Félek, hogy nem nagyon vannak meg, de igazából nem ismerem, mert egyetlen egy kölföldön élő magyar ismerősöm sincs. Viszont ha lenne egy csepp esze a mostani kormánynak, elismerné az ilyen csoportok alakulását és mint minden civil szervezetnek szépen támogatást igérne és adna neki. Ezzel egyrészt tényleg tudna tenni a magyar közösségekért, másrész megszüntethetné az átpolitizálás lehetőségét. Ugyanis OV és csapata csak akkor tud ezzel politizálni, és esetlegesen a saját malmára hajtani vele a vizet, ha van valaki aki ezt ellenzi. Ha nincs, akkor ki ellen kéne átpolitizálni?
Istenem, mire kell vetemednem! meg kell védenem orbánt! na, szóval én ugy gondolom, egy kissé félremagyarázzuk ezt az egész dolgot. Reményeim szerint Orbán arra gondol, hogy végre valahára ki lehet épiteni egy olyan magyar közösséget, akik a civil életben magyarok. magyarok, bárhol is élnek, tehát a határoktól függetlenül. akik kiállnak egymás jogaiért, akik együtt ünneplik a közös történelmi ünnepeket, és azon dolgoznak, hogy a gyerekek megtanuljanak magyarul, ismerjék a magyar történelmet és irodalmat. mert csakis ennek van értelme viszont ennek van.
Ezt most nem pont a Tusnádfürdői beszédére irtam, hát ugy általában az ilyen megnyilatkozásaira.
Bocs, ha félreértettél, de a te állításaid a torzításra voltak példák, és nem azt írtam, hogy médiamunkás lennél. Ez már csak a visszhang :-)
A ballib sajtó mindent meg is tett, hogy Orbánt eltántorítsa a rendszeres megnyilvánulástól.
Amúgy én is örülnék, ha a mindenkori min.elnök rendszeresen kifejtené a véleményét, főleg, ha arra érdemes odafigyelni.
Két dolog, aztán javaslom térjünk vissza a topic eredeti témájára, ha lehet.
1.; már az is a szinte bizonyíték a jól fejlett paranoiára, hogy médiamunkásnak titulálsz.
Azzal vádolsz - torzítok, vedd le a szemellenzőt...
2.; Emlékezetem szerint elég sok élő közvetítésben volt lehetősége a vezérnek és a vezérkarnak megnyilvánulni, gondolj csak a szerdai rádióintejukra és társaira. Nemrégiben a VAU-ban is elég hosszas beszélgetés volt Orbánnal. Mellesleg én jónak tartottam, hogy van ilyen, mert így legalább torzításmentesen megitélhettem a dolgokat.
A civil szerveződések és alapítványok egy részéről megvan a véleményem, nem mind arany, ami annak látszik, s akkor még finoman fogalmaztam.
„Az embereket nem elsősorban az érdekli, hogy mi volt húsz-harminc évvel ezelőtt, pláne nem a fiatalokat, hanem az érdekli, hogy mondjuk holnap van-e elég pénze, hogy elmenjen bulizni, és mondjuk meg tudja venni azt a colát, vagy azt a pohár bort, vagy azt a whiskyt, amit szeretne.”
Carpe diem...
(Mellesleg milyen törvénytelen eszközt gyanítasz a polgári körök működése, összefogása mögött?)
Bocs, hogy közbekotyogok, de ne felejtsük el, hogy OV egy nagy "túlélő". A választási vereség után nagy meakulpát kellett volna tartania és a tagokra bíznia a további sorsát. Ehelyett mindenféle kormányon és pártonkívüliségről hadovál. Mintha 4 évig nem Ő állt volna a kormány élén. Az egész tényleg olyan mintha arról szólna, ha nem megy törvényes eszközökkel akkor csináljuk majd törvénytelenül.
Közben meg azt se felejtsük el, hogy azért az emberek sem hülyék. A többséget jobban érdeklik az anyagi dolgok mint holmi MZ/x ügynök vagy pogári körök.
Off tényleg, de nem tudok buta paranoiáról, nem tudok körkörös védelemről, de tudom, hogy Orbánéknak a médiamunkások szándékolt torzítása (példák lehetnek erre saját állításaid) nélkül kell valahogy a hangjukat eljuttatniuk az emberekhez.
A civil társadalmi szerveződések amúgy nem hatnak furán egy demokráciában. Eddig is voltak ilyenek.
(Sokkal furábbak is a polgári köröknél, pl. Korda-villa...)
"Útban Tusnádfürdő felé Szentegyházasfalunál elállták a volt miniszterelnök útját és rezesbandával, áfonyapálinkával, kürtőskaláccsal és sok jó szóval köszöntötték." Úgyhogy mire a díszes társaság Tusnádfürdőre ért kellőképpen emelkedett volt a hangulat, köszönhetően a kellő mennyiségű áfonyapálinkának. :-))))
Kedves Livefast!
OFF
De ha már felhoztad...
Ez lenne a polgári körök megalakításának végső célja, egy buta paranoia miatt körkörös védelem Orbán és kapcsolt részei körött?
Tisztelt vitatársak.
Azt hiszem nogyon sokan erôteljes naivitással szemlélik a dolgokat. A magyar viszonyokból indulnak ki, említik az itteni német kissebbséget, amelynek különben minden joga magvan. A magyar rendszerváltás elôtti viszonyokat össze sem lehetett hasonlítani az ottaniéhoz. Magyarországon a legsötétebb komcsi vagy III/I, III/II,III/III stb tiszt vagy ügynök is finom uriember volt összehasonlítva a román megfelelôjével. A magyar kultúra beleértve annak politikai aspektusát is (ami ennek a leggyengébb része) messze fölötte áll a románénak. (Ez nem rasszizmus, mert biztos vagyok benne ,hogy egy átlag román kisfiú pl hollandiába nevelkedne ugyanolyan okos lenne mint egy átlag ott nevelkedett magyar.) Ezért minden támogatást meg kell adni az ottani magyaroknak. Ebben a legôszintébb es leghatásosabb eddig OV. volt.
"Pedig a magyar lelkületben, állítom, ma senki sem akar - sem Orbán Viktort, sem Kövér Lászlót - likvidálni, bármennyire javára válna is nemzetünknek."
tobola
tuttam, hogy sántít a dolog, mert Mo.-on a többség asszem "normálisan" áll hozzá ehhez a kérdéshez. Vagy egyszerűen másképpen alakult a történelmünk. A nemzetiségek éppenhogycsak nem asszimolálódtak tökéletesen...
Mert, ha az ideálisnak tekintett Finnországot vesszük példaként, bizony nálunk is lennének gondok, ha az igények komolyabban fogalmazódnának meg. Anyanyelvi oktatás az óvodától az egyetemig, anyanyelvi ellátás a közigazdaságban... Hááát?
És akkor van (lesz) a cigányság problémája...
"Az itt élő kisebbségek akkor jó állampolgárok ha az ország érdekében tevékenykednek, betartják a törvényeket, nincsenek ellentétes törekvéseik, mint az ország fő irányvonala, stb."
- Tehát betartják a román törvényeket, és nem mennek szembe az ország irányával. (Még szerencs, hogy ez most az EU)
"ha mi jók vagyunk hozzájuk, törvényekkel és más módon segítjük az Ő boldogulásukat, maguktól is jók lesznek."
- Vagyis nekünk azt kell megértetnünk a román vezetéssel, hogy az ott élő magyarok sem akarnak mást, mint közösen boldogulni! És, ha ők hagyják élni a kisebbségeket, azok jók lesznek maguktól!
Mint ezt a magyarországi példa is bizonyítja...
És ezt csak közösen rendezve dolgainkat módon lehet!
De ebben egyetértünk, asszem.
:o)))
big
A fenét....
Nem tudod, mit mondott az öreg székely, mikor a '20-as években megkérdezte egy angol újságíró? Ezt: "Mi székelyek mindig tudtuk, hogy a háborút meg fogjuk nyerni. Na de arra nem számítottunk, hogy akkorát győzünk, hogy egész Romániát hozzánk csatolják!..."
Szerinted hogy lehet egy hazátlan, hazaáruló?
El kéne dönteni a jobboldalnak végre, hogy ki kicsoda, nem az éppen aktuális érdeke szerint dobálózni a meghatározásokkal.
Azt hiszem a magyarországi román, német, stb. kisebbségnek nem lehet különösebb baja. Ha csak annyira lennének nehéz helyzetben az erdélyi magyarok, mint itt a Mo.-i románok, hát...
De. Az itt élő kisebbségek akkor jó állampolgárok ha az ország érdekében tevékenykednek, betartják a törvényeket, nincsenek ellentétes törekvéseik, mint az ország fő irányvonala, stb. Jó a többségnek, ha Ők jó állampolgárok, de hogy kell-e jónak lenniük az így nem jó. ha mi jók vagyunk hozzájuk, törvényekkel és más módon segítjük az Ő boldogulásukat, maguktól is jók lesznek.