Azt hittem, hogy teljesen leszokott a web népe a halról, miután nem volt több a halászlé vitában....
:):):)
Miután tavaly a családdal megetettem némi saját készítésű grav(ad)lax-ot, idén lázadást és zendülést helyeztek kilátásba ha nem készítek. Így aztán megint nekilátok! YEEEEE!
Meg is vettem a kellő mennyisédű vadlazacot! Én a magam részéről még soha sem ettem, de bízom benne, hogy jó lesz.
Amúgy a tenyésztett lazacot nem tartom sokra, mert szerintem túl zsíros, és rendkívüli módon túl van ajnározva. Szerintem a lazacstake pedig ahogy itthonkészítik tragikus, túlsütött és túlzsíros, már ha egyáltalán egyben ér ki a tányérodon....:(:(:(
A tavalyi tenyésztett lazacos gravlax viszont kítűnőre sikeredett! Lehet hogy ez az elkészítési mód az ahogy nekem való. (amúgy a szusit és a sashimit is szeretrem, de ott sem tartozik a kedvenceim közé a lazac, pedig ezt jó helyeken ettem.... tényleg jó helyeken)
Úgyhogy kíváncsian várom a vadlazacos verziót!!!!!!
Örülök, hogy feltámadt a topik!!!!!
Én úgy szeretem legjobban a halat, ha az egyben van elkészítve és elfér egy tányéron (méretileg). Lehet a tányér nagy (nagyon nagy...:):):))
Pédául nagy kedvencem a rombuszhal (olaszoknál lehet sok ilyet enni rombo néven) roston. Szerintem fergeteges sz íze, és egy végtelenül egyszerű recept: Fogd a megtisztított rombuszhalat baszarincsad rá a egy forró rostélyra kb 3 perc múlva fodítsd meg, 1 percet süsd a másik oldalát! Tedd tányérra, és hagyd hogy a filézésével megküzdjenek (kb csak a gerince meg az úszói vannak), kínálj hozzá fokhagymás olivaolajat és zöldsalátát!
Valamint a .... nem jut eszembe a neve, de valalmi süllőféle (branzinó talán) sóban sütve. Olyan egyszerű, hogy le sem írom.....
Na jó azért a tonhalat sem köpöm ki...:):):)
Írjatok továbbrais, örülök, hogy visszataláltatok a topikhoz!!!!!
A süllő az egyik leguniverzálisabban elkészíthető hal. Valóban látványos a tálon félholdba kunkorodó hal (darált dióba forgatva :) ), a legújabb kedvencem mégsem ez.
Posírozott süllő a'la Krizsi: Szeletből, filéből egyaránt készíthető. A szeleteket sózzuk fehér borssal borsozzuk, pici friss citromlével locsoljuk. Fedhető lapos edényben 1/3 - 1/2 rész jófajta száraz fehérbort vízzel hígítjuk. Bele egy kis fej vöröshagyma félbevágva, párszem egész bors, a bor savasságától függően citromlé. Pár percig fedő nélkül forraljuk, bele tesszük a hal darabokat, lefedjük, és a gyöngyözés határán 5-10 percig főzzük. A hús ne főjön teljesen meg, jól eltalált főzési idő esetén a hús feszes, rétegekben szétfejthető marad. Kiszedjük a halat, melegen tartjuk. A hagyma, egész bors kihalászását követően kissé beforraljuk a főzőlevet, kb a lével egyező mennyiségű tejszínnel felengedjük, kaporral (ízlés szerint elhagyható), szükség szerint sóval, fehér borssal után fűszerezzük, a fehérbort adunk hozzá. Keményítővel besűrítjük, a halat visszatesszük a mártásba, lefedve tároljuk a házi széles metélttel való tálalásig.
Szerintem érdemes a nagyobbat egyben sütni, mert hogy nekem egyben jobban tetszik. Kis citrom a szájába és kedves topictársunk javaslatára cérnával a száját a farkához kötni. Úgy fog kinézni( legalábbis igyekszem), mint azt, a mesterszakácsok mintaművein látni.
Ne csüggedj! Nálunk sem volt mindíg ilyen jó a helyzet. Hátha ott is lesz javulás. Tudod, ha sok ember venne halat, akkor bizonyára feltöltenék a halas pultot is, mert megérné nekik. Így meg nem.
Ki van csukva, hogy itt senki se csinál halas kaját.
De. Csinál.
Viszont nem mindenki ilyen szerencsés beszerzésügyileg. Nekem már az is problémás, hogy sziki pontyot honnan vegyek a halászléhez, nem ám az ilyen tengeri csodák közti válogatás. A mi tescónkban hétközben nem is igazán van halpult, a kínálata meg akkor is siralmas, amikor épp fel van töltve.
Úgyhogy leginkább csukát eszem, az legalább van a fagyasztóban.
Én meg is döbbentem, hogy milyen régen volt az utolsó bejegyzés. Tudom, tudom............ Nem túl nagy halfaló a magyar nép, de akkor is. Ki van csukva, hogy itt senki se csinál halas kaját. Bár... Igy karácsonyhoz közel az ismerőseink egy része pulykát, más része káposztát, borlevest csinál Szentestére. Aki meg halat, az képes filézett tengeri halat készíteni,( azt is fagyasztva veszi), mert hogy azzal nincsen gond.
A szósz: HP bbq szósz (a füstös) 1 ek, csípős chili szósz 1ek - bár néha nekem megborul ;), kétféle mustár 1-1 tk, tejföl 1 pohár, citromlé, só bors, fokhagyma, chili ízlés szerint. Összekever éskész :)
A zöldség is egyszerű: kelkáposzta (20 kdg), fehérkáposzta (10 dkg), vöröshagyma (1 fej), paradicsom (2 db), fokhagyma, újhagyma, olivaolaj, halszósz, só, bors, citromlé ízlés szerint.
Vöröshagymát szeletelve serpenyőbe teszem, hozzá az aprított kel- és a fehérkáposztát, picit sózom, borsozom, lefedve 10 percet párolom. Hozzáteszem az egyik kockára vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát, az újhagyma fehér részét, meglocsolom pici oliva olajjal, halszósszal és citromlével. Még két perc fedett rotyogás és kész. Tálalásnál a maradék paradicsomot és az újhagyma zöldjét teszem mellé.