Szóval, először csak olyan rossz teszkós seprűnyelekből csináltam a lapátok nyelét.
Egy pár eltört, úgyhogy vettem rendes, csomómentes bükkfa seprűnyeleket, de lusta voltam, és nem cseréltem ki mindet, csak a legrosszabbakat.
Némelyik egy kicsit lötyögött a 3/4es cső tokjában, ezért, hogy ne kopjon ki, körben összedrótoztam a lapátokat.
Jött a vihar, egy napig faszán termelt is vagy tíz forintnyi áramot, majd másnap a leggyengébb nyél eltört, de drót miatt nem tudott elrepülni. Beleakadt a toronyba, és majd mind leszakadt.
Közben a szélnyomástól elhajlott a függőleges csapágyazása. Pedig a nyáron nagyon meghegesztettem.
Enyém évek óta csak látványosság:) Rövidre van zárva a generátor,úgy üzemel. Ránézésre működik,viszont áramot nem termel.Rossz helyen vagyok szél ügyileg,konkrétan egy katlanban. Ráadásul körbe fák vannak. De annak idején jó játék volt elkészíteni,és jól is sikerült!
Nagyon rossz lehetett a hatásfoka, mert a félcolos vascső meghajlott, és így is csak 70 wattot adott le. Viszont végre működött az áramszedője. Lejött szépen az egyenáram.
Kinéztem egy 500W-os kütyüt 24V-os töltésvezérlővel.
Gondolom beteszem a napelemes töltésvezérlő mellé, oszt amelyik épp jobban tud tölteni, az nyer (az tölti az akksikat).
A kérdésem az lenne, ha véletlen olyan jól sikerül ez az elképzelés, hogy a későbbiekben szeretnék még több szélkereket, hogy fogják a szélkerék töltésvezérlők összeadni a teljesítményt?
Hát abba biztos vagyok hogy nemlessz egy több megaWattos erőmű...
De ha már nagyon perverz akarok lenni éy azt mondom hogy márpedig epíteni szeretnem a generátort is akkor itt működhet a "sok kis tekercs epoxitárcsába... átellenbe pedig másik tárcsa mágnesekkel? Gondolom tekdrcsek száma tekercsen a menetek száma... mágnes nagysaga... ezek mind számítanak.
Sziasztok! Arra gondoltam énis építek "pár gépet" Nem... nem tengerparton lakom... és nem is a hálozatról akarok leválni, csak kiváncsi vagyok illetve az építés örömének tenném... megaztán lehet hogy feltalálok valamit... ( a neve tuti "SpanyolViasz" lesz )
Viccet félretéve Savonius féle vertikális tengelyű gépeket képzeltem el építenék egy tengelyból kiindulót ( mint egy "S" betű) illetve egy tengejtől eltolt a klasszikus Savonius félét is . kb 40-60 cm átmérőben és hasonló magasságban gondolkodom... Ezzel a részével nincs is bajom erre kismillió rajzot lehet találni, DE a "generátor része.. Milyet csináljak? hogy csinálja? hány tekercsel? hány mágnessel hozzá? alul felül mágnesezett vagy csak felül? hol találok hozzá drótot... stb stb.. ha ebben tudnátok egy kis utbaigazitást adni azt megköszönném!
Most aztán pörög, mint majom faszán a stanecli. Szépen világít is a lámpácskája.
Lehetne csinálni egy széllökésösszegzőt egy Wartburg szabadonfutóból és egy IFA lendkerélből. Meg talán valami robogó folyamatosan változó áttételéből.