Lehet másképp is sötétre világos mintát, de ez a kihagyós a legegyszerűbb.
A módszer függ attól, hogy miféle az a minta (papír? Softpapír?Szalvéta? Rizspapír? Milyen rizspapír, digitnyomat, vagy kézi?)
Számít, mire megy, mert ha pl üvegre, akkor megint más.
Olaszéknál pl fénymásolnak és azt rajzolgatják körbe, de lehet a mintát felragasztás előtt is hátterezni (üvegfesték fóliára rá, két réteg raglakk, majd fehérre festeni, aztán felragasztani), de lehet utólag is körbefesteni.
De annyiféle minta és alapanyag van, hogy nem nagyon éri meg a macera szöszölni vele.
Szia! Köszönöm a tippet. Megpróbáltam, sokkal szebb lett, de még nem tökéletes. Majd gyakorlóm.
Hogy szoktátok csinálni a sötét háttérre a világos mintát. Azt tudom, hogy a minta alá kell világossal alapozni. Körbe rajzoljátok a mintát, és azt kihadjátok a világos alapnak? Lehet másképpen is?
terracotta kerámia masszából vágtam a nyilat, a harang a hullócsillag és a fenyöfa sütiszaggatóval -kis texturát kaptak-aztán kopácsolva és drótra rögzitve. a kis hóember eredetije egy gomb amiröl lenyomatotkészitettem és a habkönnyü levegön száradó gyurmából kiformáltam festettem.arany szatinálóval és glitterporral van helyenként megszórva
Jó minőségű akrilfestéket kell használni, az segít.
Ha nagyon nedvszívó a dobozod, akkor érdemes első körben egy vízbe mártott ecsettel vékonyan egy réteget felvinni, majd annak száradása után egy második réteget felhordani a fa felszínére. Másodjára már nem szívja ki a nedvességet a fa a festékből és van időd annak száradása előtt nem_csíkosan szétteríteni azt egyenletesen a felületen.
1. alá kell alapozni fehérrel,mert a sötét alapon szinte semmi nem fog látszani a szalvétából
2. ha vágod, akkor abszolút pontosan kell, különben csúnya lesz. a másik lehetőség, ha körbetéped, azzal más végeredményt lehet elérni.
3. ez teljesen szubjektív
szerintem nézegesd vissza ezt a fórumot, ha van időd. néhány évvel ezelőtt sok-sok technikát próbálgattak/tunk, rengeteg hasznos infóhoz juthatsz és képeket is találsz.
Szeretném a tanácsotokat kérni: van jó néhány gyönyörű száírtott kis rózsafejem. Rettentő óvatosan tárolom őket, félek, hogy macerálásra szétesnének de hát mégiscsak azért szárítottam, s őrizgetem őket, hogy felhasználhassam. Eleve kellett vlna valamit tennem velük, hogy kevésbé legyenek sérülékenyek vagy van valami módszer, amivel stabilizáni, fixálni lehetne őket? Gondolok itt valami lakkspray-félére, vagy nem is tudom...
Megtaláltam néhány deku-cuccom a szekrény mélyén, hátha valaki még hasznát veszi.
Festék (remélhetőleg még használható), ragasztólakk (bőséges mennyiség), papírmaradék és egy félcsomag Sissis szalvéta. Az egész együtt vihető 1500 magyar forintért. Átvétel Budán, elérni pedig a frajti kukac gmail pötty com címen lehet!
Az előttem szóó mondta a lényeget, de előbb kisebb felületen gyakorold ki és lapos jó minőségű ecsettel vidd fel a ragacsot és felülről kend. A másik megoldás hogy bekened a felületet, hagyod száradni és sütőpapíron át felvasalod a felületre. Persze ezt is gyakorolni kell, bár a kézműves múlt sokat segít. Azután már könnyebb a felületét kezelni, de ennek is megvan a technikája, ne legyen forró a vasaló, mert feljön a ragasztás stb..
gyorsan és óvatosan kell dolgozni vele, ha már nagyon átázott, akkor könnyen szakad. na meg itt is érvényes az olcsó húsnak híg a leve effektus, a drága szalvéták általában jobb minőségűek. amúgy én csak ecsettel ragasztottam mindig.
Én is a hét végén tudtam meg, beteg volt.:(( Holnap megyek a temetésére egy topiktárssal és csináltatok koszorút indexes barátok felirattal. Mivel nem hatalmaztak fel, nem szólhattam.