Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.06.06 0 0 365
tudom, hogy elég ismert, sok van belőle, csak a nevét nem tudtam, köszi!
Előzmény: Márkusok (364)
Márkusok Creative Commons License 2007.06.06 0 0 364
Görbefoltos zengőlégy /Scaeva pyrastri/
Növényi nedveket szívogat, számos virág beporzója.Lárvái a levéltetveket fogyasztják.
Előzmény: Törölt nick (363)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.06 0 0 363
sziasztok, ennek mi a neve?
Mad árka Creative Commons License 2007.06.06 0 0 362
Nem fotóztad le esetleg? Vagy kérdezek konkrétabban: kiderült, melyik farkaspók?
Előzmény: Flex (361)
Flex Creative Commons License 2007.06.06 0 0 361
Válaszolok magamnak, ma meguntam a lyukakat és kiforditottam egyet, hát jó mélyen egy pók ült benne. Utánanéztem és farkaspóknak hivják, nem fon hálót hanem igy szerez magának kaját.
Előzmény: Flex (355)
LRJudit Creative Commons License 2007.04.23 0 0 360

Kedves Madárka!

Vicces a hozzáértés hiánya!

Köszönöm szépen a választ.

Tényleg nem vigasztal, remélem több fa nem esik áldozatul. A leírások alapján, mind a kettőt a fával együtt vettük, pedig nem egy helyen.

Szia Judit

Előzmény: Mad árka (359)
Mad árka Creative Commons License 2007.04.23 0 0 359
Szia! Szerintem ő az almafarontó lepke (Zeuzera pyrina) hernyója. Tudom, nem fog megvigasztalni, de kifejlett lepkének elég szép.

Hozzáértés híján irtási tanáccsal én nem tudok szolgálni, de rákerestem az előbb a neten és elég sok oldalon foglalkoznak vele (próbálj a magyar és a latin nevére is rálesni Google-ban).

Magáról a lepkéről:

"Jegyei: Igen nagy lepke, ránézésre a fűzfarontóra alig hasonlít, de mindkettő a farontólepkék családjába tartozik. Hernyóik életmódja hasonló: mindegyiké fában él. Szép, áttetszően fehér szárnyain kisebb-nagyobb kékeszöld pontok díszlenek. Teste fehér, potrohán 6 fekete ponttal. A hím csápja a feléig fésűs.

Élőhelye: gyümölcsösök, erdőszélek, parkok, faiskolák.

Elterjedése: egész Európa.

Gyakorisága: helyenként gyakori, de vannak vidékek, ahol egészen ritka.

Repülési ideje: júniustól augusztusig, egy nemzedéke van, mint minden farontó (Cossidae) és gyökérrágó (Hepialidae) lepképnek. Éjszaka repül, a mesterséges fény erősen vonzza, de akárcsak a hernyója, rejtett életmódot folytat. Ha nyugvóhelyén megzavarjuk, holtnak tetteti magát. A nőstény hosszú tojócsövét mélyen a fakéregbe szúrva petézik.

Hernyója: augusztustól áprilisig. A frissen kelt hernyók rögtön mélyedést rágnak a fába, és járatot kezdenek vájni a kisebb ágakba. Később a fa vastagabb részeibe is átmennek, de sose lesznek olyan termetesek, mint a fűzfarontó hernyói, "csak" a kb. 4 cm-es hosszúságot érik el, és viszonylag karcsúak. Két évig maradnak a fában, még akkor is, ha az elpusztul, majd bebábozódnak. A báb szokatlanul mozgékony, a lepke kikelése előtt félig kibújik a vájat szabadba nyíló kijáratán.

Tápnövénye: főként almafa, pirosló vadgesztenye (Aesculus carnea). További kb. 150 különböző lombos fát mutattak még ki tápnövényként."

(Természetkalauz / Lepkék)
Előzmény: LRJudit (358)
LRJudit Creative Commons License 2007.04.23 0 0 358

Kedves "Állatbarátok"!

Keresgéltem a topikok között, hogy hová is tegyem be kerti állatkánk képét!

Sokat ígérő címet találtam.

A mellékelt fotó tavaly készült levágott körtefa törzséről.

Idén a madárberkenye járt így.

Ismeri valaki őnagyságát?

Ha kedve van jön és pusztít?

A körtefa megúszta, most nagyon szép.

Lehet tenni valamit, hogy ne jöjjön?

Segítség!

Judit

szaki_pali Creative Commons License 2007.04.23 0 0 357
tücsök?

Vagy tiszta fekete vagy piros szárnyfedővel de alapban fekete tücsök csinálhatja. ha arra jársz azért nem látod mert azonnal elbújik. Az első a fekete a második a mezei tücsök. Gyerek korunkban úgy győződtünk meg a lyuk lakójáról, hogy a lyukba hosszú fűszálat dugtunk. A tücsök belekapaszkodik és lassan kihúzva előjön és magláthatod. Egyben kipróbálhatod az ügyezségedet mert ha elég gyors vagy elkaphatod, ha nem kezdheted előről a tücsök visszamegy.
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.22 0 0 356
ilyennel nem találkoztál?
Flex Creative Commons License 2007.04.22 0 0 355
A két éves gyepünkben megjelentek kb. 2 cm átmérőjű lyukak. Nem látok semmit bennük de kb. minden négyzetméterre jut egy. Mi csinálhatja, kell-e tennem ellenük valamit?
szöllvil Creative Commons License 2007.04.18 0 0 354
Sajnos mára eltűntek a béka peték, vagy kikeltek, vagy ……..megették a halak.
T. Thick Creative Commons License 2007.04.17 0 0 353
Nemrég tudtam meg hozzáértőtől, hogy a V-folt illetve a sávos hát nem lehet fajmeghatározó értékű, mert mind az erdei, mind a mocsári békáknál előfordul mindkét variáció.
Előzmény: Mad árka (347)
T. Thick Creative Commons License 2007.04.17 0 0 352
Ezek meg a peték.
Előzmény: szöllvil (350)
T. Thick Creative Commons License 2007.04.17 0 0 351
Ez a nőstény, tele petével.
Előzmény: szöllvil (349)
szöllvil Creative Commons License 2007.04.16 0 0 350

És ez vajon a szaporulat?

szöllvil Creative Commons License 2007.04.01 0 0 349

Meg jött a testvére, vagy a párja.

szöllvil Creative Commons License 2006.10.15 0 0 348

Köszönöm a válaszokat!

Talán így jobban látszik.

Előzmény: Mad árka (347)
Mad árka Creative Commons License 2006.10.15 0 0 347
Én az erdei békát (Rana dalmatina) gondolnám az elsőnek, a másodikat pedig levelibékának (Hyla arborea). Az elsőben nem vagyok biztos, csak elég jól látszik a V-folt a hátán, ill. a testalkata is efelé hajt, csakhogy a gyepi békával, az erdeivel és a mocsárival a szakavatottaknak is meggyűlhet a baja, nemhogy nekem. A leveli egyébként a környezetéhez mérten tudja a színét változtatni. Igaz, nem egy kiköpött kaméleon, de képes rá. :)

A gyepit, erdeit és mocsárit elég könnyen el lehet különíteni egy kis torna árán (persze óvatosan). A lábát kell előrehajtani a brekusznak, s attól függően, meddig ér, kiderül, milyen faj.

Előzmény: szöllvil (342)
Ladybee Creative Commons License 2006.10.15 0 0 346

Szevasz!

Leveli béka. Ha nem a zöld növényen ül, akkor idomul a környezet színéhez.

Előzmény: szekelymedve (345)
szekelymedve Creative Commons License 2006.10.15 0 0 345
Nekem is pont az a nagyon fura benne... :-)
Előzmény: szöllvil (344)
szöllvil Creative Commons License 2006.10.15 0 0 344
Levelibékának gondoltam én is, de azt olvastam (talán a NET-en ) hogy az zöld vagy szürke.

Üdv: Szöllős T.
Előzmény: szekelymedve (343)
szekelymedve Creative Commons License 2006.10.15 0 0 343
Az első szerintem mocsári béka. A második érdekesebb, a tappancsai alapján valami levelibéka kéne legyen, de furcsa a szine... ilyent még nem láttam...
Előzmény: szöllvil (342)
szöllvil Creative Commons License 2006.10.15 0 0 342
Sziasztok!

Ma találkoztam ezzel a szép békával a tavacskámban, a másikra pedig a kútban találtam.  Sajnos én csak a varangyos békát ismerem fel.

Kérlek mondjátok meg kik ők?

greyhead Creative Commons License 2006.05.04 0 0 341
Garantáltan magyar, Tahitótfalu mellett tanyázik. A mezei sárgásabb és világos a begye, legalábbis a határozóm szerint. Ilyen egységesen grafitszürke változatot nem mutat a könyv. Továbbra is bizonytalan vagyok.
Előzmény: Ladybee (340)
Ladybee Creative Commons License 2006.05.03 0 0 340
Vagy törpe, a Földközi-tenger mellől ?
Előzmény: greyhead (338)
Ladybee Creative Commons License 2006.05.03 0 0 339
Mezei.
Előzmény: greyhead (338)
greyhead Creative Commons License 2006.05.03 0 0 338

Milyen poszáta ez?

lzleo Creative Commons License 2006.01.30 0 0 337
Asszem ezt a homokozást majd kipróbálom, hátha segít, bár ha ezek nem kártevők, hanem hasznos kis állatkák, akkor talán nem is olyan fontos. Majd még meglátom.
Előzmény: stiglinc (335)
greyhead Creative Commons License 2006.01.30 0 0 336

Egy beteg, vagy sérült libát fedeztünk fel a horányi Szürkő szigeten. Vetési lenne?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!