Szerintem még kellene aszalni mert ha túl puha megpenészedik a dobozba.A doboz jól zárható legyen visszapuhulás elkerülése miatt.Nem mindegyik fajta Jujuba aszalódik magától.Az idei meleg miatt megfonnyadtak ,ráncosodtak a gyümölcsök de ez így még nem eltartható.
Egyik lányom félkilós zacskóba csomagolt jujubát talált az egyik boltban (külföldön). Ezt írta: "olaszul giuggiolának hívják, spanyolul jinjol (hú mik lehetnek a kiejtések...) S az angol neve a jujube...Fél kiló, úgy néz ki magostul, majd 6 euró. ;))" Fotót is küldött amin látszik, hogy elég sok Szelént tartalmaz!
Megérné ültetvényt csinálni belőle! Se permetezni, se öntözni nem kell, a gyümölcsét le lehet rázni egy fóliára és magától megaszalódik, nem kell fűteni rá.
Nem tudom 50 fokon mennyi ideig kell aszalni. A három napot a nap 24 órájában értettem, 40 fokon. Én az első nap után éjszaka szünetet tartottam. Ha 2 nap alatt megaszaltam, nálam csersavas maradt. nem nagyon, fogyasztható volt, de éreztem. neked is ki kell kísérletezni.
Kemény állapotban vékonyan meghámozom, kb 3-5mm-es szeletekre vágom. A tapasztalat fogja megmutatni, neked hogy válik be.
Én a 40 fokot azért javaslom, sőt szünetet is tartok aszalás közben, hogy minél lassúbb legyen az aszalás. Én mást sem aszalok magasabb hőfokon, kivéve azt ami amúgy is hőkezelve lesz fogyasztáskor. Pl. paradicsom, gyógynövények. Azért, mert igyekszem megtartani a gyümölcsök élő enzimeit. Úgyis nagyon sok hőkezelt, élettelen ételt eszünk. Ugye köztudott, hogy a nyers, élő ételekkel az életet, a hőkezelt halott ételekkel az elmúlást tápláljuk. :)
Első aszaláskor csersav maradt a szeletekben mert 2 nap alatt megaszaltam. Zotya papa javasolta hogy lassabban aszaljak alacsony hőfokon, így távozik az összes csersav. Kipróbáltam hogy 3 nap alatt legyen kész, és bevált. Te is majd kisérleztezd ki, neked hogy jobb.
Villanytűzhelyen akár 25, 50 c fokot is be tudok állítani. Paradicsomot próbáltam aszalni 50 c fokon és tűrhetően sikerült.
A kérdésem már csak az, 50 c fokon:
kb mennyi ideig kellene aszalni, héjastól vagy héj nélkül, kb 1-1,5 cm vastag szeletek legyenek-e és milyen állagú legyen a leszedéskor (még fán van és kemény, de a színe jó).
Lehet sütőben aszalni. Csak egy olyan sütő kell hozzá, ami tud megfelelően alacsony hőmérsékletet tartani (pl villanysütő, vagy nagyon visszafojtható gáz), és egy fakanállal ki kell támasztani résnyire az ajtaját.
Én régen aszaltam sütőben. Macerásabb, meg valószínű gazdaságtalanabb egy célgépnél.
Ha be tudod állítani a sütőt 40 fokra, és egy fakanállal kitámasztod résnyire az ajtaját, biztos jó lesz. nagyon finom elhiheted, száraz, de nem kemény, hanem omlós, könnyen rágható az állaga. Ha nem érné meg Zotya papa se foglalkozna vele sok éven át. Én idén sajnos nem készíthetek aszalványt mert kitoltam a nagyobbik fámmal, így csak 4 kilónyi termésem lett.
Aszaljad Gyula! Megéri, nagyon finom, és különleges csemege. Zotya papa több kilónyit szokott megaszalni, húsvétig is eszik. Rendkívül egészséges, rengeteg ásványianyagot és vitamint tartalmaz, és vegyszermentes gyümölcs. Vétek elajándékozni, mert más úgysem értékeli amennyire kell.
Csak alacsony hőfokon, lassan aszald! Így lesz finom, csersavmentes.
Tavaly én is pincébe raktam, de közel egy hét után kezdett meglottyadni az egész.
Tavaly megvártam, hogy alaposan érjenek be.
Lehet nem kellene megvárni a teljes érést?
Már most le kellene szedni?
Sajna én nem tudom a pincében a lehűlést felgyorsítani, esetleg van egy nagy használaton kívüli hűtöm a pincébe, azt több sorban be lehetne pakolni.
Ha leszedem és pincébe rakom, ahol nekem is kb 10 c fok van jelenleg, egyenként papírba csomagolnám és szellősen raknám ládába, talán el áll kb 2 hétig.
De ketten vagyunk rá és nem fog elfogyni, megy pocsékba.
Láttam ezen fórumon az aszalt gyümölcsök tömegét, de nem tudom a képek alapján megítélni, hogy az íze elfogadható, majdnem finom, finom, vagy fantasztikusan zamatos.
Ezért gondoltam sütőben aszalni, de ezek szerint ilyet még senki nem csinált, nincs tapasztalat.
Segítségeteket szeretném kérni, sok éves olvasótok vagyok.
Sokszor írtatok kakiszilva aszalásról, de frissen szeretnék infót kérni tőletek.
Hosszú éve szépen terem egy Diospyros kaki 'Vaniglia' fácskám, anno még Bene úrtól sikerült beszerezni.
Az utóbbi évekbe a termés mennyiségével volt problémám, nem tudtam mit kezdeni a számomra túl sok gyümölccsel.
Tavaly is ettük egy darabig, majd a pincében tároltam, majd a nyakunkra rohadt, és nem kis mennyiséget dobtam kukába.
Kérdésem: Nincs aszalóm, így sütőben érdemes aszalni?
Milyen az íze aszalás után, elfogadható, vagy esetleg finom? Hallottam véleményt arról is, hogy nem jó az íze.
Hogy lehet aszalás nélkül kb 1 hónapig a fogyasztását pincei gyümölcs tartásnál kitolni?
A szomszédom szerint (neki csak véleménye van, de Kakisziva fája nincs) már most, alig-alig érett állapotban kellene leszedni, a pincébe karton (vagy fadobozba) rakni és egyenként papírba becsomagolni.
Vagy menjen közel 30-40 db a kukába?
Előre is köszönöm a véleményeteket, esetleges ötleteteket.