a LENYEG szempontjabol:

ui. ANYAG mindkettö!! Egy darab kö, vagy a mellette arvalkodo viragszal...

atomokbol, sejtekböl allnak, anyaguk van, tehat anyagok! A kerdest  tehat

abbol kiindulva nem lehet eldönteni, h. az anyag elö-e, vagy sem!

Azt mondod a gondolat elö anyag. De ha anyag, (elö, vagy holt, az mindegy!)

akkor milyen anyagbol van a gondolat? 

Stilusosan visszakerültem a kerdeshez! Pedig tenyleg nem akartam...   

Ez nagyon jo :)   Vagy...Te csak a materialistaknak akartal egy

fejtöröt...?   Belesetalunk sokan szepen...:)                                                           

Előzmény: sz33 (645)
sz33 Creative Commons License 2006.04.29 0 0 645

Előfordul, hogy azt hisszük nem ment el, de ez az index-fórum hibája, a program gyengesége.

Természetesen nem várható el, hogy valaki új beszálló végig olvassa az egész topikot, ezért elárulom Neked is (amit már min.2-szer megtettem), hogy a topik címe provokáció, hogy többen ráharapjanak.

A gondolat nincs semmi féle anyagból, a gondolat maga élő anyag.

Jellemzője nem azonos az élettelen anyaggal.

Természetesen Te sem várhatod el tőlem, hogy újra oldalakat írjak, amit már előzőleg többször megtettem.

Anyagon kívüli dolgokról soha nem szerezhetünk tudomást, mert anyagból lévén (csak az anyagi világot ismerhetjük) nem tudunk attól elvonatkoztatva gondolkozni!

Előzmény: Mirdad (643)
Mirdad Creative Commons License 2006.04.29 0 0 644

(Bocs az ismetlesert, sokaig nem lattam, h. elment volna.)

Mirdad Creative Commons License 2006.04.29 0 0 643

(Lehet, h. nem ment el elöször az irasom...?)

1. A vizi-eletes pelda csodas, csak nincs rajta mit "leforditani az anyagra":

az  egesz ui. merö anyag: viz, allatkak, stb.

2. Az energia miert anyag? Ezen azert a materialistak is fennakadnanak, plane

aki fizikus, filozof, stb.

3. A topik kerdesfeltevese szerint a gondolat anyagbol van. Csak a

tulajdonsaga a kerdes: hogy MILYEN anyagbol!

4. Nem latjuk, hogy masmilyen fogalmak is be lettek volna itt vezetve,

mint az anyag. Latszolagos nyilvanvalosaga ellenere (ha körülnezünk anyagi

szep szemeinkkel, anyagot latunk mindenhol, stb.) a kerdest azert nem olyan

egyszerü eldönteni, mint teszik itt paran 1-2 mondattal hirdetve a sajat

"bölcsessegüket"...

5. MEGISMERNENK A GONDOLAT ANYAGI JELLEMZÖIT, TULAJDONSAGAIT!

Hiszen ez a kerdes! (De kicsit erösebb, komolyabb kapacitassal, mint

a "finomfizika=finomfözelek" elvet kifejtö kolega, akinek ezuton is gratulalok

többek neveben...:)   Mindenkinek Üdv

Előzmény: sz33 (641)
Mirdad Creative Commons License 2006.04.29 0 0 642

1. A viziallatkas epületes peldat miert kell "leforditani az anyagra" mint irod?

Az egesz merö anyagi nem? Viz, allatkak, stb.

2. Az energia miota anyag?

3. Ha ilyen egyszerüen megvalaszolhato a kerdesed, (mert itt vannak, akik

villamgyorsan megokoljak am a dolgokat..) akkor miert a kerdes-felteves?

Mellesleg anyagbol van szerinted a gondolat, mert masra nemigen lehet

következtetni a kerdesböl... 

4. Nem latjuk, hogy mas fogalmat, entitast is bevezettel volna, mint az anyagot!

Minden anyag oszt kesz? Sokak szerint bizony nem ilyen egyszerü ez a kerdes!

Előzmény: sz33 (641)
sz33 Creative Commons License 2006.04.29 0 0 641

"Képzeljünk ek egy vizi-világot, ahol minden de minden (maga a szemlélő is) vízrészecskékből van. Ugyanúgy az örvények, áramlatok, a lokális sűrüsödések-ritkulások is, azaz minden. Ezen vizi-világon belülről ezek a struktúraváltozások maneifesztálódnak struktórahordozókká, ugyanakkor a vizi-világon kívülről pontosan lehet tudni, hogy csak a víz, illetve annak struktúrája van."

Nagyon jó, szemléletes példa. Ennek alapján a tételt most lefordítom az anyagra.

Az anyagi világban élünk, ahol minden, de minden (maga a szemlélő is) anyagból van. Ugyanúgy a mozgás, a tér, az energia, a sugárzás, rezgés, stb., azaz minden.

Ezen anyagi világon belül ezek a struktúra változások manifesztálódnak struktúra hordozókká és mivel a szemlélő soha nem tud az anyagon kívül kerülni, az anyagtól függetleníteni magát, soha semmiféle módon nem lehet megtudni, hogy van-e az anyagon kívül valami más!!
 Üdv.

Előzmény: Törölt nick (639)
Mirdad Creative Commons License 2006.04.29 0 0 640

Ismet Te gyöztel: lehengerlö a stilusod, es a tudasod. De azert fogadd meg, amit

sokan megfogadtak mar: többet olvasni, kevesebbet irni! De mondom, gratula, hogy Te ilyen bamulatos gyorsasaggal megtudod 1-2 sorban irni az igazadat!

A Te igazadat!  Es ha megertetted amit az igazsagrol irtam, akkor kitüntetheted

magadat! Valoban gyöztel. Gyözött az igazad... :) Ebben is fogsz valami cafolandot

talalni?? :)

Előzmény: Törölt nick (638)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.29 0 0 639
Bocsánat, nem volt türelmem végigböngészni a teljes topikot, tehát lehet, hogy olyan dolgokat írok, amely már előfordult.

Nagy gond van már az anyag definíciójával is (a gondolat sem egyszerűbb "falat", de ezt egy pillanatra most hagyjuk). A magam részéről még használhatóval nem találkoztam. Nem az a baj, hogy nincs egzakt definíciója (hiszen a halmaz fogalmának sincs, mégis egész jól használható), hanem az, hogy konstruktív értelemben sincs (tehát nem tudjuk megadni az anyag "konstrukcióját" sem).

A fentiek okán én megkülönböztetek struktúra-hordozó entitásokat (ezeket tekintem anyagnak), és ezt a struktúrát, illetve annak változásait (ezeket viszont csak struktúraként, annak változásaként vagyok hajlandó kezelni, de nem önálló anyagi entitásként). Nagyon fontos kitétel, hogy vannak esetek, amikor a struktúra-hordozót a struktúrán "belülről" nem lehet kimutatni (ilyen a híres-nevezetes éter is), mivel minden dolog ezen hordozó (anyag) struktúrája.

Képzeljünk ek egy vizi-világot, ahol minden de minden (maga a szemlélő is) vízrészecskékből van. Ugyanúgy az örvények, áramlatok, a lokális sűrüsödések-ritkulások is, azaz minden. Ezen vizi-világon belülről ezek a struktúraváltozások maneifesztálódnak struktórahordozókká, ugyanakkor a vizi-világon kívülről pontosan lehet tudni, hogy csak a víz, illetve annak struktúrája van.

A fentieknek messzemenő következményei vannak. Mindenesetre ebből a gondolatmenetből következik, hogy a gondolatot nem tartom anyagnak, csak az anyag- struktúra aktuális állapotának, illetve a struktúra változásának. Ugyanakkor számomra elképzelhető egy olyan virtuális világ, amelynek belsejéből nézve a gondolati konstrukciók maguk az - ottani - anyagi (struktúrahordozó) entitások.
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.29 0 0 638

TELJESEN ATJARHATO FOGALMAK

...hmmm... egyáltalán nem átjárható fogalmak, legfeljebb konyhanyelv szintjén  Maris néne meg Julis néne , meg két mise között...

mitöbb vilaghirü fizikusok

...aha... idézz már párat ide, akit áthatott ez a csoda...

Ez pedig szabad szemmel lathatatlan.

...hmmm... egyetlen elektron sem látsz szabad szemmel, de még csak mással sem, oszt mégis itt szaldgálnak a világban...

van finomfizikai resze

...lya bocs, ha kevered a finomfőzeléket a világgal, akkor természetesen nem vitázom...

Előzmény: Mirdad (635)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.29 0 0 637

a topiknyito a a temakerdeseben mar elöre iranyitja csodas gondolkodasunkat

...ha hagyod, de szvsz csak felvetett valamit, leírta a nézeteit, s védi, ha úgy gondolja...

Mirdad Creative Commons License 2006.04.29 0 0 636

Egyebkent igy visszaolvasva a valaszaidat, sokan boldogok lennenk, ha

olyan frappansan 1-2 sorban tudnank cafolni masokat, ilyen hihetetlenül izgalmas

kerdesben, mint ez. Ezert azt javaslom, mint amit mar tettem is: ismerjünk meg mas

iranyulasu dolgokat is, mint amikkel tele az okos fejünk!

Probaljunk meg pl. az "ellenkezö iranybol" közeliteni: a materialista ismerkedjen

spiritualis  gondolatokkal, a spiritualis beallitottsagu meg "kisse szalljon le a földre",

es nezze meg a termeszettudomany velemenyet bizonyos dolgokrol.

Többen kiprobaltuk mar, nagyon hasznos, erdekes modszer. Hasznosabb, mint

feleslegesen gyözködni azt, aki nem a mi szempontjaink szerint gondolkodik.

Mellesleg gyözködni akkor is felesleges: az allaspontjaink csak a MI igazunkat

kepviselik...az meg nem valoszinü, hogy köszönöviszonyban van AZ Igazsaggal!

Vitakbol, a szavak harcabol, ertelmezesi problemakbol alltak a pl. a vallasi vitak.

Es megoldottak valamit is? Közelebb került altaluk AZ EGYES HIVÖ LELKILEG

AZ Igazsaghoz...?  De erröl mar irtam a "Jezus vagy Pal topikban"(315), sokaknak

tetszett.    Itt most nem veszem el masoktol a helyet.     

Mindenkinek minden jot

Mirdad Creative Commons License 2006.04.29 0 0 635

Hasonloan a topiknyito sz33-hoz Te sem vetted eszre az ironiat,

s elsö rohamra akartad bevenni az egyebkent nem letezö varat!

Mer ugye leirtam, (vilagosan!), hogy "miert kellene, h. legyen sulya

annak, ami letezik? Fura gonndolkodas ez, nem?" Lsd. gondolat!

Erre aszongya "Nem fura, hanem hibas gondolkodas!" Igy van, en is igy gondoltam, 

csak ezt  masok szajabol jobb hallani! :)

Hiszen a topiknyito a a temakerdeseben mar elöre iranyitja csodas

gondolkodasunkat, miszerint "Anyagbol van a gondolat". Ez mar eldöntött, a

kerdes csak az, nem hogy milyen anyagbol van - a kerdezö szerint!

Kifejtettem, hogy anyag es energia  kvantum szinten, vagy akar kozmukus szinten is TELJESEN ATJARHATO FOGALMAK, nincsenek gerendaval elvalasztva, mint az iskolaban tanult klasszikus  fizikaban. Söt mitöbb vilaghirü fizikusok, nem

OKTV-re felkeszitö tudalekosok UJRAFELFEDEZIK IMMAR A TERMESZETTUDOMANY

SZAMARA IS, AZ ÖSI SPIRITUALIS ISMERETEKET AMELYEK - A MATERIALISTAKNAK

SOK FEJFAJAST OKOZVA - A LEGMODERNEBB FIZIKA EREDMENYEIT IGAZOLJAK!

Micsoda öngol nem? A modern termeszettudos igazolva latja elmeleteit

a többezer eves kozmologiai elkepzelesek, anyag-fogalmak teren!!!

Persze ez nem öngol, csak az önzö, vaskalapos gondolkodas eseten beszel-

hetnenk öngolrol...Itt meg ugye rugalmasan gondolkodo tudosokrol van szo, akik

nem voltak lustak megismerni az ösi  spiritualis tanok egy reszet sem! (Fritjof Capra:

A fizika taoja c. könyvröl beszelek, de masok is irtak erröl.)

De hogy visszakerdezzek: azt irod, "csak egy vilag van". Igen am, de ez nem

csak abbol all, amit a szemünkkel erzekelünk, hanem van finomfizikai resze is.

Ez pedig szabad szemmel lathatatlan. Akko ezzel mi van? PONT :)

Előzmény: Törölt nick (633)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.29 0 0 634
súly :-(
Előzmény: Törölt nick (633)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.29 0 0 633
Ami letezik, jelen van  vilagunkban, kellene hogy legyen sulya is?! Ugye fura gondolkodas ez?

Nem, nem fura, hanem hibás. A súlgy egy erő, ami a tömeggel rendelkező dolgokra hat a tömgevonzás következtében. Pont.

Előzmény: Mirdad (624)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.29 0 0 632

A materializmus eszközei ui. A MATERIALLISTA VILAGRA VONATKOZNAK, AZT IRJAK LE!

Tévedsz, többszörösen is: világ csakegy van, s a materialista nézetek erre vonatkoznak. A virtuálsi "világok" is csak ebben léteznek, mint emberi kreálmányok. Cáfolhatod, ha gondolod.

Persze, hogy nem lehet pl.  "megmerni a gondolatunk sulyat...pedig letezik nem?

Mint ahogy annak sincs értelme, hog megmérd egy golyó gurulásának a súlyát, pedig az is létezik :-)

...maradjunk annyiban, hogy a "gondolat" nem egyértelmű fogalom/fogalomkör...

Törölt nick Creative Commons License 2006.04.29 0 0 631

Csak remélni merem, hogy a kérdés nem a "lélekre" akar kilyukadni.

...nem kell remélned: a "lélek" egy fogalom, ami az emberei viselkedéskör egy részét fedi le... mint ilyen, létezik... hogy úgy létezik-e, mint ahogy hívő emberek képzelik, azt meg sem cáfolni, sem cáfolhatatlanul bizonyítani nemigen lehet...

Előzmény: Törölt nick (620)
Mirdad Creative Commons License 2006.04.28 0 0 630
  Aranyos :)
Előzmény: kisharsány (629)
kisharsány Creative Commons License 2006.04.28 0 0 629

sz33!, kedves Barátom !

Ha nem azonnal ujjonganál, hanem előbb kicsit elgondolkodsz, Neked is eszedbe jut: Mi a különbség a még élő, és az éppen elhunyt test között?

Nos az én szememben: hogy elszállt a lélek belőle: egyrészt a fejében lakozó, mely az agy szoftverét tartalmazta, az ego-val együtt, másrészt a testműködtetést tartalmazó szoftver, melyet a magyar "szusz"-nak mond, s a szívben lakozik (bár ott még más is van, de nem akarom bonyolítani)

A Te fogalmaiddal: utolót lélegzett/kilehellt, és meghalt. És itt a Te lényeged!

Amit mértek, az az utoló kilehellt levegő pára/nedvességtartalma, s ennek súlya van.

Capisco?

De azért én szeretlek: kisharsány

Előzmény: sz33 (627)
Mirdad Creative Commons License 2006.04.28 0 0 628

Ajve? :)) Az szep. Ha nem tünt volna fel ironikusan irtam erröl a kiserletröl.

Fene se akar teged gyözködni anyag-lelek dolgaban. Olvasgass: nalunk okosabb

emberek könyveiböl sok minden vilagos lesz szamodra. Minden jot Neked!

TE GYÖZTEL! :) Igy OK?! :)

Előzmény: sz33 (627)
sz33 Creative Commons License 2006.04.27 0 0 627

Ajvé!

Holtig tanul az ember!

A léleknek súlya is van (?!), tehát akkor annak is anyagnak kell lenni!

Tehát minden anyag, még a lélek is.(Nesze Neked!)

Ha a lélek anyag, akkor tömege is van és a Föld tömege is hatással van rá (gravitáció).

Akkor még azt kellene megtudni, hogy a lélek súlya arányos-e a test nagyságával, súlyával.

Mert, ha arányos, akkor a halálkor felszálló lelkek köröskörül a sztratoszférában különböző magasságokban lebegnek. A világűrben száguldozó rakéták és szatelliták nem roncsolják össze ezeket a szegény lelkeket?

Arra persze ne gondolj, hogy egy kihűlt emberi test, belélegzett levegő nélkül esetleg néhány milligrammal tényleg könnyebb lehet!

Mirdad Creative Commons License 2006.04.27 0 0 626
  Barcsak abbol lenne...:)
Előzmény: jack pepsi (625)
jack pepsi Creative Commons License 2006.04.27 0 0 625
Istenből van IMHO.
Mirdad Creative Commons License 2006.04.27 0 0 624

Kedves sz33 szerinted minden gondolat ugyanolyan minösegü? Probaljunk egy

kicsit kiszakadni a szinapszisok, verlemezkek, sejtek vilagabol!

2. A Te gondolatod letezik? Vagy csak a szinapszisok "szikraznak", azt ennyi!

3. Az anyag vagy energia vita - mint irtam is - eldöntötte a kerdest. Aki tehat

csak a sejteknek tulajdonitja a gondolkodasunkat...Mellesleg nem velem vitazol,

hanem a többezer eves keleti tudassal, amikor is pl. a buddhista, stb. szubsztancia-

felfogasok a mai legmodernebb elmeletekhez hasonlitanak. De a buddhista topikban

többet tudnak Nekünk segiteni ebben. Többet, minthogy iskolai egyenletek szintjere

visszük le a gondolat, lelek, stb. kerdeset.  A materializmus eszközei ui. A

MATERIALLISTA VILAGRA VONATKOZNAK, AZT IRJAK LE! Persze, hogy nem lehet pl.

"megmerni a gondolatunk sulyat...pedig letezik nem? Ami letezik, jelen van

vilagunkban, kellene hogy legyen sulya is?! Ugye fura gondolkodas ez?

Akkor mit szoljunk ahhoz a kiserlethez, ahol megmertek a haldoklo sulyat, s

par milligramm-al kevesebbet mertek midön eltavozott a szerencsetlen haldoklo

lelke... Megis merhetö lenne az, ami nem letezik, csak pl.  szinapszisok szisztematikus kisülese...? Hmm

Előzmény: sz33 (623)
sz33 Creative Commons License 2006.04.27 0 0 623

"Minel alacsonyabb szintü a gondolat, annal alacsonyabb rezgesszamu energiabol. "

Mindíg tanulhat az ember. Sok évet megértem, de hogy a gondolatokat szintek szerint osztályozni lehet, még soha sem hallottam. Légy szíves néhány példa-gondolatot ismertetni a hozzátartozó szint megjelölésével.

"Minel gyorsabban, annal könyebb a halmazallapota az anyagnak."

Számomra az is érthetetlen, hogy a halmazállapotnak súlya lenne!

Az igaz ugyan, hogy az elemi részecskék rezgése, energiája határozza meg, hogy 1/. szilárd , 2./cseppfolyós, vagy 3./gáz halmazállapotban van, de ez csak emberi körülírás és a (3) halmazállapotnak, nem lehet súlya!!

Mint előzőleg írtam akár anyagot, akár energiát, akár rezgést, akár térerőt stb mondunk, azt mind egy és ugyanaz.

Tehát, ha azt írod, hogy a gondolat energia, vagy rezgés, az ugyanúgy igaz, mint ha ezt a homoksivatagban száradó teveszarról állítanád..

Éber állapotban az agyad különböző helyein, több különböző sejtcsoportban 300 km/h sebességgel száguldoznak a jelek (sejttől sejtig) sok irányba és sok irányból. Itt-ott elektromos feszültség(ek) lépnek fel néhány tíz-milliVolt nagyságrendben millimásodperc ideig és ujra megszűn-ik (-nek). Elektromos töltésű anyagi részecskék (iónok) vándorolnak. És ez mind térben! Egy állandóan változó 3 dimenziós hálózatban, sok tízezer idegsejt közreműködésével.

Ez az agyműködés, amely lehetővé teszi az elvont gondolkodást, a helyzet-felismerést, az idő érzékelését, az én-tudatot és a körülvevő anyagi világ belső leképzését.

Előzmény: Mirdad (619)
elterito Creative Commons License 2006.04.26 0 0 621
maga szeret magázódni?
Előzmény: Törölt nick (620)
Mirdad Creative Commons License 2006.04.26 0 0 619

"Milyen anyagbol van a gondolat?"

Minel alacsonyabb szintü a gondolat, annal alacsonyabb rezgesszamu energiabol.

Ne feledjük, hogy kvantum-szinten mar nem tema anyag es energia

különbözösege - mert nem is különbözöek. Csak a mi, szabad szemmel lathato

környezetünket szemlelve tünik ugy, hogy az asztal "kemenyebb anyag",

"anyagibb" mint a fejem, amit beleütöttem..:)

Atomi szinten atomok rezegnek bizony az ELÖ, ES AZ ELETTELEN ANYAGBAN

EGYARANT! Minel gyorsabban, annal könyebb a halmazallapota az anyagnak.

Az energia tehat nagyon könnyü halmazallapotu "anyag". S itt mar eltünik

az anyag es energia körülötti modern fizika krealta iskolas vita.

Körülöttünk minden "el", a maga modjan: halmazallapottol függöen rezeg,

tehat energia! Az egesz Univerzum egy hatalmas rezges, mozgas, tagulas össze-

huzodas! Mellesleg a feny kettöstermeszetenek kimutatasa volt az utolso pont,

amikor a modern fizika is alatamsztotta ("kegyeskedett alatamasztani")

hogy anyag es energia nem letezhet 2 külön formaban - csak energia.

S a modern tudomany csak megerösiteni tudta a keleti spiritualitas hihetetlenül

kifinomult  szubsztancia-felfogasat. Magyarul keleten mar többezer eve ismert volt,

hogy anyag, mint olyan tul.keppen nem letezik, csak alacsonyabb rezgesü energia!

Lam: ismet igaz a regi mondas: "Nincs uj a Nap alatt!"

(Kivalo mü a temaban: Fritjof Capra: A fizika taoja)

Törölt nick Creative Commons License 2006.04.26 0 0 618

"Mibõl van az anyag" témára van egy oldalunk a Forumban

Nem tudom milyen fórumról beszélsz, de itt csak ilyen van:

Mi az anyag és honnan ered ?
Előzmény: Törölt nick (616)
sz33 Creative Commons License 2006.04.26 0 0 617

" Egyébként is úgy érzem a két téma csak rokon, legalábbis az első fejezet alapján."

Kedves kisharsány!

Helyes az érzésed, és nem véletlenül hívtam fel a figyelmet a 3. fejezetre.

Akkor most kifejtem az én meglátásomat, véleményemet.

Az emberréválás folyamatában, a tagolt beszéddel lehetővé vált egyes különösen tehetséges emberpéldányoknak (pl.sámánoknak, varázslóknak) valami felsőbb hatalomra hivatkozva a hordában tekintélyt szerezni.

Az ilyen személy egyéni fantáziájának megfelelően "teremtette meg" azt az istenséget, amit ő szolgált, illetve annak akaratát közvetítette a csoportnak.

Igy aztán a legkülönbféle istenségek születtek, az égitestektől kezdve az állatokon  keresztül egészen az emberhez teljesen hasonló istenig.

A legegyszerűbb volt az emberhez hasonló isteneket kitalálni, hiszen a NAP istenné nyilvánítása már feltételez bizonyos "természettudományi" ismereteket, mert valóban a naptól származik a földi élet stb.

Maradjunk azonban a keresztények istenének leírásánál, ami 8-10 ezer éves szájhagyományok alapján az Ószövetségben található.

Egy ma élő vallásos, vagy kevésbbé vallásos ember világnézetének, technikai, természettudományi ismereteinek megfelelően rendelkezik egy istenképpel.

Ez lehet egy szakállas öregember, aki valamikor úgy viselkedett, mint egy ember, birkózott, verekedett, uszított, ölt stb.

Modernebb gondolkodású személy már magasabb színvonalóan képzeli el a "teremtőt". Minél jobban tájékozódott a természettudományok mai állásában, annál inkább kisebb, de fontosabb területre zsugorodik össze ez az állítólagos "teremtő"!

(Nekem teljesen mindegy ki mit hisz, senkit sem akarok meg agitálni.)

Véleményem szerint Te ebbe az utoljára emllített csoportba tartozol.

Azért kérdeztem, hogy az a bölcs valaki anyag, vagy "anyagtalan szellem", mert akkor lenne alap filozofálni.

ÜdvözlettelÍ: sz33

Előzmény: kisharsány (614)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!