Keresés

Részletes keresés

Thor pörölye Creative Commons License 2002.05.20 0 0 12
Persze, lehet álmodozni Tündérország feltámadásáról.

Lehet látni lelki szemeink elôtt a Segesvári piacon összegyűlô székely, román, szász mesterembereket és lehet hallani Tündér Aranka énekét Bálványosvár tövében.

De az igazság az, hogy Vajdahunyad vára a Hunedoarai Vas-és Acélkombinált kormától fekete s' nem Mátyás serege festette ily színre.

Üdv!

Előzmény: na...oda kell mégegy izé (11)
na...oda kell mégegy izé Creative Commons License 2002.05.20 0 0 11
Na igen, ez a másik. Ezt a vonalat is ki kell iktatni előbb a közvéleményből. Erdély Erdély. Nem Magyarország, nem Románia.
Előzmény: Thor pörölye (7)
siridar Creative Commons License 2002.05.20 0 0 10
Köszi, nem is tudtam, hogy van fordítás. Románul tán még szórakoztatóbb.
Előzmény: na...oda kell mégegy izé (9)
na...oda kell mégegy izé Creative Commons License 2002.05.20 0 0 9
Sabin Gherman - Torkig vagyok Romániával

Korai volt a dolog, be is halt, de valami ilyesmi lesz úgyis. Én a lehetőséget abban látom, hogy egy erős Magyarország - közvetve, EU csatornákon - rendkívül jó feltételeket eszközöljön ki a független Erdélynek

Előzmény: siridar (8)
siridar Creative Commons License 2002.05.20 0 0 8
Van egy erdályi román értelmiségi, bizonyos Sabin Gherman. Ő már 1998 szeptemberében felvetette Erdély autonómiájának kérdését. Írt egy tanulmányt is erről a Monitorul de Cluj-ban: M-am săturat de România! ( "Elegem lett Romániából!") címmel. Óriási vihart kavart, el bírjátok képzelni.

Maga a tanulmány inkább egy politikai pamflet, egy roppant szórakoztató hangnemben megírt, de ugyanakkor hatalmas igazságokat tartalmazó háromoldalas cikk, amit - a benne olvasható célzások, utalások és humoros megjegyzések miatt - csak azok érthetnek meg igazán, akik itt élnek. Nem tudom, történt-e kísérlet a magyar fordítás elkészítésére.

Ezt követően 1999-ben a kolozsvári Erdélyi Híradó könyvkiadó egy egész kötetet jelentetett meg a "Gherman-jelenség"-ről. Sajnos, szintén románul. Visszafogott becslések szerint 50 ezer példányban kelt el a könyv.

Előzmény: na...oda kell mégegy izé (5)
Thor pörölye Creative Commons License 2002.05.20 0 0 7
Vagy éppen, visszafoglaljuk...
Előzmény: kiski (4)
na...oda kell mégegy izé Creative Commons License 2002.05.20 0 0 6
jajj már te, az egészen más, azt a tartományt erőszakkal megszállták, és az ellenállás azóta tart. mostanra beteljesedett, de a neheze hátravan, ugyanis nyomorult egy ország az
Erdély más.

Előzmény: kiski (4)
na...oda kell mégegy izé Creative Commons License 2002.05.20 0 0 5
az erdélyi románságban hamar tudatosulni fog az igazság, csak fájni fog nekik - ugyanis az egész ország egy hazugság. azt meg csak ideig-óráig lehet megetetni az érintettekkel

hogyan indul be a folyamat? nem tudom a módját, csak történelmi léptékkel nézve a meggyőződésem. nyilván magyar részről nem kéne nagyon látványosan szorgalmazni, ezért is említettem európát. európa egyesül, és mint Európa, hívni fogja Erdélyt. és ott már nagy lesz a kontraszt, alaposan meg kell gondoloniuk, mit is akarnak

Előzmény: puzdra (3)
kiski Creative Commons License 2002.05.20 0 0 4
Te vátesz...
Kelet Timor függetlenségéért 200.000 ember halt meg. Nyugodj meg, nem lesz ott polgárháború. Jelenleg Erdélyben románok laknak többségben. Erdélynek a jólétre egyetlen esélye van, ha Románia csatlakozik az EU-hoz.

kiski

Előzmény: na...oda kell mégegy izé (2)
puzdra Creative Commons License 2002.05.20 0 0 3
Úgy látod, hogy az erdélyi románok is akarják ezt, vagy csak szeretnéd, hogy így legyen. Mert ha a mai naptól kezdődően az erdélyi románságban lassan tudatosulna, hogy Erdély fejlődését az Ó-román részei az országnak csak visszatartják, akkor is legalább két-három generáció, amíg ez odáig juthat, hogy ők maguk vetik fel az önállósodás gondolatát.

Ezt az érzésüket lehet (kell) táplálni, erősíteni, de ma magyar részről előállni Erdély önállósodásának gondolatával csak összetartozás érzést generál erdélyi és ó romániai román között.

Előzmény: na...oda kell mégegy izé (2)
na...oda kell mégegy izé Creative Commons License 2002.05.20 0 0 2
Nem!

Ez a természet törvénye. Te nem hiszel benne? Ez a román Erdély csak egy 'históriai baleset', egyszerűen ég és föld a kettő, és nem is marad így. Nem tudom, hogyan lesz független, meg mikor, de az lesz. Vannak dolgok, amelyek tőlünk függetlenek.

Előzmény: H. Kovács (1)
H. Kovács Creative Commons License 2002.05.20 0 0 1
Jedinek érzed magad, aki a jövőbe lát?
Előzmény: na...oda kell mégegy izé (-)
Topmast Point Creative Commons License 2002.05.20 0 0 0
0
Előzmény: na...oda kell mégegy izé (-)
na...oda kell mégegy izé Creative Commons License 2002.05.20 0 0 topiknyitó
Teljesen egyértelmű, másképp nem is lehet!
Gondoljatok csak bele. Így kell lennie, Európa virágkorát éli majd, nem hagyhatjuk, hogy ez a gyönyörű hely végleg elszakadjon. Többezer éves históriájából amúgy is csak cca 80 éve román, hát mi az? Semmi!

Most jött létre Kelet-Timor is, mert így kellett lennie. Erdély is szerepet kapott a Nagykönyvben, ebben biztos vagyok! Vagy szerintetek el kell süllyednie?!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!