Szeretnénk létrehozni egy olyan közösséget, ahol a vakok, csökkentlátók, és barátaik kötetlenül társaloghatnak és cseveghetnek. A hozzászóló személyek Lehetnek virtuálisak, de lehetnek valóságosak is, ami még izgalmasabbá teszi a beszélgetést. A klubot fizikai értelemben is megvalósítjuk, közös programok szervezésével. Az érdeklődők bekapcsolódhatnak a társalgásba, megismerhetik a vakok életét, és így új barátságok szövődhetnek.
Az előadás fantaztikus volt. Kriszta aki Carol Melkett-et alakította teljesen elbűvölt a bájos hangjával, a Nőies szerepjátszásával,na és a profi művészetével.
Egy kis ízelítő:
"Black Comedy"
Peter Shaffer nyomán vakbaráttá átírta és rendezte Almási-Tóth András
Peter Shaffer angol drámaíró vígjátéka (Black comedy) a társulat fényben játszódó darabja. A történet szerint a szereplők egy áramszünet miatt semmit sem látnak, a közönség viszont láthatja őket. Az egész előadás egy őrült este története. Brindsley, a nincstelen szobrász számára kiemelkedő nap a mai: este jön egy milliomos megnézni a szobrait, és esetleg vásárolni is, továbbá épp erre az alkalomra időzítve jön a fiú barátnőjének édesapja, megnézni leánya jövendőbelijét. Minden elő van készítve, a szomszéd épp nyaral, hát a fiatalok átlopják a bútorait, hogy kedvezőbb színben tűnjenek fel az apuka előtt. Hirtelen azonban kimegy a villany: minden a feje tetejére áll. Betoppan a fent lakó vénlány, váratlanul hazaérkezik a szomszéd (a bútorokat vissza kell lopni), megjön az apuka, sőt, Brindsley előző barátnője is. A mulatságos helyzetek abból adódnak, hogy senki nem lát semmit. A Vakrepülés előadása mindezen még csavar egyet: nemlátók játsszák a nem látó látókat. Talán furcsa ez a csavar, de éppolyan, mint amikor látók játszanak vakokat: egymás megismeréséhez, a toleranciához vezető út. A társulat tagjai számára a színészi gyakorlat képességfejlesztő, személyiségfejlesztő tréning is egyben, a mozgás- és beszédkoordinációra, az önbizalomra, a társas érintkezésre kedvezően hat. Távol áll tőlünk, hogy abból csináljunk kuriózumot, hogy vakok játszanak a színpadon: előadásainkkal épp a különbséget szeretnénk elmosni, felhívni a figyelmet arra, hogy a társulat tagjai ugyanolyan emberek, csupán máshogy érzékelnek bizonyos dolgokat. Ez a "máshogy érzékelés" azonban az előadóművészet terén különleges minőségeket hozhat létre, azt szeretnénk, ha emiatt lennének előadásaink kuriózumok, és nem valamiféle szociális-humánus szentimentalizmus miatt.
A kortárs színház mostanában fedezte fel a kevés fizikai cselekvéssel járó, a színész belső koncentrációjára építő előadásokat, a Black comedy-vel a társulat éppen ebbe az irányba indul el.
Ha többet szeretnél megtudni a társulatról kattints a hivatkozásra!
Igen nagyon nehéz a döntés,elkelne a segítségetek.Már péntek délután sajnáltam hogy nemmehetek veletek az előadást megnézni.De már nem Te vagy az első akitől hallom a dicséretet.Annak örülök hogy vannak jelentkezők a karaokéra.Fiúk lányok vegyesen?
Képzeljétek, pénteken egy fantasztikus szindarabot láttunk, a vakrepülés szintársulat előadásában. Nagyon élveztük. Erapilla, sajnálhatod, hogy nem voltál ott.
Ez tetszik nekem ! Ez a lényeg ,érezni a ritmust,a zene és egymás ritmusát.Képet nemtudok feltenni ,képzelj átlagosnak aki középmagas szőke és szemüveges.ja és a hatvanas években szültetett.
Szia Cincilifincili! Már válogattam a dalokkok között de még nemtudtam eldönteni hogy melyik is legyen.Lassan eggyeztethetünk a vakbaráttal.Remélem ,neked is van választott dalod ,és hallhatjuk kellemes hangodat.
Erapilla tudsz feltenni egy képet magadról? Én elég vizuális tipus vagyok, nem tudom milyennek képzeljelek el. Nem jártam tánctanárhoz, de össze tudok bujni a tánc parketten és még ritmus érzékem is van.
Szépjóestét annak aki erre jár,és annak is aki próbálja kipihenni a hét fáradalmait,és neked szemüveges.Nagyon elvesztél,csak nem valami rosszat írtam és az -az oka?Neked hogymennek a tánclépések ?Nekem egyenlőre sehogy.De táncolni azért szeretek.És te?
A Vakbarát klub 2005. November 19-én, Szombaton 17 órától 21 óráig megrendezi az első tea délutánt. Helyszín: MVGYOSZ kiselőadó terme. A belépés díjtalan.
A rendezvényen az alkohol és minden más tudatmódosító szer fogyasztása tilos! Aki megszegi a tilalmat, az autómatikusan kizárja magát a klubdélutánból!
Mindenkit szeretettel várunk forró teával, süteménnyel, a büfében szendvics, édesség és üdítő kapható. Zene, tánc, karaoke teszi izgalmasabbá az estet.
"A karaoke nem torokpárbaj vagy művészi produkció, hanem az egyéni érzelmek önkifejezése, és a társasági szellem megteremtése. Az éneklés során sok titok kiderül az emberről, és az egyén őszinte kinyilatkoztatása (olykor a "Dalban mondom el" ízlésvilágában) szorosabbá fűzi a kapcsolatokat. Ha keleten valakit karaokézni invitálnak, az egy kezdődő barátság jele. E beavatási szertartás során válik idegenből ismerős, aki már többet látott az egyénből, mint amit az a hétköznapokban mutat magából."
Az éneklésre jelentkezők előzetesen keressenek meg e-mailban vagy telefonon!
A rumba az zenész berkekben és a hangszereken rhumbának írják, de lehet, hogy a magyar szóhasználatban nem helyes.
A szamba lépéseit énis szivesen megtanulnám! Leírom a cha cha lépéseit remélem jól emlékszem.
cha-cha-cha
1. a jobbláb oldalt lép (LASSÚ) 1
2. a bal láb előre lép (LASSÚ) (A jobb láb nem emelkedik fel a talajról, csak a test súlyt helyezzük a bal lábra) 2
3. A testsuly visszahelyezése a jobb lábra (LASSÚ) 3 (ezt nevezzük hinta lépésnek, mintha az egyik lábunkról a másikra hintáznánk anélkül, hogy felemelnénk.)
4. a bal láb oldalt lép (LASSÚ) cha 4
5. a jobb láb a bal láb mellé zár (GYORS) cha
6. a bal láb oldalt lép (GYORS) 1
7. a jobb láb hátra lép (LASSÚ) (A bal láb nem emelkedik fel a talajról, csak a test súlyt helyezzük a jobb lábra) 2
8. A testsuly visszahelyezése a bal lábra (LASSÚ) 3 (ezt nevezzük hinta lépésnek, mintha az egyik lábunkról a másikra hintáznánk)
Nem tudom pontosan, hogy azok közül akik eljönnek a buliba mennyire tudnak táncolni, de nemis ez a lényeg. Csak az a fontos, hogy mindenki jól érezze magát. A tánc egy olyan fantaztikus komunikáció, amihez inkább átélés kell és nem efektív tudás. A tánc lépéseket azért írtam be, mert van egy olyan tervünk, hogy minden alkalommal egy óra laza tánc tanulás is lesz. Csak látszólag nehéz a rhumba, de ha mellém állsz , együtt csináljuk pillanatok alatt megtanulod az alap lépéseket. A férfi lépéseket pillanatok alatt leírtam, mert a Rhumba a kedvencem, természetesen több figurával kiegészítve, de a női lépések leírása alatt állandóan le kellett lépnem, mert különben nem értettem. A csípő tekergetése nekem se megy, de ez a férfiaknál nem jellemző, a nőknél viszont ha már elsajátították az alapot autómatikusan beindul. Gyere el és én vagy Judit is szivesen megmutatja alépéseket! Meglátod menni fog! Péter
Tyhűűű ha !Aki a buliba elmegy ,mindenki ekkora tánctudás rendelkezik?Nekem sajnos,nincs birtokomban.Én legfeljebb csak lötyögni tudok.De szivesen megtanulnám ezt a csipőtekergetős rumbát.
Még nagyon-nagyon régen (medve anyám, 15 éve!!) tanultam táncolni. Mindenféle társasági táncokat, pl. keringő, meg foxtrott, meg szamba, meg cha-cha-cha. Kár, hogy már csak a keringőt tudom, a többit elfelejtettem.:-( Ez a "rhumba", a rumba?? Csak mert a h betű megzavar, és fogalmam sincs, hogy eredetileg ezt hogy írják.
Lassú Rhumba Női lépés: 1. jobb láb oldalt lép (gyors) (EGY) 2. A bal láb a job lábhoz zár (gyors) (KÉ) 3. A jobb láb előre lép (gyors) (HÁ) 4 A bal láb, a jobb láb mellé kisterpeszbe lép (lassú) (A bal láb finoman csúsztatva megrajzolja a négyzet jobb vonalát, és a jobb bokát érintve siklik tovább a felső vonalon a négyzet balfelső sarkába.) (NÉGY-ÉS-EGY) Ez tökéletesen hasonlít a 180 fokban elfordított nagy nyomtatott (L) betűhöz. 5. jobb láb a balhoz zár (gyors) (KÉ) 6. bal láb hátra lép (gyors) ( HÁ) 7. a jobb láb, a bal mellé kisterpeszbe lép (lassú) (A jobb láb finoman csúsztatva megrajzolja a négyzet bal vonalát, és a bal bokát érintve siklik tovább az alsó vonalon a négyzet jobbalsó sarkába.) (NÉGY-és-EGY) Ez tökéletesen hasonlít a nagy nyomtatott (L) betűhöz. Tánctartás! Érzéki mozdulatokkal, miközben a csípő fektetett nyolcasokat rajzol! Tessék gyakorolni a buliig! Az O sole mio, illetve Egy perc az élet című számot javaslom! Péter
Üdv kedves Csin-Csilla! Örülök, ha ilyen szép nevű hölgyek látogatja a topikot, és még hozzá is szól. Valószínűnek tartom, akinek ilyen nevet választott, annak a hangja is csilingelő. Invitállak egy karaokéra a buliba, és minden másra ami ott a rendelkezésedre áll majd! Pl.: tánc.
Lassú Rhumba férfi lépés: 1. bal láb oldalt lép (gyors) (EGY) 2. jobb láb a balhoz zár (gyors) (KÉ) 3. bal láb hátra lép (gyors) ( HÁ) 4. a jobb láb, a bal mellé oldalt lép (lassú) (NÉGY-és-EGY) (A jobb láb finoman csúsztatva megrajzolja a négyzet bal vonalát, és a bal bokát érintve siklik tovább az alsó vonalon a négyzet jobbalsó sarkába.) Ez tökéletesen hasonlít a nagy nyomtatott (L) betűhöz. 5. A bal láb a job lábhoz zár (gyors) (KÉ) 6. A jobb láb előre lép (gyors) (HÁ) 7. A bal láb oldalt lép (lassú) (NÉGY-ÉS-EGY) (A bal láb finoman csúsztatva megrajzolja a négyzet jobb vonalát, és a jobb bokát érintve siklik tovább a felső vonalon a négyzet balfelső sarkába.) Ez tökéletesen hasonlít a 180 fokban elfordított nagy nyomtatott (L) betűhöz. Így tovább és így tovább!
Szia Csin-Csilla! Örülünk, hogy topicunk felkeltette érdeklődésed. Téged is várunk szeretettel az első klubtalira. Ha van kedved, mesélj egy kicsit magadról.
A topicba és a teadélutánra szeretettel várunk látó érdeklődőket, akik barátkozni szeretnének és szivesen részt vennének közös programokban a vak emberekkel!
A Vakbarát klub 2005. November 19-én, Szombaton 17 órától 21 óráig megrendezi az első tea délutánt. Helyszín: MVGYOSZ kiselőadó terme. A belépés díjtalan.
A rendezvényen az alkohol és minden más tudatmódosító szer fogyasztása tilos! Aki megszegi a tilalmat, az autómatikusan kizárja magát a klubdélutánból!
Mindenkit szeretettel várunk forró teával, süteménnyel, a büfében szendvics, édesség és üdítő kapható. Zene, tánc, karaoke teszi izgalmasabbá az estet.
"A karaoke nem torokpárbaj vagy művészi produkció, hanem az egyéni érzelmek önkifejezése, és a társasági szellem megteremtése. Az éneklés során sok titok kiderül az emberről, és az egyén őszinte kinyilatkoztatása (olykor a "Dalban mondom el" ízlésvilágában) szorosabbá fűzi a kapcsolatokat. Ha keleten valakit karaokézni invitálnak, az egy kezdődő barátság jele. E beavatási szertartás során válik idegenből ismerős, aki már többet látott az egyénből, mint amit az a hétköznapokban mutat magából."
Kedves Erapilla nem hiszem, hogy karaokézok, mert nem olyan jó a hangom. A buliba valószinűleg elmegyek. Nem ismerek hasonló nevű embert. A pontos címet majd megkaphatom mailban? Gondolom nem szeretnétek itt közzéteni, ami érthető.
Én vidéken élek, de vannak Budapesten vak és gyengénlátó ismerőseim ,sőt nagyon jó barátaim is.Ha tehetem elmegyek a buliba. Azt még nemtudom hogy belépek -e ,az éneklők sorába,de te szemüveges ugye karaokézol?És remélem még sokan mások is.Csak nem D Béla a főnököd?
A Vakbarát klub 2005. November 19-én, Szombaton 17 órától 21 óráig megrendezi az első tea délutánt.
Helyszin: MVGYOSZ kiselőadó terem.
A belépés díjtalan.
Mindenkit szeretettel várunk forró teával, süteménnyel, a büfében szendvics, édesség és üdítő kapható.
Zene, tánc, karaoke teszi izgalmasabbá az estet.
"A karaoke nem torokpárbaj vagy művészi önkifejezés, hanem az egyéni érzelmek és a társasági szellem megteremtése. Az énekléssorán sok titok kiderül az emberről, és az egyén őszinte kinyilatkoztatása (olykor a "Dalban mondom el" ízlésvilágában) szorosabbá fűzi a kapcsolatokat. Ha keleten valakit karaokézni invitálnak, az legalább egy kezdődő barátság jele. E beavatási szertartás során válik idegenből ismerős, aki már többet látott az egyénből, mint amit az a hétköznapokban mutat magából."