A jelenlegi szabályok szerint erre sem engedély, sem bejelentés nem szükséges, mivel nem emberi tartózkodás célú, valószínűleg a 100 m3 nettó térfogatot valamint a 4,5m gerincmagasságot sem éri el.
Az tény hogy bizonyos munkákhoz engedély nem kell. Gondolom az általad felsoroltakra sem.
Na de mennyivel egyszerűbb egy bejelentés ?
Annak is vannak szabályai méghozzá emigyen :
"...
2. Egyszerű bejelentés, de előírt tartalommal, dokumentációval
Fontos azonban kiemelni, hogy ahogy korábban, úgy most sem puszta bejelentésről, tényközlésről beszélhetünk a hatóság felé, mivel a szabályszerű bejelentésnek szigorú tartalmi követelményei vannak, valamint a jogszabály szerint előírt mellékletet, az egyszerű bejelentési dokumentációt is csatolni kell.
A 2016. évi XXXVI. törvény kiegészítése alapján 2016. május 13. napjától a bejelentéshez már nem az egyszerű bejelentési dokumentációt, hanem kormányrendeletben meghatározott tartalmú kivitelezési dokumentációt kell mellékelni[1] [1997. évi LXXVIII. tv. 33/A. § (1) bek. c) pont; 2016. évi XXXVI. tv. 13. § h) pont]. Az egyszerű bejelentéshez csatolandó kivitelezési dokumentációra vonatkozó, 2016. június 14. napjától hatályos előírásokat a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet emelte be a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendeletbe. A 2016. június 14. és 30. napja közötti átmeneti időszakban alkalmazandó szabályokat itt megismerheti.
A bejelentésnek tartalmaznia kell a mellékleten túl: a) az építési tevékenységgel érintett telek címét, helyrajzi számát, b) az építészeti-műszaki tervező (beleértve a szakági tervezőt is) nevét, elérhetőségét, kamarai névjegyzéki bejegyzésének számát, c) számított építményértéket az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerint meghatározva, d) az építtető aláírását [456/2015. (XII. 29.) Korm. rend. 1. § (2) bek.].
Sőt néha talán rázósabb is lehet, mivel bejelenti az illető ,amire semmilyen vissza válasz nincs, majd amikor elkészül a mű, jön a felülvizsgálat hogy ez sem és az sem felel meg bizonyos szabályoknak.
Ezzel csak a törvényalkotó könnyítette meg a dolgát magának, meg a hatóságoknak.
Nem tudom, nem lenne-e tul kicsi a hajlasszog, de ha a felnyeregnel nem a mostani nyeregteto hajlasszoget orzod meg, hanem mas vonalba hozod ugyanolyan magasan a gerincet (%-os ertelemben fele lesz a lejtes), akkor a terfogat matematikai ertelemben nem novekszik (ellenben a tuzfal miatt az epitmenymagassag igen).
Es en programozo vagyok, itt csak kibickedem, ugyhogy bar hozzaszoltam, valaszolni az eredeti kerdesre nem tudok. De biztos jon valaki.
Az épület térfogata nem nő, csak egy tető alá kerülnek a közlekedő és a tároló helyiségek. A közlekedő építmény, erre az 1. pont érvényes, míg a tárolóra (nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény) a 8. pont az értelmezésem szerint.
Gondolom ennek ellenére nem árt bemenni a helyi építési szakemberhez és megkérdezni őt is. Melyikkel okozom magamnak a kisebbik bajt? Ha bemegyek és szólok, hogy szeretném ezt az átalakítást elvégezni, vagy megcsinálom kérdezés nélkül?
Igen, a félnyereg a szomszéd felé lejtene. Ha jól tudom félereszesnek is hívják a félnyeregtetőt.
A közlekedőn most is van van (hullámpala), míg a tárolón nyeregtető (síkpala). Ezt szeretnénk megszüntetni és egységessé tenni, a közlekedőn is és a tárolón is félnyeregtetőt, hullámlemez vagy cserepeslemez borítással, vagy akár cseréppel.
Ha jól értem, egy ilyen módosításhoz engedély szükséges, mert nem csupán a héjazat változik, hanem a tető formája, szerkezete is. Ha engedély, akkor terveztetni is kell, vagy csak be kell jelenteni?
[erosen meg lennek lepodve, ha nem az epuletek moge lejtessel hanem a sajat udvarra befele lejtve lenne a felnyereg... foleg a mar meglevo az atkotesen nezne ki arrafele hulyen, keresztben nagy haz tetejevel]
A félnyereg tetőnél kell egy un. tűzfal is hátul. Azt megépíteni kiosztani a szarufákat amik a tűzfalon és a födémen lévő vízszintes szelemenekre ülnek fel. Ha ez kész .. mármint a szarufázás, arra mehetnek a cseréplécek, arra valami csapadék védő fólia és végül a cserép vagy más héjalás.
Az előny egy használható padlástér. Mert az ilyen kicsi (mint ami még van ) padlás belmagassága korlátot szab a használatnak.
Viszont a meglévő nyeregtető vizsgálata is megérne még egy menetet.
Legtöbbször elegendő csak a lécezés cseréje.
Ez minimális költség egy egésztetőcseréhez képest.
Sokakat a piszkos padlásbelső állapota megrémít, elsőnek a cserére gondolnak. A két ár között 10 x-es különbség is lehet.
Hasonló méretű , sőt kissé nagyobb melléképületnél / kb. 30 nm / nyeregtetővel a léc cserét még ennél is egyszerűbben oldottam meg.
a lécezés a végét járja. Fel egy sor cserép a régi léc alá egy új cserépléc a régi bent hagyásával, majd vissza a cserép, így soronként. Az 500 eft és a 15 eft között kellett választanom. Ami majd 25 x -ös.
Maga a belmagasság csak 0.8 m sok minden tárolására nem alkalmazható.
Ja látom engedély.
Hát a tűzfalas megoldásnál az engedély valószínű.... már csak a szomszéd miatt is, hiszen egy 1,5 - 2 m -es tűzfal épül a félnyereg miatt. A javításnál semmi engedély az biztos.
Melléképület tetőszerkezetének megváltoztatásához mi szükséges? Adott a képen lévő tároló épület, ami három helyiségből áll. Ennek a teteje nyeregtető. A melléképület és a lakóépület között van egy közlekedő, aminek a teteje félnyeregtető. Az egészre félnyeregtetőt szeretnénk. Mi ennek a menete?
Nem ad választ, legalábbis nem egyértelműt. Osztom a véleményed és ezért is leteszek a hirtelen jött "illetékölő" terasz-trükkről, nem érné meg az árát és csúnya is lehet ekkora fedett terasz. Nem számoltam azzal, hogy hiába építek rá 4 éven belül, akkor is előfordulhat, hogy illetéket kell fizetnem. Márpedig a nagy méret és a magas beépítési % ezt eredményezte. Üsse kő, akkor is megvettem volna a telket!
Érdekes eszmefuttatás a betet link, de végül arra nem ad választ , hogy beszámítható egy terasz vagy sem.
Nekem pár helyen van több teraszom is. Pl. van kétoldalról fallal határolt / L - be épített / teraszom, kb. 10 nm és van csak az épülethez épített teraszom is / 5 nm /.
Úgy általában felét szokták beszámítani, de ha a harmadát az is több mint a semmi.
Mert nem lévőnek tekinteni azért nagy badarság lenne.
Ugyan ez a pincével is. Nyilván nem azonos értékű a lakás egyéb részeinek alapterületével, de nagyon hasznos.
Igen, olcsóbb az illeték. Csak arra gondoltam hirtelen, hogy ha a házamhoz kapcsolódóan letérkövezek 60nm-t, arra rá lehet-e fogni a terasz nevet. Teraszt akartam mindenképp, csak nem ekkorát. Carportot is akarok, és ha kettős funkciója lenne (carport+ terasz) és kapcsolódna házhoz akkor már relatíve olcsó lenne, mindezzel csak ötletelek. Valakinek valamilyen javaslata? Köszönöm.
"Építési telek illetékmentessége Mentes a vagyonszerzési illeték alól a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint az ilyen ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jognak megszerzése, ha a vagyonszerző az ingatlanon a megszerzéstől számított 4 éven belül lakóházat épít, és a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át. Lakóházépítési szándékáról a vagyonszerző legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat az állami adóhatóságnál. Az illetékhivatal megállapítja a telek után járó illetéket, de annak megfizetését a 4 éves határidő leteltéig felfüggeszti. Ha a vagyonszerző a határidő lejártakor nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel, akkor az illetéket az eredeti esedékességtől (a fizetési meghagyás jogerőre emelkedését követő naptól) számítandó késedelmi pótlékkal megnövelt összegben kell megfizetnie."
A telkem 5000nm, max beépíthetősége 30% vagyis 1500nm, aminek 10%-a 150nm, tehát ekkorát kell építenem az illetékmentesség miatt, egyébként persze nem lenne muszáj :)
Lehet félreérthetően fogalmaztam. A szövegrész, amire a kérdésed irányul, az nem a HÉSZ-ből következik, hanem abból hogy a telkem kicsit nagyobb min 5000nm és a megépítendő házam hasznos alapterülete el kell érje a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség(a helyi hész-ben ez 30%) legalább 10%-át, ami az én esetemben 150nm-re jön ki, csak ekkora ház 4 éven belüli felépítése esetén vagyok illetékmentes. Nem elégséges az illetékmentességhez a 4 éven belüli építkezés, egy bizonyos nagyságot is kell érnie a háznak, ezzel én sem számoltam mikor megtetszett ez a nagy telek :), de ettől függetlenül is megvettem volna. Olyan tanácsot is kaptam, hogy ne fizessem be az illetéket mert úgysem ellenőrzik majd a 150nm-t, de nem akarok kockáztatni.
Üdv, Remélem jó helyen kérdezek tisztelettel a topic népétől. Szép naaagy telket vettem, gondoltam építek rá kis házikót (nettó kb 90nm) 4 éven belül és akkó nincs illeték, csak hogy az illetékmentességhez a telek nagysága miatt 150nm hasznos alapterületű épület köll, különben súlyos illeték állambácsinak. Azt kérdezném köszönettel, hogy ha 60 nm teraszt építek a házhoz kapcsolódóan, akkor mentesülök az illetékfizetéstől? Merthogy ezt olvastam ezen a linken (http://www.terc.hu/tudastar/julius-1-tol-ismet-megvaltoztak-a-300m2-alatti-uj-lakoepulet-epitesi-szabalyai) :"a nettó alapterületbe csak a helyiség vagy épületszerkezettel részben vagy egészben közrefogott tér vízszintes vetületben számított területét számíthatjuk bele [ezért pl. a határolófalakkal részben határolt loggia vagy terasz területe is beleszámít]." Ha úgy van ahogy gondolom, milyen legyen ez a terasz, hogy biztosan megfeleljen ebből a szempontból, pl. fedett nem kell hogy legyen, legalább is nem teljesen akarnám, és lehet hogy csak térköveznék, tehát a ház alaptestéhez ezáltal nem kapcsolódna a terasz. Ha faborítású teraszt csinálnék az is oké lenne? Egyáltalán van valami, amire figyelnem kell ebben az esetben?
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! Van egy régi nyári konyhánk, amit fel szeretnénk újítani + egy kicsit bővítenénk is hozzá! Így Kb. olyan 40-42 m2-es lenne. Komplett tetőcserét is végeznénk rajta, mert a plafon is nagyon rossz már. A kérdésem az, hogy kell-e ehhez építési engedély? A hivatalban azt mondták, hogy nem, ha nem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot, és 4,5 m magasságot, de ez mégiscsak emberi tartózkodásra készülő építmény. Akkor sem???? A véleményetekre lennék kíváncsi! Köszönettel: Julcsi
Öko bio zöld hülye vagyok lelkem mélyén, aki aggódik a föld, a zöld, a jó levegő, egyáltalán az élhetőség miatt.
Mélységesen fel vagyok háborodva és elítélem az olyan iszonyat mértékű pazarlását a föld kincseinek, az energiának, mint pl. sípályát építenek a sivatagba, csak mert nekik van pénzük. És mindenhol a pazarlás, 20 literes fogyasztású luxusterepjáró az osan parkolóba, a faszi várja a nejét amíg az teliveszi a bevásárlókocsit teljesen felesleges műanyagból készült szarokkal, és közbe jár a motor, megy a klíma (ezek az emberek meghaltak volna 100 évvel ezelőtt, amikor nem volt klíma még??), ahelyett hogy kiszállna, és egy fa árnyékába nyomkodná a 250.000 forintos telefonját.
Namindegy, erről ennyit.
Rövid leszek, talán sikerül,
7-8 éve közepes egzisztenciával bírtam, pont letelt egy fundamenta ltp megtakarításom, éltem a felvehető hitellel is, pont jól jött, költözésen voltam túl, jöhet a lakásfelújítás. Mint írtam, a kéglit 6-an laktuk akkor, de volt ez 7 is, fiaim barátnői átutazóba pár évig.A villanyszámla akkor havi 22-25ezer volt, laktuk rendesen a lakást.
Keresgettem, kutattam, napelem, ez kell nekem, nulla villanyszámla. Nagyon nagyon normális emberek megtalálása egy fórumon, pár heti levélváltás után többen összefogtunk, és belgiumból hozattunk egy kamion napelemet, így a rám eső 4kilowatt napelem ára 600ezer ft volt, tetőre szerelt üzemelő állapotban se lett volna 1milla, ez bőven kitelt, nem voltunk rossz anyagi helyzetben.Csak viszonyításképp, egy 4kW rendszer még ma is 2milla fölött van, nemhogy 4-5 évvel ezelőtt.
És ekkor beütött a krach, teljesen önhibámon kívül anyagilag padlóra kerültem, olyan szinten hogy 90 napon túli késedelmek miatt a szolgáltatók jöttek a mérőket leszerelni, ha nincs ott és akkor a 65 éves Édesanyám, aki szó nélkül eladta a lakását és hozzánk költözött a kisszobába, a lóvét meg bedobta a közösbe, akkor jelenleg valamelyik híd alól írnám ezt a hsz-t.
A napelem megvan, már csak dafke sem adom el, és mármár rögeszmém hogy egyszer sikerül, lassan talpraállunk anyagilag , ezért gondoltam hogy egy füst alatt egy huszárvágással mindent megoldok, az ingatlanhoz mindössze egy pár m2 tároló van, se pince, se garázs, se fatároló, se szerszámos, ezért is terveztem ilyen nagyra a melléképületet. Már csak hab a tortán, hogy a tetejére felférne a napelem is.
A full szigetelt bioházhoz sem 1 perc alatt vezet az út, én próbálom ha nem is végigjárni így 53 évesen az élhetőbb világ felé vezető utat, de legalább az első lépéseket mindenképp szeretném megtenni.