Az a gödör igazából teljesen funkciótlanná vált az elmúlt 50 év alatt. Jól nyomonkövethető korabeli beszámolókból hogy már a harmincas évektől megkezdődött a hanyatlása. Ha nem lenne benne az ami, akkor vagy szervíz, vagy raktár vagy csövestanya lenne rég. Hogy nyilvános, látogatható, egyáltalán hogy üzemel, én pozitívumnak tartom.
A Pesti Estben találtam egy oldalas hirdetést. Szép summáért (~200k) egész különleges kötöttpályás járgányok vehetők bérbe egy útra. A neten nem találtam rá, de szép a választék. Kétengelyesből rövidebb, hosszabb, UV, régi MFAV és nyitott fogas pótkocsi. Innen tényleg csak az 58-as hiányzik.
Azért ez az irányváltás kissé megnehezíthette a végállomás életét. Addig felérkezett baloldalt a villamos, a keskeny járdán, lépcsőn távoztak az utasok. A megérkezőknek meg ott volt egyből az a szép nagy fedett váró.
Aztán a 41 után a várón keresztül távoztak, míg a keskeny peronra kellett átnyomulni induláshoz. Persze csak tömeg esetén lehetett gond, nem a filmfelvételen látható üres végállomáson. Tükrözni kellett volna tengelyesen :-)
Egy biztos. Magyarországon a jobbrahajtsot 1941 októberében vezették be. (vidéken novemberben) A 81-es szemmel láthatóan jobbra tart szóval 1941 októbere utáni a kép. 42-43....?
Képaláírás: "Míg nyugaton Franciaország kapitulált, folyt a háború Anglia ellen, Magyarországon még többnyire minden a civil élet szabályai szerint működött. Budapest, Széll Kálmán (ma Moszkva) tér az 1940-es években". Ott a pont, én először 1940-nek hittem.
Legjobb lenne visszaállítani :-) Egy a gond az egésszel, úgy ahogy van mindenestül, a Déli mellé kellett volna telepíteni. Ott van is hely bőven. Ami park meg onnan kijönne, az meg ide kerülne.
Bocsánat, ha szabad megjegyeznem! A selejtezére érett,Q tipúsú motorkocsik felváltására, 1956-ban 21 db 2900-as motorkocsit szereltek fel hegyipályásra alkalmas sínfékkel.
Az első személyeskedő, becsmérlő hozzászólás ez az 1177. hsz. volt. Szerintem simán lehetne más hangnemben is eltérő érvelést felhozni, pláne ha az konkrét tényeket is tartalmaz. Kérném szépen :-)
Ahogy gondolod! De a K. Juhász Erzsébetet személyesen is ismertem, nyugodjék békébem! Elhívatotságát mindig elismertem! Ha bántónak érzed a reagálásomat, szíved joga eldönteni, hogy miként értékeled, de úgy éreztem, hogy nem volt kapcsolható, a ""hogyan, és mikor került fel az a két ezres Zugligetbe cimű okfejtés"", hogy az 1074-es milyen eredeti és látszat megoldásokkal lett replikázva! Én befejezem azt a témát, és kérlek tedd te is, hogy feleslegesen ne csináljunk itt fesztivált!
Ha jó leszel (értsd: kevésbé lekezelően szólalsz meg, mert már egy ép zsebem nincs, annyi bicska nyílt bennük a stílusodtól), előások egy VK-cikket K. Juhász Erzsébet tollából, ami az 1074 történetéről szól.
Normális hangnemű magyarázatot bármikor szívesen fogadok. Fölényeskedni meg menj a sarki kocsmába.