Hozzáteszem: a lyukat kézből kellett fúrni, mert az asztali fúrógép kinyúlása egy centivel kevesebb volt, mint a lyuk helye.
A másik szívás az volt, hogy a Makita leírásban a körvágó feltéthez 6mm-es csapot adnak meg, de a valóságban a központ furat 6,9mm. Ezért egy kis hüvelyt kellett készíteni.
Nemrég kérdeztem rá 80mm átmérőjű lyuk készítésére. Itt az eredmény, történettel.
A lakáshoz tartozó WC helyiség elég kis alapterületű, benne volt egy kézmosó, a lehető legkisebb. Ebből mindig kifröcskölt a víz, állt a padlón. A lakás felújítása során a kézmosó ki lett cserélve, egy sarok mosdó lett beszerelve, mert az vesz el legkevesebbet a hasznos alapterületből. Persze ez a csövezés átalakításával járt, de a lefolyó maradt a régi helyén.
A ház asszonyának nem tetszett a szifon látványa, ezért oda egy kisszekrény került. Sokáig törpöltem a kivitelén. Nem lehet négyszögletes, mert akkor kilóg a sarka, folyton belevernénk a térdünket. A 45 fokban levágott előlap pedig csúnyán kilógna. Ezért az elején az ajtó ívelt lett.
Az ajtó teteje és az alja ívesre lett vágva, az ajtó lapját szegélylécek alkotják, amelyek a tetőlap és az alsó lap hornyába illeszkednek. A többi része fehér laminált.
Végül is megvettem a 80mm-es körkivágót, azzal készült a lefolyóhoz a lyuk.
Urak, ha netán valakinek szüksége lenne bútorlapra (vannak egész nagyok is, pl. 280 x 115 cm), munkalapra (pl. 160 x 60, 130 x 90 cm,) műhelyasztallapnak, szerszámtartó falnak, ciklondoboznak, ajtókitámasztónak, célba dobni stb, akkor egysörér-egycsokiér vihetőek, mielőtt mennek a levesbe. Ilyesmikre kell gondolni:
Ezek ilyen fel nem használt, tökjó állapotú maradékok. Ecseren található, emailem publikus.
"Ki az az elvetemült, aki két különböző cégtől venne hasonló gépet kábé ugyanarra a feladatra?"
Hááát, jelen esetben az aki alább kérdezte, hogy ha vesz Makita sínt és gépet, akkor a sínhez lehet-e használni a meglévő Metabo gépét is. Erre tettem fel a kérdést, hogy a két gép vajon ugyanott fog-e vágni. A többi már történelem. :))
Igen, én is azt akartam kérdezni a kérdezőtől, hogy ha egy kisebb gépre van szüksége, akkor miért nem egy Metabo KS 55-öt vesz, és nem kell adapter. A vágásvonal esetleges elmozdulásán bizonyos mértékig lehet segíteni a fűrészlap alá tett megfelelő vastagságú, vékony lemezalátéttel.
Kissé elcsúszott a társalgás az eredeti kérdéstől (ahogy szokott :D ), ami ugye az volt, hogy azonos sínen két különböző gyártmányú gép vajon ugyanott vág-e.
Adott esetben a gumiszegélyt újra lehet pozicionálni 2-3 alkalommal. Nincs jelentősége, hogy a vonalzóra már nem az eredeti szélességben van felragasztva. Óvatosan lerántod a sínről és ca. 1 millivel elcsúsztatva felragasztod. Rávágsz a gumira és van egy "új" szegély.
A merülőben nekem pont az a legnagyobb truváj, hogyha akarom, a ceruzajel közepénél is el tudom vágni a deszkát. Ha nem egyformák a lapok, és méregetni meg tologatni kell akár csak fél mm-eket, akkor sokkal kisebb az élmény. Szerintem. Vágásonként meg nem szeretnék gumicsíkot cserélni.
Pont ez a "baj". Na nem olyan nagy, de ha belegondolsz: a szélesebb lappal bevágta a gumiszegélyt, ahhoz passzol. A keskenyebb lap (nyilván keskenyebb fogszélességgel) már nem a gumi szélénél forgácsol.
Azért nem olyan nagy baj ez, mert:
- ezek a gumiszegélyek kur*a hamar elkopnak. Ha szigorúan nézed, cserélhetnéd kb. minden 200m vágás után. Nem mértem meg anno a Makita sínemen mikor, hány m után kezdett el kopni, de olyan sokat nem használtam én azt, és mindig ugyanolyan széles lapokat használtam hozzá. A végén, mikor eladtam azért szemmel látható volt a gumiszegély és a fog közötti rés.
Bizonyára jó mindkét géphez a sín, csak az a kérdés, ha az egyikkel méretre vágod a szélét az első vágáskor, akkor majd a másik hogyan illeszkedik ahhoz. ??