"A fajta fája rendkívül egészséges, mindennemű vegyszeres növényvédelem nélkül ellenáll a moníliás és a blumeriellás betegségeknek, valamint a cseresznyelégy és levéltetű károsításának is."
Ebből mennyi igaz? Túl szép, hogy mind igaz legyen. Azt még elhiszem, hogy ellenáll a moníliának, de hogy a cseresznyelégynek és a tetűnek is????
Nálam ilyen a 2019 őszén ültetett Feketicsi meggy. 3 szem termés van rajta. A fát a levéltetű sem támadta meg, pedig a kertben lévő összes többi gyümölcsfa tetves.
Én 2019 novemberben ültettem egy Feketicsit, az idén hozott kb. 20-25 db virágot, mind elfagyott... (Moníliának nyoma sincs.) A Meteor korait 2018 novemberében ültettem, most virágzott először, szintén mindent elvitt a fagy, monília szerencsére nincs, ahogy az idősebb Érdi bőtermőimen (2 fa) sincs, bár az is igaz, hogy Folicur Solo > Chorus > Topas > Folicur Solo egészpályás "letámadást" alkalmaztam. ;) (Tavaly itt-ott monílisak voltak az Érdi bőtermők.)
Én a Feketicsi-t 2018 november közepén ültettem. idén sok virágot hozott, tegnap néztem és nagyon sok virág nem termékenyült meg, illetve a bibe sok esetben barna, tehát megfázott, fagyott. Amennyiben ez nem következik be valószínű termett volna valamennyit. A monilia nem károsította. Nem mondanám késön termőnek. Aki ezt írta talán tévedésből írta.
Nem egyformán kapta be a fertőzést...lehet,hogy rosszabb kondícióba volt,ki tudja...nálam is egymás mellett volt 2 egyszerre ültetett,teljeseen egyforma méretű érdi...ugyanazt a kezelést kapták,az egyiket mégis kinyírta a monília...virágzás után vége volt.
Tanácsot kérnék . A fiatalabb érdi bőtermő szépen kivirágzott és a virágzást nem fejezte be mint, ha az egész fát egyszerre leforrázták volna mindenhol . Mellette - a második képen szintén egy 20 éves érdi bőtermő van, annak semmi baja. Egyforma volt a védekezés folicur solo-val és előtte meg volt a tavaszi lemosózás is. Vágjam vissza de mennyire vagy kuka? 2014 őszén ültettem szép formás lett. Úgy 2,5 méter magas.
Most először vettem észre monilia jellegű hervadást a meteor meggyfán, talán 10%-ot se érint, tehát ha nem is teljesen ellenálló, de nem vágta haza a fát. Jó hír, hogy idén - lekopogom - lesz végre termés a feketicsi fámon. Majd teszek fel képet. Meglátjuk meteorhoz, piramishoz képest mikor érik...
Nem akarlak elkeseríteni, de a Meteor korai sincs levédve a kukacosodás ellen. Pár éve egy ismerősömnél szedtem ilyen meggyet és nagyon sok kukacos gyümölcs volt fán. Annak ellenére, hogy az ismerősöm azt mondta, permetezte a fát cseresznyelégy ellen.
A Meteor korai íze alapvetően finom, de nekem az Érdi bőtermő jobban ízlik, mert a Meteorhoz képest teltebb meggyíz jellemzi úgy, hogy közben az édesebb meggyekhez tartozik.
Ha az édesebb meggyeket kedveled, ajánlom figyelmedbe az Érdi nagygyümölcsűt. Szinte már nem is meggy, hanem a cseresznye és meggy között lévő gyümölcs. Aki az édesebb meggyet szereti, annak valószínűleg nagyon bejön az íze. Hátránya, hogy tudomásom szerint kell mellé porzópár.
AZ Érdi jubileumot nem ismerem, de olvastam róla olyan leírást, hogy csak 7-8 év után kezd teremni. Én ilyen későn termőre forduló meggyet nem ültetnék, ha csak egy meggyfának lenne helyem a kertemben.
Még egy tanács, bár nincs a kiszemeltjeid között: kerüld el az Újfehértói fürtöst, mert ez a fajta a savanyúbb meggyekhez tartozik. Én szeretem, de az édesebb meggyek kedvelőinek nem fog annyira bejönni.
Meggyfát szeretnék. Olvasgadtam a topikot és 2 fajtára esett a választásom, a Meteor és az Érdi jubileum között vacilálok.... Érdekelne azok véleménye, akik jártasak ebben a 2 fajtában. Én az édesebb ízű, nagyobb szemű meggyet szeretem. Elvileg ezek édeskésebbek, nagyobb a gyümölcsük is, de az Érdi jubileum tényleg annyira kukacosodik????
Sajnos csak egy fát tudok ültetni, mert nagyon kicsi a kertem 😔
Sok éve javasolták nekem hogy a termés leérése után, de legkésőbb augusztus vége felé végezzem a metszést. Ha így teszek, csökken a monília veszély. Ez minden évben igazolódik. Nem kell permetezni, alig 1-2 kis ág vég lesz moníliás, azt meg frisstiben levágom. nekem ez annyiból is jó, hogy vegyszert csak végszükség esetén használnék bármire.
Én pl múlt héten metszettem, de mint láthatod akár a videók dátumait, általában márciusban metszik. Egyes szakkönyvek szerint gutaütés elleni védekezés miatt célszerű a teljes fagyok elmúltával metszeni, illetve nyáron zöldmetszést végezni, és akkor nem kell február-márciusban gyorsan fagyveszélykor csinálni a tavaszi metszést.