Sziasztok ! Erdeklodom , hogy januarban repulok Londonbol 2 atszallassal elso Abu Dhabi 1,5 ora varakozas majd Manilla ott 8,5 ora varakozas . Az a kerdesem , hogy a poggyaszt automatikusan atrakjak vagy mindig ki kell vennem ?
Kiengedni természetesen kiengedik, amennyiben van persze útlevele. A magyar vízum az egy kicsit macerás 3. országbeli állampolgárok számára, az szinte biztos, hogy a te segítségedre lesz szüksége. Ha csak nem tud valami tuti utazási irodát, ami el tudja intézni neki, de kétlem, ugyanis meghívólevélre van szüksége és ezt nem osztogatják csak úgy. Ezt a lakcímedhez eső legközelebbi bevándorlási hivatalban tudod kérvényezni és a formanyomtatványon túl egy sor egyéb dokumentumot is be kell nyújtani (pl. keresetigazolást, vagy bankszámlakivonatot, a ház tulajdoni lapjának másolatát, amin be vagy jelentve, stb..), sőt, ezeken túl általában a meghívás okát is indokolni kell, kvázi interjú keretein belül. De ha a papírok rendben vannak, akkor kiállítják a meghívólevelet, amit neki megküldve jó eséllyel meg fogja kapni a vízumot valamelyik magyar külképviseleten. (A meghívólevél nem garantálja automatikusan a vízumot, de ha papírod van róla, hogy te felelősséget vállalsz érte (ez a meghívólevél), akkor valószínűleg legalább egy turistavízumot fognak neki adni. A vízum meghívólevélen túli egyéb feltételei (pl. valószínűleg retúr repjegyfoglalás, esetleg napra lebontott "útiterv", stb.) külképviseletenként változnak, úgyhogy ezt majd neki helyben kell kiderítenie.
Nekem ez lenne az uti célom, nem csak azért mert viszonylag szép hely (mondjuk hasonlót közelebb is lehetne találni) , hanem mert egy lánnyal találkoznék itt akit a neten ismertem meg. Igazi nőről van szó nem kukacos, nem bérfeleség, nem gazdasági bevándorló lenne, csak találkoznánk.
Amúgy ki tudja, hogy mik a feltételei annak hogy ha esetleg úgy alakul, akkor ide eljöjjön Magyarba? Kiengedik őket egyáltalán?
Szinte minden fulop-szigeteki nagyvarosban sok a lepukkant kornyek, es turistak ritkan idoznek bennuk tobbet mint amennyit feltetlenul muszaj. De azert a bicskazas nem jellemzo.
Amúgy összességében nem életveszélyes a hely? Néztem a Google Streetviewet és láttam hogy elég sok a lepukkant környék. Nem bicskázzák meg az egyszeri túristát ha mondjuk véletlen bekeveredik oda?
Jövőre tervezünk egy hosszabb utat, aminek része lenne a Fülöp szigetek is. Palawanon már jártunk néhány éve, Puerto Princesa - Sabang - El Nido - Coron útvonalon. Nagyon bejött, ráadásul első ázsiai utam volt és már akkor tudtam, hogy oda még visszatérek. Közben megjártuk Borneot és Indonéziát. Most eljött újra az idő, hogy Fülöp szigeteken kalandozzunk. Előzetes terv szerint jövő november közepén érünk majd Manilába, miután megjártuk Nepált és Indiát. Úgy érzem ezek után ránk fog férni a lazítás. 3-4 hetet töltenénk az országban. Nincs kőbe vésve, de nagyjából ezzel számolunk.
A fő szempontok lennének:
- ne legyen zavaróan turistás
- fehér homokos tuti beach (Fülöp szigeteken nem nehéz). Rá vagyunk kattanva ezekre a vízbe benyúló homok padokra, tehát ez előny:)
- olcsó, tengerparti bungalow
- legyen mód az aktív pihenésre: természeti látnivalók, környék felfedezése, akár robogóval.
Snorkel, merülés most nem annyira szempont, tekintve hogy utána Raja Ampat a cél és ahogy hallottam Fülöp szigetek nagy részén lepusztították a korallt.
Túrázás Nepál és India után szintén nem prioritás, de ha van olyan amit kifejezetten ajánlotok, akkor meggondolandó.
Néhány hely amit néztem:
- Siargao és környező szigetek. Kipróbálni a szörföt.
- Tablas, Romblon, Carabao, Sibuyan, Cresta De Gallo szigetek felfedezése. Itt elég sok mindent lehet csinálni és gyönyörű a képeke, videókon.
- Oslob a cetcápák miatt. Ez nagyon felkapott program. Lehet máshol is cetcápákkal úszni?
Ezek egy ideje ismertek már az utazók körében. Mennyire kell turistás hangulatra számítani? Tudtok esetleg javasolni kevésbé ismert helyeket?
Utána, ahogy említettem Raja Ampat felé vesszük az irányt. Hogyan a legoptimálisabb megközelíteni Fülöp szigetekről?
Egyenlőre az tűnik járhatónak, hogy Manilából kirepülni valamelyik nagyobb repülési csomópontba (Bali, Szingapúr) és onnan Makassar -> Sorong útvonalon.
Ha Luzon szigetet választod (Manilába repülve), és szeretsz utazni is, ott sem kell unatkoznod! Taal tó és -vulkán, Bagio, Banaue, 100 Szigetek Nemzeti Park, Bolinao... csodálatos helyek, csak időigényes az utazás, viszont az is kaland. :D
Ez megnyugtató, nagyon köszönöm nektek :) Még nincs pontos útiterv, túl sok a sziget és kénytelen leszek szelektálni, de gondolom azért nem nagyon tudok rossz döntést hozni, hiszen a legtöbb hely gyönyörű :)
Semmi gond nincs,szerintem nagyszerű hely,és biztonságos,(persze mindenhol lehet problema.) filippinesen.ha szeretsz búvárkodni nagyon sok hely van ami nagyon jó,igaz búvárkodás nélkűl is.Puertó galera,roxas. Borakayon a tengerparton tele volt márc 25--ápr 3 ig/amig ott voltam/ zöld moszattal ,igaz fürdőztek azért sokan.csak kicsit csúf:-)
Januárban és most májusban is voltam Cebu-n és Boholon. Nem tűnt veszélyesnek. Ma olvastam egy cikket, hogy a vízminőség Panglaon nem jó.
Boracay-t fél évre lezárták, de nem lehet előre megjósolni, hogy valóban fél év lesz-e.
Az időpont annyiból kedvező, hogy nincs túl meleg, ezen időszakban nem láttam medúzákat, előfordulhat viszont tájfun és sok eső, ami járatkiesésekhez vezethet (hajó és repülő).
elkezdtem tervezni az utazást december-januárra a Fülöp-szigetekre, de kicsit elbizonytalanodtam a biztonság miatt. Nem tudom eldönteni, hogy ezt inkább a média nagyítja fel, vagy valós veszélyről van szó. Aki mostanában jártak arra, mit tapasztalt? Elsősorban Manila, Cebu, Bohol, Borocay és Puerto Princessa érdekelne, mert ezek vannak tervben. Illetve ötleteket is szivesen fogadok olyan dolgokról, helyekről, amik nem kifejezetten túristalátványosságok, de szerintetek kihagyhatatlan🙂 Nem tengerparton napozós típusok vagyunk, szóval nyitottak vagyunk🙂 előre is nagyon köszönöm
Szeretném felhívni a Fülöp-szigetekre látogatók figyelmét, elsősorban Bohol, de szerintem bárhol jelenlévő kockamedúza veszélyre. Bohol nyugati partján saját szememmel láttam 3 példányt, egyet sznorkelezés közben. Ezt két napra rá, már búvárruhában visszamentem lefotózni. Megtalálam ugyanott, 20m-re a parttól a 2m mély vízben.
Ma utazom Tubigonból Cebura, amíg vártunk a hajóra, kimentem rákokat lesni és újabb két példány bukkant fel a felszín közelében!
Figyelmeztetés sehol sincs, kérlek legyetek nagyon óvatosak, ez NEM JÁTÉK, hanem HALÁLOS VESZÉLY!
Palawan Balihoz max annyiban hasonlo, hogy mindketto tropusi sziget DK-Azsiaban.
Amugy valoban mig Balira a nyar idealis idojarasilag, Palawan akkor nagyon esos lehet (es nekem, akkor, az is volt). A taj Palawanon is gyonyoru lehet, foleg a kornyezo kis sziklaszigeteken, a strandok akar siman verhetik is Balit, am a Balin annyira valtozatos es lenyugozo kulturat es epiteszeti vagy tortenelmi latnivalokat itt hiaba keresned.
Kétségbeesetten keresgélem a jó úti célokat nyárra, július elejére, és találtam jó áron repjegyet Puerto Princesába, jó áron egy kis hotelben. Beontrips-szel foglalnék, bár még gondolkodom rajta, mielőtt lefoglalnám felelőtlenül. Mi a véleményetek erről? Tudom a július nem a legjobb hónap az utazásra, de a párommal csak akkor érünk rá :( Ti belevágnátok a helyünkben? Olyan szépek a strandok, és a természeti adottságok lenyűgözőek. Tavaly Balin voltunk, de az most eléggé megdrágult, ezért valami hasonlót kerestünk....
"...the decision will be in the hands of President Rodrigo Duterte, who described Boracay as a cesspool in a speech before a business forum in February."
Már barátkozom a dubai-i városnézéssel, mert ahogy néztem, Manilát simán ki lehet hagyni.
Nézegetem, amikre felhívtátok a figyelmemet, úgyhogy a terv változóban:)
Azt néztem, hogy simán lehet jó csatlakozással továbbmenni Manilából, pl Dumaguetébe akár 2 órás átszállási idővel, de ahhoz persze egyben kéne megvenni a jegyet DXB-MNL-DGT vonalra, hogy a csomagokkal ne kelljen foglalkozni (mi nem tudunk csak kézivel menni nyaralni, főleg nem 7 kg-ossal).
Ha nem egyben veszem meg, akkor is vannak opciók, van több gép is egy nap, még mindig nem kell Manilában aludni.
Amikor jó áron van a nemzetközi, akkor nincs elég jó áron a belföldi, ugye?